Η μεγάλη δύναμη της Επιλεκτικής Αστρολογίας είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη κατάλληλη στιγμή για νέα εγχειρήματα αλλά και σημαντικές αποφάσεις. Η Γαβριέλλα Καντούνα μας ξεκινά μια νέα σειρά άρθρων που μας δίνουν κάθε μήνα τις πιο αποδεκτές ημερομηνίες και ώρες για τα εγχειρήματα μας.
Το κείμενο αυτό εγκαινιάζει μια νέα σειρά άρθρων με τα οποία αφήνουμε πλέον πίσω μας την πολύ συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής ημερομηνιών γάμου και ξεκινάμε να αναφερόμαστε σε γενικούς κανόνες της επιλεκτικής αστρολογίας αλλά και σε άλλες συγκεκριμένες επιλογές που συνήθως ενδιαφέρουν (έναρξη επιχείρησης, επεμβάσεις, αγορά αυτοκινήτου). Τους κανόνες θα προσπαθούμε να παρουσιάζουμε καθώς θα δίνουμε και κάποιες ευνοϊκές ημερομηνίες για κάθε μήνα του 2014. Σπεύδουμε να ανεβάσουμε το πρώτο άρθρο της σειράς αυτή την εβδομάδα καθώς ο Ιανουάριος έχει ήδη μπει.
Πριν ξεκινήσουμε...
Προτού ξεκινήσουμε θα κάνουμε μια αναφορά σε κάτι που έχουμε ήδη θίξει στο πρώτο άρθρο για την επιλογή ημερομηνιών γάμου (δες το άρθρο - κάνε κλικ εδώ). Την επιλεκτική αστρολογία γενικά, κι όχι μόνο σε ό, τι αφορά τους γάμους, ενδιαφέρουν οι λεγόμενες πτολεμαϊκές και συγκλίνουσες όψεις, ανεξαρτήτως ανοχής, κι αυτός είναι ο πρώτος γενικός κανόνας που θα πρέπει να έχουμε υπόψη σε κάθε επιλογή. Είπαμε για παράδειγμα πως θεωρούμε ότι ο Ήλιος σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στον Υδροχόο (20/1, 05.52), παρότι έχουμε μια ανοχή σχεδόν 22 μοιρών και σε ένα γενέθλιο χάρτη λόγου χάρη δε θα μιλούσαμε σε καμία περίπτωση για όψη τετραγώνου (όπως δε θα το κάναμε και για ακόμα μικρότερες ανοχές). Το διάστημα από τη στιγμή που ο Ήλιος μπαίνει στον Υδροχόο μέχρι εκείνη που το τετράγωνό του με τον Κρόνο από το Σκορπιό γίνεται ακριβείας (11/2, 21.57), η περίοδος δηλαδή κατά την οποία η όψη είναι συγκλίνουσα, δεν ενδείκνυται για επιλογές για τις οποίες μας ενδιαφέρει ο Ήλιος να είναι απαλλαγμένος από δυσαρμονικές όψεις. Από τη στιγμή που το τετράγωνο γίνεται αποκλίνον, παύει και να μας "ενδιαφέρει", ακόμα και αν μιλάμε για παρά πολύ μικρές ανοχές.
Για να γίνει ο κανόνας ακόμα πιο σαφής ας προσθέσουμε ότι όταν, για παράδειγμα, εξετάζουμε τις όψεις της Σελήνης μέσα σε μια οποιαδήποτε ημέρα, ελέγχουμε τυχόν συνόδους, εξάγωνα, τετράγωνα, τρίγωνα και αντιθέσεις. Μια ενδεχόμενη όψη χιαστί (quincunx), παρότι από πολλούς αστρολόγους θεωρείται κύρια, κι ακόμα κι αν σχηματιζόταν μεταξύ της Σελήνης κι ενός κακεργέτη, δε θα απέτρεπε μια επιλογή. Τέλος, για παράδειγμα, μια Σελήνη από τις 29 μοίρες του Υδροχόου δε θεωρούμε ότι σχηματίζει όψη συνόδου με τον Ποσειδώνα από την 4η των Ιχθύων. Αυτές που λαμβάνονται υπόψη είναι τυχόν (συγκλίνουσες) όψεις που σχηματίζονται μεταξύ των σωμάτων (Φώτα, πλανήτες) όσο αυτά παραμένουν στα ζώδια που βρίσκονται την ώρα της επιλογής κι όχι οι λεγόμενες εκτός ζωδίου (dissociate) όψεις. Όλα αυτά πιθανότατα έχουν γίνει κατανοητά και από τα άρθρα που έχουν προηγηθεί, είναι ωστόσο σημαντικό να επαναληφθούν εδώ.
Ιανουάριος 2014: Μήνας ανάδρομης Αφροδίτης
Ας ρίξουμε τώρα μια πιο ενδελεχή ματιά στον τρέχοντα μήνα. Έχουμε ήδη αναφέρει στα κείμενά μας, αλλά ούτως ή άλλως μάλλον οι περισσότεροι Stardomers το γνωρίζουν, ότι η Αφροδίτη θα παραμείνει ανάδρομη όλο τον Ιανουάριο (η ορθόδρομη πορεία της ξαναρχίζει αργά το βράδυ της 31ης του μήνα). Κατά την περίοδο αυτή επομένως δε συνιστώνται ενάρξεις σε "αφροδίσια" θέματα όπως είναι ο γάμος, στον οποίο αναφερθήκαμε διεξοδικά, οι (σημαντικές) αισθητικές επεμβάσεις αλλά και οι αγορές ακριβών αντικειμένων (Αφροδίτη = αξίες). Η Marion March συμβουλεύει σε περιόδους ανάδρομης πορείας της Αφροδίτης να αποφεύγουμε οποιαδήποτε αγορά προϋποθέτει τη δαπάνη μεγάλων ποσών όπως θα ήταν ένα αυτοκίνητο πολυτελείας ή ένα ακίνητο. Ακόμα δε συνιστά την έναρξη επιχειρήσεων στα διαστήματα αυτά (λόγω της φυσικής σχέσης της Αφροδίτης με τα οικονομικά).
Σε κάθε περίπτωση, κι αυτό λειτουργεί ως ένας ακόμη γενικός κανόνας, όταν ένας πλανήτης είναι ανάδρομος καλό είναι να μην τον τοποθετούμε ως κυβερνήτη του οίκου που σχετίζεται με το θέμα της επιλογής ή ως κυβερνήτη χάρτη. Εάν για παράδειγμα πρόκειται να μπούμε σε μια νομική διαδικασία, ας μη βάλουμε την ανάδρομη Αφροδίτη κυβερνήτη του 9ου οίκου.
Μια πιο προσεκτική ματιά στην ανάδρομη Αφροδίτη
Στη στήλη του The Mountain Astrologer "Auspicious Elections" για το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος, ο Chris Brennan προτείνει να κάνουμε μια αναδρομή στις πιο πρόσφατες περιόδους της ανάδρομης Αφροδίτης στον Αιγόκερω, στον Ιανουάριο του 1998 και του 2006, να θυμηθούμε αν τότε κάναμε κάποιες επιλογές / ενάρξεις και να αναλογιστούμε την πορεία τους.
Παραθέτει ακόμα κάποιες επιλογές μέσα στον πρώτο μήνα του 2014 τις οποίες ο ίδιος θεωρεί ευνοϊκές (ή έστω αποδεκτές). Οι μόλις τέσσερις συνδυασμοί ημερομηνίας και ώρας που ξεχωρίζει είναι οι: 5/1 με ωροσκόπο στα μέσα του Καρκίνου, 19/1 με ωροσκόπο στις πρώτες μοίρες των Διδύμων, και 26&27/1 με ωροσκόπο στα μέσα του ζωδίου των Διδύμων.
Ας αφήσουμε στην άκρη την 5η Ιανουαρίου που έχει παρέλθει και ας κοιτάξουμε τους άλλους τρεις χάρτες.
Παρατηρούμε ότι για να έχουμε ένα ωροσκόπο στις πρώτες μοίρες των Δίδυμων στις 19/1, η Σελήνη (στην Παρθένο) έχει περάσει την αντίθεσή της με τον Ποσειδώνα κι έχει μόνο αρμονικές όψεις μπροστά της μέχρι να αφήσει το γήινο αυτό ζώδιο (τρίγωνο με Πλούτωνα, εξάγωνο με Δία, τρίγωνο με Αφροδίτη και εξάγωνο με Κρόνο).
Από την άλλη, στις 26/1, ένας ωροσκόπος στις μεσαίες μοίρες των Διδύμων μας εξασφαλίζει και πάλι ότι η Σελήνη έχει τελειώσει με τις οποίες δυσαρμονικές όψεις από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα η Σελήνη εδώ, αυτή τη φορά από τον Τοξότη (κι ως εκ τούτου σε αμοιβαία υποδοχή με το Δία στον Καρκίνο) έχει ήδη σχηματίσει όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα (πλέον αποκλίνουσα) και πάλι μένει να σχηματίσει μόνο αρμονικές όψεις: εξαγώνου με τον Ήλιο, τριγώνου με τον Ουρανό, εξαγώνου με τον Άρη και τον Ερμή. Το κοινό επομένως μεταξύ αυτών των ήδη επιλεγμένων χαρτών είναι η "καλή" κατάσταση της Σελήνης, πράγμα που μας φέρνει στον επόμενο γενικό κανόνα που θα δώσουμε.
Έχουμε ήδη τονίσει σε προηγούμενα άρθρα και σχόλια μας πως για την επιλεκτική η Σελήνη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Για οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνουμε μας ενδιαφέρει να έχουμε τη Σελήνη σε "καλή κατάσταση", απαλλαγμένη από σκληρές όψεις και ιδιαίτερα από τετράγωνα. Συνήθως, όπως έχουμε πει, αποφεύγουμε να ξεκινούμε κάτι με Σελήνη σε τροχιά κενή πορείας διότι "τίποτα δε θα βγει από αυτό", εκτός αν το να μη βγει είναι κάτι που σκόπιμα επιδιώκουμε! Μια Σελήνη σε "γέμιση" είναι προτιμότερη για εγχειρήματα που θέλουμε να τα δούμε να "αναπτύσσονται".
Στο σημείο αυτό θα κλείσουμε και θα δώσουμε ραντεβού για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οπότε και θα συνεχίσουμε με το ίδιο θέμα (των επιλογών γενικά) και κάποια σχόλια για το τι (και τι όχι) ενδείκνυται να ξεκινήσουμε μέσα στο Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ θα είμαστε συνεπείς στα εβδομαδιαία μας ραντεβού με άλλα θέματα.
Υ. Γ: Οι παραπάνω χάρτες (Ιανουάριος 2014) αποτελούν "καλές" επιλογές (η 19η είναι απλώς αποδεκτή, οι 26&27 καλύτερες) κυρίως για θέματα που άπτονται του 9ου οίκου. Δείχνουν κάποια εύνοια και στα οικονομικά (Δίας στο 2ο) αλλά - στην περίπτωση των 26&27/1 - και στις συνεργασίες (Δίας και Σελήνη σε αμοιβαία υποδοχή σε 2ο και 7ο).
Δείτε επίσης:
- Auspicious Elections for Dec. 2013/ Jan. 2014 by Chris Brennan, The Mountain Astrologer, December / January 2014
- The Only Way to Learn About Horary and Electional Astrology, vol. 6 by Marion D. March & Joan McEvers (1994)
ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ
ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ