παρακαλώ περιμένετε...
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Το ζώδιο των Διδύμων
Curiosity killed the cat. Όχι το πάλαι ποτέ μουσικό γκρουπ, αλλά το γνωστό ρητό. Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, ελληνιστί. Έχει άραγε καμία δόση αλήθειας; Πιθανότατα, αλλιώς θα είχε πέσει σε αχρησία. Τι θα κάναμε όμως χωρίς περιέργεια; Θα είχαμε εξελιχθεί ως ανθρωπότητα ή ακόμα θα μέναμε σε σπηλιές; Στο κάτω - κάτω η δίψα μας για μάθηση και για πρόοδο δεν είναι που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζωϊκά είδη; Ναι, απαντά ο Δίδυμος, χωρίς δεύτερη σκέψη. Πώς μπορείς να μη συμφωνήσεις;

 

 

 

Λένε ότι οι Δίδυμοι είναι το ζώδιο της λογικής. Πράγματι, έτσι είναι. Ο Δίδυμος έρχεται μετά από τον Ταύρο και κάνει μια αξιολόγηση του προτύπου ζωής που προτείνει αυτός. Το αποτέλεσμα; Δεν του αρέσει καθόλου. "Ωραία", σκέφτεται, "έφτιαξα το σπιτάκι μου και είμαι προφυλαγμένος από τις εξωτερικές συνθήκες. Το λες ασφάλεια όμως αυτό; Δηλαδή, τι θα γίνει, μια ζωή θα φοβάμαι το άγριο θηρίο; Μήπως να το περιεργαστώ, να το μελετήσω και να εντοπίσω τις αδυναμίες του; Μόνο η γνώση του εχθρού μου είναι ικανή να με προστατεύσει ουσιαστικά. Δεν γίνεται μια ζωή να κρύβομαι". Ή: "Εντάξει, καλλιεργώ το χωράφι μου, αλλά δεν μπορώ να το αφήσω στην τύχη του. Πότε είναι η καλύτερη εποχή για σπορά; Μπορώ να βγάλω κάποια συμπεράσματα για τον καιρό κάθε εποχής;" Απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, ναι.

 

Άνθρωπος, το λογικό ον

 

Αυτό που κρύβεται λοιπόν πίσω από τη συμπεριφορά ενός Διδύμου είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στο περιβάλλον του. Ο Δίδυμος πιστεύει ότι ισχυρός άνθρωπος δεν είναι αυτός που έχει σωματική ρώμη (Κριός) ή αυτός που ξέρει να φυλάγεται (Ταύρος), αλλά αυτός που κατέχει τη γνώση. Αυτός που μπορεί να ερμηνεύσει σωστά το περιβάλλον του και να προσαρμόζει ανάλογα τη συμπεριφορά του. Το ότι εξελιχθήκαμε ως είδος οφείλεται ακριβώς σε αυτή τη συμπεριφορά και σ'εκείνους τους ανθρώπους που πρώτοι την υιοθέτησαν. Δίδυμοι, κατά πάσα πιθανότητα.

Τι κάνει λοιπόν ο Δίδυμος; Συλλέγει πληροφορίες. Αυτή είναι η αποστολή του σ' αυτή τη ζωή. Είναι εντυπωσιακό το πόση πληροφορία είναι ικανός να αποθηκεύσει ο σκληρός δίσκος ενός Διδύμου. Βεβαίως, σε όλους μας οι πληροφορίες κάπου αποθηκεύονται, καμιά πληροφορία δεν χάνεται, άσχετα αν μπορούμε να την επαναφέρουμε στο συνειδητό ή όχι. Η διαφορά όλων των υπολοίπων με τους Διδύμους έγκειται στο ότι ο Δίδυμος δεν κάνει αξιολόγηση της πληροφορίας. Όλα είναι χρήσιμα και τίποτα δεν είναι για πέταμα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί κάτι που προς το παρόν φαντάζει άχρηστο. Για τον λόγο αυτό, νομίζω κακώς θεωρείται η Παρθένος το ζώδιο της λεπτομέρειας. Η Παρθένος δεν αγαπά την λεπτομέρεια με το πάθος που την αγαπούν οι Δίδυμοι, απλά τη θεωρεί αναγκαίο κακό, προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, γιατί αυτός είναι ο στόχος της. Για τον Δίδυμο το τελικό συμπέρασμα είναι σαν την εκσπερμάτιση, η οποία σου δίνει ένα αίσθημα πληρότητας μεν, αλλά συγχρόνως σηματοδοτεί και το τέλος της ερωτικής πράξης. Όχι, ο οργασμός δεν ταιριάζει στον Δίδυμο, αλλά όλα όσα προηγούνται αυτού.

Μπορεί όμως αυτή η εμμονή με την πληροφορία να του γυρίσει μπούμερανγκ; Ναι. Φανταστείτε τη συνεργασία με ένα Δίδυμο. Από τη μία, είναι εξαιρετικά πολύτιμο να έχεις έναν συνεργάτη με τόσο πολλή πληροφορία συγκεντρωμένη, από την άλλη όμως, όταν έχεις προθεσμίες και σε πιέζει ο χρόνος, είναι εξαιρετικά κουραστικό να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που αισθάνεται υποχρεωμένος να σηκώσει κάθε πέτρα, να αναζητήσει την πληροφορία ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη, πριν να σου απαντήσει. Τις περισσότερες φορές, όλη αυτή η πληροφορία είναι πλεονάζουσα και δεν σου χρησιμεύει σε τίποτα. Δεν μπορεί να καταλάβει ο Δίδυμος αυτό που του λες: "Άστο ρε παιδάκι μου, μάλλον δεν θα μας χρειαστεί, όταν θα υπάρχει λόγος θα το ψάξουμε!" Αδύνατον. Αυτό ο Δίδυμος το θεωρεί προχειροδουλειά και ενδεχομένως έχει δίκιο, αλλά δεν μπορείς να ξοδεύεις τόσο χρόνο για το κάθε τι στη ζωή σου για τη μία πιθανότητα στο εκατομμύριο που θα σου φανεί χρήσιμο. Διότι καταλήγεις να δουλεύεις τριπλάσιο χρόνο απ' όσο απαιτείται κάθε φορά. Ένα κείμενο από έναν σκληροπυρηνικό Δίδυμο έχει μέσα κάθε δυνατή λεπτομέρεια, αλλά ο αναγνώστης άκρη δεν βγάζει, βυθίζεται σε σύγχυση. Σαν κάποιους κριτικούς κινηματογράφου, που σου αναλύουν την ταινία από κάθε σκοπιά, αλλά στην τελική δεν μπορείς να καταλάβεις αν τους άρεσε ή όχι.

 

Επικοινωνία στο ζενίθ, διπλωματία στο ναδίρ

 

Το καλό βεβαίως στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Δίδυμος δεν κρατάει τη γνώση για τον εαυτό του, αλλά θέλει να τη μοιραστεί. Εντάξει, δεν είναι και τόσο αλτρουιστής, το κάνει και για να τον θαυμάσεις για το πόσα ξέρει, για το πόσο έξυπνος είναι, για ν' ακούσει ένα κομπλιμέντο, αλλά ωφελούνται όμως κι οι υπόλοιποι, το σωστό να λέγεται. Όλα τα ζώδια του αέρα και του νερού δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς άλλους ανθρώπους, για διαφορετικούς λόγους ασφαλώς το καθένα. Ο Δίδυμος, ειδικότερα, είναι το κατεξοχήν ζώδιο της επικοινωνίας. Η γνώση πρέπει να κάνει κύκλους. Μοιράζομαι εγώ κάτι μαζί σου, μου δίνεις τις δικές σου πληροφορίες επί του θέματος, τις ενσωματώνω εγώ στη δική μου γνώση, την οποία και μοιράζομαι με έναν τρίτο και ούτω καθεξής. Οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία και ο Δίδυμος το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Το κακό με τον Δίδυμο είναι ότι προσπαθεί να σου επιβάλλει την επικοινωνία, ακόμη κι όταν εσύ δεν τη θέλεις. Σηκώνεσαι ρε παιδί μου μια μέρα και δεν έχεις διάθεση, δεν θέλεις να δεις άνθρωπο ούτε να μιλήσεις σε κανέναν, πολύ συνηθισμένα και φυσιολογικά πράγματα. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο Δίδυμος, γιατί ο ίδιος και 40 πυρετό να έχει, δεν το βουλώνει ποτέ. Όταν δεν μιλάει ένας Δίδυμος, σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι τραγικό. Μόνο η τραγωδία είναι ικανή να του διδάξει τη σιωπή. Δεν είναι ότι φλυαρεί ούτε ότι λέει ανούσια πράγματα. Απλά, μιλάει, μιλάει, μιλάει... Αισθάνεται μια βαθιά ανάγκη να μιλήσει. Όταν πέφτει σιωπή στην ομήγυρη, τρομοκρατείται και ψάχνει να βρει κάτι να πει. Είναι τόσο σημαντική γι' αυτόν η επικοινωνία, που η έλλειψή της ισοδυναμεί με θάνατο, αισθάνεται ότι ο ίδιος δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξει είναι ότι έχει την τάση να θεωρεί πως αυτά που βρίσκει ενδιαφέροντα ο ίδιος, πρέπει να ενδιαφέρουν και όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι που προκαλεί τόσο πάθος στον ίδιο, αφήνει κάποιον άλλον παγερά αδιάφορο. Ο Δίδυμος είναι ο γονιός που δεν αφήνει το παιδί του να δει Παπακαλιάτη και το αναγκάζει να δει με το ζόρι ειδήσεις. "Τι κάθεσαι και βλέπεις αυτές τις αηδίες; Να σου πω εγώ τι θα γίνει. Θα τα φτιάξουν όλοι με όλους και στο τέλος ο πρωταγωνιστής θα ξυπνήσει και θα συνειδητοποιήσει ότι όλα ήταν όνειρο. Δες λίγο ειδήσεις να μάθεις τι γίνεται στον κόσμο! Εδώ κινδυνεύει η χώρα μας με πτώχευση κι εσένα σ' απασχολεί αν θα κρατήσει το παιδί η Μακρυπούλια!" Στο παιδί όμως αρέσει η Μακρυπούλια, τι να κάνουμε τώρα; Αλλά, το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι ενώ τα πάνε συνήθως θαυμάσια σε τεστ I.Q., υστερούν κατά πολύ σε συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι κρίμα να βλέπεις πολλούς Διδύμους να θέλουν τόσο πολύ να επικοινωνήσουν μαζί σου, αλλά να μην ξέρουν τον τρόπο, να αγνοούν βασικούς κανόνες χειρισμού των ανθρώπων. Άλλοτε εκβιάζουν την επικοινωνία, άλλοτε μιλάνε σαν να δίνουν διάλεξη, άλλοτε μιλάνε ως παντογνώστες κι εξοργίζονται όταν αμφισβητήσεις τα λεγόμενά τους και άλλοτε περιορίζονται σε ένα επιφανειακό επίπεδο συζήτησης μόνο με αστειάκια και ατάκες, φοβούμενοι να αγγίξουν θέματα βαθιά προσωπικά, καθώς τρέμουν τον συναισθηματικό λόγο. Αποτέλεσμα; Σπανίζουν στη ζωή τους οι ουσιαστικές φιλίες, ενώ οι παρέες αφθονούν. Το θετικό σ' αυτό, αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες στον χάρτη τους που να τους ωθούν σε αντίθετη συμπεριφορά, είναι ότι κάνουν τρομακτικά εύκολα γνωριμίες. Έχουν τηλέφωνα και κάρτες γιατρών, δικηγόρων, υδραυλικών, τα πάντα. Οποιαδήποτε ειδικότητα χρειαστείς, δεν έχεις παρά ν' απευθυνθείς σε έναν Δίδυμο.

 

Αμφισβητώ άρα ζω!

 

Γιατί ο Δίας όμως βρίσκεται σε αδυναμία στους Διδύμους; Γιατί ο Δίας είναι ο πλανήτης της φιλοσοφίας και της θρησκείας. Η φιλοσοφία και ιδιαιτέρως η θρησκεία ξεκινούν από κάτι που αισθάνεσαι μέσα σου ως σωστό και δεν μπορείς να το αποδείξεις έμπρακτα, τουλάχιστον σε ένα αρχικό στάδιο. Ο Δίδυμος όμως δεν εμπιστεύεται αυτή την εσωτερική φωνή και οτιδήποτε δεν υπακούει στους κανόνες της λογικής είναι απλά για τον κάλαθο των αχρήστων. Μπορεί να υστερεί λοιπόν σ' αυτό, αλλά ακριβώς επειδή υστερεί, μπορεί να προσφέρει πολλά σ' αυτόν τον τομέα. Γιατί, αν αφήσεις την εσωτερική φωνή σου αχαλίνωτη, μπορεί να οδηγηθείς σε ακρότητες, να καταλήξεις να πιστεύεις πράγματα που δεν στηρίζονται σε κανένα επιχείρημα και κατά συνέπεια είναι πιθανόν να καταστούν επικίνδυνα τόσο για σένα τον ίδιο όσο και για τους γύρω σου. Ο Δίδυμος, με την ακλόνητη επιχειρηματολογία του, με τη συνεχή αμφισβήτησή του και με σημαία τη λογική, σου βάζει συνεχώς διαγωνίσματα και πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος αν θέλεις να απαντήσεις στα ερωτήματά του με στοιχειώδη σαφήνεια. Η λογική τελικά είναι αυτή που θα ξεχωρίσει τον πραγματικό φιλόσοφο από τον τρελό του χωριού. Και στη λογική, ο Δίδυμος δεν παίζεται.

 

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 215 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...