έχουν γενέθλια 212 μέλη.
γιορτάζουν οι: Ανάργυρος, Αργυρώ, Αργύριος, Δαμιανός, Κοσμάς
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Κατηγορηματικά η απάντηση είναι ΟΧΙ. Είναι μια πλάνη που μπορεί άνετα να μπει στη λίστα των αστικών μύθων. Πρόκειται ίσως για την πιο διαδεδομένη παρεξήγηση της αστρολογίας. Σκοπός και στόχος μας είναι να γίνουμε στη διάρκεια της ζωής μας όσο το δυνατόν περισσότερο ο Ήλιος μας. Ο Ήλιος μας περιέχει όλες τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε δημιουργικά ώστε να λάμψει η μοναδικότητά που έχουμε ανάγκη για να αισθανόμαστε ισορροπημένοι. Ο ωροσκόπος μας δείχνει τον τρόπο (το "Πώς;") που θα φτάσουμε στον Ήλιο μας. Αν η ζωή μας είναι μια περιπέτεια σε αναζήτηση ταυτότητάς μας και της ολοκλήρωσής μας ώστε να νοιώθουμε γεμάτοι, τότε το έπαθλο του ήρωα στο τέλος της πορείας μας είναι ο Ήλιος του. Ένας Κριός με ωροσκόπο Ζυγό πχ θα προσπαθήσει μέσα από τις σχέσεις του (ωροσκόπος Ζυγός) να αναπτύξει το δυναμισμό, το θάρρος του και το εγώ του που είναι χαρακτηριστικά του Κριού. Ο ωροσκόπος είναι ο δρόμος, η πορεία, η περιπέτεια όχι το αποτέλεσμα.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Δεν σταματάει η ζωή με τον ανάδρομο Ερμή. Και μάλιστα για όσους έχουν στο γενέθλιο χάρτη τους ανάδρομο τον Ερμή κάθε ανάδρομη κίνησή του αποτελεί καλό νέο αφού η καθημερινότητα λειτουργεί με περισσότερη διαύγεια, αποφασιστικότητα και οργάνωση.
Παρόλα αυτά γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι είναι καλό να μην υπογράφουμε ο,τιδήποτε σημαντικό θα μας δεσμεύσει για μεγάλο διάστημα, να μην ξεκινάμε καινούργιες δουλειές, να μην αγοράζουμε σημαντικά πράγματα, να μην μετακομίζουμε, να μην φεύγουμε σε ταξίδια. Ωστόσο αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάτι από όλα αυτά προσέχουμε και ελέγχουμε εξονυχιστικά τι υπογράφουμε, τι αγοράζουμε, τι προγραμματίζουμε. Αν μπορούμε να αναβάλλουμε μια αγορά ας το κάνουμε. Για παράδειγμα στην αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού δεν είναι μόνο οι χίλιες πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να συμβούν ή τα διαδικαστικά θέματα ή γιατί πιθανόν τα χαρτιά να μην είναι σωστά ή γιατί η παραλαβή θα αργήσει, ή το σπίτι δεν θα παραδοθεί στην ώρα του κλπ. Είναι που παραγγέλλοντας ή αγοράζοντας κάτι σοβαρό κατά τη διάρκεια του ανάδρομου το πιθανότερο είναι να μην μας αρέσει μόλις γίνει δικό μας.
Όσο για το φλέγον θέμα της επιστροφής των τέως, ή της επανεμφάνισης τους την εποχή του ανάδρομου τις περισσότερες φορές σηματοδοτούν μάλλον την οριστική διαγραφή τους και την ολοκλήρωση του κύκλου παρά την αναζωογόνηση των σχέσεων.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Η ανάδρομη κίνηση συμβαίνει αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους στις τροχιές των πλανητών (εξαιρούνται ο Ήλιος και η Σελήνη). Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι πλανήτες φαίνονται σαν να κινούνται προς τα πίσω από τη σκοπιά παρατήρησης μας στη Γη.
Τι σημαίνουν λοιπόν οι ανάδρομοι πλανήτες σε ένα γενέθλιο χάρτη; Πως οι ενέργειες που συμβολίζει ο πλανήτης λειτουργούν εσωτερικά, υποσυνείδητα και εκφράζονται με καθυστέρηση. Γενικότερα δείχνουν ψυχικές ενέργειες που δεν ενθαρρυνθήκαμε να εκφράσουμε εξωτερικά από μικρή ηλικία κι έτσι ως ενήλικες έχουμε το καθήκον να τις αναπτύξουμε με το δικό μας τρόπο και στη στιγμή που εμείς θεωρούμε κατάλληλη. Οι περισσότεροι έχουμε δύο ή τρεις ανάδρομους πλανήτες. Είναι σπάνιο να μην έχεις κανένα, όπως και το να έχεις πάνω από τέσσερις είναι γενικά ασυνήθιστο (χωρίς να αποτελεί εξαιρετικό γεγονός).
Όσοι έχουν περισσότερους από τέσσερις ανάδρομους πλανήτες συνήθως αισθάνονται ότι υπάρχει απόσταση (ή και χάσμα) ανάμεσα σε αυτούς και την κοινωνία και αγωνίζονται περισσότερο από τους άλλους για να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Στρεφόμενοι προς τον εαυτό τους σε πολύ νεαρή ηλικία έχουν ανάγκη να ορίσουν το προσωπικό τους σύστημα αξιών, τη προσωπική τους φιλοσοφία ζωής. Είναι άνθρωποι που έχουν προσωπικά στάνταρντ και ακολουθούν το δικό τους δρόμο ακόμα κι αν αυτό σημαίνει εκκεντρικότητα ή απομόνωση. Η απώθηση, οι αναστολές και η υποχωρητικότητα είναι πιθανό να τους χαρακτηρίζουν, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν κι ένα δυναμικό που τους διευκολύνει στην κατανόηση του εαυτού τους και στην αυτοδυναμία. Συμπέρασμα, ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες αστρολογικές ερωτήσεις. Καταρχήν έχουμε 10 πλανήτες και 12 οίκους οπότε αναγκαστικά και σε κάθε περίπτωση δύο οίκοι τουλάχιστον θα είναι άδειοι. Αυτό σημαίνει ότι αν πχ δεν έχω πλανήτες στον 2ο οίκο δεν θα έχω χρήματα, ή επειδή δεν έχω πλανήτες στον 7ο δεν θα κάνω σχέσεις ή αφού δεν υπάρχουν πλανήτες στον 8ο δεν θα πεθάνω; Ασφαλώς και ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο! Κάθε οίκος, κάθε τομέας δηλαδή της ζωής ξεκινάει από ένα συγκεκριμένο ζώδιο. Άρα τα γεγονότα, οι τάσεις και οι επιδιώξεις του κάθε οίκου χαρακτηρίζονται από το ζώδιο που ξεκινάει ο οίκος. Όμως δεν σταματάμε εκεί.
Για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τα αιτήματα και τις τάσεις που έχει ένας συγκεκριμένος οίκος, ένας «άδειος» οίκος βρίσκουμε ποιος είναι και που βρίσκεται ο κυβερνήτης του συγκεκριμένου οίκου/ζωδίου. Ας πούμε ότι ο δεύτερος οίκος ξεκινάει από τον Ταύρο. Όπως ξέρουμε κυβερνήτης του Ταύρου είναι η Αφροδίτη. Θα ψάξουμε σε ποιον οίκο βρίσκεται η Αφροδίτη στο χάρτη μας κι έτσι θα προσθέσουμε νέες πληροφορίες για την ποιότητα του δευτέρου οίκου μας. Μια Αφροδίτη στον 6ο οίκο θα μπορούσε να είναι ένδειξη πως τα χρήματα είναι αποτέλεσμα ενός επαγγέλματος που σχετίζεται με το σώμα πχ διαιτολόγος ή ακόμη και γιατρός.
Υπάρχει κι ένα τρίτο στάδιο για να ολοκληρωθεί η γνώση μας για το δεύτερο οίκο. Αφού βρούμε το ζώδιο που ξεκινάει ο 2ος οίκος μας και ψάξουμε τον κυβερνήτη μόλις τον βρούμε θα δούμε και τις τυχόν όψεις που κάνει ο συγκεκριμένος πλανήτης με άλλους ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον δεύτερο οίκο μας. Στο προηγούμενο παράδειγμα μας, αν η Αφροδίτη στον 6ο οίκο έκανε σύνοδο με τον Ερμή θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη πως το εισόδημα έρχεται από περισσότερες από μια πηγές, δηλαδή θα μπορούσε να αφορά έναν γιατρό που εκτός από τη δουλειά του σε ένα νοσοκομείο να έχει και ένα προσωπικό ιατρείο.
Γίνεται αντιληπτό πως έτσι δεν υπάρχει ουσιαστικά άδειος οίκος αφού ούτως ή άλλως η αποστολή μας είναι να ζήσουμε και να εξελίξουμε τις ενέργειες και των 12 οίκων του χάρτη μας.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στα συγκεκριμένα ζώδια οι πλανήτες βρίσκονται σε Πτώση που σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία θεωρούνται θέσεις όπου οι συγκεκριμένοι πλανήτες δεν εκφράζονται ικανοποιητικά, ότι υπολειτουργούν ή ακόμα χειρότερα ότι λειτουργούν αρνητικά. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει.
Ο Άρης πχ δείχνει τι θέλουμε και πώς να το αποκτήσουμε. Καθένας μας επιλέγει σύμφωνα με το ζώδιο και τις όψεις του γενέθλιου Άρη του διαφορετικό τρόπο για να πετύχει τους στόχους του. Το ζήτημα έγκειται στο πόσο είμαστε ικανοί να εκφράσουμε τον Άρη μας συνειδητά. Το στιλ του Άρη στο Ζυγό ή στον Καρκίνο είναι πιο έμμεσο, διαλλακτικό, διπλωματικό και υπολογίζει πολύ τον αντίκτυπο των ενεργειών του στους άλλους κάθε φορά που πρόκειται να απαιτήσει, να διεκδικήσει, να αναλάβει πρωτοβουλίες ή να υλοποιήσει τους στόχους του, ενώ ένας Άρης στον Κριό ή το Λέοντα διαθέτουν αμεσότητα και δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η δράση τους στους άλλους Ο Άρης είναι πάντα Άρης. Πολλοί άνθρωποι με Άρη στο Καρκίνο είναι πανέξυπνοι επιχειρηματίες ή πωλητές γιατί διαθέτουν «όσφρηση» και συντονίζονται εξαιρετικά με το συναίσθημα του πελάτη.
Οι πλανήτες- είτε Ερμής είτε Αφροδίτη είτε Σελήνη σε «πτώση»- δεν χάνουν τα χαρακτηριστικά τους ούτε τις ιδιότητές τους ούτε τα προτερήματα ή τις αδυναμίες που έχουν ούτως ή άλλως. Γνωρίζοντας τι μας κάνει ευτυχισμένους (Αφροδίτη), τι μας δημιουργεί συναισθηματική ασφάλεια (Σελήνη), επικοινωνώντας τα στους άλλους (Ερμής) και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την αντίδραση των άλλων (Άρης) έχουμε μεγάλες πιθανότητες να είμαστε ο εαυτός μας- έχοντας φυσικά επίγνωση της κοινωνίας που ζούμε αλλά και της οικογένειας που προερχόμαστε.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ερώτηση είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να υπάρχουν πλανήτες σε όλους τους οίκους, αφού έχουμε δέκα πλανήτες και δώδεκα οίκους. Όμως όλοι οι οίκοι συνδέονται με έναν πλανήτη και έχουν έναν κυβερνήτη. Ο 7ος οίκος συνδέεται με την Αφροδίτη. Επομένως το πρώτο πράγμα που αναζητά κανείς με άδειο 7ο οίκο είναι η θέση και οι όψεις της γενέθλιας Αφροδίτης του. Μια Αφροδίτη σε όψη με τον Κρόνο σχετίζεται με προσοχή, το θέμα του επιτυχημένου γάμου είναι κρίσιμης σημασίας και πιθανόν να παντρευτεί σε μεγαλύτερη ηλικία ή καθαρά για λόγους κοινωνικής θέσης ή ανέλιξης. Αντίθετα μια Αφροδίτη σε όψη με τον Ουρανό σχετίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αποζητώντας κάθε φορά την ένταση, το διαφορετικό, το ιδιαίτερο, οπότε πιθανόν ο γάμος να μην είναι προσχεδιασμένος ή η ίδια η πράξη του γάμου να αποτελεί μια επανάσταση (αντίδραση στους γονείς, στο κατεστημένο κ.ο.κ.).
Επίσης εξαιρετικής σημασίας είναι και ο κυβερνήτης του 7ου οίκου. Για παράδειγμα, με 7ο οίκο στον Τοξότη κυβερνήτης είναι ο Δίας. Αν βρίσκεται στον 5ο οίκο, το άτομο πιθανόν να παντρευτεί έναν άνθρωπο που εκφράζει τις ιδιότητες του συγκεκριμένου οίκου, δηλαδή κάποιον/κάποια δημιουργικό/ή, με ισχυρό Εγώ, γενναιόδωρο/ή, ίσως διάσημο ή αγαπητό σε ευρύ κοινό. Στην ίδια περίπτωση αν ο Δίας εμφανιζόταν στον 11ο οίκο, ο/η μελλοντικός/η σύντροφος θα πρέπει να εκφράζει τις ιδιότητες του 11ου οίκου: Ευρύς κοινωνικός κύκλος, όραμα, στόχοι για το μέλλον, αγώνας για κοινωνικούς σκοπούς κ.ο.κ.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Είναι εντυπωσιακή η ευκολία και η συχνότητα με τις οποίες η λέξη Κάρμα εισβάλλει στις συζητήσεις τα τελευταία χρόνια. Η μεταφυσική ως μάρκα αποσμητικού ή ως τίτλος σουξέ στα μπουζούκια της Ιεράς Οδού; Ας σοβαρευτούμε.
Αυτό που ο καθένας θεωρεί καρμική σχέση μπορεί να είναι ευσεβείς πόθοι, αυθυποβολή, προβολή, ανάγκη, διάθεση της στιγμής. Και η καρμική διάσταση δεν περιορίζεται στις ερωτικές σχέσεις όπως προσπαθούν να μας πείσουν όσοι προσπαθούν να τη στριμώξουν όσοι θεωρούν ότι βρήκαν τον άνθρωπο της ζωής τους. Μια έντονη, μοιραία σχέση μπορεί να περιέχει και τον πατέρα, τη μητέρα, τον εργοδότη, το φίλο, ένα τυχαίο άνθρωπο που συνάντησες στο μετρό ένα πρωί και σου είπε μια φράση που σε κινητοποίησε. Ναι η αστρολογία μπορεί να μιλήσει για τέτοιες σχέσεις μέσω των Δεσμών της Σελήνης αλλά είναι αστείο να σπεύδουμε να βάλουμε την ταμπέλα του «καρμικού» σε μια γνωριμία που δεν έχει προλάβει να εξελιχθεί ή να δείξει τις δυνατότητές της- δε φοράς το νυφικό προτού γνωρίσεις το γαμπρό.
Στην πραγματικότητα πίσω από αυτήν την ερώτηση κρύβεται η αγωνία αν η συνάντησή μας με τον Άλλο θα έχει διάρκεια και η ελπίδα ταυτόχρονα ότι θα την εξασφαλίσει η «καρμική» της διάσταση. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για οποιαδήποτε διάρκεια- η ουσία των μοιραίων σχέσεων όταν υπάρχουν- είναι η εσωτερική εξέλιξη που μπορεί να επιτευχθεί και με μια ώρα ουσιαστικής συνύπαρξης μας με τον οποιοδήποτε Άλλο. Και κάτι ακόμα. Προτού βιαστείς να ονομάσεις μια σχέση σου «καρμική» θυμήσου ότι κάρμα και ευτυχία δεν ταυτίζονται. Η μοιραία σχέση μπορεί να σε στείλει στην κόλαση με την ίδια ευκολία που μπορεί να σου δώσει ένα τρέιλερ του χαμένου παράδεισου.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
ΟΛΟΙ; Αν εννοείς αυτούς τους αστρολόγους που βλέπουν Δία κι εκστασιάζονται και Πλούτωνα και σε γκαντεμιάζουν τότε μιλάς για μια αστρολογική προσέγγιση που έχει πάψει να υφίσταται στον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και μια πεντηκονταετία τουλάχιστον. Γιατί σήμερα ξέρουμε ότι ο Δίας δεν είναι η θεία από το Σικάγο, ούτε το λυχνάρι του Αλαντίν με τις τρεις ευχές. ΝΑΙ, ο Δίας είναι ο πλανήτης της τύχης. Τι σημαίνει όμως τύχη; Σημαίνει ότι ΕΧΕΙΣ ταλέντα και είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ/Η για την αξία σου κι ότι είσαι ΑΝΟΙΧΤΟΣ στις ευκαιρίες. Ακόμα περισσότερο ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ότι οι ευκαιρίες ΥΠΑΡΧΟΥΝ και είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τις αρπάξεις. Ο Δίας συμβολίζει την ανάγκη για επέκταση, τη δυνατότητα της εξέλιξης και της δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος. Ταυτόχρονα δημιουργεί και τεράστιες προσδοκίες και φιλοδοξίες , την απαίτηση του εδώ και τώρα, της υπεραισιοδοξίας, των κακών υπολογισμών. Περισσότεροι χωρισμοί συμβαίνουν με Δία στον ωροσκόπο ή στον έβδομο οίκο παρά με τον Κρόνο στις ίδιες θέσεις επειδή θεωρείς ότι αυτός που γνώρισες είναι θεός ή θεά σε σύγκριση με αυτόν ή αυτή που έχεις. Άρα ο Δίας μπορεί να είναι και «κακότυχος» για μερικούς. Άρα; Ο Δίας δίνει Έμπνευση, ανάγκη για κάτι που να έχει Νόημα, Πίστη στο στόχο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και χωρίς κόπο. Ο Δίας μισανοίγει πόρτες για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν προλάβεις και βάλεις το πόδι σου κρατώντας την ανοιχτή έχει καλώς. Αν όχι θα περιμένεις 12 χρόνια. Και θυμήσου: ευκαιρία δεν σημαίνει σώνει και ντε ΤΟ γεγονός αλλά μπορεί να είναι κάτι μικρό που καλλιεργώντας το θα σου δώσει μετά από καιρό ΤΗΝ εξέλιξη.
Από τον Μιχάλη Βαφεία
Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι απλοποιήσεις του είδους: «Ο Κρόνος είναι περιορισμός, ο 5ος είναι ο οίκος των παιδιών, άρα θα δυσκολευτώ να συλλάβω» είναι υπεραπλουστεύσεις του χείριστου είδους. Ο 5ος είναι ο οίκος της Έκφρασης του Εγώ μέσω της δημιουργίας, είτε αυτή αφορά στην εργασία, είτε στον έρωτα, είτε στη σχέση μας με τα παιδιά. Με τον Κρόνο στον 5ο οίκο αισθανόμαστε τον φόβο (Κρόνος) πως αυτό που δημιουργούμε (5ος οίκος) δεν θα τύχει αποδοχής από τους άλλους ή και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε και να το αποδεχτούμε επειδή έχουμε υψηλές απαιτήσεις.
Η όψη συνεπώς δεν δείχνει αποκλειστικά στειρότητα αλλά το άτομο αισθάνεται συχνά τόσο βαθιά υπευθυνότητα για τα παιδιά που φοβάται και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη. Υπάρχει ο φόβος πως τα παιδιά μπορεί να τους απορρίψουν ως γονείς ή αντίστροφά ότι οι ίδιοι ίσως να μην αισθάνονται άνετα με τα παιδιά τους. Το ζήτημα είναι πως όπου βρίσκεται ο Κρόνος βρίσκονται και τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που καλούμαστε να πάρουμε. Άρα από τη μια πλευρά όσοι έχουν Κρόνο στον 5ο οίκο μαθαίνουν πολλά και ωριμάζουν ψυχολογικά μέσα από την μητρότητα ή την πατρότητα. Ταυτόχρονα αυτή η όψη θα μπορούσε να δείχνει κάποιον ο οποίος θα επιδιώξει να γίνει γονιός σε μεγάλη ηλικία καθώς θεωρεί τα παιδιά μια ευθύνη την οποία δεν μπορεί να επωμιστεί σε νεαρή ηλικία. Επίσης ο Κρόνος είναι η αρχετυπική εικόνα του Σοφού. Συνεπώς τα συγκεκριμένα άτομα ως γονείς θεωρούν πως το υψηλότερο δώρο που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους είναι η σοφία όπως και οι γνώση των εννοιών "υπευθυνότητα" και "ασφάλεια". Ζητήματα όμως εγείρονται από το μέγεθος της ευθύνης που αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι απέναντι στα παιδιά τους και τείνουν πολλές φορές να γίνονται υπερπροστατευτικοί και να τα περιορίζουν. Ίσως όμως το μάθημα ζωής που πρέπει να πάρουν ως γονείς είναι να προσφέρουν στα παιδιά τους το χώρο και το χρόνο για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.
Από τον Μιχάλη Βαφεία
Αλήθεια πόσο καλά κατανοεί κανείς τον όρο κάρμα και τα παράγωγά του; Γιατί χρησιμοποιούμε με τόση ευκολία τον όρο και γιατί να θέλουμε να ντύσουμε με αυτόν τον όρο συγκεκριμένες σχέσεις ή πράξεις;
Το ζήτημα είναι ότι αν κάποιος πιστεύει στο κάρμα τότε όλα όσα ζει και όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζει είναι καρμικοί και όχι μόνο ένας ή δύο από όλους. Αν ακολουθήσουμε την Ινδουιστική ερμηνεία της λέξης, η μετάφραση στις γλώσσες του δυτικού πολιτισμού θα συμπεριλάμβανε τις έννοιες "πράξη" και "χρέος" ή αν το δούμε πιο σφαιρικά το κάρμα είναι η έκφραση της συμπαντικής αρχής Αιτίου - Αποτελέσματος. Είναι γνωστό ότι η Ινδουιστική φιλοσοφία λειτουργεί με την αρχή της μετενσάρκωσης που συνοπτικά αναφέρει πως μια ψυχή θα ενσαρκωθεί πολλές φορές και όχι μόνο μια. Σε κάθε ενσάρκωση η ψυχή μεταφέρει σαν μνήμη ή φορτίο τα αποτελέσματα των πράξεων της από προηγούμενες ζωές (Κάρμα προηγούμενων ζωών). Έτσι σε αυτή τη ζωή θα πρέπει να δημιουργήσει ξανά καλό κάρμα και να αποπληρώσει το αρνητικό που μεταφέρει από το παρελθόν.
Σύμφωνα με τις Βέδες (ιερά βιβλία των Ινδουιστών) το κάρμα δεν σημαίνει πεπρωμένο, που είναι η χροιά που δίνουμε στη συγκεκριμένη λέξη εμείς στο Δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με τις Ανατολικές διδαχές μας έχει δοθεί ελεύθερη βούληση και εμείς έχουμε το δικαίωμα, στα πλαίσια του κοινωνικού μας περίγυρου, να επιλέξουμε τη στάση ζωής μας. Άρα δεν πρέπει να συγχέεται ο όρος κάρμα με κάτι το μοιραίο ή το κοσμογονικό, αφού από τη στιγμή που πιστεύεις στο κάρμα, όλα εκεί έξω είναι κάρμα γιατί όλα κυβερνώνται από τη δράση σου και τα αποτελέσματά της.
Αν λοιπόν εξαρχής επιλέξει κάποιος ότι πιστεύει στην έννοια του Κάρμα και θέλει να μελετήσει καρμικά τον γενέθλιο χάρτη, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που μπορεί να σταθεί. Πρώτα από όλα ο Κρόνος (θέση, όψεις, οίκος). Στον οίκο που συναντάμε τον Κρόνο (αποκαλείται και ο Άρχων του Κάρμα) και οι δύσκολες όψεις του με άλλους πλανήτες, είτε γενέθλιες είτε μέσω των διελεύσεων του, είναι ενδεικτικά στοιχεία του που, πως και πότε καλούμαστε να αποπληρώσουμε για τις συνέπειες των πράξεων μας, δηλαδή να παράγουμε ή να αποδεσμεύσουμε κάρμα.
Στις συναστρίες έχουμε παρόμοια αντιμετώπιση. Οι σχέσεις στις οποίες ο Κρόνος του ενός κάνει δυναμικές όψεις με τα φώτα (Ήλιος και Σελήνη), τον ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες του άλλου, είναι βέβαιο πως θα σου δώσουν και στα δύο μέλη σημαντικά μαθήματα ζωής. Εννοείτε πως αυτά τα μαθήματα πολλές φορές θα είναι σκληρά και επίπονα. Τέλος, οι δυναμικές όψεις των βαριών πλανητών (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας) του ενός με προσωπικούς πλανήτες του άλλου συμβολίζουν για πολλούς αστρολόγους καρμικά κατάλοιπα ή και ευκαιρίες για την παραγωγή νέου κάρμα. Το ίδιο και πλανήτες του ενός μέλους που ενεργοποιούν τους υδάτινους οίκους (4ο, 8ο, 12ο) και τον Άξονα των Δεσμών του άλλου μέλους.
Συνοψίζοντας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση της λέξης "καρμικός" και στην ερμηνεία που της δίνουμε καθώς όπως είδαμε "καρμική σχέση" δεν είναι σε καμία περίπτωση υπόσχεση αιώνιας αγάπης και ευτυχίας.
Από τον Πέτρο Ελευθεριάδη
Μα τι δώρα θέλει κανείς από το Δία; Να έρθει με το μαγικό του ραβδάκι και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα; Όχι, δεν θα διορθώσει τίποτα. Θα σου δώσει όμως εκείνη τη δύναμη, την τόσο απαραίτητη, να πιστέψεις ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να τα διορθώσεις όλα. Δίας είναι αυτό «το έχει ο Θεός». Είναι το να σηκώνεσαι το πρωί να πας στη δουλειά κι αντί να μιζεριάζεις, να βάζεις μουσική και να χοροπηδάς σαν κατσίκι. Το βρίσκετε λίγο; Κάνετε λάθος. Χωρίς τον Δία, πολύ απλά δεν θα υπήρχε ζωή. Δίας είναι εκείνη η ψυχική ευφορία που σου δίνει η πίστη ότι "κάτι υπάρχει εκεί έξω". Εκείνη η αισιοδοξία ότι υπάρχει ένα νόημα πίσω από όλα αυτά. Δίας είναι να βρίσκεσαι κλεισμένος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και να πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος που περνάς αυτό το μαρτύριο. Δεν είναι αφέλεια ούτε επιπολαιότητα. Είναι η διάθεση για ζωή. Γιατί αν δεν υπήρχε ο Δίας, θα είχαμε αυτοκτονήσει ομαδικώς, αν αναλογιστεί κανείς πόση φρίκη κρύβει η ενσάρκωση. Είναι η πίστη που μας επιτρέπει ακόμα να φέρνουμε παιδιά σε αυτόν τον κόσμο, παρά το παράλογο του θέματος. Δίας είναι το θράσος της Σκάρλετ Ο Χάρα, να ξεστομίζεις την ατάκα: "After all, tomorrow IS another day!" εν μέσω της πιο μεγάλης κρίσης της ζωής σου. Και τέλος Δίας είναι να είσαι η Whoopi Goldberg στο Color Purple, δηλαδή να έχεις περάσει μια ζωή μέσα στην απόλυτη δυστυχία και καταπίεση και ξαφνικά να κάνεις την επανάσταση σου και να βρίσκεις πέρα από κάθε λογική το θάρρος και το κουράγιο να λες: "I am poor, black, I may even be ugly... But dear God, I am here! I am here!"
Από τον Πέτρο Ελευθερίαδη
Σχετικά με τις προβλέψεις, αυτές βεβαίως και είναι γενικές, γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Δεν έχει ο αστρολόγος μπροστά του το ωροσκόπιο του καθενός για να απευθυνθεί προσωπικά στον καθένα. Τι κάνει λοιπόν; Χρησιμοποιεί το Ηλιακό ωροσκόπιο, δηλ. αν κάνει πρόβλεψη για τους Λέοντες, βάζει τον Λέοντα στον ωροσκόπο. Άρα Παρθένος 2ος οίκος, Ζυγός 3ος οίκος κ.ο.κ. Στη συνέχεια βλέπει τις πλανητικές κινήσεις και τοποθετεί τους πλανήτες στους οίκους του ηλιακού ωροσκοπίου. Και κάνει πρόβλεψη με βάση τις θέσεις αυτές. Έλα όμως που κάθε Λέων έχει και άλλο ωροσκόπο, άρα οι πλανήτες πέφτουν σε εντελώς άλλους οίκους;
Επομένως, μιλούν πιο γενικά για να απευθυνθούν σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Το ότι πέφτουν και μέσα πολλές φορές είναι γεγονός. Γιατί, αν εξαιρέσεις τους οίκους, για όλους τους Λέοντες ισχύει το ότι ο Κρόνος έκανε ή θα κάνει συζυγία με τον Ήλιο τους και ότι ο Ποσειδώνας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Υδροχόο θα κάνει αντίθεση με αυτόν. Άρα κάποια πράγματα είναι ασφαλή να τα πεις. Το ηλιακό ωροσκόπιο έχει κάποια βάση αν θέλεις να καταλάβεις την αρχετυπική πορεία του κάθε ζωδίου. Ο Λέων π.χ. είναι το κατεξοχήν ζώδιο της ατομικής συνειδητοποίησης. Έρχεται μετά από τον Καρκίνο και μία από τις αποστολές του είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο. Άρα με τον Σκορπιό στον 4ο οίκο, θα πρέπει να βιώσει την απώλεια της οικογενειακής θαλπωρής και με τον Υδροχόο στον 7ο, να κάνει διαπροσωπικές σχέσεις που θα του παρέχουν την απαραίτητη ελευθερία ώστε να γνωρίσει τον εαυτό του. Αυτά όμως ως αρχέτυπο, ως πορεία ζωής και είναι καλό να τα έχουμε κατά νου ακόμα και όταν αναλύουμε ένα προσωπικό χάρτη.
Από τον Πέτρο Ελευθεριάδη
Ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος με την έννοια ότι όλοι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Για έναν άνθρωπο συμβολίζει τον πυρήνα της ύπαρξής του, της εν δυνάμει όμως ύπαρξής του. Θα υπάρχει πάντα κάτι που θα σε καλεί προς τον ήλιο σου. Δεν είναι όμως τίποτα δεδομένο. Επειδή γεννήθηκες με τον Ήλιο στον Κριό, δεν σημαίνει ότι συμπεριφέρεσαι και σαν Κριός. Απλά αν δεν γίνεις Κριός, δεν θα είσαι ποτέ ολοκληρωμένος. Δεν είναι τυχαίο που η Θεοδώρα Ντάκου λέει ότι είναι πιο σωστό να λέμε πρώτα τον ωροσκόπο μας. Π.χ. είμαι Ταύρος με Ήλιο στον Κριό. Οι άλλοι πλανήτες είναι τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ και η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν μπορείς να αγνοήσεις κανέναν, γιατί τότε θα διαπράξεις ύβρη και θα τους βρεις μπροστά σου. Αν οι θέσεις και τα ζώδια τους ταιριάζουν με τον Ήλιο σου, οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες στο δρόμο για το στόχο.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Εάν έχεις γεννηθεί με την Αφροδίτη ανάδρομη υπάρχει συνήθως ένα ανοιχτό θέμα με την Μητέρα και την Αγάπη που είτε δεν αισθάνθηκες από αυτήν είτε εσύ είσαι που δεν την αισθάνθηκες για την Μητέρα. Αυτό το κενό αγάπης αργότερα μεταμορφώνεται σε πεποίθηση ότι τα αισθήματά σου δεν εκτιμούνται όσο θα επιθυμούσες από τον σύντροφο σου και τους άλλους, ή σαν πίστη ότι δεν αξίζεις επαγγελματικά.
Όταν η Αφροδίτη είναι ανάδρομη βρίσκεται κοντύτερα στη Γη. Όταν ένας πλανήτης πλησιάζει, τα θέματα που εκπροσωπεί γίνονται πιεστικότερα και τα αποτελέσματά του πιο εμφανή. Έτσι τα θέματα της (ανάδρομης) Αφροδίτης μεγεθύνονται και γίνονται περισσότερο προσωπικά. Τα Αισθήματά με ανάδρομη Αφροδίτη είναι πιο έντονα και ίσως νιώθεις ότι οι άλλοι δε σε καταλαβαίνουν και ότι οι αξίες, οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι προτεραιότητές σου δεν είναι τόσο σημαντικά όσο των άλλων. Αυτή η αίσθηση με το πέρασμα του χρόνου παγιώνεται και γίνεται πραγματικότητά.
Όσοι έχουν γεννηθεί με την Αφροδίτη ανάδρομη ίσως νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά τέλειοι, ότι δεν είναι άξιοι να αγαπηθούν, ότι δεν είναι καθόλου προσαρμοστικοί, ή ότι δεν είναι καθόλου άξιοι για πράγματα που οι άλλοι τους φαίνεται ότι διεκπεραιώνουν με άνεση και χωρίς προσπάθεια. Η εξωτερική επιβεβαίωση δεν είναι αρκετή για να τονώσει το ηθικό τους, ή την αυτοπεποίθησή τους, ή για να τους κάνεις να αισθανθούν ότι αξίζουν, ή ότι έχουν αξία. Η επικύρωση της αξίας πρέπει να έρθει από μέσα.
Η Αφροδίτη στα διαφορετικά ζώδια, στους οίκους και με τις όψεις που κάνει δημιουργεί μια τεράστια ποικιλομορφία συμπεριφορών, ποιοτήτων, αντιδράσεων διαμορφώνοντας μια μοναδικές προσωπικότητες. Η Αφροδίτη συμβολίζει επιθυμίες και αξίες που κληρονομήσαμε. Η Αφροδίτη ούτως ή άλλως ξεδιπλώνεται αργά. Όσοι έχουν γεννηθεί όμως με την Αφροδίτη ανάδρομη χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μεγαλύτερη και πιο συνειδητή προσήλωση στις αξίες που συμβολίζει η Αφροδίτη τους.
Όταν μιλάμε για ανάδρομες περιόδους συνήθως χρησιμοποιούμε λέξεις όπως απολογισμός, κριτική ανασκόπηση, επαναξιολόγηση, αναζωπύρωση, επιδιόρθωση, εξόφληση, επανεκτίμηση. Αυτές είναι οι λέξεις που ανήκουν στην Αφροδίτη όπως οι λέξεις ξανασκέφτομαι, ξανακάνω, αποκαθιστώ ανήκουν στον ανάδρομο Ερμή. Πόσο χρόνο χρειάζεσαι ώστε να επανεκτιμήσεις τις προσωπικές σου αξίες και τις προτεραιότητές σου εξαρτάται από την κατάσταση της Αφροδίτης (από το ζώδιο, τον οίκο, τις όψεις που κάνει).
Η Αφροδίτη συμβολίζει επίσης την κοινωνικότητα, την κοινωνική ευελιξία και την αίσθηση του ανήκειν, του να ταιριάζεις, του να σχετίζεσαι με τον Άλλο. Κάποιος με ανάδρομη Αφροδίτη μπορεί να αισθάνεται αποκομμένος από τους άλλους ή να αισθάνεται ότι δεν ανήκει πουθενά. Ωστόσο όσοι έχουν ανάδρομη Αφροδίτη στο χάρτη τους διαθέτουν ανεπτυγμένες αισθήσεις και αισθήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουν να αγαπάνε τον εαυτό τους, να εκτιμούν τις ανάγκες τους και να μην υποτιμούν τις επιθυμίες τους. Επίσης η αίσθηση τους της Ομορφιάς είναι μοναδική και εξαιρετική- βλέπουν ό,τι οι άλλοι παραβλέπουν ή αγνοούν κι αυτό είναι ένα τεράστιο ταλέντο.
Από τον Γιώργο Πανόπουλο
Οι περισσότερες μακροχρόνιες σχέσεις έχουν τον Κρόνο του ενός να κάνει όψεις με τους προσωπικούς πλανήτες του Άλλου... Όμως μέχρι να ισορροπήσει η σχέση υπάρχει μεγάλη ένταση, πίεση, αίσθηση περιορισμού, φόβος, άγχος σε εκείνον που οι προσωπικοί του πλανήτες έρχονται σε επαφή με τον Κρόνο του Άλλου. Για να γίνω περισσότερο σαφής: η ισορροπία επιτυγχάνεται όταν ο Κρόνος πάψει να φοβάται/ζηλεύει/ενοχλείται από τον αυθορμητισμό και την άνεση του Άλλου σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής του (το οποίο δηλώνεται από τον προσωπικό πλανήτη που δέχεται την όψη) και ο Άλλος συνειδητοποιήσει ότι ένα μέρος αυτών που του προσάπτει το μέλος που έχει τον Κρόνο, κάποια από τα κομμάτια της προσωπικότητάς/συμπεριφοράς/στάσης/αντίδρασης του θα ήταν καλύτερα να αλλάξουν/περιοριστούν/προσαρμοστούν/ εξελιχθούν προς χάρη της σχέσης αλλά και της ίδιου του χαρακτήρα του. Φυσικά η διαδικασία της προσαρμογής και των δύο είναι επίπονη και χρειάζεται χρόνος, διάρκεια και θέληση ώστε να λειτουργήσει η σχέση. Όταν όμως περάσει τις συμπληγάδες η σχέση αντέχει και δύσκολα σπάει...
Από τον Stargazer
Οι επιστροφές πλανητών πέρα από αυτή του Δία και του Κρόνου, δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία κι ούτε είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως. Ο Άρης χρειάζεται δύο χρόνια περίπου για να κάνει τον κύκλο του ζωδιακού, οπότε δεν μιλάμε για κάποιο σπάνιο φαινόμενο. Χωρίς πολλές κουβέντες, θα μπορούσε να πει κανείς πως με την επιστροφή Άρη το άτομο "ξαναθυμάται" τις εγωιστικές (και με την καλή και με την κακή έννοια) επιθυμίες του, σε περίπτωση που οι συνθήκες της ζωής του τον έχουν κάνει να τις έχει ξεχάσει. Είναι μια περίοδος που λες: "Είμαι εδώ και ΕΓΩ, θέλω ΑΥΤΟ".
Στην ψυχολογική αστρολογία δίνεται μια έμφαση στην πρώτη επιστροφή Άρη, όπου το πολύ μικρό ακόμα παιδί δίνει για πρώτη φορά σημάδια αναγνώρισης ότι είναι ξεχωριστό και έχει κάνει ένα βήμα για να αποσυνδεθεί από τη μητέρα. Είναι η φάση που το παιδί διαπιστώνει ότι έχει επιθυμίες διαφορετικές από αυτές του περιβάλλοντός του.
έχουν γενέθλια 212 μέλη.
γιορτάζουν οι: Ανάργυρος, Αργυρώ, Αργύριος, Δαμιανός, Κοσμάς
ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ