παρακαλώ περιμένετε...
ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Η Ανάδρομη Αφροδίτη
Stardome* @ 15.05.2012

Τι συμβολίζει, που μας επηρεάζει, γιατί είναι τόσο σημαντική για τις σχέσεις μας;

Ανάδρομος πλανήτης. Ανάδρομη τροχιά. Το άκουσμα αυτών των φράσεων ακολουθεί συνήθως μια συστολή, μια αμυντική στάση, ακόμη κι από ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με την αστρολογία. Και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό! Αστρονομικά η ανάδρομη πορεία ενός πλανήτη αποτελεί μέρος της μηχανικής της τροχιάς του, όπως φαίνεται από την γωνία παρατήρησης της γης και συνεπώς είναι ένα γνωστό και προβλέψιμο φαινόμενο. Συνεπώς αν κάτι μπορεί αστρονομικά να προβλεφθεί, από την σκοπιά της αστρολογικής ανάλυσης μπορεί να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο ερμηνείας για το πώς και που επηρεάζει την συλλογική και ατομική συμπεριφορά.

Ας ξεκαθαρίσουμε με μερικές σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες πριν προχωρήσουμε. Πρώτον, κυριολεκτικά κανένας πλανήτης του πλανητικού συστήματος δεν γυρίζει ανάδρομος: οι τροχιές που ακολουθούν όλοι οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο διατηρούν αναλλοίωτα τα μηχανικά/φυσικά χαρακτηριστικά τους! Συνεπώς, κανένας πλανήτης δεν πατάει χειρόφρενο για να γυρίσει από την άλλη πλευρά για χατίρι μας. Τι συμβαίνει πραγματικά; Από τη σκοπιά παρατήρησης της Γης, οι πλανήτες, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, φαίνονται να ακολουθούν αντίστροφη πορεία στο ζωδιακό κύκλο. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην σχετική θέση της Γης και των πλανητών και μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους της τροχιάς των σωμάτων αυτών (εξ ου και οι περίοδοι αυτοί είναι μαθηματικά προβλέψιμες). Δεύτερον, όλες οι ανάδρομες κινήσεις, όντας περιοδικές (δηλαδή επαναλαμβανόμενες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα) είναι πλήρως ενταγμένες στην αστρολογική θεώρηση της φύσης - με άλλα λόγια δεν νοείται αστρολογική ερμηνεία ενός πλανήτη χωρίς να ενταχθεί στη ανάλυση αυτή και η ανάδρομη κίνηση του.

 

Ο Δυϊσμός της Αφροδίτης

 

Από τις συνηθισμένες αστρολογικές αναλύσεις της Αφροδίτης απουσιάζει η οποιαδήποτε υπόνοια για το δυϊκό χαρακτήρα αυτού του αστρολογικού συμβόλου. Για κάποιον/α που έχει την ικανότητα να διαβάζει πίσω απ' τις γραμμές, θα εντοπίσει αρχικά αυτό το δυϊσμό στο γεγονός πως η Αφροδίτη κυβερνά δύο ζώδια: τον Ταύρο και τον Ζυγό. Όμως αυτό το επίπεδο ερμηνείας είναι επιδερμικό. Για να κατανοήσουμε πλήρως την ερμηνεία τη ανάδρομης Αφροδίτης οφείλουμε να φτάσουμε στον πυρήνα αυτού του δυισμού. Και ο πυρήνας των αστρολογικών συμβόλων μας οδηγεί σχεδόν πάντα στους Μύθους.

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι μύθοι για την γέννηση της Αφροδίτης, ένας για κάθε πρόσωπο της αρχαίας Θεάς. Ο πρώτος και ίσως ο πιο διαδεδομένος, αναφέρεται στη Θεογονία του Ησίοδου. Όταν ο Κρόνος ανέτρεψε και διαμέλισε τον πατέρα του Ουρανό, ένα από τα κομμάτια του σώματος του έπεσε στη θάλασσα. Το κομμάτι της θεϊκής του υπόστασης γονιμοποιήθηκε από την επαφή με το νερό (η γενεσιουργός δύναμη του νερού) και από το βυθό αναδύθηκε στην επιφάνεια η Αφροδίτη. Στην μυθολογία, αυτή η όψη της Αφροδίτης ονομάστηκε Ουράνια και έχει σαν σημαντικότερο χαρακτηριστικό πως δεν έχει μητέρα, είναι κόρη του πατέρα της μόνο και μάλιστα γεννήθηκε σαν απόρροια του θανάτου του. Σ' αυτή την έκφανση του, ο συμβολικός χαρακτήρας της Αφροδίτης αποκτά χαρακτηριστικά όπως: κοινωνικά ευφυής αλλά απρόσωπη, δεν έχει κανένα δεσμό με την ύλη, έχει πνευματική υπόσταση και φέρεται να κυβερνά τις σχέσεις που στηρίζονται στην πνευματική έλξη. Εδώ η Αφροδίτη συμβολίζει την «τέλεια» (μακριά απ' τους περιορισμούς και τις αδυναμίες της ύλης) αγάπη.

Ο δεύτερος μύθος γέννησης της θεάς αναφέρει πως είναι κόρη του Δία και της Διώνης, δηλαδή σε αντίθεση με την Ουράνια έκφανση της, εδώ έχει μητέρα και συνεπώς δέχεται εμπειρία συναισθηματικής τροφής και σωματικής στοργής. Στην αρχαιότητα (μετά τους Κλασσικούς χρόνους) αυτή η όψη της αναφέρεται ως Αφροδίτη Πάνδημος. Σ' αυτή την όψη της η Αφροδίτη είναι σεξουαλική, αισθησιακή, σχετίζεται και σχετίζει σωματικά και αδιαφορεί για το πνευματικό/συμπεριφοριστικό/κοινωνικό υπόβαθρο των σχετιζομένων.

Όπως θα έχει ήδη γίνει προφανές η Ουράνια Αφροδίτη σχετίζεται με το ζώδιο του Ζυγού: συμβολίζει την εγκεφαλική, εξιδανικευμένη, κοινωνικοποιημένη συμπεριφορά, με άλλα λόγια συμβολίζει την προσπάθεια να υιοθετεί κανείς κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές στις σχέσεις του, όσο στενές κι αν είναι αυτές. Αντίθετα η Πάνδημος Αφροδίτη συνδέεται με το ζώδιο του Ταύρου: είναι σωματική, αισθησιακή και μάλλον πρωτόγονη - συμβολίζει την ροπή να παρασυρόμαστε από τα ένστικτα και τα θέλω, την ικανότητα να εκφράζεται κανείς αδιαφορώντας για την επιβράβευση ή αποδοχή της συμπεριφοράς από τους γύρω του.

Eγείρεται συνεπώς ένα ζήτημα δυναμικής ισορροπίας: πως θα καταφέρει κανείς να συμβιβάσει στην συμπεριφορά του και τα δύο πρόσωπα του αστρολογικού συμβόλου; Και τελικά πως θα καταφέρει να συντηρήσει έναν εσωτερικό διάλογο μεταξύ τους; Γιατί είναι γεγονός: οφείλουμε να εξευμενίσουμε και τα δύο εσωτερικά ορμέμφυτα που συμβολίζει η Αφροδίτη, αφού αν παραμελήσουμε το ένα από τα δύο, θα βιώσουμε την οργισμένη εκδίκηση της Θεάς.

 

Ανάδρομη Πάνδημος

 

Καθώς οι κοινωνίες μας πληθαίνουν σε μέλη και οργανώνονται σε όλο και αυξανόμενους και σύνθετους κοινωνικούς ιστούς, τόσο περισσότερο ο καθένας/η καθεμιά από εμάς ξεχωριστά υποχρεώνεται από πολύ μικρή ηλικία να υιοθετήσει αποδεκτούς από το άμεσο περιβάλλον του κανόνες συμπεριφοράς. Άλλωστε στις δυτικές κοινωνίες, τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο, τα πρώτα και σημαντικότερα περιβάλλοντα διεπαφής μας με άλλα πρόσωπα, αποτελούν πυρήνες συμμόρφωσης και διάδοσης με τους αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς, επικοινωνίας και έκφρασης ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Σε όρους αστρολογίας θα έλεγε κανείς πως από πολύ μικρή ηλικία, με την συμμόρφωση της συμπεριφοράς μας, ερχόμαστε σε σχεδόν ασφυκτική επαφή με την Ουράνια έκφραση της Αφροδίτης μας και ελάχιστα με την Πάνδημο. Και είναι ακριβώς όταν ξυπνούν οι λειτουργίες και οι απαιτήσεις της Πάνδημου που εισερχόμαστε σε προσωπικές κρίσεις αξιών, που στη συνέχεια αντικατοπτρίζονται και στις σχέσεις μας - πνίγοντας την εγωιστική φωνή των θέλω μας και υιοθετώντας συμπεριφορές ή επιλέγοντας σχέσεις με βασικό κριτήριο τι είναι ή τι προβάλλεται ως σωστό/αποδεκτό, φτάνουμε να υποδυόμαστε ρόλους που δεν μας ταιριάζουν - σαν να φοράμε πάνω μας ρούχα που είναι πολλά νούμερα μεγαλύτερα ή μικρότερα από το σωματότυπο μας και σε χρώματα που δεν μας κολακεύουν.

Οι περίοδοι της ανάδρομης Αφροδίτης φαίνεται να έχουν σαν πρωταρχικό σκοπό να επαναπροσδιορίσουν την σχέση μας με την Πάνδημο διάσταση της συμπεριφοράς μας: η ενέργεια της Αφροδίτης, καθώς πλησιάζει ανάδρομη τον Ήλιο (όπως θα εξηγήσουμε λίγο παρακάτω), σταδιακά εξαλείφεται και αρχίζει να γίνεται όλο και εντονότερη η εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στις προσωπικές αξίες και τα θέλω μας (Πάνδημος) και τα γνωστά/αποδεκτά μοτίβα κοινωνικής συμπεριφοράς (Ουράνια). Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

1) Το γεγονός ότι η Αφροδίτη γυρίζει ανάδρομη μεταφράζεται αυτομάτως στην πληροφορία πως καλύπτει το ίδιο τμήμα του ζωδιακού (τις ίδιες μοίρες) τρεις φορές (μια σε ορθή πορεία, μια σε ανάδρομη πορεία και μια πάλι σε ορθή). Αυτό σημαίνει πως αναγκαζόμαστε να επανεξετάσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το πόση ευχαρίστηση/ικανοποίηση αντλούμε από τις σχέσεις που αναπτύσσουμε στη συγκεκριμένη σφαίρα της ζωής μας. Μάλιστα με αφορμή τη συγκεκριμένη σφαίρα καλούμαστε να επανεξετάσουμε και τη γενικότερη συμπεριφορά μας μέσα στις σχέσεις μας.

2) Στην παραδοσιακή αστρολογία, όταν ένας πλανήτης γυρίζει ανάδρομος, σημαίνει πως η ενέργεια του στρέφεται εσωτερικά και μας καλεί σε ενδοσκόπηση και εσωτερικό διάλογο για να ανακαλύψουμε τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση συμπεριφορών που δεν μας εκφράζουν απόλυτα.

Συνεπώς πως λειτουργεί η ανάδρομη Αφροδίτη; Γίνεται ένα εσωτερικό κανάλι για εκπομπής προς την συνείδηση μας μηνυμάτων που σχετίζονται με τα κρυφά, πρώιμα, πρωτόγονα στοιχεία της κοινωνικής μας συμπεριφοράς - μας πιέζει να απαιτούμε για τον εαυτό μας περισσότερη ικανοποίηση, μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία, λιγότερη υποχωρητικότητα και προσαρμογή στις νόρμες και τις καθιερωμένες συμπεριφορές. Η ανάδρομη Αφροδίτη είναι ένα προμήνυμα, μια προειδοποίηση πως επίκειται πόλεμος απέναντι σε ορισμένους ανθρώπους που αποτελούν τον κοινωνικό μας περίγυρο, αλλά και πόλεμος ενάντια στη στάση που έχουμε υιοθετήσει και τις καθιερωμένες πεποιθήσεις μας για την συντροφικότητα και τη συνεργασία.

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω, οδηγούμαστε σε ένα συμπέρασμα. Αν εξαιρέσουμε την ανάγκη για συναισθηματική αλληλεπίδραση (που εκφράζεται από τη Σελήνη), σχετιζόμαστε με ανθρώπους γιατί μοιραζόμαστε μαζί τους κοινές απόψεις, κοινές στάσεις, ένα κοινό σύστημα αξιών και μέσα απ' αυτές τις σχέσεις κερδίζουμε σε αυτοεκτίμηση, νιώθουμε πως έχουμε αξία σαν κοινωνικά όντα. Η ανάδρομη Αφροδίτη έρχεται να μας υποδείξει πως οι συμπεριφορές στις οποίες δίναμε αξία δεν μας εκφράζουν πια γιατί, εξαιτίας του υψηλού βαθμού εξάρτησης μας από τους ανθρώπους που τις εκφράζουν, έχουν νοθευτεί και από στοιχεία που είναι ξένα και προς την αληθινή μας φύση. Ναι, μιλάμε για τους γνωστούς εκβιασμούς του τύπου: «Είμαστε φίλοι/σύντροφοι/συνεργάτες για πολύ καιρό, οπότε δεν μπορείς να διαφωνείς μαζί μου πως...». Όταν δεν μπορείς πια να διαφωνείς σε κανένα επίπεδο με τον/την Άλλο/η, τότε έχεις αφομοιωθεί.

Σε περιόδους ανάδρομης Αφροδίτη αλλάζει σταδιακά το προσωπικό μας βλέμμα στις σχέσεις κι έτσι αλλάζουν μπροστά στα μάτια μας και οι άνθρωποι που σχετιζόμαστε. Συχνά συνειδητοποιούμε πως απέναντι μας έχουμε ξαφνικά, όχι εκείνον/η που αγαπήσαμε/συνεργαστήκαμε/γίναμε φίλοι αλλά έναν/μια άγνωστο/η. Όχι, δεν είναι πως άλλαξε τόσο δραστικά εκείνος/η, όσο ότι εμείς αλλάζουμε βλέμμα και στάση.  Ναι, στις περιόδους ανάδρομης Αφροδίτης συναντούμε συχνά τη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων, καθώς η αγάπη πάντα μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο της, το μίσος. Δεν είναι όμως ένα μίσος απαραίτητα εκδικητικό προς το πρόσωπο που στέκεται απέναντι μας. Είναι ένα μίσος πρώτ' απ' όλα προς εμάς, που δεν διακρίναμε νωρίτερα τα σημάδια για την πορεία της σχέσης μας.

 

Τα στάδια της ανάδρομη κίνησης

 

Αν και δεν έχει νόημα να ξεκόψει κανείς το μηχανισμό της ανάδρομης κίνησης από τη συνολική μηχανική της φαινόμενης κίνησης της Αφροδίτης από την οπτική γωνία της Γης, εντούτοις εδώ θα τον απομονώσουμε για να καταλάβουμε τα επιμέρους στάδια αυτής της περιόδου. Ο διαχωρισμός των σταδίων γίνεται καθαρά για διδακτούς λόγους.

 

Στάδιο 1: Αφροδίτη στάσιμη προς ανάδρομη

 

Λίγες μέρες πριν την εκκίνηση της ανάδρομης πορείας η Αφροδίτη βρίσκεται στο ζωδιακό πάντα μπροστά από τον Ήλιο κατά 30ο (με πολύ μικρή απόκλιση). Για παράδειγμα, στην ανάδρομη πορεία του 2012, ο Ήλιος βρίσκεται στην 25η μοίρα του Ταύρου και η Αφροδίτη 28 μοίρες πιο μπροστά, στο επόμενο ζώδιο, στη 23η μοίρα του Διδύμου. Πρακτικά, οι δύο πλανήτες σχηματίζουν ευνοϊκή όψη ημιεξαγώνου, που σημαίνει πως η μετάβαση προς την ανάδρομη πορεία βιώνεται (αρχικά) συλλογικά με ήπιο τρόπο.

 

Στάδιο 2: Σύνοδος Ήλιου - ανάδρομης Αφροδίτης

 

Καθώς εξελίσσεται η ανάδρομη κίνηση, η Αφροδίτη κινείται προς τα πίσω στο ζωδιακό ενώ ο Ήλιος συνεχίζει πάντα την ορθή πορεία του. Στο μέσον της ανάδρομης πορείας Ήλιος και Αφροδίτη θα συναντηθούν σχηματίζοντας όψη συνόδου. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο είναι που γίνεται για πρώτη φορά προφανής η επιρροή της ανάδρομης κίνησης στις σχέσεις μας. Εδώ ξεκινά επί της ουσίας το στάδιο της ενεργής (Ήλιος) αξιολόγησης των σχέσεων μας, στο οποίο έγινε αναφορά στα προηγούμενα. Για την ανάδρομη πορεία του 2012, οι ημερομηνίες που η συγκεκριμένη σύνοδος είναι στενή, είναι στις 6 &7 Ιουνίου.

 

Στάδιο 3: Αφροδίτη στάσιμη προς ορθή

 

Η Αφροδίτη τώρα βρίσκεται 30ο (με μικρή απόκλιση) πίσω από τον Ήλιο και επιστρέφει σε ορθή πορεία. Αυτό το σημείο θεωρείται κομβικό καθώς οι περισσότερες αλλαγές και δράσεις μας ξεκινούν από αυτό το χρονικό διάστημα και πέρα. Για την ανάδρομη πορεία του 2012, η μέρα που συμβαίνει αυτή η μετάβαση είναι η 28 Ιουνίου, όπου η Αφροδίτη βρίσκεται πλέον στην 7η μοίρα των Διδύμων και ο Ήλιος στην 6η μοίρα του Καρκίνου.

 

Στάδιο 4ο: Η Αφροδίτη σε ορθή πορεία διανύει τις ίδιες μοίρες του ζωδιακού...

 

...τις οποίες διένυσε και στην ανάδρομη πορεία της. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα είναι που θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τον κοινωνικό χάρτη στη σφαίρα της ζωής που έλαβε χώρα η ανάδρομη Αφροδίτη ή που θα αλλάξει φυσικά μέσα από τα γεγονότα που ήδη έχουν δρομολογηθεί στην ανάδρομη πορεία. Το χρονικό διάστημα αυτό για την ανάδρομη πορεία του 2012 είναι από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

 

Ανάδρομη Αρμονία

 

Η ανάδρομη πορεία της Αφροδίτης στο ζωδιακό δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ανάδρομη κίνηση πλανήτη - τα χαρακτηριστικά της συσχετίζουν αρμονικά μεταξύ τους ασυμβίβαστα στοιχεία και ζώδια του ζωδιακού με απόλυτη γεωμετρική αρμονία.

500px-Pentacle_2.jpg

Η περίοδος επανάληψης της ανάδρομης πορείας της Αφροδίτης ανάγεται σε ένα κύκλο 584 ημερών και η ανάδρομη πορεία της επαναλαμβάνεται ανά 8ετία στο ίδιο ζώδιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η παρούσα ανάδρομη πορείας της έχει επαναληφθεί στο ίδιο ζώδιο πριν από 8 χρόνια και μάλιστα μέσα στο διάστημα αυτής της 8ετίας έχουμε συνολικά πέντε ανάδρομους κύκλους. Η απόλυτη γεωμετρική αρμονία των κύκλων έγκειται στο γεγονός πως, αν κανείς ενώσει με μια συνεχή γραμμή τα πέντε σημεία του ζωδιακού όπου εκκινεί η εκάστοτε ανάδρομη πορεία σχηματίζεται ένα σχεδόν τέλειο πεντάκτινο αστέρι (πεντάγραμμο, δες εικόνα) που οι κορυφές του απέχουν η μια από την άλλη 72ο (με πολύ μικρή απόκλιση).

Ας πάρουμε για παράδειγμα την προηγούμενη ανάδρομη πορεία από τη φετινή, εκείνη του 2010, που ξεκίνησε από τις 13ο μοίρες του Σκορπιού. Σύμφωνα με τον κανόνα που αναφέραμε πιο πάνω ακριβώς πριν από 8 χρόνια είχαμε ξανά ανάδρομη Αφροδίτη στο Σκορπιό. Πράγματι λοιπόν, με εκκίνηση το 2002, οι περίοδοι ανάδρομης Αφροδίτης ήταν διαδοχικά:

 

Οκτώβριος 2002: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 15ο Σκορπιού

Μάιος 2004: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 26ο Διδύμων

Δεκέμβριος 2005: Ανάδρομη Αφροδίτη στην 1ο Υδροχόου

Ιούλιος 2007: Ανάδρομη Αφροδίτη στην 2ο Παρθένου

Μάρτιος 2009: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 15ο Κριού

Οκτώβρης 2010: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 13ο Σκορπιού

 

Η σημαντικότερη παρατήρηση αφορά τις μοίρες που η Αφροδίτη γυρίζει ανάδρομη στο ίδιο ζώδιο μετά από μια οκταετία. Όπως βλέπουμε στην παραπάνω λίστα, τον Οκτώβρη του 2002 η ανάδρομη Αφροδίτη ξεκίνησε την πορεία της στις 15ο του Σκορπιού και το 2010 που επέστρεψε στο Σκορπιό, ξεκίνησε στις 13ο του ζωδίου. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας: μετά από κάθε οκταετία που η ανάδρομη Αφροδίτη επιστρέφει στο ίδιο ζώδιο, ξεκινά την ανάδρομη πορεία της περίπου 2-3 μοίρες πιο νωρίς από την τελευταία φορά.

Αυτό σημαίνει πως:

1) Το πεντάκτινο αστέρι που σχηματίζει η ανάδρομη Αφροδίτη μετακινείται ανά οκταετία κατά 2-3ο προς τα πίσω, όποτε καλύπτει όλο το ζωδιακό με αυτή την αργή περιστροφή.

2) Μπορούν με τεράστια ακρίβεια να προβλεφθούν όλοι οι επόμενοι οκταετείς κύκλοι της ανάδρομης Αφροδίτης αλλά και να υπολογιστούν όλοι όσοι έχουν προηγηθεί. Έτσι για παράδειγμα οι επόμενοι κύκλοι της ανάδρομης Αφροδίτης είναι (αναφέρεται ξανά ο κύκλος του 2010 και ο φετινός κύκλος):

Οκτώβριος 2010: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 13ο Σκορπιού

Μάιος 2012: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 23ο Διδύμων

Δεκέμβριος 2013: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 28ο Αιγόκερω

Ιούλιος 2015: Ανάδρομη Αφροδίτη στην 0ο Παρθένου

Μάρτιος 2017: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 13ο Κριού

Οκτώβρης 2018: Ανάδρομη Αφροδίτη στις 10ο Σκορπιού

 

Αυτή η τέλεια αρμονία των ανάδρομων κύκλων έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αστρολογική ανάλυση της ανάδρομης Αφροδίτης.

Πρώτον, γίνεται προφανές πως σε κάθε ανάδρομο κύκλο περιλαμβάνονται και ανασύρονται όλοι οι προηγούμενοι ανάδρομοι κύκλοι, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως προβλήματα οι εντάσεις στις παρούσες σχέσεις μας φέρουν πάντα την ηχώ όλων των προηγούμενων! Αυτό εξηγεί γιατί σε όμοιους ανάδρομους κύκλους επαναλαμβάνονται όμοια ζητήματα ή βιώνονται όμοια γεγονότα μέσα από τις σχέσεις μας αλλά και γιατί οι σημαντικές σχέσεις μας τείνουν να λειτουργούν με τους λεγόμενους επταετείς - οκταετείς κύκλους τους: τόσο είναι το διάστημα από την προηγούμενη ως την επόμενη ανάδρομη κίνηση της Αφροδίτης!

 

Δεύτερον, η περιοδικότητα της ανάδρομης Αφροδίτης εκφράζει εσωτερικούς κύκλους επώασης νέων θέλω και αναγκών μέσα από τις σχέσεις, γονιμοποίησης τους, έκφρασης τους μέσα από τις σχέσεις, απόκτησης εμπειριών και γνώσης για τον χαρακτήρα μας μέσα από αυτές και τέλος αφομοίωσης της γνώσης και εκ νέου επώασης νέων θέλω. Πουθενά αλλού εκτός από την ανάδρομη κίνηση της Αφροδίτης δεν γίνεται περισσότερο κατανοητό πως στον κύκλο των σχέσεων μας δεν υπάρχει ποτέ «πριν» και «μετά» αλλά μια συνεχής εξέλιξης του κύκλου.

 

Πως μας επηρεάζει η ανάδρομη Αφροδίτη;

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ευθύς εξ αρχής πως τα μαθήματα που προκύπτουν μέσα από τις σχέσεις μας σε καιρό ανάδρομης Αφροδίτης είναι αυστηρά προσωπικά για τον καθένα μας και είναι πρακτικά ανόητο να γενικευθούν. Η σωστή στάση κάποιου/ας που ασχολείται με την αστρολογία είναι να επιστήσει την προσοχή του στον οίκο που λαμβάνει χώρα το σύνολο της ανάδρομη πορείας γιατί εκεί είναι που θα βιώσει τις περισσότερες αλλαγές στον τρόπο που σχετίζεται. Όμως ποιες θα είναι ή που θα οδηγήσουν αυτές οι αλλαγές τον καθένα/την καθεμιά από εμάς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Έτσι, λοιπόν η σημαντικότερη δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε σε ποιον οίκο του χάρτη μας ξεκινά η ανάδρομη πορεία. Για παράδειγμα, η ανάδρομη πορεία του 2012 ξεκινά από την 23η μοίρα των Διδύμων , όποτε σημειώνουμε στο γενέθλιο χάρτη μας σε ποιον οίκο βρίσκεται αυτή μοίρα. Γνωρίζοντας τον οίκο, αυτομάτως γνωρίζουμε ποιες σχέσεις θα επηρεαστούν περισσότερο, ποιες σχέσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο μας για ν' αλλάξουν. Η παρακάτω λίστα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιες είναι αυτές:

 

1ος Οίκος: Πως σχετίζομαι άμεσα/ενστικτωδώς με ανθρώπους που δεν γνωρίζω, πως ανταποκρίνομαι στις πρώτες γνωριμίες μου, πόσο πολύ διεκδικώ το σεβασμό της προσωπικότητας και της αυτονομίας μου μέσα στις στενές μου σχέσεις.

 

2ος Οίκος: Σχέση με το χρήμα, πως διαχειρίζομαι τα χρήματα μου, πως και γιατί ξοδεύω χρήματα αλλά και πως αντλώ ικανοποίηση, αισθησιασμό και ασφάλεια μέσα από τις στενές διαπροσωπικές μου σχέσεις. Μου προσφέρουν τόση προσοχή όσο προσφέρω εγώ στις σχέσεις μου;

 

3ος Οίκος: Σχέσεις με κοντινούς συγγενείς (αδέρφια, ξαδέρφια, θείους/ες), πνευματικά ενδιαφέροντα/μαθήματα/γνώσεις που με ελκύουν, σχέση με ανθρώπους που συναναστρέφομαι στην καθημερινότητα μου (γείτονες, γνωστοί από την ίδια γειτονιά).

 

4ος Οίκος: Σχέσεις με γονείς, με ανθρώπους που μοιράζομαι την ίδια στέγη, με τους πολύ οικείους μου αλλά και η εσωτερική σχέση με τον εαυτό μου, πόσο προστατευμένος/η ή ασφαλής αισθάνομαι μόνος/η μου.

 

5ος Οίκος: Σχέσεις με τα παιδιά μου (αν είμαι γονιός), ερωτικές σχέσεις (που δεν έχουν χαρακτήρα δέσμευσης), κατά πόσον εμπλέκομαι με δραστηριότητες (και χόμπι) που με κάνουν ευτυχισμένο/η, κατά πόσον αισθάνομαι πως ο τρόπος που εκφράζομαι είναι γνήσιος/εκφράζει αυθεντικά εμένα.

 

6ος Οίκος: Σχέσεις με συναδέλφους και γενικά ανθρώπους στον ίδιο χώρο εργασίας, σχέσεις με τους υφισταμένους μου (αν υπάρχουν), σχέση με το σώμα (είμαι ικανοποιημένος/η από την κατάσταση της υγείας μου; Προσέχω την σωματική και ψυχολογική μου υγεία με την ρουτίνα που υιοθετώ).

 

7ος Οίκος: Σχέσεις με τον/την σύντροφο μου (εφόσον υπάρχει χαρακτήρας δέσμευσης ή αποκλειστικότητας στη σχέση), σχέσεις με στενούς συνεργάτες (ιεραρχικά στην ίδια θέση), σχέσεις με στενούς φίλους/ες (οι κολλητοί/ες μου).

 

8ος Οίκος:  Οικονομικές συνεργασίες και σχέσεις με ανθρώπους που διαχειρίζονται για εμένα χρήματα μου (ο/η σύζυγος, κάποιος γονέας αλλά και ο ασφαλιστής μου, η σχέσεις με τράπεζες,  δανειστές μου κοκ), σχέσεις βαθιάς συναισθηματικής εμπλοκής (ξανά γονέας ή σύζυγος ή σταθερός/η σύντροφος), το παρελθόν των σχέσεων μου και πρώην φίλοι/συνεργάτες/σύντροφοι.

 

9ος Οίκος: Σχέσεις με καθηγητές μου (αν βρίσκομαι σε μαθητεία/σπουδές κοκ), το σύστημα των πιστεύω μου για τις σχέσεις με τους γύρω μου, οι απαιτήσεις που οφείλει να εκπληρώνει η κάθε σχέση στη ζωή μου, οι σχέσεις με την οικογένεια του/της συζύγου.

 

10ος Οίκος: Σχέσεις με ιεραρχικά ανώτερους από εμένα, με τον/την προϊστάμενο/η μου, συνολικά η στάση μου στις κοινωνικά αποδεκτές σχέσεις (πχ η στάση μου προς τον γάμο ή προς τους γονείς μου), η σχέση με τη κοινωνία που δραστηριοποιούμαι και κατά πόσον μου προσφέρουν ακόμη ικανοποίηση οι φιλοδοξίες που έχω.

 

11ος Οίκος: Σχέσεις με παρέες μου (με το σύνολο των προσώπων κι όχι απαραίτητα με το κάθε μέλος της παρέας χωριστά), σχέσεις με συνεργάτες του ίδιου τμήματος με εμένα, κατά πόσον με εκφράζουν ακόμη οι στόχοι που έχω υιοθετήσει στην κοινωνική σφαίρα (εργασιακή ταυτότητα, χώρος ή τόπος εργασίας, κλίμα συνεργασίας).

 

12ος Οίκος: Σχέσεις με τις αναμνήσεις μου και το παρελθόν μου σαν συνολική πορεία ζωής, κατά πόσον πρέπει να συνεχίζω να κυνηγώ τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις φιλοδοξίες μου, το συναισθηματικό μου παρελθόν (σύντροφοι και οικογενειακές σχέσεις) και πόσο το αφήνω να με επηρεάζει στο παρόν.

 

Τονίζεται ξανά, το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι πως σ' αυτή τη σφαίρα της ζωής θα βιώσουμε μια αλλαγή στάσης, θα αλλάξει ο τρόπος που σχετιζόμαστε τόσο μ' αυτή σαν ολότητα, όσο και με τους ανθρώπους που την συγκροτούν.

 

Η ανάδρομη εμπειρία: συμπεράσματα και σκέψεις

 

Όταν η Αφροδίτη επιστρέφει σε ανάδρομη πορεία, ο καθένας/η καθεμιά από εμάς καλείται να μελετήσει τις σχέσεις του/της με σκληρό/αποστασιοποιημένο/ψυχρό τρόπο - σαν να μην σχετιζόμαστε αληθινά, σαν παρατηρητές της ζωής μας. Το πρίσμα της παρατήρησης μας αυτή την περίοδο είναι αυστηρά ιδιωτικό και ίσως εγωιστικό: νιώθεις πλήρης και ακέραιος/η μέσα από τις σχέσεις μου;

Αργά αλλά σταθερά, με αποκορύφωση τη στιγμή της συνόδου Ήλιου - Ανάδρομης Αφροδίτης βιώνουμε ένα εσωτερικό αίσθημα ανισορροπίας με τον έξω κόσμο, μια καταφανής αναντιστοιχία ανάμεσα στο τι μ' αρέσει/μ' ευχαριστεί/μ' ικανοποιεί και τι πραγματικά βιώνω/εκλαμβάνω από τους γύρω μου.

Μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανάδρομης κίνησης της αισθάνομαι έτοιμος/η ή σίγουρος/η για να αρχίσω την ψηλάφηση των αμυχών και των τραυμάτων που μου έχει προξενήσει η προσκόλληση μου σε σχέσεις ή συνήθειες που δεν ταιριάζουν στον αληθινό χαρακτήρα μου. Μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανάδρομης κίνησης ξεπερνάω το αρχικό μούδιασμα και αρχίζω να επιβάλλω (ή αρχίζουν να μου επιβάλλονται) αλλαγές, λιγότερο ή περισσότερο ριζοσπαστικές, ανάλογα με την περίπτωση και την συνολική στάση ζωής μου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέσα στην περίοδο της ανάδρομης Αφροδίτης είναι σπάνιο να τελειώνουν/ολοκληρώνονται/διαλύονται σχέσεις κάθε είδους (η Αφροδίτη δεν αφορά μόνο τις ερωτικές σχέσεις) κι αν αυτό συμβεί, τότε υπάρχουν πάντα υπολείμματα και ασάφειες που θα λυθούν αφού τελειώσει η ανάδρομη κίνηση.

Η περιοχή του χάρτη (οίκος) που ξεκινά η ανάδρομη κίνηση της Αφροδίτης είναι πιθανόν η ίδια περιοχή του χάρτη που η Αφροδίτη ήταν ανάδρομη πριν από 8 χρόνια, και συνεπώς δεν έχει προσεχθεί με τον τρόπο που υποδηλώνει η Αφροδίτη για όλο αυτό το διάστημα. Όσο η Αφροδίτη είναι ανάδρομη, αυτή η σφαίρα εμπειρίας είναι ευάλωτη και μας προξενεί ανασφάλεια/ανησυχία/νευρικότητα. Αυτά τα συναισθήματα θα είναι η κινητήρια δύναμη ώστε μετά την ανάδρομη πορεία να επιδιώξουμε διαμάχες/ρήξεις/αλλαγές που θα αλλάξουν την λιμνάζουσα εικόνα σ' αυτό τον τομέα της ζωής μας.

Συμπερασματικά, η ανάδρομη Αφροδίτη αποκαλύπτει/φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία της συμπεριφοράς μας που παρότι αν τα υιοθετούμε μας προσφέρουν ικανοποίηση,  έχουν για καιρό μείνει κρυφά ή τα έχουμε καταπιέσει ή έχουν παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση. Συνήθως πρόκειται για ορμές/θέλω/ανάγκες που είναι διαμετρικά αντίθετες από αυτές που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας μέσα από την προσαρμογή της συμπεριφοράς μας στις απαιτήσεις των γύρω μας - δεν συνειδητοποιούμε πόσο ξένες είναι προς την αληθινή μας φύση, παρά μόνο σ' αυτές τις περιόδους. Μ' αυτό το μηχανισμό η ανάδρομη Αφροδίτη οδηγεί πολλούς/ες από εμάς σε κρίσεις ταυτότητας και μας δείχνει κατάματα τα βαθιά σχίσματα ανάμεσα στο πως είναι οι σχέσεις μας και πως θέλουμε να είναι. Μάλιστα όσο περισσότερο επηρεαζόμαστε/απομακρυνόμαστε από τα θέλω μας, τόσο πιο έντονα μοναχικά βιώνουμε αυτές τις περιόδους.

Ιδανικά, οι περίοδοι της ανάδρομης Αφροδίτης χρησιμεύουν για να αφομοιώνουμε σταδιακά (ας θυμηθούμε εδώ τον οκταετή κύκλο) όλο και περισσότερα αυθεντικά δικά μας στοιχεία μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουμε άλλες προσωπικότητες/χαρακτήρες. Τελικά ο σκοπός είναι να καταφέρουμε συνεχώς ν' αντλούμε όλο και μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης μέσα από τον τρόπο και τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε. Ο μόνος εσωτερικός μηχανισμός που υπάρχει για ν' αντλήσουμε αυτά τα μαθήματα είναι ο μηχανισμός της ανάδρομης Αφροδίτης που μας φέρνει σε άμεση επαφή με τις αληθινές προσωπικές μας ανάγκες για αγάπη και αρμονία, και μας προειδοποιεί πως όσο συστηματικά της αγνοούμε, είναι ικανές να διαλύσουν/αλλάξουν/μεταμορφώσουν τις υπάρχουσες σχέσεις που δεν συμβιβάζονται μαζί τους.

 

(Αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει γραφεί χωρίς την βοήθεια του, κλασικού στο είδος του, βιβλίου "Retrograde Planets: Traversing the inner landscape" της Erin Sullivan το οποίο και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον/α έχει μια καλή επαφή με την αστρολογία και θέλει να εμβαθύνει στη λειτουργία των ανάδρομων πλανητών.)

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 262 μέλη.

γιορτάζουν οι: Τιμόθεος

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...