παρακαλώ περιμένετε...
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Όψεις Αφροδίτης - Ουρανού σε γενέθλιο χάρτη
Stardome* @ 05.03.2014

Με αφορμή μια ερώτηση στο Forum του Stardome* απαντήσαμε σχετικά με τη βασική ερμηνεία των όψεων Αφροδίτης - Ουρανού σε γενέθλιο χάρτη.

Οι όψεις πλανητών με τον Ουρανό ακολουθούνται από μια φήμη εκκεντρικότητας και διαφορετικότητας, οι οποίες στη συνέχεια παραφουσκώνουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φτάνουμε σε σημείο ανυπόστατων υπερβολών. Από την ανικανότητα δέσμευση και την έλλειψη συναισθημάτων μέχρι και ομοφυλοφυλικές τάσεις έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στις όψεις του Ουρανού, και όλα αυτά για χάρη της περίφημης «σοκαριστικής εκκεντρικότητας» του πλανήτη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε συνδυασμός πλανητών στο χάρτη που συνδέονται μεταξύ τους με όψεις κάνει και μια ασυνείδητη δήλωση για τον εαυτό μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Είναι αυτές οι ασυνείδητες δηλώσεις που προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε στη ζωή και της σχέσεις μας. Συνεπώς, και με τις όψεις Αφροδίτης - Ουρανού, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία ανάλυσης για να καταλήξουμε στα κίνητρα και τις πιθανές ερμηνείες αυτών. Και για να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικές αυτές οι ερμηνείες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους συμβολισμούς κάθε ενός από τους πλανήτες που συμμετέχουν στην όψη.

 

Αφροδίτη σημαίνει Έλξη

Αν και θα μπορούσε κανείς να επεκταθεί σε ολόκληρες σελίδες και βιβλία για το συμβολισμό της Αφροδίτης, τη σημασία της στο γενέθλιο χάρτη και το πόσο καθοριστική είναι για τη ζωή μας, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μια πρόταση το πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό: η θέση της Αφροδίτης στο γενέθλιο χάρτη περιγράφει ποιότητες που θεωρούμε ελκυστικές και όμορφες και οι οποίες είναι συνεπώς για εμάς πηγές ευχαρίστησης και γίνονται επιθυμητές (θέλουμε να τις αποκτήσουμε). Δεν παίζει ρόλο αν αυτές τις συναντάμε σε ένα άτομο, σε μια σχέση, σε ένα αντικείμενο, σε ένα τοπίο, είναι οι ίδιες ποιότητες που εκτιμούμε και θέλουμε να τις κατέχουμε και να τις παρατηρούμε στο άμεσο περιβάλλον μας. Ας δώσουμε και ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε μια Αφροδίτη στο Καρκίνο, το ζώδιο που συνδέεται με τα προστατευτικά ένστικτα, την ανάγκη να ανήκω σε και να εμπιστεύομαι μια ομάδα οικείων (που ονομάζω οικογένεια), την δύναμη των συναισθημάτων και την μητρότητα (σαν ψυχολογική αρχή). Ένα άτομο με Αφροδίτη στο Καρκίνο θα ελκύεται λοιπόν από ανθρώπους που είναι προστατευτικοί και ιδιωτικοί και θα του προξενούν ηρεμία. Όμως εξίσου θα τον μαγνητίζει το έργο ενός ζωγράφου που απεικονίζει οικογενειακές σχέσεις ή εμπνέει ηρεμία και ασφάλεια (αν και εφόσον του αρέσει η τέχνη φυσικά). Θα του αρέσουν και μουσικές που τις έχει συνδέσει με την οικογένεια ή  το παρελθόν του ή με στιγμές που αισθανόταν ασφαλής και προστατευμένος. Στις ερωτικές σχέσεις του θα έχει ανάγκη από ένα αυξημένο βαθμό προστασίας, αλλά και η λίμπιντο του θα διοχετεύεται πιο εύκολα όταν ο/η σύντροφος του θα του εμπνέει ασφάλεια, προστασία ή θα είναι κάποιος που έχει βάθος συναισθημάτων και είναι ιδιωτικός και προσεκτικός στη κοινωνική του ζωή. Όπως γίνεται αντιληπτό ελπίζω, η Αφροδίτη δεν έχει να κάνει μόνο με τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε ερωτικά αλλά κυρίως με την ικανότητα μας για ικανοποίηση και απόλαυση. Πάμε για τον Ουρανό τώρα.

 

Ουρανός σημαίνει ιδανικό

Στους μύθους (στον Ησίοδο κυρίως) ο Ουρανός είναι ο πρωταρχικός θεός των Ουρανών (εξ ου και το όνομα), που προϋπάρχει πριν τη Δημιουργία του Υλικού Κόσμου. Όπως και στην επικρατούσα ιουδαιοχριστιανική αντίληψη μιας παντογνώστριας, υπερβατικής θεότητας, ο Ουρανός συμβολίζει το σχέδιο του Σύμπαντος που προηγείται της πράξης της Δημιουργίας. Είναι μια μυθολογική απεικόνιση αυτού που στις εσωτερικές διδαχές ονομάζεται Νους του Θεού. Αυτομάτως  αντιλαμβανόμαστε στο συμβολισμό του Ουρανού συναντούμε μια συλλογική ιδέα (εξ ου και ο Ουρανός είναι συλλογικός, εξωκρόνιος πλανήτης): την συλλογική αντίληψη ότι προϋπάρχει ένα σχέδιο πίσω από κάθε Δημιουργία, ένα τέλεια λειτουργικό σύστημα που προσπαθεί (ή περιμένει) να αποκαλυφθεί μέσα στον Υλικό Κόσμο. Μια ιδέα που απεικονίζεται και στο συμβολισμό του πλανήτη Ουρανού που περιλαμβάνει στο σύμβολο του τον Σταυρό της Ύλης υπεράνω του κύκλου του πνεύματος. Συνεχίζοντας το μυθολογικό μονοπάτι, ο Κρόνος, Δημιούργημα και Υιός του Ουρανού, τον ευνουχίζει και τον εκθρονίζει. Μια πράξη που υποδηλώνει ότι κάθε φορά που το Ουράνιο σχέδιο, αυτή η ιδεατή και τέλεια λειτουργία, προσπαθεί να μετουσιωθεί στον υλικό κόσμο, εμφανίζεται ευνουχισμένη - κάθε ιδέα, μόλις φυλακιστεί στο κόσμο των μορφών δεν μπορεί πλέον να είναι ρευστή και να αναπαράγει τον εαυτό της στο διηνεκές αλλά είναι πλέον στατική, δεσμευμένη στα όρια του χρόνου και χώρου και από τις αντιλήψεις των άλλων ατόμων που την παρατηρούν.

Όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση ο μύθος Ουρανού - Κρόνου αποκαλύπτει μια ακόμη πιο πυρηνική ερμηνεία σχετική με τον Ουρανό. Ο Ουρανός κινητοποιείται από ένα ιδανικό τελειότητας, το οποίο, όταν έρχεται σε επαφή με την ελαττωματική (από τη φύση της) πραγματικότητα του χώρου και του χρόνου, αντιδρά με συναισθήματα απόρριψης, αποκήρυξης, αποστασιοποίησης. Και τι κάνει με την πραγματικότητα που απορρίπτει; Τη φυλακίζει στο κόσμο του ασυνειδήτου, όπως ακριβώς ο Ουρανός φυλακίζει τα παιδιά του κάτω από τη Γη για να μην τα βλέπει. Σε μια εκδοχή του μύθου, οι σταγόνες από το αίμα του Ουρανού πέφτοντας στη Γη, γεννούν τις Ερινύες, ενώ τα αποκομμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού βυθίζονται στη θάλασσα και γεννούν την Θεά Αφροδίτη. Αυτή η παράξενη γέννηση φαίνεται να υποδηλώνει ότι, παρότι η συλλογική ιδέα ενός τέλειου κόσμου (Ουρανός) ευνουχίζεται, η ανθρώπινη ανάγκη για την δημιουργία ομορφιάς (Αφροδίτη) είναι ο καρπός αυτής της βίαιης παραδοχής. Συνεπώς, για να καταλήξουμε στη σχέση Ουρανού και Αφροδίτης, που είναι και το επίκεντρο αυτού του άρθρου, φαίνεται ότι υπάρχει αρμονία ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Ουρανό σε ένα αισθητικό και διαλεκτικό επίπεδο (η εικόνα της Αφροδίτης όπως τη συναντούμε και στο ζώδιο του Ζυγού) και βαθιά σύγκρουση στο σωματικό επίπεδο (η εικόνα της Αφροδίτης όπως τη συναντούμε στο ζώδιο του Ταύρου).

 

Οι όψεις Αφροδίτης - Ουρανού και οι μεταλλάξεις του ιδανικού

Αν έπρεπε λοιπόν με βάση τα παραπάνω να φτιάξουμε μια και μόνη πρόταση που να περικλείει τον πυρήνα των όψεων Αφροδίτης - Ουρανού σε γενέθλιο χάρτη, θα έλεγε κανείς ότι συμβολίζουν «την έλξη (Αφροδίτη) για το ιδανικό (Ουρανός)». Όμως η δεύτερη ανάγνωση αυτής της πρότασης είναι που αποκαλύπτει την πολυεπίπεδη ερμηνεία της λέξης «ιδανικό».  Από την σκοπιά του Ουρανού, κανένα σώμα δεν είναι τέλειο, όσο όμορφο κι αν είναι, γιατί είναι θνητό. Καμία κοινωνία, νόμος, δικαιοσύνη όσο μελετημένη κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με το όραμα ενός τέλειου κόσμου.

Έτσι, σε ότι αφορά τη δημιουργική πτυχή αυτών των όψεων, τα άτομα με όψη Αφροδίτης - Ουρανού διαθέτουν ένα τονισμένο καλλιτεχνικό ταλέντο και διανοητική ικανότητα, ειδικά σε πεδία που όπου το μαθηματικό και το αισθητικό συνδυάζονται για παράδειγμα στη αρχιτεκτονική, στη μουσική, στο προγραμματισμό κ.α. Υπάρχουν επίσης υψηλά ιδανικά για το τι είναι εφικτό και δυνατό στην ερωτική αγάπη - υπάρχει η θέληση για να γίνει σε όλες τις σχέσεις οι μετάβαση πέρα από το «τι είμαστε» στο «τι μπορούμε μαζί να γίνουμε». Αυτό το «τι μπορούμε να γίνουμε» εμπεριέχει και το πολύ προσωπικό «τι μπορώ να γίνω;», στο οποίο οφείλεται και η φήμη για τον ερωτικό/σεξουαλικό πειραματισμό με την οποία συνδέεται η όψη.

Όμως ο πειραματισμός αυτός οδηγεί μοιραία σε «αστάθεια στις σχέσεις» ή «συναισθηματική ψυχρότητα»; Σαφέστατα και όχι! Η Liz Greene αναφέρει επί λέξη ότι «μερικές φορές άτομα με όψεις Αφροδίτης - Ουρανού μπορεί να είναι πιστά σε βαθμό ηλιθιότητας, επειδή υποστηρίζουν το ιδανικό της πιστότητας με Ουράνιο πάθος και αγνοούν συστηματικά το γεγονός ότι βρίσκονται σε μια άθλια σχέση». Παρόλ' αυτά είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο με όψεις Αφροδίτης - Ουρανού να είναι ευτυχισμένα σε ένα γάμο με πολύ «Κρόνια» χαρακτηριστικά, όπου τα κύρια αιτήματα του γάμου είναι η ασφάλεια και η οικογενειακή δομή. Αυτά τα άτομα έχουν ανάγκη από πνευματική συντροφικότητα υπεράνω όλων, ή με απλά λόγια, πριν από ένα σύντροφο, χρειάζεται να έχουν ένα φίλο.».

love_freedom.jpgΗ ανάγκη για πειραματισμό όπως περιγράφηκε πιο πάνω αλλά και η έμφαση στη φιλία και η δυσαρέσκεια από τα συμβατικά κίνητρα που συνοδεύουν ένα γάμο, αποτελούν λίγες μόνο πτυχές του συνδυασμού Αφροδίτης - Ουρανού. Καταλαβαίνουμε συνεπώς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συνδυασμό που δίνει στο άτομο την ανάγκη (ή τη δυνατότητα, από μια άλλη οπτική γωνία) να επεκτείνει (ή να προκαλέσει) τους κοινωνικά αποδεκτούς κανόνες των σχέσεων με όχημα την επιθυμία του να ενώσει το ιδανικό με την πραγματικότητα. Και ναι, μπορεί να εγκαταλείψει αρκετούς συντρόφους στην προσπάθεια του αυτή. Όμως ξανά, αυτό δε συνιστά κάποιου είδους «σεξουαλική διαστροφή». Ο υποβόσκων μηχανισμός που βρίσκεται σε λειτουργία είναι τελείως διαφορετικός.

Η Αφροδίτη συμβολίζει όπως είδαμε τις ποιότητες που μας παρέχουν αίσθηση ικανοποίησης και συνεπώς είναι ένας δείκτης των αξιών μας. Ένα άτομο με όψη Αφροδίτης - Ουρανού βρίσκεται συνεχώς σε μια κατάσταση που οι αξίες του προκαλούνται/πιέζονται από ένα αέναα μεταβαλλόμενο και επεκτατικό συλλογικό ιδανικό που δεν του επιτρέπει να στέκεται σε/να συμβιβάζεται με μια κατάσταση απλά γιατί κανείς δεν δοκίμασε κάτι διαφορετικό ή δεν σκέφτηκε κάτι καλύτερο.

 

Πόλεμος στο ατελές

Φυσικά υπάρχουν και προκλήσεις στις όψεις Αφροδίτης - Ουρανού και δεν περιορίζονται μόνο στις δυσαρμονικές όψεις. Θα έλεγε κανείς μάλιστα πως η διαφορά αρμονικών και δυσαρμονικών όψεων έγκειται μόνο στο αν το άτομο έχει θετική ή αρνητική προδιάθεση να φέρει στο προσκήνιο και να βρει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις πτυχές του. Αυτός μάλιστα φαίνεται να είναι ένας κανόνας, όχι μόνο για τις όψεις του Ουρανού, αλλά για όλες τις όψεις ανάμεσα στους προσωπικούς και τους συλλογικούς πλανήτες.

Έτσι, για το άτομο που διαθέτει μια όψη Αφροδίτης - Ουρανού οι σημαντικότερες προκλήσεις έχουν τη τάση να συγκεντρώνονται γύρω από το θέμα της δυσφήμησης της ενστικτώδους πτυχής της ζωής. Έτσι, δεν είναι τόσο ότι αυτά τα άτομα στερούνται της ικανότητας να δεσμευτούν, όσο ότι δυσκολεύονται να διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα συναισθηματική και σωματική εγγύτητα. Η τελειομανής οπτική του Ουρανού έχει τάση να εκπυρσοκροτεί όταν εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συναισθηματικές ανάγκες και ένστικτα κάποιου Άλλου. Έτσι ένα τέτοιο άτομο έχει τη τάση να επιδιώκει την απεμπλοκή από την άμεση επαφή μέσα στις σχέσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή τη συμπεριφορά είναι που χαρακτηρίζουν οι πιο ευαίσθητοι χαρακτήρες ψυχρή και να πληγώνονται από αυτή.

Άλλα θέματα που έχουν τη τάση να επαναλαμβάνονται σε άτομα που έχουν αυτή την όψη σχετίζονται και με τη σεξουαλική ζωή, όπου συχνά η φαντασίωση για μια σχέση ή μια συνεύρεση μοιάζει πιο συναρπαστική από την πραγματικότητα. Επίσης αυτά τα άτομα έχουν τη τάση να σκέφτονται, να αναλύουν  ή ακόμη και να φιλοσοφούν για την αγάπη αλλά υποβόσκει ελάχιστη αληθινή αγάπη από το άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό καθώς ο Ουρανός έχει τάση να απαξιώνει την αισθησιακή πτυχή του σώματος και των σχέσεων. Έτσι συχνά το άτομο προβάλει στους άλλους αυτή την απαξίωση για το σώμα τους, καθώς ασυνείδητα είναι το δικό του σώμα που δεν μπορεί να αγαπήσει.

 

Μη ξεχνάς ότι εσύ είσαι εγώ

Μερικές φορές αυτή η ένταση που βιώνει το άτομο σχετικά με τις σχέσεις και τις αξίες του γίνεται δύσκολο φορτίο και τείνει να προβάλλει μια από τις δύο ενέργειες στις σχέσεις του. Έτσι, αν το άτομο «επιλέξει» να εκφράζει την Αφροδίτη, έχουμε την περίπτωση όπου το ίδιο είναι πάντα έτοιμο για συμβιβασμούς για να διατηρήσει τη σχέση σταθερή, που κάνει τα πάντα σωστά αλλά παρατηρεί ότι πάντα επιλέγει «τους λάθος συντρόφους, που είναι αναξιόπιστοι, που αλλάζουν εύκολα απόψεις, που δεν ζητούν μια στενή σχέση». Με απλά λόγια, ο Ουρανός έχει απωθηθεί στο ασυνείδητο και το άτομο τον προβάλει στους συντρόφους που επιλέγει για συντρόφους.

Από την άλλη πλευρά, όταν το άτομο «επιλέγει» τον Ουρανό, τότε είναι εκείνο που απαιτεί χώρο για να κινείται, ανεξαρτησία, αυτονομία και ελευθερία να κάνει ότι θέλει και όποτε το θέλει. Ποιότητες που δεν συμβάλλουν σημαντικά στις τροποποιήσεις και τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για να οικοδομηθεί μια αρμονική σχέση. Με απλά λόγια το άτομο φοβάται τις σχέσεις γιατί φοβάται ότι θα απολέσει πλήρως την ελευθερία του - ότι ο/η σύντροφος του θα το αφομοιώσει.

Και στις δύο περιπτώσεις το δίλλημα ανήκει στο ίδιο το άτομο και επιλέγει να το προβάλει στις σχέσεις του με τον πιο άμεσο και απτό τρόπο.

 

Βιβλιογραφία

"The Psychology of Erotic Love: A discussion of Venus and Sexuality" & "The Law of Desire: An in-depth look at Venus", στο "The Inner Planets: Building blocks of Personal Reality, Liz Greene and Howard Sasportas, Weiser Books, 1993

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 232 μέλη.

γιορτάζουν οι: Μάριος, Μαρία

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...