αναμεσα στην υπερβολή της εποχής μας και την έλλειψη της αγιας φτωχειας που υπενίσσεται τ άρθρο υπάρχει κι η χρυσή μετριότητα. Αυτή η χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο άκρα που εδω και καιρό έχει χαθεί.
δεν αναφερεται το κειμενο πουθενα σε φολκλόρ..αυτό θα ήταν για τουριστική κατανάλωση..αυτό που θέλει να πει πιστεύω είναι οτι οφειλουμε να βρουμε την ελληνικότητά μας, τις χαμένες ρίζες..έτσι θα μπορούμε να σταθούμε σ ενα παγκόσμιο σκηνικό προσφέροντας κατι κι εμεις ως Έλληνες...εκτός κι αν θελουμε να το αρνηθούμε αυτό και απλά να το πουλάμε όποτε μας γυρίζει συνάλλαγμα...
νομίζω οτι παρεξηγήσατε αυτό που θέλει να πει αλλα και πάλι όποια γνωμη εννοειται και σεβαστή!
Θα παρω απο το αρθρο αυτο οτι γενικα φοβομαστε και πιθηκιζουμε ......
Οι καταστασεις ναι μεν ανακυκλωνονται αλλα ο χειμαρρος δεν αλλαζει κατευθυνση....
Στο "εδω και τωρα" τι θα κανουμε??
Η ΖΗΜΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΟΝΥΜΗ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ,ΤΗΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑΣ,ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΧΩΡΑ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 40 ΚΑΙ ΣΤΑ 50 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ. Ο ΛΑΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΣΑΝ ΔΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Ο "χαλβάς Φαρσάλων" "η γιαγιά όπως ήταν στα αναγνωστικά" ο "ποδαρόδρομος", " οι ασβεστόλακκοι στους κήπους", οι "βέργες σαν σωφρονιστικό μέσον" και η "περήφανη ανέχεια" (μόνο κάποιος που δεν υπήρξε ποτέ φτωχός μπορεί να μιλάει για "περήφανη ανέχεια" κι όχι για απεχθή βία) δεν αποτελούν ελληνικότητα αλλά οπισθοδρόμηση, ακραίο συντηρητισμό, έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και διάθεση απόδρασης απο ένα παρόν που καίει και χρειάζεται αμέσως νέες δυνατότητες και σύγχρονες επιλογές. Η επιστροφή στην Ψαροκώσταινα μου δημιουργεί αλλεργικό σοκ...
ΕΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ,ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Ωραίο το κείμενο, νοσταλγικό. Μερικές παρατηρήσεις:
α. δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, ούτε ως κοινωνία, ούτε ως άτομα. Μόνο μπροστά μπορούμε να πηγαίνουμε,
β. ωραιοποιεί τα πράγματα και τις καταστάσεις (να θυμίσω μερικά άσχημα εκείνης της εποχής "γειτονιά"΄, κουτσομπολιό κλπ.
γ. η Ελλάδα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της και μπορεί, ΕΧΕΙ το έμψυχο υλικό γι'αυτό!! Απλώς πρέπει να φύγει η σαπίλα σιγά σιγά, και θα φύγει!
Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά δεν έχω χρόνο!
συμφωνω με smoox, gourounaki,gpano οτι τωρα πρεπει να βουμε λυσεις ρεαλιστικες!!!!
και να γινουμε ευρωπαιοι σημαινει να αφησουμε ολο το βολεμα που μας παει πισω και ξεκινα απο μας τους ιδους σαν αναποδη πυραμιδα φτανοντας μεχρι πανω στην εξουσια(που κει γινεται και η μαγαλη καταχρηση)με γεωμετρικη προοδο βολεματος!!!!!
και με scarv οτι λειπει το οραμα...!!!το συλλογικο.!!!!ξεκινωνατς φυσικα απο την ελλειψη προσωπικου οταν ο καθενας οραματιζεται μια θεση στο δημοσιο!!
ΠΕΤΑΣ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ.ΖΗΤΑΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.
η ΕΛΛΑΔΑ ειναι μια χωρα με πολλα οφελη.οταν λοιπον ξεκινησαν οι γειτονικοι λαοι , να ζηλευουν την ομορφια της φυσης , την θαλασσα , τον ηλιο, οταν εκεινοι ηταν παντοε εγλωβισμενοι στα τσιμεντα και χωρις καθαρο αερα, οταν μια χωρα μπορει να δωσει σε ολους τομεις ( λογω γεωργαφικης θεσης ) , αλλα τελικα προτιμησε να εισαγει και να μειωσει την παραγωγη , για να μιμηθει και τις αλλες χωρες και να γινει "πιο μοντερνα", και μην ξεχναμε πολλες φορες κατω απο την επιβλεψη αλλων "ισχυροτερων".
και τελικα να που βρισκεται, αλλα το θεμα ειναι , οτι ολα αυτα ειναι συνειδητα πλεον απο τον κοσμο , και ο καθενας πιστευω προσπαθει με τον δικο του τροπο.
πχ,καποιοι επιστρεφουν και παλι " στα χωραφια , στα περιβολΙα ", σιγα - σιγα ομως.
η ουσια ειναι οτι εχουμες αντιληφθει τι συμβαινει , που σημαινει οτι αν θελουμς θα το ανιτμετωπισουμε.
ειναι δυνατον οι κοποι, οι προσπαθειες, που καθημερινα καταβαλλει ο καθενας να πανε ετσι χαμενοι? ε , οχι δεν το δεχομαι...
κι ενα τελευταιο : οσοι εχουν "μοχθησει " με ιδρωτα για να αποκτησουν μια καλυτερη ζωη, και να πραγματοποιησουν τα ονειρα τους επειδη το ηθελαν , ειναι αυτοι που παλευουν πραγματικα για να σωθουν ολα αυτα..
οι καλοβολεμενοι που δεν μπορουν να μπορουν να σερβιριστουν μονοι τους..ειναι ολοι εκεινοι που επαναπαυονται...
ΠΑΛΕΨΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ. ΚΙ ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΕ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΕΦΥΓΑ ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΛΛΑΞΑ ΔΡΟΜΟ. Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΣΧΗΜΗ Η ΦΥΓΟΠΟΝΙΑ. ΤΟ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΥΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ. Ο ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΥΣΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ), ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ Ή ΕΣΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΕΥΤΥΧΩΣ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ. ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΖΩ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑΤΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΙΔΕΑΛΙΣΤΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΨΩΜΟΤΥΡΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΤΣΕΣ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΑΡΚΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΕΝΙΚΟ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ. ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.(ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΞΑΝΘΟΥΛΗ)
Επιστροφή στην Ελλάδα της Τιμημένης Φτώχειας, στην Ελλάδα της μιας υπογραφής (σταυρός αν το θυμάστε), στην Ελλάδα που έστελνε τα κορίτσια της από τα 7 τους χρόνια για παρακόρες στα αστικά κέντρα, στην Ελλάδα του προξενιού και της προίκας, στην Ελλάδα της φυματίωσης και της ελονοσίας, στην Ελλάδα της UNRA και της Φρειδερίκης, στην Ελλάδα της κυρά-Κατίνας και του Μεθύστακα, στην Ελλάδα των μεταναστών και των 65 χρόνων μέσου όρου ζωής, στην Ελλάδα των πολιτικών καφενείων, στην Ελλάδα των μεγαλοαστών.
Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε.
Επιστροφή στην Ελλάδα της Τιμημένης Φτώχειας, στην Ελλάδα του έντιμου λόγου, στην Ελλάδα των αξιών, στην Ελλάδα της προσπάθειας για ένα καλό σήμερα και ένα καλύτερο αύριο, στην Ελλάδα της δίψας για μάθηση και για σπουδές, στην Ελλάδα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, στην Ελλάδα της μαγκιάς (ουσιαστικής μαγκιάς), της ψυχής και της αξιοπρέπειας. Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε.
Επιστροφή στην Ελλάδα του Μεγαλέξανδρου, του Μιλτιάδη, του Αριστείδη και γιατί όχι του Αλκιβιάδη.Επιστροφή στην Ελλάδα των μεγάλων ανδρών, των ανδρών που έγραψαν ιστορία, των αριστοκρατών, των φυλακισμένων, των εξορισμένων, των λαοπλάνων.Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε.
Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε, για κάποιους.Επιστροφή στην Ελλάδα τουΠάντοτε(νέτα- σκέτα) για όλους τους άλλους που δέχονται το συναμφότερο (την ταυτόχρονη συνύπαρξη του καλού και του κακού, του φωτός και του σκότους) μέσα σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πολιτισμό, σε κάθε χρονική στιγμή και επιλέγουν με ποιο κομμάτι του, θα πορευτούνε.
Κρατάμε το χθες, πάνω του στήνουμε το σήμερα.Βλέπουμε το αύριο και χτίζουμε τα πλάνα μας. Και ξέρουμε ότι το μόνο που πραγματικά έχουμε είναι το τώρα, που σεβόμαστε.
Και τώρα, αρχίσαμε να γινόμαστε σιγά-σιγά, πολλοί?
η επιστροφη στη φυση.."ροκας πηγε κι εγινε και ρουφαγε χασισι.." ειναι η καλυτερη επιστροφη.Ο δρομος ανοιχτος και τα σκυλια δεμενα.Με τοση ξεραιλα αντε να βρεις φουντα σωστη τη σημερον ημερα..
μωρε καλα εχω αρχισει τα μπατζανς και τις ουπανισαδες.Εχω βρει την ηρεμια μου,οταν θα πλακωσω και την ωμοφαγια και θα κοψω τα delivery θα φτασω στη Σαμπαλα..
έχει νόημα να πει κάποιος ότι μπορούμε να ζούμε με λιγότερα καταναλωτικά "αγαθά", και πιο κοντά στη φύση. αλλά όχι να πάμε στη δεκαετία του 50 ή και πιο πίσω...
και να φύγουμε από την προσκόλληση από το παρελθόν της ελλάδας, όχι όμως με αυτομαστίγωμα και αυτοαπαξίωση. καταγόμαστε από σπουδαίους, ζούμε στη γη τους, και είμαστε απόγονοί τους. αυτό δε σημαίνει ότι θα φοράμε περικεφαλαία, ούτε όμως ότι θα απαρνηθούμε τις ρίζες μας.
προσωπικά, θεωρώ ότι οφείλουμε να μπούμε σε μια πιο συλλογική θεώρηση του κόσμου. όχι παγκοσμιοποίηση-δεν έχει να κάνει με κανένα οικονομικό σύστημα- αλλά περισσότερο αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο σύνολο ανθρώπων. πολίτες του κόσμου, και όχι μόνο. άνθρωποι που έχουν δεσμούς μεταξύ τους, και με τη Γη-τη φύση και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
και αν η χώρα μας περνάει μια κρίση που την αλλάζει εξολοκλήρου, να ζήσουμε διαφορετικά. εξέλιξη, όχι πισογύρισμα...
όλα αυτά μου ακούγονται τόσο αναχρονιστικά, λες και ακούω κάποιον παππά της ενορίας...
"Να επανακτήσουμε το κύρος μας, χρησιμοποιώντας βοϊδόπουτσες, βέργες κι ό,τι τέλος πάντων απαιτούσε ο βασικός σωφρονιστικός κώδικας τα χρόνια της περήφανης ανέχειας. Σταματήστε τις ψυχολογίες και τις παραφιλολογίες για τα «τραύματα» των παιδιών."
Μάλλον έχει φάει πολύ βοϊδόπουτσα όπως λέει και ο ίδιος. Και κουβαλάει αυτό το τραύμα. Εμείς τι φταίμε;;
Τελοσπάντων... ο καθένας με την άποψή του. Αλλά να πάμε και λίγο μπροστά. Να κάνουμε καλό στους εαυτούς μας, και στους άλλους επιτέλους...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΩΧΟΙ!!
νομίζω οτι παρεξηγήσατε αυτό που θέλει να πει αλλα και πάλι όποια γνωμη εννοειται και σεβαστή!
Οι καταστασεις ναι μεν ανακυκλωνονται αλλα ο χειμαρρος δεν αλλαζει κατευθυνση....
Στο "εδω και τωρα" τι θα κανουμε??
α. δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, ούτε ως κοινωνία, ούτε ως άτομα. Μόνο μπροστά μπορούμε να πηγαίνουμε,
β. ωραιοποιεί τα πράγματα και τις καταστάσεις (να θυμίσω μερικά άσχημα εκείνης της εποχής "γειτονιά"΄, κουτσομπολιό κλπ.
γ. η Ελλάδα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της και μπορεί, ΕΧΕΙ το έμψυχο υλικό γι'αυτό!! Απλώς πρέπει να φύγει η σαπίλα σιγά σιγά, και θα φύγει!
Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά δεν έχω χρόνο!
και να γινουμε ευρωπαιοι σημαινει να αφησουμε ολο το βολεμα που μας παει πισω και ξεκινα απο μας τους ιδους σαν αναποδη πυραμιδα φτανοντας μεχρι πανω στην εξουσια(που κει γινεται και η μαγαλη καταχρηση)με γεωμετρικη προοδο βολεματος!!!!!
και με scarv οτι λειπει το οραμα...!!!το συλλογικο.!!!!ξεκινωνατς φυσικα απο την ελλειψη προσωπικου οταν ο καθενας οραματιζεται μια θεση στο δημοσιο!!
και τελικα να που βρισκεται, αλλα το θεμα ειναι , οτι ολα αυτα ειναι συνειδητα πλεον απο τον κοσμο , και ο καθενας πιστευω προσπαθει με τον δικο του τροπο.
πχ,καποιοι επιστρεφουν και παλι " στα χωραφια , στα περιβολΙα ", σιγα - σιγα ομως.
η ουσια ειναι οτι εχουμες αντιληφθει τι συμβαινει , που σημαινει οτι αν θελουμς θα το ανιτμετωπισουμε.
ειναι δυνατον οι κοποι, οι προσπαθειες, που καθημερινα καταβαλλει ο καθενας να πανε ετσι χαμενοι? ε , οχι δεν το δεχομαι...
οι καλοβολεμενοι που δεν μπορουν να μπορουν να σερβιριστουν μονοι τους..ειναι ολοι εκεινοι που επαναπαυονται...
Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε.
Επιστροφή στην Ελλάδα της Τιμημένης Φτώχειας, στην Ελλάδα του έντιμου λόγου, στην Ελλάδα των αξιών, στην Ελλάδα της προσπάθειας για ένα καλό σήμερα και ένα καλύτερο αύριο, στην Ελλάδα της δίψας για μάθηση και για σπουδές, στην Ελλάδα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, στην Ελλάδα της μαγκιάς (ουσιαστικής μαγκιάς), της ψυχής και της αξιοπρέπειας. Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε.
Επιστροφή στην Ελλάδα του Μεγαλέξανδρου, του Μιλτιάδη, του Αριστείδη και γιατί όχι του Αλκιβιάδη. Επιστροφή στην Ελλάδα των μεγάλων ανδρών, των ανδρών που έγραψαν ιστορία, των αριστοκρατών, των φυλακισμένων, των εξορισμένων, των λαοπλάνων. Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε.
Επιστροφή στην Ελλάδα του Τότε, για κάποιους. Επιστροφή στην Ελλάδα του Πάντοτε (νέτα- σκέτα) για όλους τους άλλους που δέχονται το συναμφότερο (την ταυτόχρονη συνύπαρξη του καλού και του κακού, του φωτός και του σκότους) μέσα σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πολιτισμό, σε κάθε χρονική στιγμή και επιλέγουν με ποιο κομμάτι του, θα πορευτούνε.
Κρατάμε το χθες, πάνω του στήνουμε το σήμερα. Βλέπουμε το αύριο και χτίζουμε τα πλάνα μας. Και ξέρουμε ότι το μόνο που πραγματικά έχουμε είναι το τώρα, που σεβόμαστε.
Και τώρα, αρχίσαμε να γινόμαστε σιγά-σιγά, πολλοί?
Ραντεβού στην Ελλάδα του πάντοτε!
και να φύγουμε από την προσκόλληση από το παρελθόν της ελλάδας, όχι όμως με αυτομαστίγωμα και αυτοαπαξίωση. καταγόμαστε από σπουδαίους, ζούμε στη γη τους, και είμαστε απόγονοί τους. αυτό δε σημαίνει ότι θα φοράμε περικεφαλαία, ούτε όμως ότι θα απαρνηθούμε τις ρίζες μας.
προσωπικά, θεωρώ ότι οφείλουμε να μπούμε σε μια πιο συλλογική θεώρηση του κόσμου. όχι παγκοσμιοποίηση-δεν έχει να κάνει με κανένα οικονομικό σύστημα- αλλά περισσότερο αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο σύνολο ανθρώπων. πολίτες του κόσμου, και όχι μόνο. άνθρωποι που έχουν δεσμούς μεταξύ τους, και με τη Γη-τη φύση και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
και αν η χώρα μας περνάει μια κρίση που την αλλάζει εξολοκλήρου, να ζήσουμε διαφορετικά. εξέλιξη, όχι πισογύρισμα...
όλα αυτά μου ακούγονται τόσο αναχρονιστικά, λες και ακούω κάποιον παππά της ενορίας...
Μάλλον έχει φάει πολύ βοϊδόπουτσα όπως λέει και ο ίδιος. Και κουβαλάει αυτό το τραύμα. Εμείς τι φταίμε;;
Τελοσπάντων... ο καθένας με την άποψή του. Αλλά να πάμε και λίγο μπροστά. Να κάνουμε καλό στους εαυτούς μας, και στους άλλους επιτέλους...