Γιατί νιώθεις ανασφάλεια
Και ποιος δε νιώθει ανασφάλεια έστω και σε κάποιο τομέα της ζωής του; Είτε στην επαγγελματική του πορεία, είτε σε θέμα εξωτερικής εμφάνισης, είτε, έιτε, είτε... Εμείς εδώ ενδιαφερόμαστε για τη συναισθηματική ανασφάλεια και μάλιστα για την υπερβολική, για την ανασφάλεια δηλαδή που μας καθιστά δυσλειτουργικούς στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, δυστυχείς! Αυτό το σαράκι που μας ψιθυρίζει ότι είμαστε ανεπαρκείς και αργά ή γρήγορα θα μας προδώσουν ή θα μας εγκαταλείψουν διότι... έτσι μας αξίζει. Πολλές φορές καταλήγουμε να εστιάζουμε στη λάθος όψη του νομίσματος: στον άλλον (ότι δηλαδή η συμπεριφορά του μας αναγκάζει να αισθανόμαστε ανασφάλεια), όμως η αλήθεια είναι πως πρέπει να αναλύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού μόνο αυτός φταίει για τα αρνητικά αυτά συναισθήματα (όταν εμείς έχουμε γερές βάσεις στην προσωπικότητά μας, κανείς δεν μπορεί να μας κλονίσει).
Κατ' αρχάς θα παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με έντονη ανασφάλεια και μπορείτε να ελέγξετε αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων! Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για αγχογόνο συναίσθημα, με συχνή την παρουσία ψυχοσωματικών φαινομένων, που φτάνει στα όρια της εμμονής!
* Βρίσκεται συνέχεια σε φάση εγρήγορσης, στην τσίτα. Οι κεραίες του είναι συνεχώς σηκωμένες, υπεραναλύοντας το παραμικρό,πάντα με γνώμονα την πρόληψη της εγκατάλειψης.
* Διακατέχεται μονίμως από το συναίσθημα της ανεπάρκειας, άρα μονίμως πασχίζει να τα καταφέρει όλα και να πείσει τον άλλον να παραμείνει δίπλα του μέσω της διαρκούς επίδειξης προσόντων (υποσυνείδητα).
* Συχνά προσκολλάται σε λάθος σύντροφο, αφενός μεν διότι θεωρεί πως δε θα βρει κάτι καλύτερο, αφετέρου επειδή αυτοτιμωρείται και τρέμει το χωρισμό, ακόμη κι αν είναι αναγκαίος.
* Σπάνια εκδηλώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του ακριβώς επειδή εξατμίζονται μπροστά στη λαχτάρα τού να έχει το σύντροφό του ικανοποιημένο. Το ίδιο το άτομο χάνει την προσωπικότητά του.
* Έχει έντονη επιθετικότητα που την εκδηλώνει σε άλλους τομείς της ζωής του, αποτέλεσμα της συνεχούς καταπίεσης που υφίσταται στη σχέση του.
* Πιθανόν να καταφύγει σε ακραίες θυσίες και πράξεις δοτικότητας υπέρ του συντρόφου, κάτι όμως που στην ουσία είναι ένα άλλοθι για να τον ελέγχει και να τον κρατά δέσμιο.
* Απομακρύνεται από το φιλικό και κοινωνικό του περιβάλλον και δίοτι η σχέση καταναλώνει όλη την υπάρχουσα ενέργεια αλλά και επειδή ο σύντροφος είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που μετράει.
* Συχνά υπάρχει και παράλληλη παρουσία ενός εθισμού ή και περισσότερων: κάπνισμα, αλκοόλ, γλυκά κτλ.
* Σε πιο δυσλειτουργικές μορφές ανασφάλειας συναντάμε νευρώσεις και κατάθλιψη... Πρόκειται για τις περιπτώσεις που το άτομο είναι τόσο βυθισμένο στις φοβίες του που η λογική εμφανίζεται σπάνια.
Ως επί το πλείστον θα αναζητήσουμε τα αίτια στο ιστορικό της παιδικής ηλικίας. Οι ακραία ανασφαλείς τύποι προέρχονται απο δυσλειτουργικές οικογένειες όπου:
* υπήρχαν υψηλότατες προσδοκίες από το παιδί και το ζόριζαν με κάθε τρόπο.
* ως τιμωρία είχαν τη στέρηση αγάπης και ζεστασιάς ή την ταπείνωση.
* εμφανιζόταν ένα μοντέλο γονέων που δε μιλάγαν μεταξύ τους σε περίπτωση καβγά, ήταν έντονα ανταγωνιστικοί (ακόμη και προς το παιδί) ή που απουσίαζαν μεγάλα διαστήματα από το σπίτι (το γνωστό φαινόμενο 'τα αφήνω στη γιαγιά').
* είχε υποστεί το παιδί σεξουαλική κακοποίηση ή χειροδικία.
* είχαν οι γονείς τις δικές τους ανάγκες ως προτεραιότητα και έκαναν εμφανές στο τέκνο πως ήταν δευτερευούσης σημασίας (ακόμη και βάρος στη δική τους καλοπέραση).
* Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η ανασφάλεια είναι απόρροια των βιωμάτων που αποκτήθηκαν στην εφηβική και ενήλικη ζωή, δηλάδη μιας σειράς ατυχών σχέσεων οι οποίες του δημιούργησαν το βάρος πως τελικά έφταιγε ο ίδιος για τη διακοπή τους.
>>> Μια επίπονη πλην όμως αναγκαία ενδοσκόπηση και αυτοκριτική (συνειδητοποίηση του προβλήματος).
>>> Εστίαση στις επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις (συνήθως τέτοια άτομα έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο).
>>> Υιοθέτηση της ιδέας πως δε γίνεται να είμαστε αρεστοί σε όλους, αλλά "οι δικοί μας" άνθρωποι μας αγαπούν με τα ελαττώματά μας (ακριβώς όπως εμείς εκείνους).
>>> Aφήνουμε το ρόλο του σωτήρα και του superman και αφήνουμε σιγά σιγά τους άλλους να αναλάβουν ευθύνες χωρίς να τρέμουμε τον κατακερματισμό μας.
>>> Βάζουμε όσο γίνεται στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες μας και τις ικανοποιούμε .Αν έχουμε οι ίδιοι το συναίσθημα της πληρότητας μπορούμε να είμαστε δοτικοί με γνησιότητα.
>>> Μιλάμε με τρίτους για τα συναισθήματα και τις φοβίες μας χωρις ντροπή. Όσο πιο συχνα ακούμε τον εαυτό σας να περιγράφει τη δυσλειτουργική κατάσταση τόσο πιο πολύ θα ανακουφίζόμαστε και θα επιζητάμε την αλλαγή.
>>> Επισκεπτόμαστε έναν ειδικό και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημά μας με σοβαρότητα και αφοσίωση.
Καλή επιτυχία αν πάσχετε από έντονη ανασφάλεια και πολεμήστε την για να γίνετε ευτυχισμένοι (πολλοί την παρομοιάζουν με το φόβο του θανάτου, πράγμα που δείχνει πόσο επιβαρυντικό και επίπονο είναι για όποιον τη νιώθει.)!
http://xboyfriends.gr/arthraprostasias/32-arthraprostasias/72-anasfaleia
ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ
ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ