Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα εναντίον της φτώχειας, και σας στέλνω μερικά πραγματάκια για να σκεφτείτε, πόσο τυχεροί είμαστε και πόσα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, για τους περισσότερους δεν είναι. Μεβάση τα στοιχεία του HUMAN DEVELOPMENT REPORT OFFICE, στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας η εικόνα του πλανήτη ήταν η ακολουθη.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες (δες τρίτος κόσμος, Αφρική κλπ), με όλες τις τρομακτικές ανισότητες του πλυθησμού και μεταξύ ανδρών και γυναικών:
- Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των 4,5 δις κατοίκων τους εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη γνώση και στις ελάχιστες ( το τονίζω ελάχιστες!) ατομικές και δημόσιες υπηρεσίες, το δε προσδόκιμο της ζωης οτυς δεν ξεπερνά τα 40 (!) χρόνια.
- Περίπου 1,3 δις του πληθυσμού τους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
- Περίπου 840 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται συστηματικά.
- Περίπου1,3 τρις του πληθυσμού ζούν με εισόδημα μικρότερο από 1 δολλάριο την ημέρα
- Ένα στα εφτά παιδιά δεν αποκτά ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση.
Στις ανεπτυγμένες χώρες και πάλι με σημαντικότατες εσωτερικές και περιφερειακές ανισότητες:
- Ένας στους οκτώ κατοίκους ακόμη και των πλουσιότερων χωρών του κόσμου επηρεάζεται από κάποια στοιχεία της ανθρώπινης φτώχειας, όπως μακροχρόνια ανεργία, ένα εισόδημα κάτω από τα όριατης φτώχεας ή η δυνατότητα να γράφουν και να διαβάζουν.
Πριν κλείσω να αναφερω και κάτι άλλο συγκλονιστικό. Οι 200 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν την καθαρή αξία των περιουσιών τους από το 1995 εως το 1999 σε 1τρις (!!!) δολλάρια, περισσότερα δηλαδή απ' όσα κατέχει το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι τρεις μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι είχαν ενεργητικό μεγαλύτερο από το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν όλων των ελάχιστα αναπτυγμένων χωρών και των 600 εκατομμυριών κατοίκων τους.
Σήμερα η ιστορία που σας είπα δεν ήταν φανταστική. Είναι η πραγματικότητα που ζούμε εμείς και θα ζήσουν τα παιδιά μας. Δεν θέλω να γράφω άσχμα πράγματα αλλά είναι καλό να θυμόμαστε κάθε μέρα όλα αυτά και όχι μια φορά το χρόνο...
Τα δεδομένα αυτά πάρθηκαν από το United Nations Development Programme και όπως σας είπα αφορά στο τέλος του 20ου αιώνα. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε, αν όχι καθόλου...
Θα ήθελα να σχολιάσετε όπως θέλετε αυτά τα δεδομένα, αν τα θεωρείτε εξωπραγματικά μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη από το site του ΟΗΕ...Να θυμάστε πως ισχύς έρχεται και παρέρχεται και εμείς έχουμε μια ευκαιρία να φτιάξουμε ένα κόσμο πιο δίκαιο, πιο βιώσιμο για εμάς και τα παιδιά μας...Τονίζω ότι δεν μιλάω για πολιτική ( από τότε που η πολιτική έγινε επάγγελμα, ο κόσμος γίνεται όλο και χειρότερος), μιλάω για την δυνατότητα να μην κλείνουμε τα μάτια μας σε τέτοια προβλήματα.
Σας χαιρετώ και υπόσχομαι πιο όμορφα κείμενα στο μέλλον...Σας παρακαλώ όμως σκεφτείτε τα παραπάνω σοβαρά, γιατί είναι...
ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ
ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ