παρακαλώ περιμένετε...
ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Μια σύντομη εισαγωγή στην Ωριαία Αστρολογία

Μια εναλλακτική αστρολογική τεχνική που δεν χρειάζεσαι το γενέθλιο χάρτη σου για να την εφαρμόσεις!

Ένα σύνηθες ερώτημα όσων ξεκινούν να ασχολούνται συστηματικότερα με την αστρολογία είναι το ακόλουθο: «Μπορεί η γενέθλια αστρολογία να γίνει πιο συγκεκριμένη;»

Τι εννοώ; Η ψυχολογική ανάλυση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αποκαλυπτική της συμπεριφοράς μας, αλλά πολλές φορές μας ενδιαφέρει να πάρουμε απαντήσεις για περισσότερο εξειδικευμένα θέματα και σε σύντομο χρόνο. Ερωτήματα όπως: «Ν' αγοράσω αυτό το σπίτι, με συμφέρει;» ή «Τι θα γίνει με το δικαστήριο που έχω σε ένα μήνα;» ή ακόμη και «Θα κάνω σχέση με τον/την Χ;», «Θα με πάρουν στη δουλειά που έχω στείλει βιογραφικό ή θα προτιμήσουν κάποιον άλλον;».

Δεν είναι ότι η γενέθλια αστρολογία δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα, όμως είναι από τη φύση της  εξαιρετικά πολύπλοκη και, για να γίνει μια ακριβής πρόβλεψη, απαιτεί ένα μεγάλο όγκο δουλειάς, κυρίως επειδή ο αστρολόγος δεν γνωρίζει ποιον έχει απέναντί του. Η αστρολογία δεν είναι μαντική και ο αστρολόγος δεν βγάζει λαγούς από καπέλα. Για να τοποθετηθεί λοιπόν επί ενός πολύ συγκεκριμένου θέματος βάσει γενεθλίου χάρτη, ο αστρολόγος πρέπει να ξέρει ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού του πελάτη του. Ο άνθρωπος που επισκέπτεται έναν αστρολόγο δεν είναι tabula rasa, κουβαλάει ένα ολόκληρο παρελθόν από πίσω του μέχρι εκείνη τη στιγμή, το οποίο και πρέπει να αποκαλύψει στον/στην αστρολόγο, προκειμένου εκείνος/ή να προβεί σε επιτυχημένες προβλέψεις για το μέλλον. Όσο πιο πολλά ξέρει ο αστρολόγος για τη ζωή του πελάτη του, τόσο πιο εύστοχα θα προβλέψει τη μελλοντική πορεία του. Αυτό όμως απαιτεί πολύ κόπο και πολύ χρόνο.

 

Ας μην χρονοτριβούμε!

 

Για πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, χρησιμοποιείται συνήθως η μέθοδος της ωριαίας αστρολογίας, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ένας νέος αστρολογικός χάρτης, διαφορετικός από τον γενέθλιο χάρτη του καθενός από εμάς: ο ωριαίος χάρτης. 

Τι είναι πρακτικά ο ωριαίος χάρτης; Είναι ο χάρτης που καταστρώνει (σχεδιάζει) ο/η αστρολόγος χρησιμοποιώντας τη χρονική στιγμή και τον τόπο της "γέννησης" του ερωτήματος που του/της θέτουμε. Η ωριαία αστρολογία βασίζεται στη λογική ότι, όπως ακριβώς δεν είναι τυχαία η στιγμή της γέννησής μας, κατά τον ίδιο τρόπο δεν είναι τυχαία η στιγμή που επιλέγουμε να θέσουμε ένα ερώτημα. Εξ ορισμού, όμως, η ωριαία περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση και την άμεση εξέλιξή της. Δεν θα αναλύσουμε έναν ωριαίο χάρτη για κάτι που θα γίνει σε 15 χρόνια.

 

Ως προς το ζήτημα του ποια είναι η πραγματική ώρα γέννησης του ερωτήματος διατηρείται μια χρόνια διαφωνία στην αστρολογική κοινότητα, που φυσικά δεν μπορεί να απασχολεί ένα εισαγωγικό άρθρο. Υπάρχει όμως ένα σημείο που θα ήθελα να τονίσω: δεν είναι σωστό να κάνουμε κατάχρηση της ωριαίας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα "εμπλεκόμενοι" συναισθηματικά με το ερώτημα. Αυτά είναι και τα "σοβαρά" ωριαία ερωτήματα. Η σοβαρότητα του ερωτήματος δεν έχει να κάνει με το ίδιο το θέμα, αλλά με το πόσο έχει επενδύσει συναισθηματικά στο θέμα ο ερωτών.  Επίσης, δεν φτιάχνουμε κάθε μέρα διαφορετικούς χάρτες με το ίδιο ερώτημα, μέχρι να πάρουμε την απάντηση που θέλουμε. Το προτιμότερο είναι να ξαναθέσουμε το ίδιο ερώτημα, αφού πρώτα προηγηθεί μια σημαντική εξέλιξη που αλλάζει κάπως το όλο σκηνικό. Διαφορετικά, ισχύει ο αρχικός χάρτης.

 

Οι δείκτες (σημειοδότες) του ερωτήματος

 

Η ωριαία είναι απλούστερη της γενέθλιας αστρολογίας, επειδή δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ολόκληρο τον χάρτη. Ναι, ολόκληρος ο χάρτης αφορά στο συγκεκριμένο ερώτημα, όμως δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλάβουμε στην ανάλυσή μας τους πλανήτες που δεν έχουν άμεση σχέση με το ζητούμενο. Μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι πλανήτες που έχουν βαρύτητα σε σχέση με το ερώτημα, οι λεγόμενοι και δείκτες ή σημειοδότες του ερωτήματος. Ποιοι είναι αυτοί; Ας τους γνωρίσουμε!

 

1) Ο βασικός δείκτης είναι ο κυβερνήτης του ωροσκόπου, που είναι πάντα ο ερωτών, και κατά δεύτερο λόγο η Σελήνη, η οποία επίσης θεωρείται δείκτης του ερωτώντα, είτε ως συναισθηματική κατάσταση είτε ως δείκτης της εξέλιξης των γεγονότων.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνήτης του ωροσκόπου είναι ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο του ωροσκόπου. Επειδή στην ωριαία αστρολογία χρησιμοποιούμε τους παραδοσιακούς 7 πλανήτες της αστρολογίας, δεν υπολογίζουμε τον Ποσειδώνα, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα σαν κυβερνήτες των ζωδίων Ιχθύες, Υδροχόος και Σκορπιός αντίστοιχα. Έτσι έχουμε την ακόλουθη αντιστοιχία ζωδίων - κυβερνητών (εντός της παρένθεσης το ζώδιο ή τα ζώδια που κυβερνά ο πλανήτης): Ήλιος (Λέων), Σελήνη (Καρκίνος), Ερμής (Δίδυμοι και Παρθένος), Αφροδίτη (Ταύρος και Ζυγός), Άρης (Κριός και Σκορπιός), Δίας (Τοξότης και Ιχθύες), Κρόνος (Αιγόκερως και Υδροχόος).

 

2) Από κει και πέρα, αναζητούμε τον δείκτη του ερωτήματος, δηλαδή τον κυβερνήτη εκείνου του οίκου, ο οποίος συμβολίζει το αντικείμενο της ερώτησης. Αν π.χ. ρωτάω για το παιδί μου, θα πάρω ως δείκτη τον κυβερνήτη του 5ου οίκου, αν ρωτάω για τη σχέση μου, τον κυβερνήτη του 7ου οίκου, για τον πατέρα μου, τον κυβερνήτη του 4ου οίκου κ.ο.κ.

Άρα, το πρώτο πράγμα που μας χρειάζεται είναι μια πολύ καλή γνώση των οίκων και τα θέματα που ο καθένας τους περιλαμβάνει, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε βρει τον σωστό δείκτη του ερωτήματος.

Αν θες να μάθεις ποια πρόσωπα και καταστάσεις παρουσιάζονται σε κάθε οίκο πάτησε εδώ.

 

Θεμελιώδεις δυνάμεις

 

Στη συνέχεια, αφού έχουμε εντοπίσεις τους δείκτες που μας ενδιαφέρουν για το ερώτημα μας, θα περάσουμε στην αξιολόγηση αυτών. Η αξιολόγηση θα γίνει σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα των θεμελιωδών δυνάμεων (Essential Dignities) κατά Πτολεμαίο.

 

dignities.png

 

  • Η πρώτη κάθετη στήλη περιλαμβάνει τα γνωστά σε όλους σύμβολα των ζωδίων.
  • Η δεύτερη κάθετη στήλη περιλαμβάνει τον κυβερνήτη του κάθε ζωδίου, όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω.
  • Η τρίτη κάθετη στήλη παρουσιάζει τους πλανήτες που βρίσκονται σε έξαρση στα ζώδια αυτά.
  • Η προτελευταία στήλη αντίστοιχα παρουσιάζει τους πλανήτες που βρίσκονται σε αδυναμία στο κάθε ζώδιο
  • Η τελευταία στήλη περιλαμβάνει τους πλανήτες που βρίσκονται σε πτώση στα αντίστοιχα ζώδια.

 

Αν και αυτές οι πληροφορίες είναι λίγο-πολύ γνωστές στους περισσότερους που ασχολούνται συστηματικά με την αστρολογία, ας επαναλάβουμε επιγραμματικά τα βασικά σημεία των εννοιών κυβερνήτης, αδυναμία, πτώση και έξαρση.

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνά, βρίσκεται στο στοιχείο του, μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τη φύση του, όταν βρίσκεται στο ζώδιο της έξαρσής του, βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα φιλικό προς αυτόν περιβάλλον, στο ζώδιο της αδυναμίας του, βρίσκεται στο πιο εχθρικό προς αυτόν περιβάλλον και στο ζώδιο της πτώσης του, σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον. Σε ότι αφορά την ωριαία αστρολογία αυτά προς το παρόν αρκούν.

  • Η τέταρτη στήλη αφορά τους κυβερνήτες των τριπλοτήτων.

Όταν λέμε τριπλότητα, εννοούμε τα τρία ζώδια που αποτελούν το κάθε στοιχείο: φωτιά, γη, αέρας, νερό. Τα τρία ζώδια λοιπόν κάθε στοιχείου έχουν τους ίδιους κυβερνήτες τριπλότητας. Έτσι, τα ζώδια της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) έχουν ως κυβερνήτες τριπλότητας τον Ήλιο και τον Δία. Τώρα, ποιον από τους δύο θα διαλέξουμε; Τον Ήλιο ή τον Δία; Αυτό θα εξαρτηθεί από την ώρα γέννησης. Αν η γέννηση έγινε την ημέρα (ημέρα=Day, το γράμμα D στον πίνακα), κυβερνήτης της τριπλότητας της φωτιάς είναι ο Ήλιος. Αν η γέννηση έγινε τη νύχτα (νύχτα=Night, το γράμμα Ν στον πίνακα) κυβερνήτης της τριπλότητας της φωτιάς είναι ο Δίας.

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται στην τριπλότητα του, βρίσκεται σε ένα φιλικό περιβάλλον. Μπορεί να μην νιώθει σαν στο σπίτι του (στο ζώδιο που κυβερνά) ή να μην είναι κάπου επίτιμος προσκεκλημένος (στο ζώδιο της έξαρσής του), παρόλα αυτά βρίσκεται κάπου όπου τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια.

  • Τις άλλες δύο στήλες, Όρια των Ζωδίων (Terms) και Πρόσωπα των ζωδίων (Faces), τις αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν, γιατί απαιτούν πιο εξεζητημένες γνώσεις και μεγαλύτερη τριβή με την ωριαία αστρολογία απ' όση επιτρέπει αυτό το εισαγωγικό άρθρο. Κρατήστε μόνο ότι ενώ τα όρια και τα πρόσωπα θεωρούνται συνήθως ήσσονος σημασίας και μικρής σπουδαιότητας, μπορούν να λειτουργήσουν αθροιστικά σε άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις.

 

Άλλα χρήσιμα στοιχεία

 

Περιπλανώμενος πλανήτης (Peregrine planet): Ένας πλανήτης θεωρείται περιπλανώμενος όταν δεν βρίσκεται σε καμία από τις θεμελιώδεις δυνάμεις του. Δηλαδή, δεν βρίσκεται ούτε στο ζώδιο που κυβερνά, ούτε στο ζώδιο της έξαρσής του, ούτε στην τριπλότητα του, ούτε στα όρια ή στο πρόσωπό του. Αυτό θεωρείται αδυναμία και ο πλανήτης θεωρείται ως άστεγος, περιφερόμενος δεξιά κι αριστερά. Δεν μπορεί να βρει στήριγμα από πουθενά. Στην ωριαία, όπου μας ενδιαφέρει ο πλανήτης, ως δείκτης, να είναι σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, γιατί ο πλανήτης μας δεν ξέρει πού πηγαίνει, δεν ξέρει τι να κάνει.

[Εδώ αξίζει να παρεμβάλουμε ένα παράδειγμα για να εξηγήσουμε πως εντοπίζουμε έναν περιπλανώμενο πλανήτη. Έστω ότι έχω σχεδιάσει το ωριαίο χάρτη και ο δείκτης του προβλήματος που με ενδιαφέρει είναι στο ζώδιο του Κριού και έχει συνεπώς για κυβερνήτη τον Άρη. Αν συναντήσω τον Άρη στις 12ο των Διδύμων, τότε αυτός θεωρείται περιπλανώμενος αφού δεν βρίσκεται στα ζώδια που κυβερνά (Κριό ή Σκορπιό), ούτε στο ζώδιο της έξαρσης του (Αιγόκερως), ούτε στο Καρκίνο ή τους Ιχθύς (που είναι τα ζώδια της τριπλότητας που κυβερνά) και δεν βρίσκεται ούτε μέσα στα όρια ή στο πρόσωπο του.]

Σελήνη κενή πορείας (void of course) και Σελήνη στη via combusta (καμένος δρόμος): Λέμε ότι η Σελήνη είναι κενή πορείας όταν, πριν βγει από το ζώδιο που βρίσκεται στον χάρτη, δεν σχηματίσει καμία όψη με κανέναν πλανήτη (δεν υπολογίζουμε εδώ τις όψεις με τους εξωκρόνιους πλανήτες). Παλαιότερα θεωρούνταν πολύ σοβαρή αρνητική ένδειξη στην ωριαία αστρολογία, σήμερα όμως πιστεύεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο από άλλες ενδείξεις στον χάρτη. Το πιο σύνηθες αποτέλεσμα μιας τέτοιας Σελήνης είναι ότι η κατάσταση παραμένει ως έχει, δεν θα σημειωθεί δηλαδή στο άμεσο μέλλον καμία εξέλιξη (εκτός αν οι βασικοί μας σημειοδότες δίνουν εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις στην ερμηνεία μας).

Η Σελήνη βρίσκεται στη via combusta όταν βρίσκεται στο διάστημα 15ο Ζυγού - 15ο Σκορπιού. Τότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Και αυτή η θέση μπορεί να αγνοηθεί ή να ξεπεραστεί, αν οι υπόλοιπες ενδείξεις στον χάρτη μας είναι θετικές. 

 

Τυχαίες δυνάμεις

 

Στη συνέχεια, θα περάσουμε σε μια ξεχωριστή κατηγορία σημειοδοτών, στις τυχαίες δυνάμεις (Accidental Dignities). Οι πιο βασικές από αυτές είναι οι εξής:

 

1) Η Οικοθεσία: Ο γενικός κανόνας είναι οι γωνιακοί οίκοι (1ος, 10ος, 7ος, 4ος) να θεωρούνται οι κατεξοχήν θέσεις ισχύος, ακολουθούν οι διαδοχικοί οίκοι (2ος, 5ος, 8ος, 11ος) και τελευταίοι σε δύναμη οι κατιόντες οίκοι (3ος, 6ος, 9ος, 12ος). Συνδυάζοντας τόσο τη δύναμη, όσο και τη θετική ή όχι σημασία του κάθε οίκου, η σειρά των οίκων στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι αστρολόγοι σχετικά με τη δυνατότητα να προβλεφθεί η τελική θετική έκβαση του ερωτήματος, είναι η εξής:

1ος, 10ος, 7ος, 4ος, 11ος, 5ος, 9ος, 3ος, 2ος, 6ος, 8ος, 12ος.

Για παράδειγμα αν το ερώτημα είναι της μορφής: «Θα πάρω τη θέση/τη δουλειά που έχω κάνει αίτηση», η απάντηση μας είναι «Πιθανότητα ναι!» αν ο κυβερνήτης του ωροσκόπου του ωριαίου χάρτη είναι στον 10ο οίκο ή τον 7ο οίκο και αντίστοιχα «Όχι!» αν είναι στον 8ο ή τον 12ο οίκο, που υποδηλώνουν πως η θέση θα χαθεί εξαιτίας κάποιου παρασκηνίου που αποβαίνει εναντίον μας.

Τα όρια ανοχής μεταξύ δύο διαδοχικών οίκων σ' αυτή τη σειρά δεν είναι απόλυτα. Για παράδειγμα η διαφορά ανάμεσα σε 1ο και 10ο οίκο ή σε 9ο και 3ο είναι μικρή.

 

2) Καύση (combustion): Ένας πλανήτης είναι combust (καμένος), όταν βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ήλιο με ανοχή έως και 8ο 30΄ (8 μοίρες και 30 λεπτά). Θεωρείται από τις πιο σοβαρές αδυναμίες, καθώς ο πλανήτης είναι πρακτικά κρυμμένος από την λάμψη του Ήλιου, δεν φαίνεται, είναι σαν να μην υπάρχει, άρα δεν είναι σε θέση να πάρει καμία πρωτοβουλία.

Βέβαια, σε ερωτήσεις όπου ο Ήλιος είναι ο δείκτης που μας ενδιαφέρει, τότε αγνοούμε την καύση. Αν π.χ. ο Ερμής είναι ο σημειοδότης του ερωτώντος και ο Ήλιος είναι ο κυβερνήτης του οίκου που τον ενδιαφέρει, τότε δεν τίθεται θέμα καύσης, αυτό είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φυσικά υπάρχουν και ερωτήσεις που η καύση είναι επιθυμητή για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα έστω έχω μια ερώτηση της μορφής: «Θα με πάρουν είδηση αν κάνω αυτό κι αυτό;». Αν στον ωριαίο χάρτη έχουμε καύση, τότε φυσικά και απαντούμε: «Όχι, δεν μπορεί να σε δει κανένας!».

 

3) Καζίμι (Cazimi): Ένας πλανήτης είναι cazimi όταν βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ήλιο με ανοχή έως και 17΄30΄΄ (17 λεπτά και 30 δεύτερα). Ο πλανήτης αυτός θεωρείται ότι βρίσκεται στην καρδιά του βασιλιά και τίποτα δεν μπορεί να τον βλάψει, χαίρει της απόλυτης προστασίας του άρχοντα. Πολύ θετική ένδειξη.

 

4) Γρήγορη ή αργή κίνηση του πλανήτη (Swift/Slow in motion planet): Όταν ένας πλανήτης (με εξαίρεση ίσως τον Κρόνο που συμπαθεί τη βραδύτητα) κινείται γρήγορα, περισσότερο δηλαδή από τη μέση ταχύτητά του, είναι καλή ένδειξη της δύναμής του. Αντίθετα, χάνει πόντους όταν κινείται με χαμηλότερη του μέσου όρου ταχύτητα.

Αλλαγές στις μέσες ταχύτητες των πλανητών έχουμε σε συγκεκριμένες περιόδους της τροχιάς ενός πλανήτη, για παράδειγμα λίγο πριν αλλάξουμε τροχιά από ανάδρομοι σε ορθοί κι αντίστροφα και σε άλλες περιπτώσεις.

 

5) Σύνοδος με Βόρειο Δεσμό ή Νότιο Δεσμό: Πολύ γενικά, η σύνοδος με τον Βόρειο Δεσμό ενισχύει τον πλανήτη, ενώ με τον Νότιο Δεσμό, τον εξασθενεί.

 

Ένα απλό παράδειγμα αξιολόγησης

 

Ας υποθέσουμε ότι ο ερωτών ανησυχεί για την υγεία του πατέρα του, που μένει ας πούμε μόνος του στο χωριό και δεν έχουν επαφή. Ρωτάει τον/την  αστρολόγο: «Είναι καλά ο πατέρας μου;»

 

Βήμα 1ο: Σχεδιάζουμε το χάρτη. Έστω πως είναι αυτός που παρουσιάζεται παρακάτω. Ποιος είναι ο πατέρας στον χάρτη; Ο κυβερνήτης του 4ου οίκου. Ο 4ος οίκος έχει ακμή στον Ζυγό. Συνεπώς αναζητούμε στον χάρτη την Αφροδίτη. Η τελευταία βρίσκεται στο Σκορπιό και είναι ανάδρομη.

 

horary chart.gif

 

Βήμα 2ο: Πηγαίνουμε στον πίνακα και βλέπουμε ότι η Αφροδίτη στον Σκορπιό βρίσκεται σε αδυναμία (κοιτάμε την προτελευταία στήλη στην γραμμή του ζωδίου του Σκορπιού) και σαν να μην της έφτανε αυτό, είναι και ανάδρομη. Επομένως, είναι καλά ο πατέρας του; Όχι, δεν είναι.

 

Βήμα 3ο: Προχωρώντας παρακάτω και με σκοπό να κάνουμε πρόβλεψη, συμβουλευόμαστε τις αστρολογικές εφημερίδες για να δούμε πώς θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον η Αφροδίτη. Τι θα κάνει η Αφροδίτη σύντομα; Ξέρουμε πως θα αφήσει τον Σκορπιό και θα εισέλθει ανάδρομη στον Ζυγό, στο ζώδιο που κυβερνά - αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Θα παραμείνει εκεί για λίγο χρονικό διάστημα ανάδρομη και έπειτα θα ορθοδρομήσει. Τέλος θα επιστρέψει πάλι στο Σκορπιό, ορθόδρομη αυτή τη φορά.

 

Βήμα 4ο: Το συμπέρασμα μας είναι λοιπόν: Ο πατέρας σου δεν είναι καλά (Αφροδίτη ανάδρομη στον Σκορπιό), αλλά σύντομα θα βελτιωθεί η κατάστασή του (Αφροδίτη στον Ζυγό). Θα πρέπει όμως να προσέχει και να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται αυτό το διάστημα της βελτίωσης της υγείας του, γιατί δεν θα κρατήσει πολύ και πιθανότατα θα υποτροπιάσει (επανείσοδος Αφροδίτης στον Σκορπιό).

 

Αν η ερώτηση δεν περιλαμβάνει άλλα υπο-ερωτήματα, έχουμε τελειώσει, δεν χρειάζεται να δούμε τίποτα άλλο. Από μία Αφροδίτη και μόνο, κάναμε πρόβλεψη. Αυτός είναι και ο σκοπός της ωριαίας: η απλότητα και η ταχύτητα.

 

Τι άλλα ερωτήματα μπορώ να απαντήσω με την ωριαία;

 

Η εμπειρία λέει πως τα περισσότερα ερωτήματα που δεχόμαστε αφορούν την πραγματοποίηση ή όχι κάποιου γεγονότος. Για παράδειγμα: «Έκανα μια γνωριμία πρόσφατα, θα γίνει σχέση;»

Για να δούμε αν θα γίνει το γεγονός, στην προκειμένη περίπτωση η σχέση, θέλουμε μία όψη. Δηλαδή, ο σημειοδότης πλανήτης του 1ου οίκου (ο ερωτών ή ερωτούσα) και ο σημειοδότης του 7ου οίκου (ο/η άλλος/η, αυτός/αυτή που με ενδιαφέρει) να είναι καθ' οδόν προς τον σχηματισμό μιας όψης. Είναι προφανές πως μας ενδιαφέρουν οι συγκλίνουσες όψεις κι όχι οι αποκλίνουσες: οι όψεις δηλαδή που ΘΑ γίνουν, όχι αυτές που ήδη ανήκουν στο παρελθόν, οι αποκλίνουσες.

Οποιαδήποτε όψη μας κάνει. Αναφέρομαι στις βασικές βέβαια, δηλαδή: σύνοδος, αντίθεση, τετράγωνο, τρίγωνο, εξάγωνο. Η διαφορά είναι πως, μια όψη τετραγώνου δείχνει ότι θα γίνει μεν το γεγονός, αλλά με δυσκολία, ενώ μια όψη αντίθεσης, ότι πάλι μεν θα γίνει το γεγονός, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα ανατραπεί. Στην περίπτωση μιας σχέσης σημαίνει η αντίθεση σημαίνει πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να διαλυθεί σύντομα.

Ας πάρουμε πάλι τον χάρτη που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο παράδειγμα, για την ερώτηση του θέματος υγείας. Ας πούμε πως έχουμε τώρα ακριβώς το ερώτημα που μελετούσαμε θεωρητικά πιο πάνω: «Γνώρισα κάποιον και μ' ενδιαφέρει. Θα κάνω σχέση μαζί του;».

 

Ο ερωτών συμβολίζεται από τον κυβερνήτη του 1ου οίκου και  σ' αυτό το χάρτη είναι η Σελήνη (ο 1ος οίκος είναι στο Καρκίνο και κυβερνήτης είναι η Σελήνη). Αντίστοιχα ο κυβερνήτης του ατόμου που ενδιαφέρει τον πελάτη μας είναι ο κυβερνήτης του 7ου οίκου, δηλαδή ο Κρόνος (ο 7ος οίκος είναι στον Αιγόκερω και κυβερνήτης είναι ο Κρόνος). Παρατηρούμε ότι η Σελήνη βρίσκεται στις 17ο 34' των Διδύμων και ο Κρόνος στις 10ο 52' του Ζυγού. Ναι μεν οι δύο πλανήτες κάνουν τρίγωνο όμως η όψη είναι αποκλίνουσα γιατί η Σελήνη απομακρύνεται από την ακριβή όψη με τον Κρόνο.

Συνεπώς η απάντηση μας είναι πως η σχέση πιθανότατα δεν θα προκύψει άμεσα. Υπάρχει πιθανότητα για μια μελλοντική ευνοϊκή εξέλιξη στο θέμα. Αν κοιτάξουμε τη θέση του Κρόνου παρατηρούμε πως βρίσκεται στο ζώδιο της έξαρσης του και σε γωνιακό οίκο (στον 4ο). Αυτό μας οδηγεί να απαντήσουμε πως υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει σε βάθος χρόνο μια εξέλιξη σ' αυτή τη σχέση.

 

Ένα γεγονός επίσης μπορεί να φανεί μόνο από τις υποδοχές (receptions), χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η όψη. Για παράδειγμα έστω πως το ερώτημα είναι: «Θα με πάρουν στη δουλειά ή θα πάρουν κάποιον άλλον;»

Αν ο κυβερνήτης της δουλειάς, λόγω ζωδίου, «συμπαθεί» περισσότερο εμένα, παρά «τους άλλους», εγώ θα πάρω τη δουλειά πιθανότητα, ακόμα κι αν ο σημειοδότης της δουλειάς δεν κάνει όψη με τον δικό μου σημειοδότη. Αν εγώ είμαι Αφροδίτη (ωροσκόπος Ζυγός) και οι αντίπαλοί μου είναι Άρης (ακμή 7ου στον Κριό) και η Σελήνη ως σημειοδότης της εργασίας (Μεσουράνημα στον Καρκίνο) είναι στον Ταύρο, τότε η δουλειά προτιμάει εμένα (Σελήνη στο ζώδιο της Αφροδίτης). Δεν θα κρίνω ασφαλώς μόνο από αυτό, αλλά οπωσδήποτε έχω ένα σοβαρό προβάδισμα.

 

Χρόνος τέλεσης γεγονότος

 

Εξίσου κομβικό είναι και το ερώτημα της τέλεσης του γεγονότος που προβλέπουμε. Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί όταν η όψη ανάμεσα στους δύο σημειοδότες γίνει ακριβείας - γι' αυτό και μας ενδιαφέρουν οι συγκλίνουσες όψεις και όχι οι αποκλίνουσες!

Ξεκινάμε λοιπόν με τη λογική ότι 1 μοίρα = 1 μονάδα χρόνου, όπου μία μονάδα χρόνου μπορεί να είναι από ένα λεπτό έως ένα χρόνο. Το ποια μονάδα χρόνου είναι και η σωστή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί. Η πιο αξιόπιστη λύση είναι όταν ο ίδιος ο χάρτης «φέρει» τον δικό του χρόνο. Για παράδειγμα, ο ερωτών κάνει ένα ερώτημα για την καινούρια του σχέση και μας λέει ότι τρεις μήνες πριν, πήρε διαζύγιο. Και βλέπουμε ότι στον χάρτη ο δείκτης του ερωτώντος σχηματίζει αποκλίνουσα όψη με ανοχή τριών μοιρών με τον Άρη, φυσικό κυβερνήτη του διαζυγίου. Επομένως, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ο χρόνος του χάρτη μας είναι ο μήνας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αναζητούμε την πιο λογική λύση. Αν για παράδειγμα το ερώτημα είναι αν θα μου τηλεφωνήσει σήμερα το βράδυ η Χ, όπως υποσχέθηκε, τότε, η πιο λογική λύση είναι να μετρήσουμε σε ώρες. Ή αν η ερώτηση είναι: «Θα με πάρουν στη δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας θα βγουν φέτος;», τότε οι μήνες είναι η πιο λογική λύση. Δηλαδή, για όλα τα μελλοντικά γεγονότα θα μετράμε τις μοίρες που θα χρειαστεί να διανύσει ο πλανήτης μας μέχρι να γίνει ακριβείας η όψη με τον σημειοδότη που μας ενδιαφέρει. 3 μοίρες; 3 ώρες ή μήνες ή εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση.

Αν και πάλι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, υπάρχει μια τελευταία μέθοδος βασισμένη στη φύση των ζωδίων και των οίκων, αλλά αυτή είναι πιο εξεζητημένη και ξεφεύγει από τους στόχους του παρόντος εισαγωγικού άρθρου.

 

Συμπεράσματα

 

Οι πληροφορίες που δόθηκαν θεωρώ πως είναι αρκετές για να καλύψουν σε ένα εισαγωγικό επίπεδο το θέμα της ωριαίες αστρολογίας. Ασφαλώς και δεν εξαντλείται σ' αυτά η θεωρία της ωριαίας αστρολογίας, ούτε κατά διάνοια. Για κάθε τι που αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες σελίδες θεωρίας και επεξηγήσεων που είναι αδύνατο να αναφερθούν στα πλαίσια αυτού του άρθρου, όπως υπάρχουν και πολλά θέματα στα οποία δεν έχω αναφερθεί. Γι' αυτό και μελλοντικά θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα που αφορούν αυτή την αστρολογική τεχνική.

Θα επιθυμούσα να κλείσω αυτό το άρθρο με μια επισήμανση. Υπάρχουν πολλοί/ες που ξενίζουν με την τεχνική της ωριαίας αστρολογίας και συχνά αφορίζεται ως ανάξια λόγου ή αναχρονιστική. Αυτό έχει να κάνει με τη φύση των ερωτημάτων που μπορεί να απαντήσει, που είναι καθημερινά ερωτήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πνευματική εξέλιξη ή τις ρίζες της συμπεριφοράς του ατόμου.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε πως η αστρολογία μας δίνει την δυνατότητα να εστιάζουμε προσωπικά ο καθένας στις πτυχές και τις τεχνικές της που συνάδουν με την προσωπική μας στάση ή ιδεολογία ή με τις αυστηρά προσωπικές ανάγκες του καθενός μας. Αν οι πλευρές της αστρολογίας που μας ενδιαφέρουν δεν συμφωνούν με την προσωπική μας (υποκειμενική στάση), είναι σφάλμα να καταφεύγουμε σε κριτική ή αφορισμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη κι αν δεν μας αντιπροσωπεύει σαν τεχνική ή δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε, είναι χρήσιμο να ασχοληθούμε με την ωριαία αστρολογία, καθώς μέσα από την μελέτη αυτή μπορούμε να μάθουμε τους βασικούς κανόνες, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η αστρολογική γνώση από αρχαιοτάτων χρόνων. Κανόνες, οι οποίοι θα μας φανούν χρήσιμοι με όποιον κλάδο της αστρολογίας κι αν επιλέξουμε να ασχοληθούμε. 

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 223 μέλη.

γιορτάζουν οι: Αγνή, Μάξιμος, Πάτροκλος

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...