Με αφορμή μια ερώτηση που τέθηκε στο Forum του Stardome*, απαντήσαμε σχετικά με τις ιδιότητες και την ερμηνεία του άξονα των Δεσμών της Σελήνης στο γενέθλιο χάρτη και δώσαμε και ένα παράδειγμα για να εξηγήσουμε τα σημεία που αναλύθηκαν.
Συχνά ακούγεται για το Βόρειο Δεσμό της Σελήνης ότι αποτελεί μια αποστολή για τη ψυχή. Ας ερευνήσουμε λίγο το θέμα της "αποστολής" που υπονοούν οι Δεσμοί της Σελήνης, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στο τρόπο που το προσεγγίζουμε. Ο Άξονας των Δεσμών δίνει στο χάρτη μια υπόσταση πνευματική, καθώς συμβολικά είναι το σημείο συμβολής των ποιοτήτων Ψυχής (Σελήνη), Πνεύματος (Εκλειπτική) και Ύλης (καθώς προκύπτει από την παρατηρούμενη από τη Γη προβολή της τροχιάς της Σελήνης πάνω στην εκλειπτική). Έτσι ο Βόρειος Δεσμός (ή πιο σωστά ο Ανατέλλων Δεσμός ή το κεφάλι του Δράκου όπως ήταν η μεσαιωνίκή του ονομασία) είναι το σημείο εκείνο του χάρτη που όλα συγκλίνουν, που όλα σε κατευθύνουν. Και ο Νότιος Δεσμός (ή Δύων Δεσμός πιο σωστά ή παραδοσιακά η ουρά του Δράκου), εκεί που βρίσκεται το κρυφό κέντρο που όλα καταλήγουν, όλα εκκινούν πάντα από την αρχή. Για να κατανοήσουμε όμως τη δυναμική του Άξονα των Δεσμών, θα πρέπει να καταλάβουμε τη δυναμική των αξόνων των ζωδίων γιατί χωρίς μια συμπαγή ερμηνεία των δεύτερων, η ερμηνεία του πρώτου είναι μάλλον παρωχημένη.
Άξονες των ζωδίων: Η διχασμένη ανθρώπινη φύση
Οι άξονες των ζωδίων αποτελούν συμβολισμούς/απεικονίσεις διχασμών που διέπουν την ανθρώπινη φύση. Αυτοί οι διχασμοί είναι συλλογικοί και συνυφασμένοι με την ανάπτυξη του ατόμου, ψυχική και πνευματική. Είναι μέσα από αυτούς τους διχασμούς και τις επιλογές που κάνουμε αντιμετωπίζοντας τους αναπτύσσουμε μια ταυτότητα. Αυτοί είναι συνοπτικά:
Άξονας Κριού - Ζυγού: Άξονας των σχέσεων και των συσχετισμών ανάμεσα στα στοιχεία που είμαι/εκφράζω Εγώ και στα στοιχεία που αποτελούν το Όχι - Εγώ. Εδώ έχουμε την ανθρώπινη φύση που διχάζεται ανάμεσα στην αυτονομία και το συμβιβασμό, στην προσωπική πρωτοβουλία και την συνεργασία, την ατομική επιθυμία και την αποδοχή από τον/την Άλλο/η, τη προσωπική φιλοδοξία και το υφιστάμενο πλαίσιο.
Άξονας Ταύρου - Σκορπιού: Άξονας της ανταλλαγής στοιχείων και αντικειμένων που κατέχω/μου ανήκουν και στοιχείων που δεν μου ανήκουν. Εδώ έχω το ωφελιμιστικό πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης που βλέπει το κόσμο υπό το πρίσμα όσων της ανήκουν και όσων δεν της ανήκουν. Η ανθρώπινη φύση που διχάζεται ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και την αξία του/της Άλλου/ης, στην εμπιστοσύνη (εξάρτηση) στις προσωπικές δυνάμεις και στην εμπιστοσύνη στους Άλλους, στην κατακράτηση/το μνημονικό και την απελευθέρωση/εκτόνωση, στη ενσωμάτωση όσων δεν της ανήκουν ή στην εξαφάνιση τους.
Άξονας Διδύμων - Τοξότη: Άξονας της διερεύνησης/εξερεύνησης. Εδώ έχουμε μια απεικόνιση της στοχαστικής πτυχής της ανθρώπινης φύσης. Η ανθρώπινη φύση που διχάζεται ανάμεσα στην ανάγκη να μαθαίνει (να προσαρμόζεται πάνω στα ερεθίσματα που λαμβάνει από το κόσμο) ή να διδάσκει (να προσαρμόζει τα ερεθίσματα του κόσμου πάνω στις δική της αντίληψη), που διχάζεται ανάμεσα στη πληροφορία που λαμβάνει και ανατρέπει τα δεδομένα της και στο νόημα που δίνει στις πληροφορίες, που βασανίζεται ανάμεσα στις σκέψεις και τα πιστεύω, που εστιάζει πότε στο βραχυπρόθεσμο και πότε στο μακροπρόθεσμο.
Άξονας Καρκίνου - Αιγόκερω: Άξονας της συναισθηματικής και της υλικής δομής. Εδώ έχουμε την πτυχή της ανθρώπινης φύσης που διχάζεται ανάμεσα στην ανάγκη να της παρέχουν και στην επιθυμία να παρέχει η ίδια. Πρόκειται για τον άξονα που περιλαμβάνει το διχασμό ανάμεσα στο να παραμείνεις παιδί (και να αποζητάς γονείς που σε τρέφουν και εξαρτάσαι από αυτούς) και στο να είσαι γονιός (και να είσαι εκείνος που τρέφει και αναλαμβάνει την υπευθυνότητα για άλλους), τη διχοτόμηση του κόσμου ανάμεσα στην προσωπική εστία και την κοινωνική ζωή, το δίλλημα της εξάρτησης και του οικογενειακού ανήκειν ή της ατομικής αυτάρκειας.
Άξονας Λέοντα - Υδροχόου: Άξονας της ταυτότητας. Εδώ η ανθρώπινη φύση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει το ζήτημα της ταυτότητας - η ατομική ταυτότητα και η κοινωνική ταυτότητα. Εδώ έχουμε το διχασμό ανάμεσα στις δύο. Η ταυτότητα μου, ο εαυτός μου ανήκουν σε εμένα και μόνο ή είμαι μέρος μιας κοινωνίας στη οποία πρέπει να προσφέρω; Η προσωπική μου εξέλιξη είναι σημαντική ή εξέλιξη του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκω; Εδώ έχουμε τα άκρα του δεσποτισμού και της δημοκρατίας, του εγωκεντρισμού και του αλτρουισμού.
Άξονας Παρθένου - Ιχθύων: Άξονας της υπηρεσίας και της αφοσίωσης. Εδώ έχουμε ξανά να κάνουμε με τη στοχαστική πτυχή της ανθρώπινης φύσης, αλλά από μια διαφορετική σκοπιά από αυτή που τη συναντήσαμε στον Άξονα Διδύμων - Τοξότη. Η ανθρώπινη φύση στοχάζεται γύρω από τη ταυτότητα της και τη θέση της στο συνολικό φαινόμενο της ζωής. Είμαι μια αυτόνομη ξεχωριστή ύπαρξη που ξεχωρίζει για τη λογική της και μπορώ να ταξινομήσω τη τυχαιότητα (το χάος) της ζωής ή είμαι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της ζωής που δεν μπορώ να ερμηνεύσω αλλά να το βιώσω; Πρέπει να ελέγχω τη ζωή μου ή να την εμπιστευτώ τυφλά; Αξία μου είναι το καθήκον ή το συναίσθημα; Η ταυτότητα μου εξελίσσεται μέσω της υπηρεσίας ή μέσω της συμπόνιας; Είναι πιο σημαντικό το πλαίσιο των πραγμάτων και οι ιδιότητες τους ή το περιεχόμενο τους;
Οι άξονες ενώνουν, δε χωρίζουν
Είναι στη φύση του ανθρώπου να προσεγγίζει σε μικρή ηλικία τα πράγματα με όρους "καλό" και "κακό". Και δυστυχώς επειδή η αστρολογία είναι ένα πεδίο που απαιτεί αρκετές γνώσεις και προσπάθεια κατανόησης και συνδυαστική ικανότητα, υπάρχει μια πολύ ισχυρή τάση να διαχωρίζονται τα στοιχεία του χάρτη σε "καλά" και "κακά" αντίστοιχα - μια ένδειξη ότι το επίπεδο κατανόηση του συμβολισμού της αστρολογίας είναι παιδικό. Και ίσως σε κανένα άλλο στοιχείο ανάλυσης δεν βλέπουμε τόσο ξεκάθαρα αυτό το διαχωρισμό όσο στην ανάλυση του άξονα των δεσμών. Ο Βόρειος Δεσμός λέγεται ότι είναι "καλός", "το μονοπάτι της ψυχής για την εξέλιξη", "η πνευματική αφύπνιση". Και αντίστοιχα ο Νότιος Δεσμός "κακός", "η πνευματική κοίμηση" και τελευταία έχει και μια τεμπέλικη χροιά και λένε πολλοί ότι "τα στοιχεία του ζωδίου του Νότιο Δεσμού τα ξέρεις καλά, τα έχεις, και πρέπει να αναπτύξεις τα στοιχεία του Βόρειο Δεσμού". Στη σύγχρονη αστρολογία, έχουμε πάψει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με όρους καλού και κακού όμως...
Όπως είδαμε πιο πάνω η ανθρώπινη φύση περιλαμβάνει 6 πολύ βασικούς διχασμούς όπως αντιπροσωπεύονται από τους 6 άξονες των ζωδίων: Αυτονομία ή Συνεργασία, Κατοχή ή Εμπιστοσύνη, Μάθηση ή Ερμηνεία, Εξάρτηση ή Αυτάρκεια, Ατομική ή Κοινωνική Ταυτότητα, Καθήκον/Υπηρεσία ή Συναίσθηση/Συμπόνια. Οι διχασμοί αυτοί απαιτούν μια ισορροπία κάθε φορά από εμάς, να ισορροπούμε σε διαφορετικό κομμάτι του φάσματος των άκρων του κάθε άξονα. Και οι άξονες είναι από τη φύση τους αλληλοεξαρτώμενοι. Αν είμαι στον άξονα Κριού - Ζυγού δε μπορώ να συνεργαστώ και να συμβιβαστώ αν δεν υφίσταται τουλάχιστον μια προσωπική επιθυμία ή ένας στόχος που θέλω να κατακτήσω. Γιατί αν δεν υφίσταται η επιθυμία τότε δε συνεργάζομαι αλλά υποτάσσομαι στην επιθυμία κάποιου άλλου. Αν είμαι στον άξονα Διδύμων - Τοξότη, φυσικά και δεν μπορώ να αποκτήσω την ικανότητα ερμηνείας του κόσμου αν δεν μάθω πρώτα. Όμως όσο μαθαίνω αλλάζει και η ερμηνεία του κόσμου. Αν είμαι στον άξονα Λέοντα - Υδροχόου, χρειάζομαι την κοινωνία για να έχω ένα μέτρο σύγκρισης της ιδιαιτερότητας της ταυτότητας μου, όμως και η κοινωνία χρειάζεται την ταυτότητα μου γιατί η εξέλιξη της δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς τη διαφορετικότητα των ατόμων που την αποτελούν. Υπάρχει λοιπόν καλό και κακό; Υπάρχει μονοπάτι που είναι πνευματικά ανώτερο και μονοπάτι που είναι πνευματικά κατώτερο; Ή μήπως είναι η συνεχής προσαρμογή και οι αποφάσεις που λαμβάνω με επίκεντρο τους διχασμούς αυτούς που με εξελίσσουν; Το δεύτερο μοιάζει πολύ πιθανότερο ήδη από το τρόπο που είναι δομημένη η αστρολογική γλώσσα. Τοποθετεί τα ζώδια σε άξονες, τα ενώνει δηλαδή. Αν ήθελε να τα χωρίσει σε καλά και κακά θα τα τοποθετούσε ομάδες που δεν θα είχαν κανένα κοινό σημείο μεταξύ τους και θα έλεγε "Εδώ πάνε οι καλοί και εδώ οι κακοί".
Ο Ρόλος του Άξονα των Δεσμών
Ο άξονας των δεσμών λοιπόν δεν είναι παρά ένας άξονας, μια νοητή γραμμή που ενώνει δύο σημεία που βρίσκονται πάνω σε έναν ζωδιακό άξονα. Συνεπώς επαναφέρει σε ένα χάρτη την ανάγκη εύρεσης ισορροπίας ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας. Όμως δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άξονας (όπως για παράδειγμα έχουμε τους άξονες των οίκων). Αναφέραμε και στην εισαγωγή ότι οι Δεσμοί της Σελήνης είναι τα δύο σημεία που η τροχιά της Σελήνης τέμνει τη τροχιά της εκλειπτικής, δηλαδή της φαινόμενης τροχιάς του Ήλιου γύρω από τη Γη. Με απλά λόγια, σε αυτά τα σημεία ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται στο ίδιο επίπεδο και γι' αυτό το λόγο έχουμε πάντα εκλείψεις όταν έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο κοντά στον άξονα των δεσμών (δες την παρακάτω είκονα).
Στη συμβολική γλώσσα της αστρολογίας η Σελήνη συμβολίζει τη Ψυχή, ο Ήλιος το Πνεύμα και η Γη είναι το πεδίο της ζωής που ζούμε στο παρόν. Έτσι ο Βόρειος και ο Νότιος Δεσμός είναι σημεία που οι ποιότητες αυτές ευθυγραμμίζονται, αναμιγνύονται - θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι ο Άξονας των Δεσμών δίνει μια μεταφυσική σημασία στο διαμάχη ανάμεσα στα ζώδια που εμπλέκονται. Όπως αναφέρει και ο Richard Idemon: «Μοιάζει λες και η ζωή συνεχώς μας επαναφέρει σε αυτό τον άξονα για να επιλύσουμε κάτι.» και νομίζω ότι αυτή είναι και η πιο ορθή προσέγγιση του άξονα των Δεσμών. Δεν μπορείς να απομονώσεις το Βόρειο ή το Νότιο. Δεν είναι μόνο ο Βόρειος Δεσμός μέρος του μονοπατιού. Δεν είναι μόνο αυτός η πρόκληση. Αλλά ποια ακριβώς είναι η πρόκληση;
Η πρόκληση του άξονα των δεσμών είναι πνευματική, είναι μια συνολική ερμηνεία του ρόλου μας τη ζωή, όχι σε όρους κοινωνικούς ή ψυχολογικούς πλέον, αλλά σε όρους νοήματος της ύπαρξης μας. Και πάλι μην μπερδέψουμε τους Δεσμούς με το πλανήτη Δία. Ο Δίας είναι η αρχή της προσωπικότητας μας που φιλοσοφεί και στοχάζεται πάνω στη ζωή και το νόημα της και συνεπώς το νόημα του ανθρώπου και κάθε ύπαρξης στο λειτουργικό σύνολο που ονομάζουμε κοινωνία, Γη ή σύμπαν. Οι Δεσμοί όμως μιλάνε για ένα πνευματικό, υπερβατικό νόημα - ένα νόημα που υπερβαίνει το λειτουργικό σύνολο που λέγεται σύμπαν και τη ζωή όπως είναι απτή με τις τετελεσμένες να ατονήσουν με το χρόνο αισθήσεις μας ή και τα παροδικά, μεταβλητά συναισθήματα και ένστικτα μας. Μιλώντας για τους δεσμούς στο χάρτη, μιλάμε για πρώτη φορά για τη πιθανότητα (ή την πραγματικότητα) η ζωή μας να είναι μια είσοδος, μια μαθητεία (ως προς ποιον και γιατί προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα) με πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Λέγοντας αυτά δε σημαίνει ότι ασπάζομαι αυτή τη θεώρηση ή ότι την απορρίπτω. Δεν παίρνω θέση γιατί ο καθένας καλείται μπροστά σε αυτή τη θεώρηση του χάρτη να πάρει μια προσωπική θέση χωρίς να επηρεαστεί από τρίτους. Είπαμε, η εμπειρία αυτή είναι βιωματική, όχι απτή ή εξηγήσιμη με διαλεκτικούς όρους.
Το παράδειγμα
Ας δούμε το παράδειγμα που τέθηκε σχετικά με την σύνοδο του Νότιου Δεσμού με τη Σελήνη και το Πλούτωνα στο Σκορπιό και το Βόρειο Δεσμό στο Ταύρο. Σε τι φαίνεται να επαναφέρει η ζωή ένα άτομο με αυτά τα χαρακτηριστικά;
Ας ξεκινήσουμε από τον ίδιο τον άξονα Ταύρου - Σκορπιού. Τα βασικά του χαρακτηριστικά τα συναντήσαμε πιο πάνω. Το δίλλημα που υπονοείται πίσω από αυτό τον άξονα είναι πρωτίστως ένα δίλλημα αυτοεκτίμησης και αξίας του/της Άλλου/ης (φίλου, συνεργάτη, συντρόφου). Οι ανθρώπινες σχέσεις λοιπόν και τα πιο κτητικά τους στοιχεία, αλλά και η υλική διάσταση τους σε αντιπαράθεση με την ενστικτώδη τους διάσταση. Συνεπώς, ανεξάρτητα από όλες τις υπόλοιπες κατευθύνσεις και αστρολογικά στοιχεία του χάρτη, έχουμε ένα άτομο που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει αυτού του είδους τις σχέσεις και τα διλλήματα που θέτουν. Και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε αρχικά στη προσέγγιση της ερμηνείας των Δεσμών: έχουν μια αίσθηση αναπόδραστου όταν ενεργοποιούνται, είναι σαν να μην μπορείς να αποφύγεις την εμπλοκή με τα συγκεκριμένα θέματα που φέρουν. Ποια είναι η ισορροπία που πρέπει να αναπτυχθεί εδώ λοιπόν; Με μια πρόταση: να εκτιμάς και να στηρίζεις τον/την Άλλο/η οικονομικά, συναισθηματικά, ψυχικά (Νότιος Δεσμός στο Σκορπιό) αλλά να διατηρείς ένα εξίσου ισχυρό αίσθημα αυτοεκτίμησης και να στηρίζεις και τον εαυτό σου οικονομικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Υπονοεί αυτός ο διχασμός ότι δεν μπορεί να υπάρχει υποστήριξη στις κρίσεις (Σκορπιός) αν δεν έχουν υπάρξει αισθήματα ικανοποίησης και απόλαυσης (Ταύρος). Δεν μπορείς να αγαπήσεις την ψυχή (Σκορπιός) αν δεν ποθήσεις και το σώμα (Ταύρος). Δε μπορείς να σεβαστείς τις επιθυμίες του/της Άλλου/ης (Σκορπιός) αν δεν σέβεσαι τις δικές σου επιθυμίες (Ταύρος). Έτσι φτάνουμε σε ένα πρώτο συμπέρασμα: ξέρουμε ήδη ότι το άτομο στη διάρκεια της ζωής του θα αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με άτομα που θα βρίσκονται έντονα τόσο στο φάσμα της ηδονής, του εγωκεντρισμού και της κτητικότητας όσο και άτομα που θα παρουσιάζονται να μην έχουν αυτοεκτίμηση και να παρουσιάζουν μια σκληρότητα και μια τυραννικότητα εξαιτίας αυτού του τραύματος. Και αυτό γιατί όπως υπονοούν οι δεσμοί και οι δύο αυτές φύσεις βρίσκονται εντός του και πρέπει να τις φέρει σε μια ισορροπία.
Προσθέτοντας στην ερμηνεία αυτή τη σύνοδο του Νότιου Δεσμού με τη Σελήνη και το Πλούτωνα, έχουμε αυτόματα ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωση. Μαζί με αυτό παιχνίδι αυτοεκτίμησης, εμπιστοσύνης και αντοχών είναι συνυφασμένες τόσο οι συναισθηματικές ανάγκες αυτού του ατόμου (Σελήνη), όσο και η τάση του για ανανέωση μέσω της φθοράς και του πόνου (Πλούτωνας). Ο ίδιος ο χάρτης μας κατευθύνει ότι το φάσμα του ζωδίου του Σκορπιού έχει βαρύνουσα σημασία στον άξονα των δεσμών. Φαίνεται πως η εμπειρία του Σκορπιού θα είναι πολύ πιο σημαντική για το συγκεκριμένο άτομο - θα έχει μάλλον μια προδιάθεση να αντιλαμβάνεται μονοδιάστατα την ισορροπία του άξονα, ή πιο σωστά, ο άξονας βρίσκεται εκτός ισορροπίας. Ίσως είναι ένα άτομο που δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο συναισθηματικό/ενστικτώδες κομμάτι των σχέσεων, ελκύεται από περιθωριακούς, ισχυρούς ή και καταπιεστικούς συνεργάτες ή συντρόφους που αντηχούν συναισθήματα εξουσίας, καταπίεσης, έντασης, πάθος και πανίσχυρης εμμονής και αγάπης από τη μητέρα ή για αυτήν (η Σελήνη στο Σκορπιό και σε σύνοδο με Πλούτωνα μας δείχνει το συναίσθημα βιώνεται ως ένταση, πάθος, μυστικότητα ή και απόρριψη). Όμως αυτό κάνει προφανώς ακόμη πιο σημαντική την επανόρθωση της ισορροπίας στον άξονα. Ίσως το άτομο αναζητά σαν αντίδραση μια ζωή υλική σταθερότητας και οικονομικής ασφάλειας. Ίσως προβεί σε επαγγελματικές ή προσωπικές επιλογές συμφέροντος και επιχειρήσει να καταπνίξει ή να καταπιέσει τα ένστικτα του για μεγάλα διαστήματα που ακολουθούνται από περιόδους βίαιων ξεσπασμάτων ή πλήρους καταστροφής και αναδόμησης του συναισθηματικού κόσμου.
Τέλος οι οίκοι που συναντούμε τους άξονες των δεσμών μας δίνουν ακόμη ένα επίπεδο ανάλυσης. Ο 3ος οίκος είναι κατεξοχήν οίκος της πληροφόρησης, των ενδιαφερόντων και των ερεθισμάτων από το άμεσο περιβάλλον μας. Το άτομο ενδεχομένως αναζητά συνεχώς πληροφορίες για να εξηγήσει τη φύση της διχογνωμίας του. Επίσης είναι πιθανό η προβολή αυτών των θεμάτων να γίνεται σε συγγενείς, αδέρφια ή φίλους με τους οποίους ανά περιόδους έρχεται σε ρήξεις. Ο Βόρειος Δεσμός στον 9ο οίκο υπονοεί ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα σύστημα πιστεύω και μια φιλοσοφία ζωής που εμπεριέχει στο επίκεντρο της την αυτοεκτίμηση. Αυτή μπορεί προφανώς να αναζητηθεί είτε μέσα από τη καριέρα που επιλέγεται, είτε μέσα από πνευματικές αναζητήσεις.
Αυτή είναι πρωταρχική ερμηνεία αλλά θέλω να πιστεύω ότι αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα «καλό» ή «κακό» μονοπάτι αλλά μια συνεχής προσπάθεια ισορροπίας με επίκεντρο τα θέματα του συγκεκριμένου άξονα. Μια ισορροπία όμως που φαίνεται να έχει βαρύνουσα σημασία στη πνευματική ανάπτυξη του ατόμου.
ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ
ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ