Η Σελήνη είναι ο Νέος Ωροσκόπος
Σήμερα γνωρίζουμε βάσει επιστημονικών δεδομένων ότι ο Ωροσκόπος (δηλαδή ο Ζωδιακός Αστερισμός που Ανατέλλει κατά την στιγμή γέννησης) έχει μηδαμινή επίδραση στον άνθρωπο. Μιλάμε πάντοτε για τον Ωροσκόπο της Δυτικής Αστρολογίας γνωστό ως Ascendant.
Τα άστρα που απαρτίζουν τον παλαιό Ωροσκόπο της Δυτικής Αστρολογίας βρίσκονται σε αποστάσεις από 10 έως 3000 έτη φωτός. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς με την απλή λογική ότι ελάχιστη επίδραση έχουν στον άνθρωπο.
Η λέξη Ωροσκόπος προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις «Ώρα» και «σκοπός» (σκοπώ = παρατηρώ). Στην Αστρολογία έχει την έννοια ότι παρατηρώ κάτι την ώρα που γεννιέται ένα βρέφος. Στην Δυτική Αστρολογία επικράτησε να μεταφράζεται ο Ωροσκόπος ως «Ascendant» (ανερχόμενο), δηλαδή ο Αστερισμός που ανέρχεται στην Ανατολή κατά την ώρα της γέννησης ενός ατόμου. Ο Ωροσκόπος όμως ως παρατήρηση ενός φαινομένου κατά την στιγμή της γέννησης μπορεί να είναι -και θα δείξουμε παρακάτω ότι τελικά είναι- κάτι διαφορετικό από το Ανερχόμενο. Ο δικός μας Ωροσκόπος στη σύγχρονη εποχή θα δούμε ότι είναι ανεξάρτητος της γεωγραφικής θέσης γεννήσεως του ατόμου. Η θέση της Σελήνης στην εκλειπτική είναι ανεξάρτητη του γεωγραφικού μήκους και πλάτους που βρισκόμαστε. Κατ' επέκταση είναι ανεξάρτητη από την τοποθεσία γέννησης του κάθε ανθρώπου. Άρα το καταλληλότερο μέγεθος για να μας δείξει την προσωπικότητα κάθε ατόμου είναι το ακριβές στίγμα της Σελήνης στην εκλειπτική. Αυτό είναι ο Ωροσκόπος μας. Όπως η Σελήνη σταθεροποιεί την τροχιά της Γης έτσι κάνει και με τον χαρακτήρα μας.
http://www.astrology13.com/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=2&lang=el
Οι γνώσεις μου μέχρι στιγμής δεν μου επιτρέπουν να αξιολογήσω τη βαρύτητα αυτού του άρθρου, οπότε, εάν κάποιος/α γνωρίζει κάτι παραπάνω, ας μας διαφωτίσει παρακαλώ …
Αυτό και μόνο κάνει τη λεγόμενη κλασσική δυστική αστρολογία ξεχωριστή - κατά τη γνώμη μου πάντοτε όπως και το ότι στην Ευρωπάική κουλτούρα, παρόλες τις δυσκολίες , τους σκοτεινούς αιώνες, τη σημερινή πνευματικά πειθήνια στάση μας και πάλι - η ιστορία επανλαμβάνεται- η διαλεκτική, η επιστημογνωσία, η έρευνα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.
Ελπίζω οτι αυτά τα χαρακτηριστικά , αν στρατευθούν παράλληλα με τις ηθικές αξίες των αρχαίων μας θα μπορέσουν να μας δώσουν λαμπρά αποτελέσματα.
Με την αστρολογία ασχολούμαι τους τελευταίους μήνες και με τη Φυσική τα τελευταία χρόνια { ανεπιτυχώς προς το παρόν
Kρατάω μόνο οτι ακόμα και με τις δυναμικές ημερομηνίες παραμένω ένα πολύ ενθουσιώδες Κριάρι - της πρώτης μέρας σύμφωνα με το δικό σου σύστημα - και για να είμαι ειλικρινής, καθώς η τάση αναβίωσης του Οφιούχου είναι και πάλι έντονη, μου αρέσει πολύ η ιδέα κάποιος Έλληνας και επιστήμονας να προσφέρει και να συμβάλλει τα μέγιστα ανεξάρτητα της υποδοχής από την Αστρολογική Κοινότητα-
Οι εξελίξεις βέβαια είναι και πάλι μέσα στη δυναμική της Φύσης και του Σύμπαντος - μας το είχε πει και ένας πρωτεργάτης φυσικός φιλόσοφος ο Ηράκλειτος - και αν ειναι να συγκεραστούν πράγματα ή να προκύψει μία νέα μέθοδος - σχολή, τάση, όπως θέλουμε ας το πούμε εγώ θα είμαι αυτήν που θα ρωτάω και θα αμφιβάλλω και ταυτόχρονα θα χαίρομαι και θα επικροτώ
ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή στο stardome.
Θέλω να σχολιάσω μόνο ένα σημείο σχετικά με τον Κλαύδιο Πτολεμαίο και τους λοιπούς αρχαίους επιστήμονες.
Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την Αστρονομία ήξεραν και είχαν διαχωρίσει την Αστρολογία ως κλάδο που ασχολείται με τις προβλέψεις βάσει των θέσεων των άστρων και των πλανητών. Υπήρχε σαφής διαχωρισμός Αστρονομίας - Αστρολογίας από τα αρχαία χρόνια.
Το θέμα είναι σε ποιό χρονικό σημείο σταμάτησαν οι "μεγάλοι" επιστήμονες να ασχολούνται με την Αστρολογία και γιατί; Αν προσέξετε τις ημερομηνίες, ο τελευταίος από τους μεγάλους Αστρολόγους ήταν ο πολύς Ισαάκ Νεύτων, ένας κολοσσός της επιστήμης. Αυτός που ανακάλυψε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης. Αυτό έγινε το 1727 περίπου. Γιατί όμως;
Η απάντηση μετά από την μικρή μελέτη που έχω κάνει είναι προφανής: Διότι, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών και άλλων επιστημονικών ανακαλύψεων, η Αστρολογία έπαψε να έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Τότε λοιπόν σταμάτησαν τα μεγάλα μυαλά της επιστήμης να ασχολούνται με αυτό το γοητευτικό κλάδο.
Jour ...i like it!!!!!
@vasiliskanatas
κ.Κανάτα καλησπέρα και χρόνια σας πολλά. Ευχαριστώ για την ανέλπιστη και γρήγορη απάντηση στο ερώτημά μου.
Από τις απαντήσεις σας, κοντοστάθηκα σε δύο σημεία: "επιστημονική βάση" και "δυναμικές ημερομηνίες".
Αυτά, περισσότερο και από το νέο ωροσκόπο, μου κέντρισαν ήδη αρκετά την περιέργεια για να γυρέψω τη συνέχεια επί του βιβλίου σας "Αστρολογία των 13 Ζωδίων" .
Και πάλι ευχαριστώ.
Σας εύχομαι καλές γιορτές!
Όπως βλέπεις μας άναψες φωτιές!! Μάλλον μιλάμε για το τοπ θέμα των ερχόμενων μηνών
well done !
* Καθώς το επίπεδο μεταπτυχιακών ερυενών και μελετών στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι υψηλό και μπορεί να δώσει πολλά "πετραδάκια" για το οικοδόμημα της πνευματικής μας ανάπτυξης , πιθανότατα και το δικό σου βιβλίο να συμβάλλει στη διεύρυνση τπου γνωστικού μας πεδίου ανεξάρτητα της αστρολογίας.
Ειδικά στο μέρος της αστρολογία όμως δεν μπορώ να ασκήσω κριτική, δεν είμαι σε θέση, μπορώ όμως να θέσω ένα εκατομύριο απορίες
Ο Πτολεμαίος δεν είχε κατά νου ακριβώς την επιστήμη αλλά τη μεταφυσική πλευρά της Αστρολογίας..
Βέβαια, η μετα- φυσική του κάθε " σήμερα" είναι η Φυσική του άυριο !
Οι ηλιακές κηλίδες όπως και η επίδραση της Σελήνης κλπ είναι κάτι ξέχωρο από τον Οφιούχο- δεν είναι έτσι?
Ο Οφιούχος ήταν γνωστός στον Πτολεμαίο αλλά παρ όλα αυτά τον αγνόησε.
Γιατί άραγε?
Επειδή στην αστρολογία δεν μας ενδιαφέρει η πραγματική αστρογεωγραφία αλλά η συμβολική.
Η αστρολογία είναι μάι συμβολική γλώσσα.
Ο αστρολόγος και καθόλου αστροφυσικός John Frawley αγαπά να επισημαίνει επίμονα κάποια σημεία ανάμεσα στα οποία τα εξής :
1] Δεν πρέπει να αγνοούμε τη φύση των πλανητών όπως επιδρούν στο νάταλ και με τις διελέυσεις τους στους διάφορους ιδιοσυγκρασιακούς τύπους και ναι, η φωτιά ο αέρας η γη αι το νερό είναι μία "χοντροκομμένη" κλασσιφικέισον των ποιοτήτων.
2] Πριν μπούμε στο consept των εξωκρόνιων κλπ της σύγχρονης αστρολογίας θα πρέπει να επιλύσουμε με συνέπεια όλους τοςυ "γρίφους" της αστρολογικής μας κληρονομιάς
3} Δεν πρέπει να αγνοούμε οτι η αστρολογία, καθώς είναι κώδικας και συμβολισμός αναδύεται μέσα από το μύθο και τα αρχαία ή και αρχετυπικά σύμβολα, και θα πρέπει πάντοτε να εξετάζουμε και αυτή τη σκοπιά ανάλυσης.
Έτσι για μένα, τώρα που διαβάζω για τις επιδράσεις όπως τις θέτεις αρχίζει να έχει περισσότερη λογική όλο το senquence ..
Δεν ξέρω αν όλη η ιδέα - γιατί μάλλον μιλάς για ένα "κορμό" ιδεών που μπορεί στην πορεία του χρόνου να "σπονδυλοποιηθεί" έχει παρουσιασθεί στη νεοσυσταθείσα Ελληνική αστρολογική εταιρεία ή πρόκειται να παρουσιασθεί εδώ ή στο εξωτερικό αλλά κάθε συζήτηση θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!!
Προσωπικά αναμένω - εκτός από την ανάγνωση του βιβλίου που απλά θα με αφήσει με πολλές απορίες να δω μία εκτενή εργασία- συζήτηση με συμβαλλόμενους από όλες τις πλευρές.
Η θεωρία μου φιλοδοξεί να δώσει νέο αέρα με επιστημονική χρειά στον αρχαίο αυτό κλάδο της γνώσης. Έτσι ώστε ο κόσμος να ασχοληθεί με την Αστρολογία γνωρίζοντας ότι στηρίζεται σε επιστημονική βάση.
Πολλά στοιχεία της παλαιάς Αστρολογίας τα απέριψα και έλαβα υπ' όψιν μου μόνο δομικά στοιχεία που μπορούν να αντέξουν στην κριτική των επιστημών και ιδαίτερα της Αστρονομίας.
Η Ωροσκοπιακή Αστρολογία θεμελιώθηκε από Επιστήμονες στην Αρχαία Ελλάδα και μέχρι την Αναγέννηση ασχολήθηκαν μ' αυτήν τα μεγάλα μυαλά της εποχής: Γαλιλαίος, Νεύτων, Κέπλερ κ.α.
Ωθούμενος από την διπλωματική μου εργασία στην Αστρονομία ήρθα σε επαφή με τον υπέροχο αυτό κλάδο της γνώσης που μάγεψε τόσους μεγάλους επιστήμονες. Αναρωτήθηκα γιατί να μην μπορεί να τεθεί σε νέες βάσεις ένας τόσο "ζωντανός" και ενδιαφέρον τομέας της γνώσης και την απάντησή μου θα την βρείτε στο βιβλίο μου.
Μπορεί να έβαλα νέες βάσεις στην "Αστρολογία των 13 Ζωδίων" όμως χωρίς την θεωρία του Δρ. Πέρσι Σέϊμουρ για την επηροή των πλανητών στην Ζωή μας δεν θα μπορούσε να στηριχθεί τίποτε.
Το 1994 ένας άλλος Άγγλος Φυσικός, ο Walter Berg, με το βιβλίο του "The 13 Signs of the Zodiac" μίλησε για Αστρολογία με 13 Ζώδια. Η θεωρία εκείνη δεν ήταν τίποτε το διαφορετικό διότι άλλαζε ξερά κάποιες ημερομηνίες και τον αριθμό των Ζωδίων αφήνοντας όλα τα άλλα αναχρονιστικά στοιχεία της Αστρολογίας στην θέση τους. Οι ημερομηνίες που άλλαζε ήταν στατικές με αποτέλεσμα να γίνουν ξεπερασμένες σε λίγα χρόνια.
Με την δική μου θεωρία αλλάζουν τα πάντα:
Οι βάσεις της Αστρολογίας (δεν είναι πια η γη, το νερό, ο αέρας και η φωτιά), οι ημερομηνίες γίνονται δυναμικές και αλλάζουν καθε χρόνο, ο Ωροσκόπος είναι η θέση της Σελήνης στην εκλειπτική, οι Ηλιακές Κηλίδες γίνονται νέο Αστρολογικό μέγεθος επηρεάζοντας την Ζωή μας.
Πρόκειται για την εναλλακτική λύση της Αστρολογίας για το μέλλον.