παρακαλώ περιμένετε...
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Ερμής (αστρονομικά στοιχεία, μυθολογία, συμβολισμοί)
Stardome* @ 08.02.2010

Ο πλανήτης της λογικής και της επικοινωνίας αποκαλύπτεται...

Αστρονομικά δεδομένα:

 

Απόσταση από τον Ήλιο: Μεταξύ 45 - 69 εκατομμύρια χιλιόμετρα (λόγω της έκκεντρης τροχιά του)

Μάζα: 5% περίπου της μάζας της Γης

Διάμετρος: 4.879 χιλιόμετρα (λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη)

Επιφάνεια: 10% περίπου της επιφάνειας της Γης

Βαρύτητα επιφάνειας (στον ισημερινό): 38% της γήινης βαρύτητας

Θερμοκρασία: από  -183 °C (το ημισφαίριο που δεν κοιτάζει προς τον Ήλιο) έως 427 °C (το ημισφαίριο που κοιτάζει προς τον Ήλιο)

 

Ο Ερμής (αγγλικά: Mercury) είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο και ο μικρότερος στο Ηλιακός Σύστημα (από τη στιγμή που αστρονομικά ο Πλούτωνας δεν λογίζεται σαν πλανήτης αλλά σαν πλανητοειδής). Δεν έχει δορυφόρους ούτε ατμόσφαιρα. Είναι ο θερμότερος και ο πιο γρήγορος ανάμεσα σε όλους τους πλανήτες του Ηλιακού.

 

Συμβολισμοί και Μυθολογία του Ερμή

 

Το αστρολογικό σύμβολο του Ερμή σχηματίζεται από το σταυρός της Ύλης τοποθετημένο κάτω από τον κύκλο του πνεύματος ενώ πάνω σε αυτόν βρίσκεται τοποθετημένο το ημικύκλιο (μηνίσκος) της ψυχής. Με άλλα λόγια το σύμβολο του Ερμή περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους σύμβολα που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των ιδιοτήτων των πλανητών (Κύκλος του Πνεύματος, σταυρός της Ύλης, Ημικύκλιο της Ψυχής), γεγονός που συμβολίζει την δυνατότητα ενσωμάτωσης (βαθύτερης κατανόησης) πνεύματος, ψυχής και ύλης.

Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος (πνεύμα) είναι η δύναμη που υποστηρίζει και αναζωογονεί το μυαλό. Όμως το μυαλό δέχεται ερεθίσματα που μπορούν γενικά να οδηγήσουν σε δύο μορφές νοητικής δράσης, τη αντιγραφή (μίμηση) και την πρωτότυπη σκέψη. Αυτές με τη σειρά τους διαμορφώνουν τα δύο σημαντικότερα αρχέτυπα του Ερμή, τον Μιμητή και τον Εφευρέτη. Ακολούθως ο σταυρός της Ύλης συμβολίζει τις δραστηριότητες στη γη οι οποίες εγείρουν την ενέργεια του Ερμή να αντιδρά στις συνθήκες που επικρατούν ενώ η οριζόντια ημισέληνος της ψυχής αποκαλύπτει τη δίοδο που βρίσκει το μυαλό μας για να επικοινωνήσει με τις αληθινές ιδέες της ψυχής και την έμπνευση.

Ο πυρήνα του συμβόλου υπονοεί το θρίαμβο του μυαλού απέναντι στην ύλη και πως η διανόηση και το πνεύμα μπορεί να τιθασεύσει τις φυσικές παρορμήσεις. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το κηρύκειο του Ερμή αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της Σοφίας, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και στις μέρες μας από τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Στη ελληνική μυθολογία ο Ερμής είναι καρπός του έρωτα του Δία και της Μαίας, και  γεννιέται στο όρος Κυλλήνη και μπλέκεται σε μπελάδες αμέσως μετά τη γέννησή του. Βρέφος ακόμη, το σκάει από την κούνια του σε αναζήτηση περιπέτειας και φτάνει ως την Πιερία. Εκεί βλέπει το κοπάδι του αδερφού του Απόλλωνα και αποφασίζει να το κλέψει. Σκέφτεται όμως ότι  τα χνάρια του κοπαδιού ενδεχομένως να τον προδώσουν, οπότε αποφασίζει (σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου) να καλύψει τα πόδια τους με πλεξίδες από χορτάρι. Πράγματι με αυτό το τέχνασμα ο Απόλλωνας εξαπατήθηκε και δεν μπόρεσε να εντοπίσει το κοπάδι. Πεισμώνει όμως και προκηρύσσει αμοιβή για όποιον βρει τα ζώα του.

Ο Σειληνός και οι σάτυροι λαχταρούν την αμοιβή και ψάχνουν επίμονα για αρκετό διάστημα  χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Κάποια παρέα αυτών  αργότερα, έχοντας φτάσει στη Λακωνία, ακούει από ένα σπήλαιο να βγαίνει ένας πνιγμένος - αλλά ευχάριστος - ήχος που όμοιό του δεν είχαν ξανακούσει. Η νύμφη Κυλλήνη τότε τους πληροφορεί ότι πρόσφατα ένα πολύ ξεχωριστό και προικισμένο παιδί είχε γεννηθεί και ότι αυτή εκτελούσε χρέη παραμάνας. Το βρέφος είχε καταφέρει να αποκοιμίσει τη μητέρα του παίζοντας με το μουσικό όργανο που είχε φτιάξει μόνο του από το καβούκι μιας χελώνας και τα έντερο βοδιού (κατασκεύασε την άρπα). Ακούγοντας όλα αυτά οι σάτυροι αναρωτήθηκαν πού βρήκε τα έντερα, προσέχοντας τα δύο τομάρια που ήταν τεντωμένα έξω από το σπήλαιο. Η Κυλλήνη θύμωσε ακούγοντας τους σάτυρους να κατηγορούν για κλοπή το βρέφος και αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή φτάνει και ο Απόλλων ο οποίος τελικά είχε οδηγηθεί στη σπηλιά από την ύποπτη συμπεριφορά ενός πουλιού με μακριές φτερούγες. Ξυπνά τη Μαία και απαιτεί την επιστροφή του κοπιαδιού. Η Μαία μένει έκπληκτη και υποστηρίζει οτι το βρέφος είναι ακόμα φασκιωμένο στην κούνια του. Ο Απόλλων όμως έχει ήδη αναγνωρίσει τα τομάρια έξω από τη σπηλιά και επιμένει. Παίρνει μαζί του τον Ερμή και ανεβαίνουν στον Όλυμπο.

Εκεί μπροστά στον πατέρα τους κατηγορεί το βρέφος  για κλοπή. Ο Δίας δεν μπορεί να πιστέψει ότι η κατηγορία είναι αληθινή και παρακινεί τον Ερμή να την αρνηθεί. Ο Απόλλων ωστόσο τον πιέζει και ο Ερμής ομολογεί την ενοχή του. Συμφωνεί να επιστρέψει όλο το κοπάδι εκτός από 2 ζώα που έσφαξε, θυσία στους 12 Θεούς. Έκπληκτος αναρωτιέται ο Απόλλων, «Ποιος είναι ο 12ος Θεός;» και ο Ερμής του απαντά «Δούλος σας», υποστηρίζοντας ότι έσφαξε τα 2 ζώα, τα έκοψε σε 12 ίσα κομμάτια και έφαγε μόνο το μερίδιό του ʽʽπαρόλο που πείναγε και ήθελε περισσότερο'', τα  δε υπόλοιπα τα έκαψε για να τιμήσει τους  Θεούς.

Επιστρέφοντας στη σπηλιά για να πάρει ο Απόλλωνας το υπόλοιπο κοπάδι είδε τη λύρα του μικρού Ερμή και ρώτησε τι είναι. Ο παμπόνηρος Ερμής άρχισε να παίζει μελωδίες και ο Θεός της Τέχνης Απόλλωνας ενθουσιάστηκε! Μαγεύτηκε τόσο πολύ ώστε συμφώνησε να κρατήσει ο Ερμής το κοπάδι με αντάλλαγμα να του χαρίσει τη λύρα. Έτσι και έγινε. Αργότερα όταν ο Ερμής έφτιαξε και φλογέρα ο Απόλλωνας τη ζήτησε δίνοντας του αυτή τη φορά ως αντάλλαγμα το χρυσό του ραβδί, χρίζοντας έτσι  Θεό όλων των βοσκών, αλλά και στέλνοντάς τον στις παλιές του παραμάνες, τις Θρίες, για να του διδάξουν προφητείες από τα χαλίκια που τόσο πολύ επιθυμούσε! Ύστερα και από αυτά  ζήτησε από τον πατέρα του να τον κάνει κήρυκα του.

Ο Δίας που τον θεωρούσε έξυπνο και αγαπητό από όλους, συμφώνησε υπό τον όρο να είναι υπεύθυνος για όλη τη θεϊκή περιουσία  και να μη λέει ουδέποτε ψέματα (αν και ο Ερμής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη λέει πάντοτε ολόκληρη την αλήθεια!). Στα καθήκοντά του θα συμπεριλαμβανόταν η σύναψη συνθηκών, η προαγωγή του εμπορίου, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων ελεύθερης διάβασης για όλους τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Όταν τελικά συμφώνησαν, ο Δίας του έδωσε το ραβδί του κήρυκα με τις άσπρες κορδέλες, στρογγυλό καπέλο για τη βροχή και χρυσά φτερωτά σανδάλια. Αργότερα ο Άδης τον ʽʽπροσέλαβε'' και αυτός, για να καλεί όσους πέθαιναν καλοσυνάτα και εύγλωττα.

Ο Ερμής βοήθησε τις Τρεις Μοίρες στη σύνθεση του Αλφάβητου, επινόησε την αστρονομία, τη μουσική κλίμακα, την τέχνη της πυγμαχίας και της γυμναστικής, τα μέτρα και τα σταθμά (κάποιοι τα αποδίδουν στον Παλαμήδη) και την καλλιέργεια της ελιάς. Είχε πολυάριθμους γιους, ανάμεσά τους ήταν και οι γνωστοί: Εχίων (κήρυκας των Αργοναυτών), Αυτόλυκος ο κλέφτης και Δάφνις ο εφευρέτης της βουκολικής ποίησης και αγαπημένος του θεού Απόλλωνα.

Ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες ο Ερμής ήταν ο θεός της πειθούς, ο μεγάλος ομιλητής και δάσκαλος και στην Οδύσσεια του Ομήρου ήταν ο αγγελιοφόρος του Δία. Οι Ρωμαίοι αργότερα τον ονόμασαν Mercurius και τον τίμησαν όπως τιμούσαν και οι Έλληνες τον Ερμή.

 

Βασικά αστρολογικά χαρακτηριστικά και συμβολισμοί

 

Η αστρολογία είναι μια συμβολική γλώσσα και κάθε πλανήτης συνδέεται με συγκεκριμένα αντικείμενα, χρώματα, μέρη του σώματος κοκ. Παρακάτω αναφέρονται τα σημαντικότερα από αυτά, που σχετίζονται με τον Ερμή:

Χρώματα: Γαλάζιο, Ανοιχτό Γκρι, Λιλά

 

Πέτρες, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα: Σμαράγδι, αχάτης, γυαλί, χρυσοπράσινο, μάτι της τίγρης, υδράργυρος

 

Φυτά και δέντρα: Παπαρούνα, μυρσίνη, ελιά, φράουλα, Μυρτιά, φουντουκιά, μουριά, τριφύλλι

 

Ανατομία και Φυσιολογία: Γλώσσα, πνεύμονες, εγκέφαλος, νευρικό σύστημα, μάτια, θυρεοειδής, όργανα λόγου ή ακοής

 

Ζώα: Πρόβατο, Χελώνα, Βόδι, Γεράκι

 

Ημέρα της εβδομάδας: Τρίτη

 

Επαγγέλματα: Πωλητής, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Δικηγόρος, Υπεύθυνος δημοσίων Σχέσεων, Γραμματέας, Ταχυδρόμος, Έμπορος, Οδηγός.

 

Ο Ερμής, λόγω της κοντινής απόστασης του από τον Ήλιο, δεν μπορεί πότε να απέχει περισσότερες από 28 μοίρες μακριά του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Ερμής στο γενέθλιο χάρτη θα βρίσκεται είτε στο ίδιο ζώδιο με τον Ήλιος, είτε στο αμέσως επόμενο ή στο αμέσως προηγούμενο.

 

Χρόνος παραμονής σε κάθε ζώδιο: Περίπου 2 εβδομάδες ανά ζώδιο

 

Ανάδρομη Πορεία: Συμβαίνει ανά τέσσερις μήνες και διαρκεί για 3 περίπου εβδομάδες.

 

Λέξεις κλειδιά: Λόγος, Έκφραση, Κίνηση, Επικοινωνία, Ταξίδια, Πνεύμα, Μάθηση, Γνώση, Διανόηση, Σκέψη, Ευγλωττία, Συναλλαγή, Κυκλοφορία, Μεταφορές, Συγκοινωνία, Οδός, Οδοιπόρος, Έμπορος, Πύλη, Θύρα, Πειθώ, Κέρδος, Εφευρετικότητα,  Κουτσομπολιό.

 

Στάδιο ατομικής εξέλιξης: Συμβολίζει το διάστημα από το 4ο έως το 14ο έτος. Συνδέεται την παιδική και προεφηβική ηλικία, διαρθρώνει το διανοητικό και λογικό μέρος της ψυχής και το διαπλάθει. Εμφανίζει τα ιδιαίτερα ήθη, τις κλήσεις, τις ιδιοτροπίες, τον τρόπο σκέψης, αφομοίωσης και μάθησης. Εγείρει την ψυχή με τη διδασκαλία και γενικότερα διαπλάθει σώμα και πνεύμα.

 

Κυβερνήτης/Κυριαρχία: Δίδυμοι, Παρθένος

Αδυναμία: Τοξότης

Έξαρση: Υδροχόος

Πτώση: Λέων

 

Συμβολισμοί του Ερμή στο ωροσκόπιο

 

Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που εκπροσωπεί την ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί, δεν είναι ούτε πνευματικός, ούτε σταθερός. Είναι ο πλανήτης που εκπροσωπεί τον κοινό νού, δηλαδή την ικανότητα να κάνουμε έναν απλό συλλογισμό, να αρθρώσουμε μια σωστή φράση, να κάνουμε μία εύστοχη κίνηση. Είναι ο πλανήτης που διαχωρίζει τον ανθρώπινο νου από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, επειδή τον βάζει να χρησιμοποιεί την ικανότητα του λόγου και μπορεί να ψάξει την συνειδητότητα του σε αυτό τον κόσμο.

Μπορούμε να τον φανταστούμε σαν ένα μηχάνημα που λειτουργεί ταυτόχρονα με τις ιδιότητες του πομπού, του δέκτη, του ρυθμιστή και του κινητήρα. Το μηχάνημα αυτό είναι ευαίσθητο δεδομένου ότι μας επιτρέπει να δεχόμαστε κάθε είδους ερεθισμούς και να αντιδρούμε σε αυτούς αλλά δεν έχει καμία ιδιαίτερη συναισθηματική ιδιότητα. Είναι με άλλα λόγια μια απρόσωπη ψυχική ενέργεια. Μοιάζει σαν τον υπολογιστή που συλλέγει πληροφορίες και τις χρησιμοποιεί αυτόματα για να επιβιώσει δηλαδή να δράσει, να πληροφορηθεί και να εκφράσει κάτι σωστά.

Ο Ερμής είναι ουδέτερος σαν πλανήτης, ούτε ενεργητικός (animus/αρσενική ενέργεια) ούτε παθητικός (anima/θηλυκή ενέργεια). Συνεπώς δεν είναι ούτε δοτικός ούτε δεκτικός από μόνος του. Είναι ο πλανήτης που χρωματίζεται από τον πλανήτη που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν ή που σχηματίζει μαζί του την πιο στενή όψη.

Συμπερασματικά ο Ερμής είναι το πρακτικό, άμεσο και απρόσωπο κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Μια έμμεση άλλωστε απόδειξη αυτών των χαρακτηριστικών είναι τα ίδια τα ζώδια που σχετίζονται με αυτόν (Δίδυμοι και Παρθένος) τα οποία ζώδια εμφανίζονται με μία ψυχρή λογική που σπάνια συναντούμε αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερμής στους Διδύμους νιώθει άνετα επειδή είναι τοποθετημένος στην κατάλληλη θέση για να συλλαμβάνει την πληροφορία και να τη μεταδίδει. Στη δε Παρθένο συναντάμε την πρακτική έκφανση της ενέργεια του Ερμή, δηλαδή της ταξινόμησης των πληροφοριών ώστε να γίνουν χρήσιμες και παραγωγικές. Στην Παρθένο θεωρείται από πολλούς αστρολόγους στην καλύτερη θέση του, επειδή λειτουργεί με ευστροφία, λογικά, πειραματικά και αποδεικτικά.

Γενικά η θέση του Ερμή στο ωροσκόπιο είναι ένας δείκτης του τρόπου σκέψης του κάθε ατόμου. Αντιπροσωπεύει όλες τις ικανότητες του λόγου, γι' αυτό και συχνά όσοι έχουν με έφεση στις ξένες γλώσσες και άνεση στην επικοινωνία, να έχουν τον γενέθλιο Ερμή σε ισχυρή θέση. Ο Ερμής αρέσκεται στο να βελτιώνει τα πράγματα και να δίνει γνώση μέσα από καινοτομίες και πρωτοποριακές λύσεις ή ιδέες. Είναι ο πλανήτης της προόδου μέσα από το πείραμα, που ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με το τι έχει και πάντα ψάχνει νέες οδούς για να ανακαλύψει. Ωστόσο εάν η επιρροή του Ερμή είναι πολλή δυνατή τότε υπάρχει η πιθανότητα το άτομο να είναι υπερβολικά ανήσυχο και ασυμβίβαστο ή επιπόλαιο. Το μεγαλύτερο ζήτημα για αυτούς τους ανθρώπους είναι πως μένουν συχνά στα λόγια και υπεραναλύουν κάθε ζήτημα χωρίς να καταφέρνουν να προχωρήσουν σε πράξεις.

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 183 μέλη.

γιορτάζουν οι: Θεμιστοκλής

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...