παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Τι συμβολίζουν τα ζώδια;
Υδροχόος

ζώδιο ΥδροχόοςΠολλά λέγονται για την καταγωγή του νέου τρώα Γανυμήδη, του οποίου η ομοφιά εντυπωσίαζε ακόμα και τους θεούς. Κάποτε ο βασιλιάς των θεών, Δίας, επέλεξε να ανεβάσει τον νεαρό στον Όλυμπο δίνοντας του την δουλειά του υδροχόου, που μέχρι τότε άνηκε στην Ηβη.

Ετσι λοιπόν, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και άρπαξε με τα νύχια του τον Γανυμήδη από την Τροία και τον πήγε στον Όλυμπο. Οι γονείς του όμορφου νέου ήταν απαρηγόρητοι κι έτσι ο Δίας τους χάρισε μια χρυσή κληματαριά που είχε δημιουργήσει ο Ηφαιστος.

Οι γονείς όμως εξακολουθούσαν να στεναχωριούνται κι έτσι ο Διας απαθανάτισε την αρπαγή του νέου κάνοντας αστερισμούς τον Γανυμήδη (τον νέο υδροχόο του Ολύμπου) και τον αετό.

Κριός

ζώδιο ΚριόςΟ Βασιλιάς του Ορχομενού στην Βοιωτία ήταν ο Αθάμαντας, ένας τρομερά άτυχος άνθρωπος. Με την πρώτη του γυναίκα απέκτησε τον Φριξο και την Έλλη, ενώ η δεύτερη που την έλεγαν Ιώ, επιθυμούσε να δει τους δικούς της γιούς στον θρόνο και έτσι σχεδίασε την δολοφονία του βασιλιά.

Έπεισε, λοιπόν, τις γυναίκες την Βοιωτίας να ψήσουν το σιτάρι πριν το σπείρουν προκειμένου να μην καρποφορήσει! Απελπισμένος ο Αθάμαντας, έστειλε αγγελιοφόρους στο μαντείο των Δελφών, τους οποίους η Ιώ δωροδόκησε για να πουν πως έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος.

Απρόθυμα, ο Αθάναντας οδήγησε τον γιό του στον βωμό του Δία αλλά πριν προλάβει να τον θυσιάσει εμφανίστηκε ένα ιπτάμενο κριάρι (κριός) που πήρε στην πλάτη τον Φρίξο και την Έλλη και κατευθύνθηκε ανατολικά.

Στην διαδρομή το κριαρι - κριός που είχε ανθρώπινη φωνή και χρυσό δέρας, τους αφηγήθηκε διάφορες ιστορίες. Η Έλλη όμως γλίστρησε και έπεσε και το σημείο όπου έπεσε ονομάστηκε Ελλήσποντος.

Ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα και το κριάρι του ζήτησε να θυσιαστεί και να κρεμαστεί το χρυσόμαλλο δέρας του σε μία βελανιδιά σε ένα δάσος αφιερωμένο στον Αρη.

Στην συνέχεια ο Φρίξος παντρεύτηκε και έζησε στην Κολχίδα μέχρι τα βαθιά του γεράματα χωρίς να να ξεχάσει τον κριό που του έσωσε την ζωή και πέρασε στην αθανασία σαν αστερισμός. Ωστόσο, τα άστρα του δεν λάμπουν ιδιαίτερα καθως αργότερα το αναζήτησε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες και το κράτησε στην γη.

Καρκίνος

ζώδιο ΚαρκίνοςΟ Καρκίνος ζούσε σε ένα βάλτο μαζί με την γνωστή λερναία Ύδρα. Όταν ο Ηρακλής πήγε να την σκοτώσει, ο κάβουρας την βοήθησε δαγκώνοντας το πόδι του ήρωα.

Η Ήρα αντάμειψε τον κάβουρα για την πράξη του μεταμορφώνοντας τον στον αστερισμό του Καρκίνου.

Αιγόκερως

ζώδιο ΑιγόκερωςΟ Πάνας ήταν γιός του Δία και μίας κατσίκας. Κατά την Τυφωνομαχία, ο τυφώνας έκλεψε και έκρυψε τους τένοντες του Δία. ο Πάνας και ο Ερμής τους πήραν πίσω αλλά ο Τυφώνας τους κυνήγησε μεχρι την Αίγυπτο, όπου και άλλαξαν μορφές.

Ο Πάνας μετέτρεψε το κάτω μερος του σώματος του σε ψάρι και διέφυγε από την θάλασσα. Για να τον ανατμείψει ο Δίας τον μετέτρεψε στον αστερισμό του Αιγόκερου.

Λέων

ζώδιο ΛέωνΟ αστερισμός αυτός δημιουργήθηκε από την Ήρα σε ανάμνηση του λιονταριού της Νεμέας το οποίο και σκότωσε ο Ηρακλής.

Έτσι η ονομασία του ζωδίου Λέων, προήλθε από εκεί.


Ζυγός

 

ζώδιο ΖυγόςΕλάχιστα είναι γνωστά για το ζώδιο του ζυγού.

Πάντως αν η γειτονική Παρθένος αναπαριστά τη θεά της δικαιοσύνης Δίκη, τότε ο αστερισμός αυτος πιθανόν να συμβολίζει την ζυγαριά της.

Δίδυμοι


ζώδιο ΔίδυμοιΠιστεύεται πως το ζώδιο των Διδύμων, συμβολίζει τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, γιούς της Λήδας και αδερφούς της Κλυταιμνήστρας και της Ωραίας Ελένης.

Τα πρώτα ηρωικά κατορθώματα τους, πραγματοποιήθηκαν κατα την Αργοναυτική εκστρατεία. Αργότερα έσωσαν την αδερφή τους, Ελένη, μετά την αρπαγή της από τον Θησέα, ο οποίος επιθυμούσε να παντρευτεί μια κόρη του Δία. Μετέπειτα, οι Διόσκουροι - Δίδυμοι έφυγαν σε αναζήτηση συζύγων, καταλήγωντας στις 2 όμορφες κόρες του Λεύκιππου, τη Φοίβη και την Ιλάειρα.

Επειδή όμως οι δύο γυναίκες ήταν παντρεμένες με τα ξαδέρφια τους Λυγκέα και Ίδα της πήραν με την βία. Αμέσως μάχη ξέσπασε μεταξύ των αδελφών όπου και σκοτώθηκε ο Κάστορας.

Ο Πολυδεύκης ικέτευσε τότε τον πατέρα του, τον Δία (εξού και το όνομα "Διόσκουροι", που σημαίνει γιοί του Δία) να μοιραστεί την αθανασία με τον αγαπημένο του αδερφό.

Έτσι λοιπόν, περνούσαν διαδοχικά τις μέρες τους στον όλυμπο και στον Άδη. Επιπλέον καταστερίστηκαν σχηματίζοντας τον διπλό αστερισμό των Διδύμων.

Οι Διόσκουροι θεωρούνται προστέτες των ναυτικών γι'αυτό πιστευόταν πως αν κατα την διάρκεια του ταξιδιού δουν δύο πύρινες σφαίρες στον ουρανό είναι καλό σημάδι.

Αντίθετα, μια πύρινη σφαίρα είναι κακό σημάδι διότι συμβολίζει την Ωραία Ελένη, την αιτία του Τρωικού πολέμου.

Ιχθύς


ζώδιο ΙχθύςΜετά την μάχη των θεών με τους Τιτάνες, η Γαία, σε μια τελευταία προσπάθεια να υποτάξει τους θεούς γέννησε τον Τυφώνα. Αν και ο Δίας τον κέρδισε, οι υπόλοιποι θεοί τράπηκαν σε φυγή.

Ο Τυφώνας συνάντησε τον Έρωτα και την Αφροδίτη στις όχθες του Ευφράτη ποταμού κι εκείνοι για να σωθούν μεταμορφώθηκαν σε ψάρια - ιχθύες και πήδηξαν στο νερό. Από τότε οι δύο θεοί εμφανίζονται σαν ζεύγος ψαριών στον ουρανό.

Σκορπιός


ζώδιο ΣκορπιόςΟ αστερισμός αυτός συμβολίζει τον γιγάντιο σκορπιό που έστειλε η Γαία να σκοτώσει τον Γίγαντα που απείλησε να εξοντώσει όλα τα ζώα της γης.



Ταύρος


ζώδιο ΤαύροςΟ Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο σε δύο περιπτώσεις: για να συνευρεθεί με την Ιώ, όταν εκείνη ήταν μεταμορφωμένη σε αγελάδα και για να αρπάξει την πριγκίπισσα της Τύρου Ευρώπη, την ώρα που εκείνη έπαιζε με τις φίλες της στην ακρογυαλιά.

Ο ταύρος ήρθε και ξάπλωσε στα πόδια της κοπέλας και εκείνη, θεωρώντας ότι ήταν ασυνήθιστα γλυκός και ήμερος κάθισε στην πλάτη του. Τότε εκείνος όρμησε στην θάλασσα έχοντας μαζί του την νέα ερωμένη του.

Μαζί έφτασαν στην Κρήτη και η Ευρωπη απέκτησε πολλά παιδιά με τον Δία, εμταξύ αυτων και τον Μίνωα. Ο ταύρος τοποθετήθηκε στον ουρανό πάνω από τον Ωρίωνα, ο οποίος σύμφωνα με μια άποψη, κυνηγά τον ταύρο και όχι τον ταπεινό λαγό.

Παρθένος


ζώδιο ΠαρθένοςΟι αρχαίοι συγγραφείς διαφωνούν έντονα για το τι αναπαριστά το συγκεκριμένο ζώδιο του Παρθένου.

Ίσως πρόκειται για τη Δίκη (Δικαιοσύνη), που πιθανώς να κρατά την ζυγαριά του γειτονικού αστερισμού Ζυγού.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή είναι η Δήμητρα, παρόλο που η θεά αυτη είχε πολλά παιδιά. Αλλά, δεν είναι ξεκάθαρη η σημασία και ο συμβολισμός του παρθένου.

Τοξότης


ζώδιο ΤοξότηςΑν και υπάρχουν ερμηνείες από την αραβία και την Ινδία, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας για τον αστερισμό αυτό.

Πιθανόν όμως το ζώδιο Τοξότης, συμβολίζει τους κένταυρους της ελληνικής μυθολογίας που είχαν άριστη γνωση του τόξου.


Σημείωση: Οι ερμηνείες προέρχονται από την ελληνική μυθολογία και είναι ευρέως αποδεκτές παγκοσμίως.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 215 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...