παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Το μυστικό του Δισκοπότηρου

"Αλησμόνητος μέσα σε πένθος,

μαρμαρωμένος βασιλιάς,

μοίρα που του λάχε,

ταριχευμένων ενστίκτων θύμηση,

κι Ατρειδών προφητεία."

 

 

 

 

Υπάρχει ένας υπέροχος σαξονικός μύθος του Βασιλιά Αρθούρου και των 12 ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης.

Ο Βασιλιάς Αρθούρος συμβολίζει το Εγώ. Ξεκινά χωρίς σανδάλια και χωρίς δισάκι, αγνοώντας τις δυνατότητες του και την καταγωγή του.Στην πορεία ο δρόμος του , του ξεδιπλώνεται και το εξκάλιμπερ γίνεται δικό του,έμβλημα της ηγεμονίας του.

Οι ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης ήταν άνδρες στους οποίους αποδόθηκε το χρίσμα της ιπποσύνης και είχαν θέση στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου. Στην Στρογγυλή Τράπεζα δεν υπήρχε κεφαλή του τραπεζιού κάτι που συμβόλιζε την ισότητα μεταξύ των μελών.

 

Ο Βασιλίας Αρθούρος συμβολίζει τον Κριό.Το εγώ που τάσεται υπερ μιας κατάκτησης.Κάθε ιππότης της στρογγυλής τραπέζης συμβολίζει κι ένα ζώδιο.Ο Αρθούρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά του "Εγώ", σθένος, πυγμή, κατάκτηση, κατοχή, ηγεμονία.

 

Ο ιππότης Λάνσελοτ είναι ο πιό διάσημος από τους ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Είναι πρότυπο ιπποτισμού αλλά που βασανίζεται εσωτερικά.Η πιό δημοφιλής ιστορία του είναι η παράνομη σχέση του με την γυναίκα του Αρθούρου Γκουίνεβιρ.

Η σχέση του Λάνσελοτ με την Γκουίνεβιρ αποκαλύπτεται και ο Αρθούρος καταδικάζει την εκτέλεση της λόγω απιστίας και προδισίας.

 

Ο Λάνσελοτ συμβολίζει το ασυνείδητο.Αδυνατώντας να πολεμήσει συνειδητά τις ορμές του και τον έρωτα του για την Γκούινεβιρ προδώνει το Βασιλιά του. Ξεκίνησε ως πλανόδιος τυχοδιώκτης πολεμώντας για το ψωμί του, το θράσος του και η δύναμη του αλλά και το ταλέντο του στη μάχη τον έφτασαν ωςτη στρογγυλή τράπεζα. Ο Λάνσελον συμβολίζει την εγκόσμια ιπποσύνη.Ενας τροβαδούρος ιππότης που μπορεί να ξεγελάνε τον καθένα η ικανότητες του.Είναι ένας τέλειος πολεμιστής, απείθαρχος, συχνά  παράτολμος.Κάποιος που δεν παίρνει στα σοβαρά την ζωή του αλλά και τις ζωές των άλλων. Συμβολίζεται με το ζώδιο του Ιχθύ.

 

"Η ικανότητα στα όπλα κα το σαρκικό πάθος ορίζουν την εγκόσμια ιπποσύνη. Αυτή συμπληρώνει την ουράνια. Η ουράνια ιπποσύνη προστατεύει τα υψηλά ιδανικά και ατο Φώς του Απόλλωνα, η επίγεια καλλιεργεί την πολεμική αρετή και το Διονυσιακό πάθος. Πώς είναι δυνατόν να είσαι άξιος ιππότης και να μην είσαι ερωτευμένος..."

 

Παρόλα αυτά ο Λάνσελοτ θα γυρίσει στην "οικία του πατρός του" ξανά και θα βιώσει έναν απολλώνειο αλλά και διονυσιακό θάνατο συνενώντας τα στοιχεία της απόλυτης ιπποσύνης, λυτρωμένος από τον παρελθόν του.Για χρόνια περιπλανάται ως Ιεροκύρηκας, ενταφιασμένος μέσα στις τύψεις για την συμβολή του στην πτώση του Κάμελοτ.Μισότρελος, θρησκόληπτος ,κυρήσσει κατά της ιπποσύνης, ενάντια στα ανθρώπινα ελαττώματα της ιπποσύνης.Στοιχεία που ζουν μέσα του , πράγμα που δείχνει τις βαθιές ενοχές του. Τίποτα δεν θυμίζει τον ωραίο νέο, τον έξοχο πολεμιστή , το σαγινευτή γυναικών που πέρασε κάποτε την είσοδο του θρυλικού κάστρου.Κι όμως, την ύστατη στιγμή όταν όλοι οι ιππότης θα μάχονται για το " μυστικό του δισκοποτήρου" ο Λάνσελοτ θα φωνάξει " Που είσαι Βασιλιά μου; Ηρθα!Είμαι ο Λάνσελοτ" και θα ριχτεί στη μάχη ενάντια στο Μόρντρεντ.

 

 

 Ο  Μόρντρεντ:

Ο Μόρντρεντ είναι μια θρυλική φιγούρα του Αρθουριανού Κύκλου, ο προδότης νόθος γιος του Βασιλιά Αρθούρου από την αδερφή του Μοργκάουζ ή τη Μοργκάνα λε Φέι, που σκοτώθηκε στη Μάχη του Κάμλαν, έχοντας προλάβει ωστόσο να τραυματίσει θανάσιμα τον ίδιο τον Αρθούρο.Ο Μόρντρεντ ήταν νόθος γιος, αλλά προερχόταν και από αιμομιξία. Στις περισσότερες εκδοχές του μύθου, οι γονείς του αγνοούσαν τη συγγένειά τους. Κατά μια εκδοχή, η Μοργκάουζ πέρασε τον Αρθούρο για το σύζυγό της, που ήρθε στο δωμάτιό της μες στο βράδυ. Σε μια άλλη εκδοχή, ο Αρθούρος βιάζει την αδερφή του, αφού την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της αλήθειας είναι καταστροφική, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται και από μια προφητεία, σύμφωνα με την οποία ο Αρθούρος και το βασίλειό του θα καταστραφούν από κάποιον που γεννήθηκε ανήμερα Πρωτομαγιά, οπότε γεννήθηκε κι ο Μόρντρεντ.

 

Ο Μόρντρεντ συμβολίζει τις συνέπειες των πράξεων μας.Είναι τόσο εκείνος όσο και το " μυστικό του Γκραάλ" που δίνουν τέλος και λύτρωση στο μύθο. Ο Μόρντρεντ είναι το απροσδόκητο αλλά παράλληλα και αναπόφευκτο, είναι η έκφραση " ότι σπύρεις θα θερίσεις ". Ο Μόρντρεντ θέλει να σκοτώσει τον πάτερα του. Αυτή είναι η μοίρα του , και γιαυτό γαλουχήθηκε.Μεγάλωσε άναρχα χωρίς πατέρα μόνο με μάνα. Ο Mόρντρεντ συμβολίζει την διαφοροποίηση , την εναντίωση ,το τρίξιμο των παλαιών θεμελίων.Την κτηνωδία,την καταστροφή, τον πόλεμο.Τον πρόκληση πόνου,την εκδίκηση.Μια εκδίκηση αρχαία,σαν συμβόλαιο θανάτου καθώς είναι η εκδίκηση της μητέρα του για τον έρωτα του Ούθερ πατέρα του Αρθούρου με τη μάνα της Ιγκρέιν από όπου γεννηθήκε ο τελευταίος.Σνομπάρει τα σαθρά θεμέλια, επιζητά να γίνει εκείνος ο νέος Ηγεμών.Δε νιώθει κάνενα συναίσθημα για τον πατέρα του.Το μέλλον του ανήκει.Ο Μόρντεντ συμβολίζεται με το ζώδιο του Υδροχόου.

 

Γκάλαχαντ: H ανάσταση του Βασιλιά , το θείο μυστικό του Δισκοπότηρου,η αποστολή

 

Στον Αρθουριανό κύκλο, ο Γκάλαχαντ είναι ένας από τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης του Βασιλιά Αρθούρου κι ένας από τους τρεις ευρετές του Αγίου Δισκοπότηρου. Είναι ο νόθος γιος του Λάνσελοτ κι είναι γνωστός για τη γενναιότητα και την αγνότητά του.

Ο Γκάλαχαντ προέρχεται από την ένωση του Λάνσελοτ με την κόρη του Βασιλιά Pelles, Ελέιν, όταν η τελευταία με μαγικό τρόπο ξεγέλασε το Λάνσελοτ και κοιμήθηκε μαζί της, νομίζοντας πως είναι η Βασίλισσα Γκουίνιβερ. Ο Μέρλιν ο Μάγος προφητεύει ότι ο Γκάλαχαντ θα ξεπεράσει σε ανδρεία τον πατέρα του και θα επιτύχει στην αποστολή του για το Άγιο Δισκοπότηρο.

Αργότερα ο Γκάλαχαντ βρίσκει τον πατέρα του, ο οποίος και τον χρίζει Ιππότη κι έρχεται στο Κάμελοτ. Χωρίς να συνδειτοποιήσει τον κίνδυνο που διέτρεχε, ο Γκάλαχαντ έφτασε στη Στρογγυλή Τράπεζα και κάθισε στην Επικίνδυνη Θέση. Η θέση αυτή παρέμενε κενή για το μοναδικό άτομο που θα έφερνε εις πέρας την αποστολή για το Άγιο Δισκοπότηρο κι οποιοσδήποτε άλλος καθόταν εκεί έβρισκε το θάνατο.

 

 

"Η ιπποσύνη κατέχει κυρίαρχη θέση στον Μεσαίωνα. Στα όρια του μύθου και πραγματικότητας, το Άγιο Δισκοπότηρο της νέας θρησκείας καθορίζει την ανώτερη διάσταση των χριστιανών στρατιωτών. Το ύφος και η εικόνα της θρησκείας, η μεαλοπρέπεια και τα σύμβολα του θαυμαστού, βαραίνουν περισσότερο από την εσωτερική τους ποιότητα. Δώδεκα είναι οι ιππότες της Λειτουργίας του Άγιου Δισκοπότηρου. Τρείς από τους δώδεκα είναι οι εκλεκτοί. Ένας από τους τρείς είναι ο πιό άξιος ιππότης του κόσμου."

Ο Γκάλαχαντ ειναι ενας square , δλδ ενας μαθητευόμενος ιππότης.Δεν ειναι καν ιππότης.Όμως οι εποχές είναι σκοτεινές, το Κάμελοτ έχει χάσει την παλιά του αίγλη κι ο Γκάλαχαντ νιώθει άσχημα για την εξέλιξη του πατέρα του (Λάνσελοτ) την αρχή του τέλους του Κάμελοτ. Έτσι λοιπόν πέρνει την απόφαση όταν δεν υπάρχουν νέα απο τον Πέρσιβαλ να αναζητήσει κι ο ίδιος το Δισκοπότηρο.Ο Γκάλαχαντ είναι το τυχερό παιδί(Τοξότης), αυτός που θα κατανοήσει το " μυστικό του δισκοπότηρου".

Το μυστικό αυτό έλεγε : " Ποιον υπηρετεί το μυστικό του Δισκοπότηρου;"

 

Κι ο Γκάλαχαντ έδωσε την πιο ειλικρινη και σωστή απάντηση: "Eσένα Κύριε μου!Eσύ και η χώρα είστε Ένα" εννοώντας τη θεία νοημοσύνη κι ότι περικλύει μάζι της.

http://www.youtube.com/watch?v=nGm-zkRNj58

Έτσι λοιπόν ο Γκάλαχαντ είναι εκείνος που θα λύσει το γρίφο.Θα επιστρέψει τον Γκραάλ στον Αρθρούρο και με την κατανόηση του νοήματος ,την παράδοση του αγώνα  στο θεό, την ευγνωμοσύνη προς την ανώτερη δύναμη θα επιστρέψει τον σκοπό του Κάμελοτ. Ναι!Το Κάμελοτ δημιουργήθηκε για την ανδρεία, την πίστη, την σύνεση, την ταπεινότητα, την ελεημοσύνη. Αυτά υπηρετούσε η στρογγυλή τράπεζα κι αυτά έπρεπε να υπηρετεί παντά.Ο Αρθούρος θα πιεί απο το δισκοπότηρο, θα αναγεννηθεί και θα ξαναγίνει..βασιλιάς!

 

http://www.youtube.com/watch?v=K1MuvvS_xSw

 

*bolt σχόλια από τον Ουμπέρτο Έκο

 

 

http://moviemasterworks.com/blog/wp-content/PostImages/excalibur16blog.jpg
Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 186 μέλη.

γιορτάζουν οι: Στέφανος, Γιάννης, Γιάννα

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...