Ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το κείμενο. Γνωρίζω ότι η έρευνά μου δεν είναι τέλεια και ότι θα μπορούσα να έχω αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτή. Όμως στο δικό μου μυαλό τα πράγματα είναι πλέον απλά. Η σε βάθος παρατήρηση αλλά και η διαίσθησή μου με βεβαιώνουν για αυτό που ισχυρίζεται η αρχαία σοφία του Πτολεμαίου: η Ελλάδα είναι πρώτιστα Παρθένος.
Από όλους όσους ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα είναι Υδροχόος» η πλειοψηφία απλώς παπαγαλίζει την άποψη επειδή «αυτό λένε οι αστρολόγοι». Εγώ, όμως, ζητώ από εσάς και τους επαγγελματίες αστρολόγους να εξετάσετε καλά την άποψή σας διότι πρόκειται για ένα θέμα σημαντικό για εμάς τους Έλληνες. Γιατί, λοιπόν, είστε τόσο πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι Υδροχόος? Και γιατί είστε τόσο πεπεισμένοι ότι υπάρχουν όντως ημερομηνίες γέννησης των κρατών?? Θέλω, επίσης, κάποιος να μου εξηγήσει πώς πιστεύει ότι επηρέαστηκε η Ελλάδα από τους μακρινούς πλανήτες στον Υδροχόο. Αναλυτικά: πώς επηρέασε ο Ουρανός την Ελλάδα από το 1996-2003, πώς την επηρεάζει όλα αυτά τα χρόνια ο Ποσειδώνας, πώς την επηρέασε ο Κρόνος από το 1962-1964 ή από το 1991-1993 και ούτω καθεξής. Επίσης, όποιος πιστεύει ότι η Ελλάς είναι Αιγόκερως θα ήθελα να μου εξηγήσει αναλυτικά πώς επηρεάστηκε η Ελλάδα το 2008 από τον «ευεργετικό» -θεωρητικά- Δία στον Αιγόκερω, πώς επηρεάστηκε από τον Κρόνο στον Αιγόκερω από το 1959-1961 και από 1988-1990, πώς επηρεάστηκε από τον Ουρανό (1988-1996) και πώς επηρεάστηκε από τον Ποσειδώνα (1984-1997). Εάν τα ευρήματά σας ξεπερνάνε τα δικά μου ευρήματα περί Παρθένου θα σας παραδεχτώ! Δεν με ενδιαφέρουν οι υποτιθέμενοι Δίδυμοι σε Σελήνη και Ωροσκόπο. Με ενδιαφέρει πρώτιστα ο Ήλιος στον Υδροχόο που επικαλείστε. Επίσης, δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι αντιθέσεις, ούτε τα τρίγωνα, ούτε τα τετραγωνα του Ήλιου διότι αυτά τα βάζω σε δεύτερη μοίρα. Με ενδιαφέρουν πρώτιστα οι σύνοδοι των μακρινών πλανητών από τον Υδροχόο διότι αυτή είναι η σημαντικότερη αστρολογική όψη.
Last but not least, ο πλανήτης Κρόνος. Η προτελευταία φορά που ο Κρόνος ήταν στην Παρθένο ήταν από το 1978 έως το 1980. Το πιο σημαντικό γεγονός τότε ήταν η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Μάιος 1979), μία κοσμοϊστορική στιγμή για τους Έλληνες χαρακτηριζόμενη από τη μοιραία Κρόνια δύναμη (εθνική επιβράβευση, ένταξη στο club των ισχυρών, μεγαλωμένο status, πολλά υλικά ανταλλάγματα, ισόβια δέσμευση στους νόμους της ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ). Τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ?ο τότε πρωθυπουργός- όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου ?η εξέχουσα, τότε, μορφή της αντιπολίτευσης- συμφωνούσαν στο ότι η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν ιστορικά η κρισιμότερη απόφαση για το ελληνικό έθνος. Ο μεν Καραμανλής δήλωνε με ψυχρή ειλικρίνεια (είχε Σελήνη στον Αιγόκερω) το περίφημο «ανήκομεν εις τη Δύση», τονίζοντας στη Βουλή ότι η παράδοση, το συμφέρον και η μοίρα της Ελλάδας είναι στη Δύση, ο δε Ανδρέας (Υδροχόος με Σελήνη στον Κριό) αντιδρούσε με το γνωστό «η Ελλάς στους Έλληνες».
Τελικά η Ελλάς ύστερα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων (η αρχική πρόταση έγινε το 1962) μπήκε στην κοινή αγορά εξυπηρετώντας τα οικονομικά ?και όχι μόνο- συμφέροντά της αλλά και θυσιάζοντας ένα μέρος της «ατομικής» της ελευθερίας αφού δέθηκε και επίσημα πλέον στο άρμα των ισχυρών της Δύσης, αναγκαζόμενη να ακολουθεί καταϊδρωμένη τις εξελίξεις σαν φτωχός συγγενής που ήταν και εξακολουθεί να είναι (προφανώς, λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο «Κρόνιες» στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας).
Και ας έρθουμε τώρα και στα επίκαιρα. Ο πλανήτης Κρόνος από τις 2 Σεπτεμβρίου 2007 βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου. Ήδη από τις 23 Αυγούστου 2007, μία ημέρα μετά τη σύνοδο Ήλιου-Κρόνου στην τελευταία μοίρα του πύρινου Λέοντα η Ελλάς έζησε ένα φοβερό εφιάλτη με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Πελοπόννησο. Τέλη 2007-αρχές 2008 ανακοινώθηκαν σκληρά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που επηρεάζουν κυρίως τις νέες γενιές. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού καθώς είδαμε τη θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στα κρούσματα ντόπινγκ που προκάλεσε μία πολύ σκληρή (Κρόνια) απομυθοποίηση των ένδοξων αθλητικών επιτευγμάτων του παρελθόντος. Επίσης είδαμε την αποτυχία της εθνικής μας στο Euro η οποία αντιδιαστέλλεται στη μεγάλη επιτυχία του 2004 λόγω Δία. Είδαμε, επίσης, πολύ μεγάλα σκάνδαλα (Siemens, Ζαχόπουλος, Βατοπέδιο κτλ). Κατά τη διάρκεια του 2008, και πολύ πριν χτυπήσει η παγκόσμια κρίση, οι εγχώριες έρευνες και δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία πρωτοφανή απαισιοδοξία και ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση και τη συνταξιοδοτική τους μοίρα. Το 60% των Ελλήνων εκφράζει μεγάλο φόβο ότι από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να πέσει στη φτώχεια και να καταστραφεί οικονομικά!
Αρχές Νοεμβρίου 2008 ο Κρόνος βρίσκει απέναντί του τον Ουρανό και μετά από ένα μήνα γίνεται το μπαμ, ένα άγριο ξέσπασμα, αυθόρμητο και κατασκευασμένο ταυτόχρονα, με αφορμή το πολλοστό κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού, το οποίο δυστυχώς κόστισε τη ζωή ενός μικρού παιδιού...
Οι δύο προαιώνιοι εχθροί, ο Κρόνος και ο Ουρανός βρίσκονται σε αντίθεση εδώ και τρεις μήνες, ο πρώτος από την Παρθένο ο δεύτερος από τους Ιχθείς. Αυτή η εκρηκτική αντίθεση θα κρατήσει μέχρι και το 2010 αφού η τελευταία τους συνάντηση θα γίνει στις πρώτες μοίρες του Ζυγού και του Κριού. Το θεμελιωδέστερο δίπολο της αντίθεσης Κρόνου-Ουρανού είναι αυτό της τάξης και του χάους.
Από τη μία ο Κρόνος, η εξουσία και το κατεστημένο, από την άλλη ο Ουρανός, η συλλογική εξέγερση ενάντια στον αυταρχισμό του κράτους και η ακραία αντίδραση απέναντι σε οτιδήποτε το Κρόνιο (αστυνομία, τράπεζες, εξουσία, ακριβά αυτοκίνητα και μαγαζιά). Αυτή η αντίθεση είναι μοιραίο να προκαλεί το χάος.
Η Ελλάς κατά κύριο λόγο επηρεάζεται από το ζώδιο της Παρθένου και ο άξονας που την επηρεάζει περισσότερο είναι ο μεταβλητός άξονας Παρθένου-Ιχθύων. Θυμηθείτε, εξάλλου, ότι η τελευταία αντίθεση Κρόνου-Ουρανού συνέβη το 1965-1967 με τον Ουρανό αλλά και τον Πλούτωνα στην Παρθένο με τον Κρόνο απέναντί τους. Στην προκειμένη, πάντως, περίπτωση του 2008 δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη βίαιη σύνοδο Ήλιου-Άρη στον Τοξότη (τετραγωνίζοντας το ζώδιο της Ελλάδος) που συνέβη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2008 και που φαίνεται να πυροδοτεί πολεμικές καταστάσεις.
Τώρα, λοιπόν, που αναμένεται η γενική κρίση να χτυπήσει και στη χώρα μας ?και λέγεται ότι θα χτυπήσει μετά το καλοκαίρι, όταν τα συνήθη κέρδη από τον τουρισμό θα είναι κατά πολύ μειωμένα- οι Έλληνες φαίνονται πιο πιεσμένοι και απαισιόσοξοι από ποτέ. Η δε κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τραγική και απʼότι ακούγεται όπου ναʼναι θα μπούμε σε καθεστώς επιτήρησης από την ΕΕ λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων. Τουλάχιστον φαίνεται ότι ο Έλληνας έχει αρχίσει να ενεργεί πιο συνετά και να περιορίζει τα καθημερινά του έξοδα. Επίσης, ένα ακόμη καλό του Κρόνου είναι ότι από το καλοκαίρι αναγκαστικά θα μειώσουμε το κάπνισμα! Από 1η Ιουλίου του 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ένας «Κρόνιος» περιορισμός (άνωθεν εντολή της ΕΕ), ενοχλητικός για τους καπνιστές αλλά ωφέλιμος για τη δημόσια υγεία.
Και λέω τη λέξη «καλά» για τον Κρόνο προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μη βιαστείτε να συμπεράνετε από τα λεγόμενά μου ότι θεωρώ το Δία συνώνυμο του «Καλού» και τον Κρόνο συνώνυμο του «Κακού». Όντως, ο Δίας φέρνει τύχη ενώ ο Κρόνος φέρνει προβλήματα, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης. Την ευμενή επιρροή του πλανήτη Δία εάν δεν τη διαχειριστούμε σωστά τότε στην καλύτερη θα μας ωφελήσει λίγο και στη χειρότερη θα μας καταστρέψει (θυμηθείτε πχ. τη φοβερή σπατάλη της Ολυμπιάδας). Τη δυσμενή, όμως, επιρροή του πλανήτη Κρόνου εάν τη διαχειριστούμε σωστά τότε θα μας ευεργετήσει με τρόπο μοναδικό!
Επομένως απέχω πολύ από το να πιστεύω ότι η Ελλάδα κάθε 12 χρόνια θα μεγαλουργεί και κάθε 29 χρόνια θα δεινοπαθεί! Εξάλλου, οι συνθήκες και «όψεις» κάθε 12ετίας και 29ετίας είναι διαφορετικές για κάθε χώρα, συνεπώς αποκλείεται να συμβαίνουν πανομοιότυπες καταστάσεις.
Η τελευταία φορά που ο πλανήτης Δίας βρισκόταν στην Παρθένο ήταν το διάστημα Αύγουστος 2003 ? Σεπτέμβριος 2004. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν από τα πιο μαγικά που έχει βιώσει η σύγχρονη Ελλάδα!! Η πρωτοφανής επιτυχία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Euro στα γήπεδα της Πορτογαλίας τον Ιούλιο αλλά και η πολύ πετυχημένη οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο έδωσαν μεγάλη δόξα στην Ελλάδα. Ειδικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες οπωσδήποτε έχουν «Διικό» (ή «Ζευσικό» αν προτιμάτε) χαρακτήρα αφού δεν είναι παρά η φιλοξενία αθλητών και πολιτών από όλο τον κόσμο, η συνάντηση πολλών και διαφορετικών λαών και πολιτισμών, η ανάδειξη της ευγενούς άμιλλας και των ανώτερων στοιχείων της ανθρώπινης ατομικότητας. Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, η Ελλάς ήταν κυριολεκτικά το κέντρο του κόσμου και πώς να μην ήταν άλλωστε από τη στιγμή που είχε την εύνοια του τυχερότερου των Θεών, του «Ξένιου» Δία. Ειδικά στο Euro 2004 η τύχη της ελληνικής ομάδας ήταν παροιμιώδης ενώ και στην Ολυμπιάδα ευτυχώς τελικά προλάβαμε την τελευταία στιγμή με την ψυχή στο στόμα να τελειώσουμε τα έργα και να διοργανώσουμε με επιτυχία τους Αγώνες (σαν Παρθένοι που είμαστε μόνο όταν αγχωθούμε και βρεθούμε υπό πίεση δουλεύουμε αποτελεσματικά, διαφορετικά κοροιδεύουμε τον κόσμο και την κοινωνία...). Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα αδιανόητα μεγάλα ποσά που ξοδεύτηκαν, την τρομερά μεγάλη σπατάλη και υπερβολή της Ολυμπιάδας οι οποίες φέρνουν τη σφραγίδα του πληθωρικού και επιπόλαιου Δία. Το κόστος ήταν εξωπραγματικό και δεν έχουν άδικο όσοι λένε ότι καλύτερα οι Αγώνες να μην είχαν γίνει ποτέ (το μόνο καλό ήταν τα όποια έργα γίνανε λόγω της Ολυμπιάδας).
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Μάρτιο του 2004 είχαμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού αφού η «μπλε» ομάδα διαδέχτηκε ύστερα από 11 χρόνια την «πράσινη». Ο Δίας θεωρώ ότι όταν κατά τις εκλογές βρίσκεται στο ζώδιο μίας χώρας συνήθως φέρνει αλλαγές κυβερνήσεων και «ανατρέπει» πάγια κατεστημένα, ενώ ο Κρόνος συνήθως συντηρεί το εκάστοτε status quo. Στην Ελλάδα για παράδειγμα με Δία στην Παρθένο το 2004 είχαμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού (με τον πρωθυπουργό να είναι Παρθένος και να εκλέγεται την περίοδο που είχε επιστροφή Δία και την ημέρα της πανσέληνου στην Παρθένο). Ενώ στις εκλογές του 2007 όταν ο Κρόνος ήταν στην Παρθένο το κυβερνών κόμμα κράτησε τα ηνία και παρέμεινε στην εξουσία.
H τελευταία φορά που ο πλανήτης Ποσειδώνας βρισκόταν στην Παρθένο ήταν η περίοδος 1928-1942. Ο συγκεκριμένος πλανήτης σχετίζεται οπωσδήποτε με την τέχνη και πραγματικά τέλη δεκαετίας του ʼ20 και αρχές του ʼ30 ξεκινά μία ανεπανάληπτη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα, ειδικά στο χώρο της ποίησης και της πεζογραφίας ? η περίφημη γενιά του ʽ30.
Και τι δεν έχει γραφτεί για τους ποιητές αυτής της γενιάς και για τη θεϊκή έμπνευση που τους κατέλαβε. Ο Λίνος Πολίτης έγραφε: «Η λεγόμενη ?γενιά του 1930?, οι λογοτέχνες δηλ. που παρουσιάστηκαν γύρω από τη χρονολογία αυτή, ανανέωσαν δημιουργικά όχι μόνο την ποίηση αλλά και την πεζογραφία, η οποία στα χρόνια 1920-30 φυτοζωούσε σε μια καθυστερημένη επιβίωση της ηθογραφίας περιγράφοντας τη μίζερη ζωή της φτωχογειτονιάς». Ο Κ. Μητσάκης συμπληρώνει: «Ο όρος ?γενιά του ʼ30? είναι λοιπόν μια πολύ γενική έννοια που καλύπτει όλους τους λογοτέχνες, χρονικά, αλλά δεν εκφράζει την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητά τους. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια σχολή με κοινή ιδεολογία ή κοινές αισθητικές αντιλήψεις, περισσότερο πρόκειται για μια ομάδα συγγραφέων προικισμένων με πολύ ταλέντο αλλά και με διάθεση για δημιουργία υψηλής ευθύνης και μεγάλων απαιτήσεων. Τελικά πρόκειται για μια γενιά με συνείδηση του εαυτού της και της ιστορικής της αποστολής».
Ήδη από το 1929 ο Γιώργος Θεοτοκάς με το ψευδώνυμο Ορέστης Διγενής εξέδωσε το βιβλίο του Ελεύθερο Πνεύμα, με το οποίο ζητούσε την ανανέωση στην ποίηση, την πεζογραφία και την ελληνική σκέψη, που όπως προφητικά έγραφε «είναι καιρός να ζητήσει ελευθερία. Αν έχει αληθινή δύναμη, θα χειραφετηθεί γρήγορα από τους πνευματικούς μιλιταρισμούς που την πιέζουν σήμερα και θα θελήσει να απλωθεί ελεύθερα στους κόσμους των ιδεών. Αυτές μοιάζουν να είναι, στις πολύ γενικές γραμμές τους, οι μελλοντικές κατευθύνσεις της πνευματικής ζωής μας».
Και το θαύμα ξεκινάει...Η «Στροφή» και το «Μυθιστόρημα» του κορυφαίου της γενιάς, του Σεφέρη, οι πρώτες ποιητικές συλλογές του Ελύτη και του Ρίτσου, η «Υψικάμινος» του Εμπειρίκου και ο Εγγονόπουλος, ο Βρεττάκος, ο Γκάτσος, ο Μυριβήλης, ο Κόντογλου, ο Βενέζης, ο Πρεβελάκης, ο Πολίτης και τόσοι άλλοι...ο σκοτεινός Καρυωτάκης, που αν και προγενέστερης γενιάς σφραγίζει ανεξίτηλα την ελληνική ποίηση με το «Ελεγεία και Σάτιρες» (1928)...τα μυθιστορήματα του Τερζάκη και του Καραγάτση...στη ζωγραφική ο Τσαρούχης με τον Κόντογλου... ή και άλλοι δημιουργοί όπως ο Καζαντζάκης με την Οδύσσεια (1938) και ο Βάρναλης με «το Φως που καίει» (1933), παρόλο που δεν εντάσσονται στη «γενιά του ʽ30» καθαυτή.
Ειλικρινά πείτε μου, θυμάστε άλλοτε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας να την έχει κατακλύσει ένα τόσο συγκλονιστικό κύμα Ποσειδώνιας (καλλιτεχνικής) δημιουργίας??
Σε πολιτκό επίπεδο, ο Ποσειδώνας δεν είναι λιγότερο χαοτικός από τον Ουρανό. Ο «κοσμοσείστης» θεός, σαν κυβερνήτης των διπολικών και «διχασμένων» Ιχθύων, φέρνει μεγάλη διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων που καταλήγει στη δικατορία του Μεταξά. Η πιο έντονη, όμως, Ποσειδώνια εμπειρία των Ελλήνων αυτή την περίοδο ήταν σίγουρα το ηρωϊκό έπος του ʼ40, ένα θρυλικό παράδειγμα συναισθηματικής έξαρσης, ομοψυχίας και αυτοθυσίας για χάρη της πατρίδας, το οποίο, δυστυχώς, ακολουθήθηκε από τη φοβερή γερμανο-ιταλο-βουλγαρική κατοχή (ειδικά την περίοδο 1941-1942 ο αποδυναμωμένος ελληνικός λαός γνώρισε φρικτές κακουχίες). Πραγματικά αν το σκεφτούμε, η ομόφωνη επιλογή των Ελλήνων να πολεμήσουν και να θυσιαστούν για χάρη της πατρίδας στο θρυλικό έπος του ʼ40 και η μαρτυρική κατοχή που ακολούθησε έχουν την πεντακάθαρη σφραγίδα του Ποσειδώνα. Αυτές οι συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του έθνους μας δεν θα ξεχαστούν ποτέ... η συναισθηματική μας νοημοσύνη, η συλλογική μας μνήμη (οι κατεξοχήν Ποσειδώνιες έννοιες), δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμα και εμείς που δεν τις ζήσαμε αλλά μας τις περιέγραψαν με δέος οι μεγαλύτεροι...
Η λυτρωτική απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τη γερμανική κατοχή έγινε τον Οκτώβριο του 1944, ένα μήνα μετά την είσοδο του πλανήτη Δία στην Παρθένο. Η χαρά, όμως, του λαού δεν κράτησε πολύ διότι ακολουθήθηκαν τα τραγικά Δεκεμβριανά και η κορύφωση του ελληνικού εμφυλίου. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν σχετίζεται με το Δία αλλά με τον Ουρανό στους Διδύμους (1942-1949) που τετραγώνιζε την Παρθένο της Ελλάδας. Ο Ουρανός στους Διδύμους είναι
θέση που πάντα προκαλούσε μεγάλους εμφύλιους ανά τον κόσμο, διότι οι Δίδυμοι είναι το πλέον «διχασμένο» ζώδιο και ο Ουρανός είναι ο κατεξοχήν πλανήτης της συλλογικής συνείδησης και των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Θυμίζω ότι ο μεγάλος Αμερικάνικος Εμφύλιος (Βόρειοι και Νότιοι) συνέβη το 1861-1865, όταν ο Ουρανός βρισκόταν στους Διδύμους. Παρόμοια, ο «Πόλεμος της Ανεξαρτησίας» (1775-1783), που οδήγησε στην ίδρυση των ΗΠΑ και που ουσιαστικά ήταν ένας μεγάλος εμφύλιος μεταξύ βρετανικών δυνάμεων στον οποίο αργότερα αναμίχτηκαν και άλλες δυνάμεις, συνέβη πάλι με τον Ουρανό στους Διδύμους. Έτσι, λοιπόν, και την περίοδο 1942-1949, που ο Ουρανός βρισκόταν στους Διδύμους, είχαμε σφοδρές εσωτερικές συγκρούσεις σε διάφορες χώρες, ταυτόχρονα με τον παγκόσμιο πόλεμο αλλά και ύστερα από αυτόν, με το ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου. Το φοβερό, μάλιστα, είναι ότι τα τραγικά Δεκεμβριανά ξέσπασαν στην Αθήνα την 3η Δεκεμβρίου 1944, την ημέρα που ο Τοξότης Ήλιος συνάντησε ακριβώς απέναντί του τον Ουρανό στην 11η μοίρα των Διδύμων, αντίθεση που τετραγωνίζει την Παρθένο της Ελλάδας!!
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω αναφέρω κάποια πράγματα σχετικά με το πέρασμα των πλανητών από το ζώδιο της Παρθένου. Εάν όντως η Ελλάς ανήκει στην Παρθένο τότε θα πρέπει να συμβαίνουν πολύ σημαντικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα όταν οι μεγάλοι πλανήτες - οι σχετιζόμενοι με τη συλλογική συνείδηση- βρίσκονται στο ζώδιο της Παρθένου. Όντως, τα ευρήματα είναι τουλάχιστον εκπληκτικά!
Την τελευταία φορά που ο πλανήτης Ουρανός βρισκόταν στην Παρθένο ήταν από το 1961 έως το 1968. Στην περίοδο αυτή σπουδαίοι Έλληνες αποκτούν παγκόσμια φήμη χάρη στο σπουδαίο έργο τους, όπως ο Θεοδωράκης το 1964 με τη μουσική του Ζορμπά, ο Χατζηδάκης, ο Σεφέρης (ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ το 1963), ο Κορνήλιος Καστοριάδης (από τους βασικούς εμπνευστές του Μάη του ʼ68), ο Καζαντζάκης και άλλοι (ο τελευταίος πέθανε το 1957, όμως τα έργα του γνώρισαν εκπληκτική διεθνή απήχηση τη δεκαετία του ʼ60, ειδικά ο Ζορμπάς, το κορυφαίο σύγχρονο σύμβολο της ελεύθερης ψυχής). Ωστόσο, την ταραγμένη αυτή δεκαετία έχουμε συγκλονιστικές κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις στη χώρα μας οι οποίες κατέληξαν στην επιβολή δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967. Οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής επηρεάστηκαν σημαντικά και από το πέρασμα του Πλούτωνα από την Παρθένο (1957-1971), ο οποίος επέφερε πολύ σκοτεινό και αυταρχικό πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, καθώς και μία ριζική μεταμόρφωση του ελληνικού κράτους. Επηρεάστηκαν, όμως, και από την εκρηκτική αντίθεση Κρόνου (Ιχθείς)-Ουρανού (Παρθένο) από το 1965 έως το 1967, η οποία επέφερε μεγάλη ένταση στη χώρα (αποστασία, δολοφονία Λαμπράκη, χάος και σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, επιβολή δικτατορίας).
Κακά τα ψέματα, αποκαλούμε τους υπόλοιπους λαούς ξενέρωτους μόνο και μόνο επειδή δεν μοιράζονται τις ίδιες νευρώσεις με εμάς και επειδή δεν έχουν τη δική μας περιέργεια και αδιακρισία. Επισκέπτεται ο Έλληνας το εξωτερικό και μένει άναυδος με το πόσο αδιάφοροι είναι οι ξένοι απέναντί του, του φαίνεται εξωφρενικό που ο καθένας ασχολείται με τη ζωή του και δεν ενδιαφέρεται με το τί κάνουν οι άλλοι γύρω του. Μένει κάγκελο ο Έλληνας διότι έχει συνηθίσει στο (Παρθενίσιο) κατιναριό της Ελλάδας, εκεί όπου οι πάντες ασχολούνται διαρκώς με τους άλλους και κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα!!
Δυστυχώς, όμως, οι ξένοι δεν είναι ξενέρωτοι, απλά είναι cool, έχουν τρόπους και «they mind their own business», ενώ εμείς είμαστε ένας νευρωτικός και αγχώδης λαός, με εμφανή κόμπλεξ και με μία έμφυτη αρνητικότητα που μας κάνει να απαξιώνουμε και να γκαντεμιάζουμε ο ένας τον άλλο (ο γάτος ο Νίτσε μας είχε καταλάβει καλύτερα από τον καθένα όταν μίλαγε για το «ξεχείλισμα της νευρικής ενέργειας του Έλληνα», την «έμφυτη απαισιοδοξία του» και τα «ανταγωνιστικά του ένστικτα»).
Αυτή η έμφυτη αρνητικότητα λανθασμένα συσχετίζεται από το Θωμά Γαζή με τον Αιγόκερω. Ο Γαζής γράφει στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού Jupiter ότι η Ελλάδα είναι Αιγόκερως και για να το αιτιολογήσει λέει μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες περιφέρουν τη μιζέρια τους από εδώ και από εκεί και διαλαλούν διαρκώς τα προβλήματά τους!! Μάλιστα....μα αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της Παρθένου τότε ποιό είναι?? Για τον Αιγόκερω γνωρίζουμε ότι από περηφάνια συνήθως εσωτερικεύει τα προβλήματα και τον αρνητισμό του, τα κρατάει μέσα του και προσπαθεί να τα διαχειριστεί μόνος του, σε αντίθεση με τη λαλίστατο Παρθένο που όταν την/τον πιάνει η άρνηση δεν γίνεται να μην πετάξει τον αναστεναγμό, τη γκρίνια, την κριτική και την κακία! Ας το δούμε, λοιπόν, κι έτσι: oι Έλληνες είμαστε επικριτικοί για τα πάντα -η κριτική, η σάτιρα και το κουτσομπολιό είναι από τα μεγάλα μας ταλέντα- είμαστε γκρινιάρηδες και καχύποπτοι -πάντα μας φταίει η ατυχία μας και ο πόλεμος που μας κάνουν οι εχθροί μας, εσωτερικοί και εξωτερικοί- αντιπαθούμε το συν-Έλληνα, είμαστε νευρικοί, αγχώδεις, εξαιρετικά ευμετάβλητοι, ανικανοποίητοι και αναποτελεσματικοί στους στόχους μας σαν λαός....είμαστε, όμως, και τετραπέρατοι, έχουμε φοβερή αίσθηση του χιούμορ, κάνουμε τρελό χαβαλέ και έχουμε προχωρημένη επικοινωνιακή δεξιότητα (στο εξωτερικό όταν ταξιδεύουμε και λέξη να μην γνωρίζουμε θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε με ιδιότυπους κώδικες επικοινωνίας)...τι ζώδιο λέτε, λοιπόν, να είμαστε???
Και η πλάκα είναι ότι το Σεπτέμβριο σε ένα αστρολογικό συνέδριο στην Εύβοια ο Γαζής ρώτησε τον πρόεδρο μίας γνωστής Ιταλικής σχολής τι πιστεύει, «η Ελλάδα είναι Υδροχόος ή Αιγόκερως?». Ο συμπαθέστατος πρόεδρας το σκέφτηκε καλά και μετά από λίγο απάντησε: «I think Greece is Virgo...» εκπλήσσοντας τους παρευρισκόμενους, πλην εμού φυσικά!! Αμέσως του έπιασα κουβέντα εξηγώντας του ότι συμφωνώ μαζί του. Του εξέθεσα τις απόψεις μου, ανέφερα τον Πτολεμαίο και το θεό Ερμή του μύθου, συμφώνησε και συμπλήρωσε πολύ εύστοχα ότι ο Ερμής που επηρεάζει τους Έλληνες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Ερμής των Διδύμων αλλά ο γήινος Ερμής της Παρθένου, ενώ στο τέλος είπε την κορυφαία ατάκα: ?Greeks are sneaky?, δηλαδή «οι Έλληνες είναι πονηροί».
Οι θεωρίες, λοιπόν, είναι περιττές, εμπειρικά κρίνονται όλα. Αρκεί να έρθει ένας έμπειρος και διαισθητικός ξένος αστρολόγος στην Ελλάδα για να νιώσει αμέσως τα vibes του Έλληνα και να αγνοήσει την κούφια θεωρία περί Υδροχόου. Αμέσως θα καταλάβει πόσο sneaky, πόσο σιγανοπαπαδιές είμαστε, πόσο διπρόσωποι και κουτοπόνηροι, πόσο ερειστικοί, ανικανοποίητοι, νευρωτικοί, γκρινιάρηδες αλλά και πόσο εύστροφοι, τετραπέρατοι, επικοινωνιακοί και πλακατζήδες είμαστε σαν λαός.
Μία από τις ενστάσεις που μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό είναι η εξής: «Μα καλά, αφού η Παρθένος φημίζεται για την αγάπη της για την τάξη και το μέτρο! Πώς γίνεται λοιπόν ο «άτακτος» και «χαοτικός» Έλληνας να ανήκει σε αυτό το χαμηλών τόνων ζώδιο??. Εύλογο το ερώτημα, ας δούμε και την απάντηση!
Καταρχάς, Παρθένος δεν ήταν μόνο η Αθήνα αλλά και η Σπάρτη η οποία είχε φτάσει σε ένα τρομακτικό (κυριολεκτικά) επίπεδο οργάνωσης και προγραμματισμού. Αλλά ακόμα και η Αθήνα διαρκώς ταλαντευόταν μεταξύ απολυταρχικών και δημοκρατικών πολιτευμάτων, μεταξύ, δηλαδή, «τάξης» και «χάους», μεταξύ περιορισμού και ελευθερίας, κάτι που ισχύει και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Φιλοσοφικά μιλώντας, η Τάξη και η Αταξία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος διότι η μία οδηγεί στην άλλη, γιʼαυτό και ο «άτακτος» αρχαίος Έλληνας κατόρθωσε να φτάσει σε εκπληκτικά επίπεδα οργάνωσης, «τακτικότητας» και τέλειας, αψεγάδιαστης καλλιτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας. Το θέμα μας όμως είναι η αστρολογία και γιʼαυτό θα περιοριστούμε σε αστρολογικές αναφορές.
Οφείλουμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζώδιο της Παρθένου είναι ίσως το πιο παρερμηνευμένο απʼόλα. Υπάρχει και εδώ μία ανόητη υπεραπλούστευση και παραπληροφόρηση την οποία οφείλουμε να δείξουμε. Η σπουδαία αστρολόγος ?και Παρθένος στο ζώδιο- Liz Greene έχει τα σωστά λόγια: «Είναι καιρός να διαλύσουμε το μύθο που περιβάλλει την Παρθένο σαν το καλό κορίτσι που δεν ζει παρά για να αδειάζει σταχτοδοχεία και να ξεσκονίζει έπιπλα. Η ευπρεπής, οργανωμένη και πάντα καθώς πρέπει ύπαρξη με τις οικονομίες στην τράπεζα (για ώρα ανάγκης) και την πεντακάθαρη κουζίνα, είναι μία εικόνα που προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων στους περισσότερους Παρθένους. Η ενάρετη, αγνή δεσποσύνη με τα ξέπλεκα μαλλιά, όπως παρουσιάζεται στα κοσμήματα και στα ζωδιακά μπιχλιμπίδια, δεν έχει επίσης καμία σχέση με το θέμα μας. Για κάποιους ακαθόριστους λόγους που είναι πολύ μακριά από την αλήθεια, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους η Παρθένος έπεσε θύμα της απόπειρας εκχριστιανισμού ή «ηθικοποίησης» ενός συστήματος ενός συστήματος συμβόλων που είναι πολύ παλαιότερο και πιο ολοκληρωμένο από το Χριστιανισμό. Κάποια ζώδια αλλοιώνονται στην προσπάθεια να προσδώσουμε κοινωνική ηθική σε σύμβολα, όπως η Παρθένος και ο Σκορπιός, που έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Η Παρθένος, λοιπόν, όπως και οι περισσότεροι Σκορπιοί, είναι πολύ δυσαρεστημένη από αυτή την παρεξήγηση. Ειδικά όσοι δεν αγαπούν την τάξη και μάλιστα δεν δίνουν δεκάρα για το αν θα είναι ακριβείς στο ραντεβού τους....».
Όπως και τα υπόλοιπα μεταβλητά ζώδια, έτσι και η Παρθένος είναι πολυσύνθετο ζώδιο και βγάζει ποικιλία χαρακτήρων. Και συμφωνώ απόλυτα με τη Greene ότι πολλοί Παρθένοι δεν έχουν καμία αγάπη για την τάξη και την προβλεπόμενη ρουτίνα! Επιπλέον, η παρατηρήση του συγκεκριμένου ζωδίου με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι όποιες εμμονές και νευρώσεις των Παρθένων με την τάξη και την πρόγνωση οφείλονται στο ότι αυτό το ζώδιο συχνά έλκει το χάος. Όταν διαρκώς γύρω σου επικρατεί το χαοτικό, το πολύπλοκο και το απρόβλεπτο, τότε είναι πολύ λογικό να προσπαθείς να προβλέπεις και να ελέγχεις όσο περισσότερους παράγοντες μπορείς στην παράλογη καθημερινότητά σου. Εκεί, λοιπόν, που οι περισσότεροι βλέπουν «ένα άτομο τελειομανές που αγαπάει την τάξη» εγώ στην Παρθένο βλέπω ένα άτομο νευρωτικό, με ιδιαίτερα πολύπλοκο, σχεδόν χαοτικό, νοητικό μηχανισμό. Ωστόσο το χάος έχει πολλούς τρόπους να εκδηλώνεται στη ζωή μας και γιʼαυτό ένας έξυπνος Παρθένος αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα της αγχωτικής τελειομανίας. Το τέλειο φυσικά είναι ανέφικτο και πάντα μία μικρή ατυχία είναι ικανή να χαλάσει και το πιο τέλεια υπολογισμένο σχέδιο (οι παραδοσιακά γκαντέμηδες Παρθένοι μάλλον γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο ζώδιο το διαβόητο νόμο του Μέρφι, πιστεύοντας ακράδαντα ότι σε αυτό τον κόσμο τα πάντα φαίνονται να συνομωτούν για να τους σπάσουν τα νεύρα!).
Παρόμοια, λοιπόν, η χαοτικότητα που ακολουθεί το «νευρωτικό» Έλληνα από την αυγή της ύπαρξής του τον ώθησε σε μία τιτάνια προσπάθεια εκλογίκευσης και ταξινόμησης του κόσμου (το «νευρωτικός» είναι περιγραφή του Νίτσε που αναφέρθηκε στο ξεχείλισμα της νευρικής ενέργειας των Ελλήνων!). Νόησε το χάος καλύτερα από τον καθένα και γιʼαυτό θέλησε να το ξεδιαλύνει μέσω της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Εξέτασε σε βάθος και βίωσε τα σκοτεινότερα ανθρώπινα πάθη, τρομάζοντας με το «άλογο» και ακατανόητο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσω του κοσμικού κατεργάρη και θεϊκού Λόγου, του Ερμή, μπόρεσε να εκφράσει με απαράμιλλο τρόπο την κωμικοτραγική υπόσταση της ζωής, θεοποιώντας παράλληλα το Μέτρο και τη Μεσότητα ως τη μοναδική λύση που οδηγεί στην πραγματική ευδαιμονία. Πόσο δίκιο είχε, λοιπόν, ο Νίτσε όταν έγραφε ότι η εμμονή των Ελλήνων με το Μέτρο ήταν περισσότερο μία ενστικτώδης αντίδραση και προφύλαξη του Έλληνα από τον ίδιο τον εαυτό του και την επικίνδυνη ροπή του προς το Υπέρ-Μετρο!!
Τα επιχειρήματά μου περί Παρθένου δεν εξαντλούνται στο ότι έχω με το μέρος μου μεγάλους επιστήμονες της αρχαιότητας όπως ο Πτολεμαίος αλλά προέρχονται: α) από την παρατήρηση του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα έως σήμερα, β) από την παρατήρηση της επιρροής των μακρινών πλανητών στην Ελλάδα όταν βρίσκονταν στο ζώδιο της Παρθένου.
Ας τα δούμε, λοιπόν, ένα-ένα.
Καταρχάς, μιλάμε για ένα λαό ανέκαθεν υλιστικό (η Παρθένος είναι ζώδιο της Γης, είναι δηλαδή ζώδιο «υλιστικό») αλλά και λαό εξαιρετικά ευμετάβλητο (η Παρθένος είναι μεταβλητό ζώδιο). Μιλάμε για ένα λαό που το κορυφαίο επίτευγμά του αλλά και το χειρότερο ελάττωμά του ονομάζεται «ΚΡΙΤΙΚΗ»! Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί δική μου ανακάλυψη μιας και κορυφαίοι ιστορικοί, φιλόλογοι, φιλόσοφοι και στοχαστές έχουν καταλήξει όμοφωνα ότι «ο Έλληνας γέννησε την Κριτική» και ότι αυτός ήταν που έθεσε τις βάσεις για την επιστημονική πρόοδο του δυτικού, κυρίως, κόσμο. Ο Όσκαρ Ουάιλντ για παράδειγμα έγραψε μερικές από τις ωραιότερες σελίδες του στα περί «Κριτικής» αναφέροντας ότι οι Έλληνες γέννησαν το κριτικό πνεύμα, ενώ οι κλασικιστές Hanson και Ηeath έκαναν μία εξαιρετική ανάλυση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ήταν που για πρώτη φορά στην ιστορία εκδηλώθηκε η ανάγκη και ικανότητα της κριτικής εξέτασης του κόσμου, των θεσμών και πολιτευμάτων, των ηγετών της πολιτείας και πάνω απʼόλα η ικανότητα της «αυτοεξέτασης», η πεμπτουσία του έλλογου ανθρώπινου βίου.
Ο «κριτικός πολίτης» και η «αυτοεξέταση», λοιπόν, δεν γεννήθηκαν πουθενά αλλού παρά στην Ελλάδα και οδήγησαν στη γέννηση της φιλοσοφίας και την καθιέρωση της Δημοκρατίας. Εάν, λοιπόν, ψάξουμε να βρούμε πού οφείλεται το αρχαίο θαύμα του ελληνικού πολιτισμού θα καταλήξουμε στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας είναι αυτός που γέννησε το κριτικό πνεύμα, χάρη στο οποίο συστημοποίησε και τελειοποίησε κάθε τέχνη και επιστήμη. Με όπλο την εκπληκτική οξυδέρκεια, παρατηρητικότητα και υπεραναλυτικότητά του κατόρθωσε να αποκωδικοποιήσει τα ερμητικά μυστικά του Κόσμου και του Ανθρώπου, γεννώντας την Κριτική σε όλες τις μορφές, από την υψηλή φιλοσοφία μέχρι την ανελέητη σάτιρα των πάντων (ακόμα και των θεών!!). Έβγαλε την ανθρωπότητα από το μεταφυσικό σκοταδισμό, γεννώντας τον ορθολογισμό, την προηγμένη επιστημονική έρευνα και τη φιλοσοφία, θέτοντας τους αξεπέραστους και αντικειμενικούς κανόνες των μαθηματικών, των τεχνών, των μουσικών αρμονιών και γεννώντας, χάρη, κυρίως, στον Αριστοτέλη, την αναλυτική επιστήμη της Λογικής. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο που αυτός ο τόσο διανοητικός και επικοινωνιακός λαός συνέθεσε την κορυφαία γλώσσα όλων των εποχών, την ανυπέρβλητη ελληνική γλώσσα. Ούτε είναι τυχαίο βέβαια που εξύψωσε τη ρητορική τέχνη και αγάπησε το διάλογο τόσο πολύ ώστε να τον καθιερώσει ως καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό μέσο έκφρασης (τραγωδίες, διάλογοι Πλάτωνα).
Οι Έλληνες ανέκαθεν τελούσαν υπό την επιρροή του θεού Ερμή, του κυβερνήτη της Παρθένου, του πιο Έλληνα μεταξύ των θεών. Όλη η αλήθεια βρίσκεται στα περιβόητα λόγια του Αιγύπτιου ιερέα προς το Σόλωνα που αναφέρει ο Πλάτων: «ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!», είπε ο Αιγύπτιος μύστης κατακρίνοντας την έλλειψη μνημονικού των Ελλήνων και την άγνοια της αρχαίας ιστορίας τους. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός για τον Έλληνα, για αυτό το αιώνιο παιδί, τον αιώνιο Ερμή, τον αιώνια αντιφατικό και δίβουλο! Άναρχος, άνομος, εύστροφος, ευμετάβλητος, ερειστικός, πάντα υπερβολικός στις αντιδράσεις του, πάντα καχύποπτος και επικριτικός προς τους πάντες και τα πάντα, αμετροεπής, δαιμόνιος, ξεροκέφαλος, ανεύθυνος, λάτρης της αταξίας και της παρανομίας.
Όλα τα ελαττώματα, λοιπόν, της φυλής μας δεν είναι σύγχρονα γνωρίσματα αλλά υπάρχουν από παλιά. Η ελληνική φυλή από αρχαιοτάτων χρόνων εκδήλωσε πρωτοφανή μεταβλητότητα, τάση προς την αταξία, την ασυδοσία και την εξαπάτηση, απέχθεια για την ιεραρχία, έλλειψη συλλογικής ενότητας και σκοπιμότητας (η αντιπάθεια του έλληνα για το συν-έλληνα παραμένει στους αιώνες θρυλική!), αγάπη για οτιδήποτε εύκολο, γρήγορο, εφήμερο και παράνομο, σατιρική και απαξιωτική διάθεση προς τα πάντα, καθώς και μία μοναδική ικανότητα για σπουδαία, σχεδόν υπεράνθρωπα, κατορθώματα τα οποία όμως στη συνέχεια αμαυρώνει όντας ανίκανη να τα διαχειριστεί σωστά και οργανωμένα. Ψυχοσύνθεση αλλόκοτη και διφυής, πότε φιλική και υπερβολικά εξυπηρετική, στα όρια της δουλοπρέπειας, και πότε ανεξήγητα ερειστική, εχθρική και ανταγωνιστική, ακόμα και για τα πιο ασόβαρα ζητήματα. Πνεύμα ζωηρό και νευρώδες, εξαιρετικά δεκτικό, πολλυσυλλεκτικό, επινοητικό αλλά και υπερβολικά καχύποπτο και αντιδραστικό, εξαιρετικά καλλιεργημένο και πολυμαθές, αλλά και εξαιρετικά συγχυσμένο και παιδαριώδες, ικανό να χλευάζει τα σπουδαιότερα ζητήματα και πρόσωπα και να μεγαλοποιεί και να εξυψώνει τα πιο ασήμαντα, ικανό να τραγικοποιεί την πιο ασήμαντη αποτυχία και να μεγαλοποιεί το πιο ασήμαντο κατόρθωμα!
Αυτή η Ερμητική χαοτικότητα και οι δημιουργικές της δυνατότητες εκδηλώθηκαν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ιερή πόλη των Αθηνών. Η πόλη του Παρθενώνα και των λοιπών τέλειων κτισμάτων και αγαλμάτων αποτέλεσε το ισχυρότερο ενεργειακό κέντρο όπου εκδηλώθηκε η Ιδέα της Παρθένου, όντας η πόλη όπου όλες οι ερμητικές δραστηριότητες - τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η ρητορική, το εμπόριο, ο αθλητισμός - γνώρισαν πρωτοφανή άνθηση. Πάνω απʼόλα, όμως, εδώ ήταν που άνθησε η τέχνη του λόγου, του δια-λόγου και, γενικά, του διαλεκτικού τρόπου ζωής, καθώς παντού έβλεπες άνδρες να συναθροίζονται, είτε στην αγορά είτε σε σπίτια είτε οπουδήποτε αλλού, για να συζητήσουν περί παντός επιστητού! Η πόλη της Αθήνας, βέβαια, ειδικά στη σύγχρονη εποχή εκπέμπει και έναν έντονο αρνητισμό, όντας η πόλη του άγχους, των νευρώσεων, των τρελών ρυθμών, της άναρχης δόμησης και κίνησης (η σύγχρονη Αθήνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πόλη όπου ο Ερμής είναι πάντα ανάδρομος!!). Ακόμα και στην αρχαιότητα το φαινόμενο της ασυδοσίας και των νευρωτικών συμπτωμάτων των Αθηναίων ήταν έντονο και γιʼαυτό ο Πλάτων συνήθιζε να λέει ότι «ο ενάρετος Αθηναίος είναι ο πιο ενάρετος όλων» διότι σε αυτή τη δημοκρατική πόλη οι πολίτες είχαν αυξημένο βαθμό ελευθερίας και συνήθιζαν να κάνουν του κεφαλιού τους (από τότε!) περιφρονώντας τους νόμους.
Ο σκοπός που γράφω αυτό το κείμενο είναι για να δείξω ότι το ζώδιο που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους Έλληνες δεν είναι οι Δίδυμοι αλλά η Παρθένος, το έτερο Ερμητικό ζώδιο. Πιστεύω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό την επιρροή του γήινου και ευμετάβλητου ζωδίου της Παρθένου και ο σκοπός του άρθρου μου είναι να δώσω τρανταχτά επιχειρήματα υπέρ αυτής της άποψης.
Καταρχάς, έχω με το μέρος μου το μεγάλο Πτολεμαίο της αρχαιότητας. Σπανίως αναφέρεται από τους σημερινούς αστρολόγους, είτε από άγνοια είτε σκόπιμα, ότι οι γνωστότεροι αρχαίοι αστρολόγοι, ο Πτολεμαίος και ο Ηφαιστίων ο Θηβαίος, είχαν εκθέσει, πολύ πριν από εμένα, την άποψη ότι η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος επηρεάζεται από το ζώδιο της Παρθένου. Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο «...η Ελλάδα (σ. εννοεί από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία), η Αχαία, η Κρήτη...η Ρόδος και η Πελοπόννησος βρίσκονται κάτω από την Παρθένο», ενώ σύμφωνα με τον Ηφαιστίωνα «κάτω από την Παρθένο βρίσκονται η Ρόδος, οι Κυκλάδες, η Αχαία, η Σπάρτη και η Λακωνική» και «κάτω από το Λέοντα βρίσκεται η Ελλάδα». Όσον αφορά την Κρήτη οι δύο αστρολόγοι διαφωνούν μιας και ο Ηφαιστίων την αποδίδει στον Τοξότη ενώ ο Πτολεμαίος την αποδίδει, όπως ήδη αναφέραμε, στην Παρθένο. Όσον αφορά τη Θράκη ο Πτολεμαίος την αποδίδει στον Αιγόκερω ενώ ο Ηφαιστίων στον Καρκίνο. Τέλος, η Μακεδονία αποδίδεται στον Αιγόκερω από τον Πτολεμαίο ενώ άλλοι μελετητές την αποδίδουν στο Λέοντα.
Οι παραπάνω απόψεις των αρχαίων ερευνητών τονίζουν δύο πολύ σημαντικές διαστάσεις του θέματος:
1) Το ζώδιο της Παρθένου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας,
2) το ωροσκόπιο μίας σύγχρονης χώρας δεν είναι οπωσδήποτε ενιαίο. Θεωρώ ότι τα ζώδια των αρχαίων τόπων βασίζονταν σε αρχαίες εσωτερικές παραδόσεις που με τη σειρά τους στηρίζονταν σε κάποια «ιερή γεωγραφία». Ο τελευταίος όρος σημαίνει ότι κάθε τόπος έχει συγκεκριμένη αστρολογική ενέργεια η οποία υιοθετείται από τον εκάστοτε λαό που τον κατοικεί. Από τόπο σε τόπο η αστρολογική επιρροή μεταβάλλεται, άρα μία σύγχρονη χώρα πιθανόν να επηρεάζεται από παραπάνω από ένα ζώδιο.
Όταν είχα εκθέσει την άποψη μου περί ιερής γεωγραφίας στο forum της Ελληνικής Αστρολογίας ο Θωμάς Γαζής είχε διαφωνήσει λέγοντάς μου «πώς γίνεται ένα διαρκώς περιστρεφόμενο κομμάτι Γης (πχ. η Ελλάδα) να σχετίζεται συνεχώς με ένα σταθερό σημείο του ζωδιακού (πχ. την Παρθένο)?». Του απάντησα ότι γίνεται με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε ότι ένας διαρκώς περιστρεφόμενος πλανήτης, ο Ερμής, σχετίζεται συνέχεια με το σταθερό ζωδιακό σημείο της Παρθένου. Με αυτή την απάντηση εννοώ ότι ο πραγματικός τρόπος σύνδεσης ζωδίων-πλανητών-τόπων-ανθρώπων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος σε εμάς και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε τα αποτελέσματά του. Και αλίμονο εάν οι αστρολόγοι θεωρούν ότι έχουν βρει όλες τις αιτιολογίες και απαντήσεις στα ερωτήματά τους...αλίμονο εάν δεν έχουν κατανοήσει την ποσότητα των πληροφοριών που αγνοούμε.
Ο δεύτερος λόγος που απορρίπτω τις δύο επικρατούσες απόψεις περί Υδροχόου και Αιγόκερω είναι ότι τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων δεν μοιάζουν ούτε στον Αιγόκερω ούτε στον Υδροχόο.
Καταρχάς, η άποψη του Γαζή υστερεί λόγω της έλλειψης του Ωροσκόπου. Από εκεί και πέρα, οι Έλληνες ήταν πάντα απείθαρχοι και ανοργάνωτοι, άρα δεν έχουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Αιγόκερω. Πάντα ζούσαμε κάτω από ένα κράτος που σπανίως έχτιζε σοβαρές και ουσιαστικές δομές. Σχεδόν ποτέ δεν δείξαμε ?ειδικά η εξουσία- τη μακροχρόνια σκοπιμότητα του Αιγόκερω, αντιθέτως διακρίνομασταν πάντα για την αγάπη για οτιδήποτε γρήγορο, εύκολο και εφήμερο. Ειδικά μάλιστα ο συνδυασμός Αιγόκερω με Σελήνη στο Ζυγό είναι εντελώς αταίριαστος με τη φύση των Ελλήνων! Μιλάμε για τα δύο «Κρόνια» ζώδια και εάν όντως ίσχυε αυτή η άποψη τότε εδώ και πολύ καιρό θα ζούσαμε σε μία «Κρόνια» κοινωνία των τύπων, μία κοινωνία με αυστηρούς νόμους, σχετική αξιοκρατία και ιεραρχία. Επιπλέον, η Σελήνη στο Ζυγό θα έδινε μία ενστικτώδη ανάγκη για ειρηνική εσωτερική συμβίωση, καλαισθησία στη δόμηση των πόλεων, καθώς και ευγένεια στις καθημερινές και διαπροσωπικές σχέσεις.
Η ελληνική πραγματικότητα, όμως, είναι ακριβώς αντίθετη. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κυριαρχεί το κατιναριό και η μικροπρέπεια, μία χώρα καταραμένη να είναι πάντα διχασμένη δύσκολα γίνεται να έχει Σελήνη στο Ζυγό (όσο δύσκολες όψεις κι αν αυτή δέχεται). Η παροιμιώδης έριδα και διχόνοια, η διαφθορά και ατιμωρησία, η ακαλαισθησία, η αδιακρισία και η νοοτροπία του «όχλου» πάντα αποτελούσε και αποτελεί μερικά από τα χαοτικά χαρακτηριστικό του Νεοέλληνα τα οποία δεν ταιριάζουν με τον Κρόνιο συνδυασμό Αιγόκερω-Ζυγού (κι ας είναι δυσαρμονικά ζώδια μεταξύ τους).
Από την άλλη, ο σύγχρονος Έλληνας σχεδόν ποτέ δεν έδειξε τη συλλογική ενότητα, προοδευτικότητα, πνευματικότητα αλλά και ταπεινότητα του Υδροχόου, αντιθέτως φημίζεται για την ακραία εσωτερική αντιπαράθεση, διχόνοια και ιδιοτέλεια που τον χαρακτηρίζει από αρχαιοτάτων χρόνων. Επιπλέον, οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν λαός υλιστικός και συντηρητικός, γεμάτος ταμπού και προκαταλήψεις, καταδικάζοντας πάντα στην «πυρά» τις μεγαλοφϋίες και τους ξεχωριστούς ανθρώπους που γεννιόντουσαν ανάμεσά τους.
Οφείλω, πάντως, να παραδεχτώ ότι η άποψη περί Υδροχόου είναι λιγότερο αταίριαστη λόγω των Διδύμων σε Σελήνη και Ωροσκόπο. Όντως, το στοιχείο των Διδύμων φαίνεται να υπάρχει. Οι Έλληνες είναι πανέξυπνοι, «διφυείς», φλύαροι, παράτυποι, άνομοι και μονίμως διχασμένοι, η δε έλλειψη μνημονικού που τους διακρίνει έχει σατιριστεί από τον Πλάτωνα στον «Κριτία» -με την περίφημη ρήση του Αιγύπτιου σοφού «εσείς οι Έλληνες είσαστε πάντα παιδιά»- μέχρι τον τέως πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όταν αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είχε ισχυριστεί ότι «σε ένα μήνα θα έχει ξεχαστεί»!! Ωστόσο και πάλι, η άποψη περί Υδροχόου δεν πείθει. Πάνε να μας πουν δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει Ήλιο-Ερμή-Ουρανό στον Υδροχόο, Σελήνη-Ωροσκόπο στους Διδύμος και Άρη στον Τοξότη!!! Και μάλιστα με Ήλιο-Ουρανό στα τέλη του 9ου οίκου, πάνω στο Μεσουράνημα!! Μα είμαστε στα καλά μας?? Εδώ μιλάμε για τα τρία πιο φιλελεύθερα, προοδευτικά και πρωτοποριακά ζώδια! Κοιτάξτε γύρω σας...βλέπετε κάτι τέτοιο?? Κοιτάξτε πίσω τους τελευταίους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας μας και πείτε μου αν βλέπετε πουθενά Υδροχόο, Δίδυμο και Τοξότη?? Βλέπετε πουθενά προοδευτικότητα, νεωτερισμό και όραμα? Ένας λαός τόσο συντηρητικός, παραδοσιακός, «οικογενειάκιας» και κομπλεξικός όσο εμείς γίνεται ποτέ να έχει αυτό το χάρτη??? Και βέβαια η αντίθεση Ήλιου-Κρόνου δεν είναι αρκετή από μόνη της να καταπιέσει τόσο πολύ τους Υδροχοοδιδυμοτοξότες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Όσον αφορά την άποψη που θέλει τον Ωροσκόπο μας Ταύρο φαίνεται να έχει κάποια βάση λόγω της ροπής του Έλληνα προς την καλοπέραση και το βόλεμα -ενώ και η Σελήνη στο 2ο οίκο με τον Ήλιο στον 10ο οίκο δείχνουν να ταιριάζουν στον Έλληνα και την υλιστική και «οικογενειακή» ψυχοσύνθεσή του- όμως η ηρεμία και ισορροπία του συγκεκριμένου ωροσκόπου δεν μου πολυκάθονται με τον Έλληνα.
Ωστόσο ξαναλέω ότι αυτές οι απόψεις με όλη την αληθοφάνεια που μπορεί να έχουν αδυνατούν να με πείσουν διότι ο πρωταρχικός τους συλλογισμός είναι λάθος. Ας περάσω, λοιπόν, στο παρασύνθημα.
Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Η γέννηση ενός ανθρώπου αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας αστρολογικό γεγονός. Μιλάμε για τη γέννηση και όχι τη σύλληψη του εμβρύου. Η στιγμή της γέννησης είναι η καθοριστική για τον άνθρωπο και όχι η στιγμή της σύλληψης. Γιατί, όμως, είμαστε τόσο βέβαιοι για αυτό το τελευταίο? Μα διότι η μακραίωνη παρατήρηση έχει επαληθεύσει την αστρολογία της γέννησης και όχι της σύλληψης, θα απαντήσει κάποιος και θα έχει δίκιο. Εάν ίσχυε η ημερομηνία της σύλληψης τότε οι Κριοί θα φέρονταν σαν Καρκίνοι (διότι θα είχαν συλληφθεί τέλη Ιουνίου-τέλη Ιουλίου) και οι Υδροχόοι θα φέρονταν σαν Ταύροι, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Πριν από ένα μήνα παρακολούθησα τη μετριότατη εκπομπή του Χαρδαβέλα που είχε θέμα τις αστρολογικές προβλέψεις για το 2009. Δεν άντεξα παραπάνω από μισή ώρα λόγω των όσων ακούστηκαν, όπως πχ. οι πομπώδεις ανοησίες της Παγιατάκη ότι η εποχή του Υδροχόου θα ξεκινήσει το 2700 (!!), ή ότι ο Πλούτων θα κάτσει στον Αιγόκερω για 23 χρόνια (!!) και όχι για 14 που είναι το σωστό! Κάποια στιγμή η νεαρή συμπαρουσιάστρια της εκπομπής είχε την πολύ εύλογη απορία: «Γιατί επηρεάζει αστρολογικά η γέννηση και όχι η σύλληψη?». Ο αστρολόγος που της απάντησε πήρε το ύφος του ξερόλα και με πλήρη ασάφεια απάντησε: «Είναι το ίδιο πράγμα...είτε μιλάμε για γέννηση είτε για σύλληψη...μην το ψάχνετε, είναι εσωτερικά θέματα των αστρολόγων αυτά». Η κοπελίτσα φυσικά έμεινε με την απορία....
Και κάθομαι και σκέφτομαι: Πώς να ενδιαφερθεί ουσιαστικά ο κόσμος για την ιερή επιστήμη της Αστρολογίας όταν την υπερασπίζονται δημόσια ημιμαθείς άνθρωποι που το μόνο που ξέρουν να λένε όταν βγαίνουν στο γυαλί είναι αυτές οι ανόητες προβλέψεις?? Πώς να επανακτήσει η αστρολογία τη χαμένη της αίγλη και τιμή όταν η «βιτρίνα» της είναι τόσο αντιαισθητική???
Τέλος πάντων....Για να κλείσουμε αυτό το ζήτημα θα δώσω μία συγκεκριμένη απάντηση, με βάση τη δική μου ενόραση των πραγμάτων, για να κάνω σαφή τον ακριβή λόγο που η αστρολογία ασχολείται με τη στιγμή της γέννησης και όχι της σύλληψης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο οξυγονώνεται και τρέφεται μέσω του ομφάλιου λώρου που το συνδέει με τη μητέρα του. Πρόκειται για μία καθαρά «σεληνιακή» περίοδο, δηλαδή ένα απολύτως δεκτικό στάδιο της ζωής όπου το έμβρυο είναι απολύτως εξαρτημένο από τη μητέρα του. Μόλις το μωράκι βγει από τη μήτρα οι γιατροί του κόβουν τον ομφάλιο λώρο και τότε αυτό παίρνει την πρώτη του αυτόνομη ανάσα οξυγόνου. Αυτή την ιερή στιγμή της πρώτης εισπνοής ο νεογέννητος άνθρωπος γίνεται ακαριαία δέκτης της πανίσχυρης συνισταμένης των ηλιακών, σεληνιακών και πλανητικών ακτινοβολιών και όψεων που επικρατούν στο ουράνιο στερέωμα. Αυτές οι επιδράσεις αποτυπώνονται για πάντα στο ασυνείδητό του και κατά τη διάρκεια του βίου του αποκτά βαθμιαία τη συνείδησή τους. Επομένως, με αυτή την πρώτη εισπνοή εισέρχεται στον άνθρωπο η συμπυκνωμένη αστρολογική πληροφορία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής την οποία του είναι «γραφτό» να μεταφέρει, να προβάλλει και να βιώνει στη ζωή του. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν το μωρό θα γεννηθεί στις 10:30 το πρωί ή αν θα γεννηθεί στις 11:00 το πρωί διότι το να έχει διαφορετικό Ωροσκόπο (άρα και διαφορετική Οικοθεσία) θα διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τη φύση και συμπεριφορά του. Και μιλάμε ειδικά για τον Ωροσκόπο διότι ο αυτός είναι η αμεσότερη ζωδιακή επίδραση στον κάθε Άνθρωπο, αυτός είναι η πρωτεϊκή «Πύλη» από την οποία εισέρχεται η συνείδηση σε κάθε άνθρωπο και με βάση αυτόν οικοθετείται και δομείται ολόκληρος ο αστρολογικός χάρτης.
Κατανοώ, βέβαια, τη μεγάλη σημασία της εξελικτικής διαδικασίας που υφίσταται το έμβρυο κατά τους μήνες της κύησης καθώς και τις αστρικές επιρροές που υφίστανται. Και δεν διαφωνώ καθόλου με την άποψη του σπουδαίου Γκωγκλέν ο οποίος πίστευε ότι το έμβρυο επηρεάζεται από τις πλανητικές μεταβολές -ιδίως της Σελήνης- καθώς ο οργανισμός του διαμορφώνεται στους 9 μήνες κύησης μέσα στο αμνιακό υγρό. Ο Γκωγκλέν μάλιστα προχώρησε πολύ πιο μακριά, λέγοντας το εξής εκπληκτικό: καθώς αναπτύσσονται οι κλάδοι στο DNA του εμβρύου και διαμορφώνουν τους νευρώνες του εγκεφάλου του, ενεργοποιούν μορφογεννητικές μνήμες εκατομμυρίων ετών, στην προσπάθειά τους να αφουγκραστούν με την παραμικρή λεπτομέρεια τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξισώσεις των πλανητικών θέσεων. Συμπέρανε από αυτά ο Γκωγκλέν, ότι το έμβρυο υποσυνείδητα επιλέγει μετά τον 6ο μήνα την κατάλληλη χωροχρονική στιγμή που θα γεννηθεί, αυξάνοντας τα επίπεδα ωκυτοσίνης και άλλων ορμονών μέσω της κυκλοφορίας του αίματος που διεγείρουν την διογκωμένη μήτρα της μητέρας, προκειμένου να της προκαλέσει τις ανάλογες συσπάσεις που θα επιφέρουν τοκετό!! (πηγή μου και πάλι η εργασία του Βροντάκη). Αυτή είναι αναμφίβολα μία ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ άποψη και παραπέμπει στις θεωρίες του μεγάλου Πλάτωνα που ισχυριζόταν ότι κάθε ανθρώπινη ψυχή πριν την ενσάρκωσή της περιπλανιέται στο θεϊκό κόσμο των Ιδεών και επιλέγει συνειδητά την ακριβή φύση που θα ενσαρκωθεί!!
Όπως και να έχει, ανεξαρτήτως δηλαδή του τι ακριβώς συμβαίνει τους μήνες της κύησης, επαναλαμβάνω ότι η ώρα της γέννησης είναι που έχει σημασία και όχι της σύλληψης, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό, όμως, που δεν αντιλαμβάνονται οι αστρολόγοι είναι ότι αυτά που ισχύουν στις γεννήσεις των ανθρώπων δεν ισχύουν στα εκάστοτε πρωτόκολλα και διακηρύξεις. Οι αστρολογικές ποιότητες που φέρει η στιγμή μίας απλής υπογραφής σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να επηρεάζουν δραστικά έναν ολόκληρο λαό για αιώνες και γιʼαυτό είναι μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε ως παρόμοια αστρολογικά γεγονότα τη μυστηριακή ιεροτελεστία της ανθρώπινης γέννησης με την υπογραφή ενός επίσημου κειμένου. Το μόνο που ίσως να συζητούσα είναι η θέση των μακρινών πλανητών στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου, διότι οι μακρινοί πλανήτες σχετίζονται με τη συλλογική συνείδηση των λαών. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να θεωρήσω τόσο επιδραστικούς τον Ήλιο, τη Σελήνη και ειδικά τον Ωροσκόπο της ώρας των υπογραφών, καθώς αυτοί σχετίζονται με την ατομική συνείδηση του κάθε ανθρώπου και όχι με τη συλλογική συνείδηση των λαών.
Θα επιχειρήσω μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του ζωδίου της Ελλάδας ξεκινώντας από τον αυτονόητο -κατʼεμέ- ισχυρισμό ότι οι χώρες δεν έχουν γενέθλιο αστρολογικό χάρτη. Θεωρώ συλλογική πλάνη των αστρολόγων -που δυστυχώς διαωνίζεται εδώ και δεκαετίες- να πιστεύουν και να διδάσκουν το αντίθετο, ότι δηλαδή μία απλή ημερομηνία και ώρα υπογραφής ενός κειμένου επηρεάζει τόσο ριζικά την ψυχοσύνθεση και πορεία ενός λαού!!
Ας εξετάσουμε το παράδειγμα της χώρας μας. Πολλοί αστρολόγοι -Έλληνες και ξένοι- ισχυρίζονται ότι η «ημερομηνία γέννησης» της σύγχρονης Ελλάδας είναι η 3η Φεβρουαρίου 1830, η ημέρα που υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το οποίο διακήρυττε την ανεξαρτησία της χώρας μας. Καταρχάς, το γεγονός και μόνο ότι αυτό το Πρωτόκολλο υπογράφτηκε από ξένες δυνάμεις ?και όχι από Έλληνες- και σε ξένο έδαφος αποδεικνύει τον παραλογισμό της άποψης περί «γέννησης» της Ελλάδας. Αλλά ας το παραβλέψουμε αυτό.
Κάποιοι, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι το πρωτόκολλο υπογράφτηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι και θεωρούν ότι το ηλιακό ζώδιο της Ελλάδας είναι Υδροχόος, το σεληνιακό της ζώδιο Δίδυμοι και ο Ωροσκόπος της Δίδυμοι. Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη του Γιάννη Ριζόπουλου ο οποίος εντόπισε τις 11:30 πμ. (ώρα Αθήνας) ως την ακριβή ώρα της υπογραφής της αναγνώρισης της πολιτικής μας ανεξαρτησίας. Η ώρα αυτή επαληθεύτηκε σε ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία ο ερευνητής αστρολογίας Ηρακλής Βουλαλάς και τοποθετεί τον Ωροσκόπο της Ελλάδας στις 23 μοίρες του Ταύρου (πηγή για τα παραπάνω είναι η αξιολογότατη εργασία του Μιχάλη Βροντάκη «Η ιστορία, το έργο, η γνώση και η εξέλιξη της Αστρολογίας). Υπάρχουν, όμως, και άλλες απόψεις όπως αυτή του Θωμά Γαζή ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πραγματική ημερομηνία γέννησης της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η προαναφερθείσα αλλά η 1η Ιανουαρίου 1822, δηλαδή η ημέρα που οι Έλληνες οπλαρχηγοί και πολιτικοί ψήφισαν το πρώτο Σύνταγμα της επανάστασης. Επομένως, η Ελλάς, σύμφωνα με το Γαζή, είναι Αιγόκερως, με Σελήνη στο Ζυγό και με άγνωστο Ωροσκόπο λόγω έλλειψης πληροφοριών.
Απορρίπτω και τις δύο παραπάνω απόψεις, για δύο λόγους.
1) Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι μία συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα μιας απλής γραπτής διακήρυξης ή συμφωνίας επηρεάζει για αιώνες την πορεία και συμπεριφορά ενός λαού!! Θεωρώ εξωφρενική η άποψη ότι εάν στις 3 Φλεβάρη 1830 η υπογραφή καθυστερούσε μισή ώρα, για κάποιο ασήμαντο λόγο, τότε ο χαρακτήρας μας σαν λαός και η μελλοντική μας πορεία μας θα ήταν πολύ διαφορετική διότι ο Ωροσκόπος μας θα ήταν Καρκίνος αντί για Δίδυμοι!!! Ας πούμε πχ. ότι ο Άγγλος εκπρόσωπος πάθαινε κόψιμο και έπρεπε να καθυστερήσει 20 λεπτάκια για να έρθει στην αίθουσα της διάσκεψης!! Αντιλαμβάνεστε τι λέω? Αντιλαμβάνεστε τον παραλογισμό? Όλοι οι αστρολόγοι ουσιαστικά αυτό το παράλογο υποστηρίζουν: ότι εάν υπήρχε μία ασήμαντη καθυστέρηση στα τυπικά της υπογραφής τότε ο Ωροσκόπος μας θα ήταν διαφορετικός άρα και τα συλλογικά μας χαρακτηριστικά και η ιστορική μας πορεία σαν έθνος θα ήταν ριζικά διαφορετικές από ότι είναι!!! Η Λίτσα Πατέρα για παράδειγμα στο έργο της με τίτλο «Στον Ποταμό των Ουρανίων Εξελίξεων» αναφέρει ότι: «ο αστρολογικός χάρτης ενός κράτους είναι ένας συνδυασμός συμβολισμών που μιλούν για την ουσία του αντίστοιχου έθνους, όπως αυτό εκφράζεται ¬μέσα από τους θεσμούς του. Ενώ δηλαδή η ελληνική φυλή έχει μία παρουσία χιλιάδων ετών σε ετούτη την ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, ο αστρολογικός χάρτης της χώρας συγκροτείται μόνο από την στιγμή που αναγνωρίστηκε ως επίσημο κράτος από τα υπόλοιπα έθνη ?κράτη της σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από τον αστρολογικό αυτόν χάρτη βλέπουμε τι είδους εικόνα δείχνει το έθνος μας στη παρούσα φάση της ανάπτυξής του, καθώς δηλώνει την υλική υπόσταση της χώρας, την διαστρωμάτωση της κοινωνίας, τους κυβερνήτες, τις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις, την κατάσταση της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας κλπ».
Μάλιστα...καλοδιατυπωμένη άποψη, δεν μπορώ να πω. Υπάρχει, όμως, καθόλου αλήθεια σε αυτά τα λόγια? Μας λέει, δηλαδή, η Πατέρα και οι ξένοι αστρολόγοι από τους οποίους επηρεάστηκε, ότι μέσα σε μία μόνο ημέρα ένα έθνος αυτόματα ξεχνά και διαγράφει τα προαιώνια συλλογικά του βιώματα του και ολόκληρο το DNA του αποδομείται και αναδιαμορφώνεται ριζικά...και αυτή η ριζική αναδιαμόρφωση καθορίζεται πάνω απʼόλα από την ακριβέστατη Ώρα της υπογραφής ενός απλού κειμένου, με όλους τους ασήμαντους αστάθμητους παράγοντες της συγκεκριμένης ημέρας να αποφασίζουν για τη φύση και εξέλιξη του έθνους!!! Και μάλιστα μία Ώρα την οποία δεν επιλέξαμε εμείς οι Έλληνες αλλά οι ξένοι!!! Λυπάμαι, αλλά αυτή η υπόθεση δεν με πείθει. Θεωρώ αυτονόητο το άτοπό της όμως οφείλω να το αναλύσω διότι απʼότι φαίνεται η άποψή μου δεν είναι καθόλου αυτονόητη για τους αστρολόγους.
Κατάφερα να το διαβάσω όλο. Δεν θα κρίνω την ανάλυση και την έρευνα. Φαίνεται ότι έχεις δουλέψει και αυτό από μόνο του είναι σεβαστό.
Προσωπικά διαφωνώ επί της αρχής. Κάθε τι έχει μια στιγμή έναρξης, μια συμβολική γέννηση, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα κράτος να αποτελεί εξαίρεση και να μην έχει ζώδιο, γενέθλιο χάρτη κτλ. Ίσως να είναι δύσκολος ο σχεδιασμός του ακριβούς ωροσκοπίου, αλλά όντας ένα κράτος αναπόσπαστο κομμάτι της επίγειας κοινωνικής ζωής, δεν μπορεί να ξεφεύγει από τον κανόνα: "Όπως στον Ουρανό, έτσι και στη Γη. Όπως έξω έτσι και μέσα".
Επίσης θέλω να σταθώ σε μερικά σημεία. Αρχικά στην αναφορά: "Βλέπετε πουθενά προοδευτικότητα, νεωτερισμό και όραμα? Ένας λαός τόσο συντηρητικός, παραδοσιακός, «οικογενειάκιας» και κομπλεξικός όσο εμείς γίνεται ποτέ να έχει αυτό το χάρτη??? Και βέβαια η αντίθεση Ήλιου-Κρόνου δεν είναι αρκετή από μόνη της να καταπιέσει τόσο πολύ τους Υδροχοοδιδυμοτοξότες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα." Διαφωνώ με την άποψη ότι μια αντίθεση Ήλιου - Κρόνου δεν μπορεί να μεταλλάξει και να καταπιέσει σε ένα χάρτη τα χαρακτηριστικά του Ήλιου και ειδικά όταν είναι γωνιακός. Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα τότε η επιστροφή Κρόνου για τους "Υδροχοοδιδυμοτοξότες" όπως λες ή μια διέλευση Κρόνου θα ήταν παιχνιδάκι. Εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να μην έχει βιώσει το παγωμένο χάδι του Κρόνου ανεξαρτήτως ζωδίου. Για να μην πολυλογώ, αυτό που θέλω να πω είναι δεν μπορείς να με πείσεις για την διαφωνία σου δηλώνοντας απλά την ανεπάρκεια του Κρόνου να καταπιέσει τα συγκεκριμένα ζώδια.
Επίσης μπορώ συμφωνώ ότι κάθε άλλο παρά η Παρθένος είναι η κοπέλα "που δεν ζει παρά για να αδειάζει σταχτοδοχεία και να ξεσκονίζει έπιπλα", αλλά αυτό απέχει υπερβολικά από το να πεις ότι όλοι οι Παρθένοι είναι χαοτικοί ή άτακτοι. Ναι, υπάρχουν κάποιοι που ανήκουν στη μια και κάποιοι στην άλλη κατηγορία. Γιατί να επιλέξουμε μόνο την αταξία ως έκφραση των νευρώσεων της Παρθένου. Δεν μπορώ τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις γι' αυτό διαφωνώ με την άποψη που προσπαθείς να τεκμηριώσεις ότι οι αστρολογικοί συμβολισμοί της Παρθένου που ξέρουμε είναι λάθος.
Επίσης οι περισσότερες Ερμητικές ιδιότητες των Ελλήνων που περιγράφεις θα μπορούσαν με ευκολία να αποδοθούν και στην ζωδιακή έκφραση των Διδύμων (ωροσκόπος και Σελήνη του χάρτη της Ελλάδας που παρουσιάζεται Υδροχόος). Ο Ερμής λειτουργεί με άλλο τρόπο στην Παρθένο και με άλλο στους Διδύμους (όπως πολύ καλά θα γνωρίζεις). Ίσως το κείμενο να κέρδιζε σε επιχειρηματολογία αν ξεχώριζες περισσότερα χαρακτηριστικά του Ερμή στην Παρθένο και δεν μιλούσες γενικά για τον Ερμή.
Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες/διαφωνίες μου. Χαίρομαι πάντως που ανέβηκε το κείμενο για κουβέντα.
gemini, η θεά Αθηνά ήταν "παρθένα", είχε αρνηθεί τον έρωτα...Αστρολογικά αντιστοιχεί στο ζώδιο του Κριού.
gpano, η Αθήνα οπωσδήποτε είναι Παρθένος.
Η Κόρινθος τι πιστεύεις ότι είναι? Η Πάτρα? Η Θεσσαλονίκη? Η Σπάρτη?
Dream Show έχεις κάθε δίκιο να λες ότι δεν μπορούμε να βάλουμε όλους τους Έλληνες στο ίδιο τσουβάλι. Εδώ, όμως, μιλάμε γενικά, δηλαδή διακρίνουμε τις γενικές μας τάσεις σαν λαός, και οι γενικές τάσεις εμένα μου δείχνουν Παρθένο πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώδιο.
Fldown, σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις ολόκληρο!
Εγώ πάντως πουθενά δεν έγραψα ότι όλοι οι Παρθένοι είναι χαοτικοί και άτακτοι!! Δεν ξέρω πώς το υπέθεσες αυτό. Εγώ έγραψα ότι η Παρθένος είναι πολυσύνθετο ζώδιο που βγάζει ποικιλία χαρακτήρων και ότι πολλές φορές πίσω από την αγάπη της για την τάξη υπάρχει ο φόβος για το χάος που έλκει.
Επίσης, ανέφερα το εξής:
"Όντως, το στοιχείο των Διδύμων φαίνεται να υπάρχει. Οι Έλληνες είναι πανέξυπνοι, «διφυείς», φλύαροι, παράτυποι, άνομοι και μονίμως διχασμένοι, η δε έλλειψη μνημονικού που τους διακρίνει έχει σατιριστεί από τον Πλάτωνα στον «Κριτία» -με την περίφημη ρήση του Αιγύπτιου σοφού «εσείς οι Έλληνες είσαστε πάντα παιδιά»- μέχρι τον τέως πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όταν αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είχε ισχυριστεί ότι «σε ένα μήνα θα έχει ξεχαστεί»!!".
Ωστόσο πιστεύω ότι ο Ερμής των Ελλήνων είναι αυτός της Παρθένου, δηλαδή ο γήινος Ερμής, ο υλιστικός και ρεαλιστής Ερμής, ο υπεραναλυτικός και πολύ επικριτικός Ερμής. Ο Δίδυμος Ερμής είναι πιο ιδεαλιστής, αφηρημένος και ταξιδιάρης, πιο δημιουργικός, ανεξάρτητος αλλά και πιο ανεύθυνος και αναξιόπιστος. Και δεν έχει σε τόσο βαθμό την εμμονή των Ελλήνων με την Κριτική.
Λες για τον Κρόνο...τι έχεις να πεις για τον Ήλιο-Ερμή-Ουρανό στον Υδροχόο και μάλιστα στα τέλη του 9ου, πολύ κοντά στο Μεσουράνημα?
Επίσης, εάν έχεις χρόνο μπορείς να μου πεις για την επιρροή των μακρινών πλανητών από τον Υδροχόο στην Ελλάδα?
Επίσης, θα ήθελα να μου εξηγήσετε μαζί με τον/την dreamshow το σκεπτικό σας. Γιατί πιστεύετε ότι η ώρα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου είχε τόσο ριζικές επιπτώσεις? Μήπως πιστεύετε ότι όλα συνομώτησαν για να πέσει η υπογραφή την καταλληλότερη χρονική στιγμή, ώστε να απεικονίσει τέλεια τη νέα φύση και πορεία μας σαν έθνος??
Johnny στο αρχικό κείμενο δίνω κάποιες εξηγήσεις περί Παρθένου και χαοτικότητας. Αν δεν βαριέσαι ρίξε ένα βλέφαρο.
Εγω παντως ether εχω σχεδον πειστει...η επιχειρηματολογια σου ειναι πολυ δομημενη και κατανοητη...συμφωνω δε απολυτα στο οτι δεν μπορει να θεωρηθει η υπογραφη ενος εγγραφου οτι καθοριζει την αστρολογικη γεννηση ενος λαου η ενος κρατους...οσον αφορα στις αναφορες στο ζωδιο μου ,της Παρθενου ειναι οτι πιο κοντα στην αληθεια εχω διαβασει...οντως ειναι η απιστευτη ελξη που ασκει σε εναν Παρθενο το χαος που τον κανει πολλες φορες να στρεφεται προς την ταξη και την κανονικοτητα...στο μυαλο ενος Παρθενου μονο ταξη σεν επικρατει,πιστεψτε με!πολλοι διαφορετικοι χαρακτηρες κατοικοεδρευουν εκει,πολυπλοκοτητα και αντιφατικοτητα,ειναι οπως το λες ether...και αυτο δεν το λεω κρινοντας μονο απο μενα αλλα και απο οσους παρθενους εχω γνωρισει....και για αυτο ακριβως το λογο οι παρθενοι ελκοντα ερωτικα απο ανθρωπους απροβλεπτους,αψυχολογητους και χαοτικους και οταν τους βλεπεις να ειναι με καποιον ακριβως αντιθετο με τα παραπανω ειναι σχεδον σιγουρο:1)οτι βαριουντα θανασιμα και 2)οτι ειναι μαζι του απο φοβο για τον ιδιο τους τον εαυτο.
Anastasia χαίρομαι που σκεφτόμαστε με παρόμοιο τρόπο.
Ίσως εσύ να με κατάλαβες καλύτερα από όλους πολύ απλά γιατί είσαι Παρθένος και γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα πόσο πολύπλοκα και απροσδιόριστα όντα είναι οι Παρθένοι!
Dreamshow μιλάς για χάρτες....είδες πουθενά να υποστηρίζω κάποιο χάρτη???
Αντιθέτως, απέρριψα όλους τους χάρτες ως λανθασμένους διότι δεν αποτελούν την αστρολογική ταυτότητα τής Ελλάδας.
Ο τουρισμός γιατί σε παραξενεύει? Παρθένος συν τοις άλλοις σημαίνει ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ακριβώς επειδή μιλάμε για Ερμή μπαίνει και ο δόλος και η κλεψιά στο αντίστοιχο αλισβερίσι...το δημοσιουπαλληλίκι που αναφέρεις δείχνει την επιθυμία για βόλεμα και ασφάλεια, ένα καθαρά υλιστικό-"γήινο" σύμπτωμα. Και ακριβώς επειδή μιλάμε για Ερμή βλέπουμε ότι η βιομηχανία της "ψυχαγωγίας" είναι υπερβολικά διογκωμένη και προσοδοφόρα (το "ψυχαγωγία" σε εισαγωγικά για να μην ξεχνιομαστε, σιχαίνομαι τα μπουζούκια....).Όσον αφορά τη σεξουαλικότητά μας εντάξει, μεσογειακός λαός είμαστε, όχι Σκανδιναβοί...είπαμε...
Παιδιά, εντάξει η κριτική είναι εύκολη...το θέμα είναι τι επιχειρήματα έχει ο καθένας...
Ανέφερα για παράδειγμα τα συγκλονιστικά Ποσειδώνια βιώματα της φυλής μας...εάν κάποιος έχει να παρατάξει κάτι αντίστοιχο ας το κάνει...αλλιώς ας μην κρίνει άσκοπα...το ίδιο έκανα με τον Κρόνο και τον Ουρανό...Εάν εσύ dreamshow πιστεύεις πχ. ότι η Ελλάδα είναι Υδροχόος περιμένω να μου το αιτιολογήσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα.
δεν σου είπε κανείς να "χαλάσεις" ένα χρόνο από τη ζωή σου...μπορείς μέσα σε μερικές εβδομάδες έρευνας να διαμορφώσεις άποψη. Αλλά αφού δεν σε ενδιαφέρει το ζήτημα τότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε.
Και δεν τίθεται κανένα θέμα τιμής και ζωής...απλά δεν γουστάρω το να παπαγαλίζουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή το λένε οι περισσότεροι αστρολόγοι...και επειδή τυχαίνει να έχω πολύ μεγάλη αγάπη για την Αστρολογία και επειδή τυχαίνει να είμαι Έλληνας το θέμα του ζωδίου της Ελλάδας με ενδιαφέρει αρκετά...
Και αν θυμάμαι καλά έγραψα για τις διαφορές Παρθένου και Δίδυμου Ερμή...αλλά δεν το πρόσεξες..
Το θέμα της Τοξοτοσελήνης γιατί το επαναφέρεις??
Ξέρεις κάτι βρε dreamshow, αν υπάρχει κάτι που με εξοργίζει στους ανθρώπους είναι όταν άλλα λέω και άλλα καταλαβαίνουν.
Οι παρερμηνείες και οι ανόητες ειρωνίες περί "φασισμού" που γράφτηκαν στο θέμα της Τοξοτοσελήνης με έκαναν να απορήσω για κάποιους ανθρώπους και για το πόσο βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν να βλέπουν...επειδή, λοιπόν, η ειρωνία είναι μία λεπτή τέχνη σου προτείνω να την αφήσεις στην άκρη...δικαίωμά σου να μη συμφωνείς με την επιχειρηματολογία μου όμως δεν μπορείς να μιλάς ειρωνικά για τη δήθεν "επιχειρηματολογία" μου από τη στιγμή που ανέβασα ένα κατεβατό 10 σελίδων γεμάτων από επιχειρήματα!!
Είπα στην αρχή ότι κάθε κριτική είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη αρκεί όμως να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο. Το ξέρω ότι είναι κουραστικό στο μέγεθός του όμως εάν δεν το διαβάσεις ολόκληρο δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις το πνεύμα μου.
Και δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι μόνο με τις ημερομηνίες βγάζουμε άκρη...και με τους Ωροσκόπους....όμως ο δικός σου τρόπος δεν είναι ο μοναδικός τρόπος....εγώ, λοιπόν, μίλησα περί ιερής γεωγραφίας και περί ζώδίου μονάχα, και αξόνων. Δεν πιστεύω στις ημερομηνίες όσον αφορά τα κράτη και ΘΕΩΡΩ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΧΑΙΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΙΑΣ ΑΠΛΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Δεν γίνεται να θεωρήσουμε ως παρόμοια αστρολογικά γεγονότα τη μυστηριακή ιεροτελεστία της ανθρώπινης γέννησης με μία απλή υπογραφή...και ξαναλέω ότι θα μπορούσα να συζητήσω μόνάχα τη θέση των μακρινών πλανητών κατά την ώρα της υπογραφής αλλά όχι τη θέση ήλιου, σελήνης, ωροσκόπου...διότι τα πρώτα σχετίζονται με τη συλλογική συνείδηση (και το συλλογικό ασυνείδητο βεβαίως) ενώ τα δεύτερα με την ατομική συνείδηση.
Και ξεχνάς ότι τσέκαρα μερικές από τις σύγχρονες διελεύσεις αναφέροντας ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ όσον αφορά τα Ποσειδώνια βιώματα των Ελλήνων από το 1928-1942, τα Κρόνια βιώματά μας (1978-1980 και 2007-έως σήμερα), τα Ουράνια βιώματά μας κτλ.
"ενώ σύμφωνα με τον Ηφαιστίωνα «κάτω από την Παρθένο βρίσκονται η Ρόδος, οι Κυκλάδες, η Αχαία, η Σπάρτη και η Λακωνική» και «κάτω από το Λέοντα βρίσκεται η Ελλάδα»"
συμφωνω περισσοτερο μ αυτη την εκδοχη. Ας μην ξεχναμε οτι εκτος απο χαοτικοι κ εφυεις,ως λαος, κυριως, ειμαστε θερμοαιμοι, περηφανοι κ καλοκαρδοι. Οραματιζομαστε σπουδαια πραγματα κ εχουμε παθος, αλλα δεν μπορουμε να προγραμματισουμε ή να εργαστουμε συλλογικα κ μακροπροθεσμα προς εναν σκοπο μιας κ ολοι θελουμε την αρχηγια.
Τελος, αυτο που μας σωζει κ προλαβαινουμε τις προθεσμιες τελευταια στιγμη ειναι η περιφανεια μας - μη γινουμε ρεζιλι- κ το φιλοτιμο μας.
gpano, θέλεις να μας αιτιολογήσεις την άποψή σου, γιατί δηλαδή πιστεύεις ότι η Αθήνα επηρεάζεται από την Παρθένο? Και με βάση ποιά κριτήρια θεωρείς ότι καθορίζεται το ζώδιο κάθε πόλης?
σιγή ιχθύος...dreamshow ας το ξεκαθαρίσουμε ταχέως....έγραψες το εξής: "όταν είδα (με το καλημερα σας μαλιστα, απο ενα αγνωστο μεταξυ αγνωστων) αυτο το: "οι αστρικοι μου δασκαλοι δεν μου επιτρεπουν" έχω παρει βάγια που λενε στο χωριό μου"...
Δεν γουστάρω τέτοια ψέματα...και η έκλειψη μάλλον εσένα χτύπησε....ψάξε, βρες και πες μας ποιός είπε αυτή τη βλακεία...εγώ πάντως όχι...
μα που πήγε το προηγούμενο μήνυμα? κάτι για σουρεαλισμό έλεγε...και μου φαίνεται εκθείαζε τη ζωντάνια του λόγου μου, χεχε!! έναν καλό λόγο άκουσα κι εγώ και αυτός εξαφανίστηκε....σνιφ....
περίεργα πράγματα συμβαίνουν...τεσπα...
ένα μέλος είχε την ευγένεια και το χιούμορ να μου αποδείξει ότι δεν είμαι psycho...το μέλος adriano ήταν που πέταξε το χαριτωμένο μαργαριτάρι "δεν μου το επιτρέπουν οι αστρικοί μου δάσκαλοι", http://www.stardome.gr/tribes/virgo/10132.html
να χαρώ ρε dream την πρώτη εντύπωση που σου έδωσα...ωραία κρίση...
ο gpano είτε με περιφρονεί είτε δεν έχει επιχειρήματα, είτε και τα δύο, έτσι δεν είναι ρε μάγκες?
και πώς σου ακούγεται λοιπόν? βελούδινη και μαυλιστική? ή μήπως βαθιά γήινη και αισθησιακή??
αστειεύομαι...είναι ωραίο, πάντως, να αφουγκραζόμαστε το ρυθμό και τα vibes του συνομιλητή. Το κακό με εμένα βέβαια είναι ότι κάποιες φορές ακούγομαι δογματικός και βαρύγδουπος...και αρκετές φορές είμαι κάπως ασυνάρτητος και ασυνεχής (έχω γεννηθεί με ανάδρομο Ερμή)...ποντάρω στο ότι οι άλλοι είναι γατόνια και θα πιάσουν το πενύμα μου αλλά δυστυχώς δεν πάει έτσι....οι άλλοι ακούνε μέχρι εκεί που έχουν μάθει να ακούν αδυνατώντας να συντονιστούν με κάποιες πιο ιδιαίτερες συχνότητες...
πάλι όμως άρχισα να φλυαρώ ασύστολα..πες μου petra για τι ζώδιο σου κάνουν οι Έλληνες? Εγώ βέβαια δεν ισχυρίζομαι ότι είναι μόνο ένα το ζώδιο που μας επηρεάζει, πιθανόν να είναι παραπάνω, αλλά ιεραρχικά το πιο επιδραστικό ζώδιο θεωρώ ότι είναι η Παρθένος. Εσύ τι λες? Σου φαίνεται για Παρθένος η Ελλάδα?
Ether χωρις να θελω να παρεξηγηθω , το πρωτο πραγμα που σκεφτομαι οταν οι αλλοι δεν με καταλαβαινουν δεν ειναι οτι οι αλλοι δεν ειναι "γατονια" και δεν μπορουν να αντιληθφουν την ιδιαιτερη φυση μου
αλλα οτι κατι εγω δεν εχω πει καλα .
Στις περιπτωσεις που μας ενδιαφερει να επικοινωνησουμε , η ευθυνη ειναι δικια μας να φτασουμε τον αλλον , ετσι ωστε να ..
ναι lachmachun, εννοούσα και αυτό που λες...σαν γνήσιος ανάδρομος Ερμής νιώθω ένα επικοινωνιακό χάσμα με τους γύρω και αλήθεια σου λέω δεν κατηγορώ μόνο τους άλλους...εξάλλου έγραψα ότι έχω επίγνωση της ασυνέχειας που με διακρίνει...
μπορώ λοιπόν να κατανοήσω την ακούσια παρερμηνεία...αυτό που δεν μου αρέσει είναι όταν ο άλλος ακούει αυτά που θέλει να ακούσει...όταν βλέπω προκατάληψη, αγένεια και έλλειψη επαρκούς αντίλογου...και στο stardome είδα αρκετά από αυτά...
Αν θες την δικη μου αποψη οσο σε εχω διαβασει - και για τα δικα μου γουστα παντα ε? Εμενα μου ακουγεσαι ετσι οπως ειπες.
"Το κακό με εμένα βέβαια είναι ότι κάποιες φορές ακούγομαι δογματικός και βαρύγδουπος"
Δεν μπορουμε να επιβαλλουμε ή να απαιτησουμε στον οποιοδηποτε τον τροπο που θα διαφωνησει μαζι μας ουτε καν πως θα μας χειροκροτησει- αν επιλεξει να ασχοληθει μαζι μας βεβαιως γιατι υπαρχει και η περιπτωση να μην ασχοληθει.
Πως μπορεις να ξεχωρισεις το ακουσιο με το εκουσιο του οποιου αλλου ?
Ακομα και με το εαυτο μας μπερδευομαστε πολλες φορες ή με ανθρωπους που ξερουμε καλα .
Αυτο που καταλαβαινω ειναι να λεμε ετσι ή οχι ετσι μου αρεσει να επικοινωνω.
όχι βρε lach, δεν απαίτησα από κανέναν τίποτα...με ποιο δικαίωμα να απαιτήσω, πλάκα με κάνεις?? εδώ δεν ξέρω κανέναν από εσάς προσωπικά, δεν έχω δει ποτέ τις φάτσες σας...από που κι ως που λοιπόν να απαιτήσω από εσάς πράγματα?
στοιχειώδη κατανόηση και επικοινωνία γουστάρω βρε...
και πάντα ξεχωρίζω το ακούσιο από το εκούσιο...φαίνονται αυτά....η προκατάληψη φαίνεται αμέσως...η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού κάνουν μπαμ...
ρίξε μία ματιά σε αυτό το θέμα lachmachun!!!!
ρίξε ένα βλέφαρο και θα βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα.....
"και πάντα ξεχωρίζω το ακούσιο από το εκούσιο...φαίνονται αυτά....η προκατάληψη φαίνεται αμέσως...η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού κάνουν μπαμ..."
"Το κακό με εμένα βέβαια είναι ότι κάποιες φορές ακούγομαι δογματικός και βαρύγδουπος"
με καλη διαθεση και με το "παντα " που χρησιμοποιησες και επειδη εχω ριξει μια ματια .. οχι σημερα οταν το ποσταρες .. - φυσικα δεν διαβασα το κειμενο α) ηταν πολυ μεγαλο β)δεν ειναι το χοτ μου το ζωδιο της Ελλαδας ..
εγω δεν ειδα ακουσια διαθεση για προσβολη , κριτικη σταση ναι .. αλλα επι τοις ουσιας δεν εχω αποψη και δεν θα ασχοληθω .
Μερικες φορες ειναι και ο τροπος μας .. που φταει
ο οποιος εγειρει "τροπους " στους αλλους που δεν αρεσουν και σε μας ..
τα τελευταια ειναι συμπερασματα απο τα δικα μου προβληματα επικοινωνιας ..
Εθερ δεν βοηθανε οι απολυτοτητες .. και τα "παντα" κανεναν.
από Αθήνα είμαι, αλλά μου αρέσει να χρησιμοποιώ το "με" και το "σε"...χεχε...
εγώ, πάντως, φημίζομαι για τους καλούς μου τρόπους...δεν κάνω πλάκα, αλήθεια σου λέω lach...και δεν έχω προσβάλλει ποτέ άνθρωπο...αλλά όταν έχω απέναντί μου αγενείς μου αρχίζω να ΄χάνω την ευγένειά μου...επομένως έρχομαι στα λόγια σου, και εγώ καμιά φορά επηρεάζομαι από τα δείγματα γραφής του καθενός.
για παράδειγμα όταν πρωτοσυζήτησα με το gpano ήμουν ευγενικός....όταν όμως είδα αγένεια και έπαρση στην κριτική του έπαψα να τον εκτιμώ όπως πρώτα....δε γουστάρω έπαρση lach...όποιος κι αν ειναι απέναντί μου...
ή η dreamshow για παράδειγμα, μου καταλόγισε αυτή την τραγική ατάκα του adriano και έγραψε ότι με αυτή την ατάκα της έκανα τη χειρότερη δυνατή εντύπωση...
και τώρα που της έδειξα ότι έκανε λάθος εκείνη άφαντη...
όχι ρε lach, δεν γουστάρω έτσι...εγώ άμα τύχει να πω καμιά βλακεία θα βγω και θα πω "είπα βλακεία ρε παιδιά, να με συπαθάτε"...
ούτε θα βγω ποτέ να πω με εντελώς απόλυτο ύφος ότι "η Αθήνα είναι Παρθένος" χωρίς να δίνω περαιτέρω εξηγήσεις...και να επιμένω να αγνοώ το δημιουργό του θέματος που με ρωτάει επίμονα...
Δεν κανω κουτσομπολιο Εθερ , με παρεξηγησες ..
Μιλαω για σενα με σενα. (Το για σενα σημαινει σχολιαζω τα σχολια σου- εσυ μου εδωσες το δικαιωμα) .
Αν εχω να πω κατι για τα σχολια του οποιουδηποτε αλλο το λεω.
μην αγχώνεσαι, το κουτσομπολιό εγώ το έκανα μιας και μίλησες για "τρόπους".Εμένα λοιπόν οι τρόποι μου στο stardome είναι μια χαρά και ο καθείς μπορεί να το δει αυτό...όσο για τις απόψεις μου εντάξει έχω δυνατές απόψεις για ένα και μόνο λόγο; έχω φτάσει σε αυτές με πολύ σκέψη...αλίμονο εάν πίστευα ότι το Λονδίνο είναι Δίδυμοι ή ότι η Αθήνα είναι Παρθένος μόνο και μόνο επειδή το λένε οι αστρολόγοι του εξωτερικού...ε όχι...πρώτα θα κάνω έρευνα και μετά θα βγω και θα υποστηρίξω κάτι...
lachmachun δεν θέλω να σε κουράζω και εκτιμώ αυτή την κουβέντα που κάναμε...απλά θυμήσου το εξής: εγώ τουλάχιστον έχω επίγνωση του ότι γίνομαι απόλυτος καμιά φορά...οι περισσότεροι όμως δεν το έχουν αυτό...διακηρύττουν με πάθος τη δημοκρατικότητά τους όμως αν αμφισβητήσεις τις πάγιες απόψεις τους τότε βλέπεις την κρόνια πλευρά τους να ξεπροβάλλει...παντού υπάρχει ένας Κρόνος lach...
Δεν αγχωνομαι μην ανησυχεις.
Φυσικα και παντου υπαρχει ενας κρονος , ολοι τον εχουμε στον χαρτη μας , και καπου βγαινει ή οχι περισσοτερο ή καλυτερα καποιοι ανθρωποι ή καποιες συνθηκες μας τον βγαζουν περισσοτερο απο αλλους. Ο κρονος δεν ειναι αρνητικος ..απαραιτητα
Και επειδη μιλαω με σενα - το επαναλαμβανω αυτο -
ποσο επηρμενα ειναι τα "εγω " που ειπες στα τελευταια σχολια σου?
Αν το ποστ αφορουσε θεμα που να με ενδιεφερε σημαντικα .. ισως να ειχα γινει επηρμενη κι εγω.
η "σημαντικοτητα" μας δεν αποδυκνειεται με δηλωσεις - αλλιως θα ειμαστε ολοι σημαντικοι .
απεναντι στους αλλους δεν ειμαστε οτι δηλωνουμε αλλα οτι καταλαβαινουν οι αλλοι απο μας ..
Με θετικη διαθεση στα λεω ολα αυτα .. κι εσυ να προσεχεις .
Ναι εθερ - αυτο συμβαινει σε ολους μας - εκτος απο τις περιπτωσεις της σημειακης συρικνωσης και η εκδικηση ειναι ενα πιατο που τρωγεται κρυο κλπ κλπ.
οταν όμως εχουμε μια αποψη και θελουμε να "ακουστει" ..
αυτο ωφειλουμε να μην το ξεχναμε , αλλιως χανουμε το παιχνιδι..
δεν ειναι ο οποιοσδηποτε αλλος μες στο κεφαλι μας .. και δεν υποχρεουται αλλωστε ... - δυσκολο πολυ το ξερω
και σου μιλαει ο πιο ευθικτος (και υπερβολικος ) ανθρωπος του κοσμου
Προσωπικη μου γνωμη και δεν ωφειλει να ειναι κανενος αλλου - πρωτα μας φταιει ο εαυτος μας αν αποτυχουμε να επικοινωνησουμε ..και πολυ μετα και κατα δευτερον οι αλλοι ...
τουλαχιστον τον εαυτο μας μπορουμε να τον κανουμε κουμαντο τους αλλους οχι ..
φυσικά και δεν είναι παράλογο...αλλά μη βγαίνεις κι από πάνω για το λάθος που έκανες...
για να είμαι ειλικρινής dream όταν το σεξ δεν είναι καλό προτιμώ τη μαλακία...και στο stardome μέχρι τώρα δεν βρήκα καλό παρτενέρ να απογειωθώ εγκεφαλικά...τουλάχιστον στα θέματα που άνοιξα εγώ...
delacovia, έχεις δίκιο ότι το κούρασα...αλλά είπαμε, εγωισμός είναι αυτός...δεν κουμαντάρεται εύκολα...
πάντως είσαι η πρώτη που λες ότι το κείμενό μου δεν είναι κατανοητό...υπάρχουν άτομα που το έχουν βρει πολύ λογικό και κατανοητό...και δεν αναφέρομαι μόνο για αυτό το site...δικαίωμά σου βέβαια να το βρίσκεις παντελώς ακατανόητο..
Δεν θα σχολιασω ποσο επηρμενο και προσβλητικο ηταν το προηγουμενο ...
Φιλικα : Τοσο κρονο εχεις ... εκτος απο τα αυστηρα και τα απολυτα και τα "κανονιστικα" δεν τον κανεις και κατι αλλο ?
Οχι βιαστικα προχειρα συμπερασματα ας πουμε ?
Κι επειδη ειπες οτι φημιζεσαι για την ευγενεια σου ...
Ποιος εισαι εσυ που με 3 ποστ θα επρεπε να βρεις την πνευματικη εξαψη και γιατι φταινε οι αλλοι που δεν την βρηκες και οχι εσυ .
στα τελευταία 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας υπήρξαν πολλά κομβικά χρονικά σημεία....το πρωτόκολλο του Λονδίνου ήταν ένα από αυτά....τίποτα παραπάνω...η κάθε κομβική ημερομηνία δίνει κάποιες ενδείξεις για την εκάστοτε φάση της ιστορίας μας αλλά τίποτα παραπάνω...για κανέναν χάρτη ξεχωριστά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο Μοναδικός που μας καθόρισε...
εγώ μίλησα για κάτι άλλο...αγνόησα τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ιστορίας των Ελλήνων και προσπάθησα να βρω τα κοινά τους ζωδιακά στοιχεία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Και αυτά τα στοιχεία μου δείχνουν Παρθένο κατά πρώτο λόγο...ίσως και Λέοντα κατά δεύτερο...
άκου lach...όταν νιώθω ότι δεν επικοινωνώ, όταν οι άλλοι με παρεξηγούν και με ειρωνεύονται τότε χίλιες φορές να αρχίσω τους μονολόγους μου παρά να προσπαθήσω να τους πείσω...αυτό εννοούσα, αν δεν το κατάλαβες...
ο Πτολεμαίος για παράδειγμα έγραφε ότι "κάτω από την Παρθένο είναι η Ελλάδα"...βέβαια, το πώς γίνεται αυτό δεν είμαι σε θέση να το εξηγήσω saturned...ξεπερνά τη λογική μου...
όπως αδυνατούμε να αποδείξουμε πώς συνδέεται ο Ερμής με την Παρθένο έτσι και εγώ αδυνατώ να αποδείξω με ποιό τρόπο συνδέεται η Ελλάς με την Παρθένο...εμπειρικά μονάχα μπορώ να καταλάβω τη σύνδεση χωρίς όμως να μπορώ να την αιτιολογήσω
καλό μου, τα σεξουαλικά υποννοούμενα εσύ τα άρχισες...εγώ απλώς ακολούθησα, σε ακόμα πιο έντονο ρυθμό...
εγώ για χώρες μιλάω μιας και πιστεύω στην ιερή γεωγραφία...το "φυλή" το γράφω ασυναίσθητα σαν δηλωτικό των Ελλήνων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα...
Ο χάρτης είναι θεμελιώδης μόνο στις ατομικές γεννήσεις...
Στη γέννηση μίας χώρας δεν είναι θεμελιώδης και διαχρονικός, είναι απλώς ενδεικτικός κάποιων πραγμάτων.
Στην Αστρολογία τα πάντα υπάρχουν, το θέμα είναι τι εννοείς εσύ ως αστρολογία??..
dream τις απόψεις μου τις έχω γράψει, δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.
Γράφω για τελευταία φορά ότι θεωρώ ΛΑΘΟΣ να συγκρίνουμε ως παρόμοια αστρολογικά γεγονότα τη μυστηριακή ιεροτελεστία της ανθρώπινης γέννησης με την ώρα μίας απλής υπογραφής....είναι διαφορετικά πράγματα...εξάλλου υπογραφές έχουν πέσει πολλές στην ιστορία μας...
"...The inhabitants of Hellas, Achaia, and Crete, however, have a familiarity with Virgo and Mercury, and are therefore better at reasoning, and fond of learning, and they exercise the soul in preference to the body. The Macedonians, Thracians, and Illyrians have familiarity with Capricorn and Saturn, 64so that, though they are acquisitive, they are not so mild of nature, nor social in their institutions..." Πτολεμαίου Τετράβιβλος, Βιβλίο 2, κεφ. 3.
dream είπαμε πιστεύω στην ιερή γεωγραφία...η γεωγραφία αυτή δεν καταλαβαίνει ούτε από αιώνες ούτε από τίποτα...γι'αυτό και μίλησα για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων από την αρχαιότητα...
Παρθένος: Το αληθινό ζώδιο της Ελλάδας
Από όλους όσους ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα είναι Υδροχόος» η πλειοψηφία απλώς παπαγαλίζει την άποψη επειδή «αυτό λένε οι αστρολόγοι». Εγώ, όμως, ζητώ από εσάς και τους επαγγελματίες αστρολόγους να εξετάσετε καλά την άποψή σας διότι πρόκειται για ένα θέμα σημαντικό για εμάς τους Έλληνες. Γιατί, λοιπόν, είστε τόσο πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι Υδροχόος? Και γιατί είστε τόσο πεπεισμένοι ότι υπάρχουν όντως ημερομηνίες γέννησης των κρατών?? Θέλω, επίσης, κάποιος να μου εξηγήσει πώς πιστεύει ότι επηρέαστηκε η Ελλάδα από τους μακρινούς πλανήτες στον Υδροχόο. Αναλυτικά: πώς επηρέασε ο Ουρανός την Ελλάδα από το 1996-2003, πώς την επηρεάζει όλα αυτά τα χρόνια ο Ποσειδώνας, πώς την επηρέασε ο Κρόνος από το 1962-1964 ή από το 1991-1993 και ούτω καθεξής. Επίσης, όποιος πιστεύει ότι η Ελλάς είναι Αιγόκερως θα ήθελα να μου εξηγήσει αναλυτικά πώς επηρεάστηκε η Ελλάδα το 2008 από τον «ευεργετικό» -θεωρητικά- Δία στον Αιγόκερω, πώς επηρεάστηκε από τον Κρόνο στον Αιγόκερω από το 1959-1961 και από 1988-1990, πώς επηρεάστηκε από τον Ουρανό (1988-1996) και πώς επηρεάστηκε από τον Ποσειδώνα (1984-1997). Εάν τα ευρήματά σας ξεπερνάνε τα δικά μου ευρήματα περί Παρθένου θα σας παραδεχτώ! Δεν με ενδιαφέρουν οι υποτιθέμενοι Δίδυμοι σε Σελήνη και Ωροσκόπο. Με ενδιαφέρει πρώτιστα ο Ήλιος στον Υδροχόο που επικαλείστε. Επίσης, δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι αντιθέσεις, ούτε τα τρίγωνα, ούτε τα τετραγωνα του Ήλιου διότι αυτά τα βάζω σε δεύτερη μοίρα. Με ενδιαφέρουν πρώτιστα οι σύνοδοι των μακρινών πλανητών από τον Υδροχόο διότι αυτή είναι η σημαντικότερη αστρολογική όψη.
Τελικά η Ελλάς ύστερα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων (η αρχική πρόταση έγινε το 1962) μπήκε στην κοινή αγορά εξυπηρετώντας τα οικονομικά ?και όχι μόνο- συμφέροντά της αλλά και θυσιάζοντας ένα μέρος της «ατομικής» της ελευθερίας αφού δέθηκε και επίσημα πλέον στο άρμα των ισχυρών της Δύσης, αναγκαζόμενη να ακολουθεί καταϊδρωμένη τις εξελίξεις σαν φτωχός συγγενής που ήταν και εξακολουθεί να είναι (προφανώς, λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο «Κρόνιες» στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας).
Και ας έρθουμε τώρα και στα επίκαιρα. Ο πλανήτης Κρόνος από τις 2 Σεπτεμβρίου 2007 βρίσκεται στο ζώδιο της Παρθένου. Ήδη από τις 23 Αυγούστου 2007, μία ημέρα μετά τη σύνοδο Ήλιου-Κρόνου στην τελευταία μοίρα του πύρινου Λέοντα η Ελλάς έζησε ένα φοβερό εφιάλτη με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Πελοπόννησο. Τέλη 2007-αρχές 2008 ανακοινώθηκαν σκληρά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που επηρεάζουν κυρίως τις νέες γενιές. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού καθώς είδαμε τη θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στα κρούσματα ντόπινγκ που προκάλεσε μία πολύ σκληρή (Κρόνια) απομυθοποίηση των ένδοξων αθλητικών επιτευγμάτων του παρελθόντος. Επίσης είδαμε την αποτυχία της εθνικής μας στο Euro η οποία αντιδιαστέλλεται στη μεγάλη επιτυχία του 2004 λόγω Δία. Είδαμε, επίσης, πολύ μεγάλα σκάνδαλα (Siemens, Ζαχόπουλος, Βατοπέδιο κτλ). Κατά τη διάρκεια του 2008, και πολύ πριν χτυπήσει η παγκόσμια κρίση, οι εγχώριες έρευνες και δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία πρωτοφανή απαισιοδοξία και ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση και τη συνταξιοδοτική τους μοίρα. Το 60% των Ελλήνων εκφράζει μεγάλο φόβο ότι από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να πέσει στη φτώχεια και να καταστραφεί οικονομικά!
Αρχές Νοεμβρίου 2008 ο Κρόνος βρίσκει απέναντί του τον Ουρανό και μετά από ένα μήνα γίνεται το μπαμ, ένα άγριο ξέσπασμα, αυθόρμητο και κατασκευασμένο ταυτόχρονα, με αφορμή το πολλοστό κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού, το οποίο δυστυχώς κόστισε τη ζωή ενός μικρού παιδιού...
Οι δύο προαιώνιοι εχθροί, ο Κρόνος και ο Ουρανός βρίσκονται σε αντίθεση εδώ και τρεις μήνες, ο πρώτος από την Παρθένο ο δεύτερος από τους Ιχθείς. Αυτή η εκρηκτική αντίθεση θα κρατήσει μέχρι και το 2010 αφού η τελευταία τους συνάντηση θα γίνει στις πρώτες μοίρες του Ζυγού και του Κριού. Το θεμελιωδέστερο δίπολο της αντίθεσης Κρόνου-Ουρανού είναι αυτό της τάξης και του χάους.
Από τη μία ο Κρόνος, η εξουσία και το κατεστημένο, από την άλλη ο Ουρανός, η συλλογική εξέγερση ενάντια στον αυταρχισμό του κράτους και η ακραία αντίδραση απέναντι σε οτιδήποτε το Κρόνιο (αστυνομία, τράπεζες, εξουσία, ακριβά αυτοκίνητα και μαγαζιά). Αυτή η αντίθεση είναι μοιραίο να προκαλεί το χάος.
Η Ελλάς κατά κύριο λόγο επηρεάζεται από το ζώδιο της Παρθένου και ο άξονας που την επηρεάζει περισσότερο είναι ο μεταβλητός άξονας Παρθένου-Ιχθύων. Θυμηθείτε, εξάλλου, ότι η τελευταία αντίθεση Κρόνου-Ουρανού συνέβη το 1965-1967 με τον Ουρανό αλλά και τον Πλούτωνα στην Παρθένο με τον Κρόνο απέναντί τους. Στην προκειμένη, πάντως, περίπτωση του 2008 δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη βίαιη σύνοδο Ήλιου-Άρη στον Τοξότη (τετραγωνίζοντας το ζώδιο της Ελλάδος) που συνέβη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2008 και που φαίνεται να πυροδοτεί πολεμικές καταστάσεις.
Τώρα, λοιπόν, που αναμένεται η γενική κρίση να χτυπήσει και στη χώρα μας ?και λέγεται ότι θα χτυπήσει μετά το καλοκαίρι, όταν τα συνήθη κέρδη από τον τουρισμό θα είναι κατά πολύ μειωμένα- οι Έλληνες φαίνονται πιο πιεσμένοι και απαισιόσοξοι από ποτέ. Η δε κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τραγική και απʼότι ακούγεται όπου ναʼναι θα μπούμε σε καθεστώς επιτήρησης από την ΕΕ λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων. Τουλάχιστον φαίνεται ότι ο Έλληνας έχει αρχίσει να ενεργεί πιο συνετά και να περιορίζει τα καθημερινά του έξοδα. Επίσης, ένα ακόμη καλό του Κρόνου είναι ότι από το καλοκαίρι αναγκαστικά θα μειώσουμε το κάπνισμα! Από 1η Ιουλίου του 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ένας «Κρόνιος» περιορισμός (άνωθεν εντολή της ΕΕ), ενοχλητικός για τους καπνιστές αλλά ωφέλιμος για τη δημόσια υγεία.
Και λέω τη λέξη «καλά» για τον Κρόνο προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μη βιαστείτε να συμπεράνετε από τα λεγόμενά μου ότι θεωρώ το Δία συνώνυμο του «Καλού» και τον Κρόνο συνώνυμο του «Κακού». Όντως, ο Δίας φέρνει τύχη ενώ ο Κρόνος φέρνει προβλήματα, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης. Την ευμενή επιρροή του πλανήτη Δία εάν δεν τη διαχειριστούμε σωστά τότε στην καλύτερη θα μας ωφελήσει λίγο και στη χειρότερη θα μας καταστρέψει (θυμηθείτε πχ. τη φοβερή σπατάλη της Ολυμπιάδας). Τη δυσμενή, όμως, επιρροή του πλανήτη Κρόνου εάν τη διαχειριστούμε σωστά τότε θα μας ευεργετήσει με τρόπο μοναδικό!
Επομένως απέχω πολύ από το να πιστεύω ότι η Ελλάδα κάθε 12 χρόνια θα μεγαλουργεί και κάθε 29 χρόνια θα δεινοπαθεί! Εξάλλου, οι συνθήκες και «όψεις» κάθε 12ετίας και 29ετίας είναι διαφορετικές για κάθε χώρα, συνεπώς αποκλείεται να συμβαίνουν πανομοιότυπες καταστάσεις.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Μάρτιο του 2004 είχαμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού αφού η «μπλε» ομάδα διαδέχτηκε ύστερα από 11 χρόνια την «πράσινη». Ο Δίας θεωρώ ότι όταν κατά τις εκλογές βρίσκεται στο ζώδιο μίας χώρας συνήθως φέρνει αλλαγές κυβερνήσεων και «ανατρέπει» πάγια κατεστημένα, ενώ ο Κρόνος συνήθως συντηρεί το εκάστοτε status quo. Στην Ελλάδα για παράδειγμα με Δία στην Παρθένο το 2004 είχαμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού (με τον πρωθυπουργό να είναι Παρθένος και να εκλέγεται την περίοδο που είχε επιστροφή Δία και την ημέρα της πανσέληνου στην Παρθένο). Ενώ στις εκλογές του 2007 όταν ο Κρόνος ήταν στην Παρθένο το κυβερνών κόμμα κράτησε τα ηνία και παρέμεινε στην εξουσία.
Και τι δεν έχει γραφτεί για τους ποιητές αυτής της γενιάς και για τη θεϊκή έμπνευση που τους κατέλαβε. Ο Λίνος Πολίτης έγραφε: «Η λεγόμενη ?γενιά του 1930?, οι λογοτέχνες δηλ. που παρουσιάστηκαν γύρω από τη χρονολογία αυτή, ανανέωσαν δημιουργικά όχι μόνο την ποίηση αλλά και την πεζογραφία, η οποία στα χρόνια 1920-30 φυτοζωούσε σε μια καθυστερημένη επιβίωση της ηθογραφίας περιγράφοντας τη μίζερη ζωή της φτωχογειτονιάς». Ο Κ. Μητσάκης συμπληρώνει: «Ο όρος ?γενιά του ʼ30? είναι λοιπόν μια πολύ γενική έννοια που καλύπτει όλους τους λογοτέχνες, χρονικά, αλλά δεν εκφράζει την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητά τους. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια σχολή με κοινή ιδεολογία ή κοινές αισθητικές αντιλήψεις, περισσότερο πρόκειται για μια ομάδα συγγραφέων προικισμένων με πολύ ταλέντο αλλά και με διάθεση για δημιουργία υψηλής ευθύνης και μεγάλων απαιτήσεων. Τελικά πρόκειται για μια γενιά με συνείδηση του εαυτού της και της ιστορικής της αποστολής».
Ήδη από το 1929 ο Γιώργος Θεοτοκάς με το ψευδώνυμο Ορέστης Διγενής εξέδωσε το βιβλίο του Ελεύθερο Πνεύμα, με το οποίο ζητούσε την ανανέωση στην ποίηση, την πεζογραφία και την ελληνική σκέψη, που όπως προφητικά έγραφε «είναι καιρός να ζητήσει ελευθερία. Αν έχει αληθινή δύναμη, θα χειραφετηθεί γρήγορα από τους πνευματικούς μιλιταρισμούς που την πιέζουν σήμερα και θα θελήσει να απλωθεί ελεύθερα στους κόσμους των ιδεών. Αυτές μοιάζουν να είναι, στις πολύ γενικές γραμμές τους, οι μελλοντικές κατευθύνσεις της πνευματικής ζωής μας».
Και το θαύμα ξεκινάει...Η «Στροφή» και το «Μυθιστόρημα» του κορυφαίου της γενιάς, του Σεφέρη, οι πρώτες ποιητικές συλλογές του Ελύτη και του Ρίτσου, η «Υψικάμινος» του Εμπειρίκου και ο Εγγονόπουλος, ο Βρεττάκος, ο Γκάτσος, ο Μυριβήλης, ο Κόντογλου, ο Βενέζης, ο Πρεβελάκης, ο Πολίτης και τόσοι άλλοι...ο σκοτεινός Καρυωτάκης, που αν και προγενέστερης γενιάς σφραγίζει ανεξίτηλα την ελληνική ποίηση με το «Ελεγεία και Σάτιρες» (1928)...τα μυθιστορήματα του Τερζάκη και του Καραγάτση...στη ζωγραφική ο Τσαρούχης με τον Κόντογλου... ή και άλλοι δημιουργοί όπως ο Καζαντζάκης με την Οδύσσεια (1938) και ο Βάρναλης με «το Φως που καίει» (1933), παρόλο που δεν εντάσσονται στη «γενιά του ʽ30» καθαυτή.
Ειλικρινά πείτε μου, θυμάστε άλλοτε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας να την έχει κατακλύσει ένα τόσο συγκλονιστικό κύμα Ποσειδώνιας (καλλιτεχνικής) δημιουργίας??
Σε πολιτκό επίπεδο, ο Ποσειδώνας δεν είναι λιγότερο χαοτικός από τον Ουρανό. Ο «κοσμοσείστης» θεός, σαν κυβερνήτης των διπολικών και «διχασμένων» Ιχθύων, φέρνει μεγάλη διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων που καταλήγει στη δικατορία του Μεταξά. Η πιο έντονη, όμως, Ποσειδώνια εμπειρία των Ελλήνων αυτή την περίοδο ήταν σίγουρα το ηρωϊκό έπος του ʼ40, ένα θρυλικό παράδειγμα συναισθηματικής έξαρσης, ομοψυχίας και αυτοθυσίας για χάρη της πατρίδας, το οποίο, δυστυχώς, ακολουθήθηκε από τη φοβερή γερμανο-ιταλο-βουλγαρική κατοχή (ειδικά την περίοδο 1941-1942 ο αποδυναμωμένος ελληνικός λαός γνώρισε φρικτές κακουχίες). Πραγματικά αν το σκεφτούμε, η ομόφωνη επιλογή των Ελλήνων να πολεμήσουν και να θυσιαστούν για χάρη της πατρίδας στο θρυλικό έπος του ʼ40 και η μαρτυρική κατοχή που ακολούθησε έχουν την πεντακάθαρη σφραγίδα του Ποσειδώνα. Αυτές οι συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του έθνους μας δεν θα ξεχαστούν ποτέ... η συναισθηματική μας νοημοσύνη, η συλλογική μας μνήμη (οι κατεξοχήν Ποσειδώνιες έννοιες), δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμα και εμείς που δεν τις ζήσαμε αλλά μας τις περιέγραψαν με δέος οι μεγαλύτεροι...
Η λυτρωτική απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τη γερμανική κατοχή έγινε τον Οκτώβριο του 1944, ένα μήνα μετά την είσοδο του πλανήτη Δία στην Παρθένο. Η χαρά, όμως, του λαού δεν κράτησε πολύ διότι ακολουθήθηκαν τα τραγικά Δεκεμβριανά και η κορύφωση του ελληνικού εμφυλίου. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν σχετίζεται με το Δία αλλά με τον Ουρανό στους Διδύμους (1942-1949) που τετραγώνιζε την Παρθένο της Ελλάδας. Ο Ουρανός στους Διδύμους είναι
θέση που πάντα προκαλούσε μεγάλους εμφύλιους ανά τον κόσμο, διότι οι Δίδυμοι είναι το πλέον «διχασμένο» ζώδιο και ο Ουρανός είναι ο κατεξοχήν πλανήτης της συλλογικής συνείδησης και των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Θυμίζω ότι ο μεγάλος Αμερικάνικος Εμφύλιος (Βόρειοι και Νότιοι) συνέβη το 1861-1865, όταν ο Ουρανός βρισκόταν στους Διδύμους. Παρόμοια, ο «Πόλεμος της Ανεξαρτησίας» (1775-1783), που οδήγησε στην ίδρυση των ΗΠΑ και που ουσιαστικά ήταν ένας μεγάλος εμφύλιος μεταξύ βρετανικών δυνάμεων στον οποίο αργότερα αναμίχτηκαν και άλλες δυνάμεις, συνέβη πάλι με τον Ουρανό στους Διδύμους. Έτσι, λοιπόν, και την περίοδο 1942-1949, που ο Ουρανός βρισκόταν στους Διδύμους, είχαμε σφοδρές εσωτερικές συγκρούσεις σε διάφορες χώρες, ταυτόχρονα με τον παγκόσμιο πόλεμο αλλά και ύστερα από αυτόν, με το ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου. Το φοβερό, μάλιστα, είναι ότι τα τραγικά Δεκεμβριανά ξέσπασαν στην Αθήνα την 3η Δεκεμβρίου 1944, την ημέρα που ο Τοξότης Ήλιος συνάντησε ακριβώς απέναντί του τον Ουρανό στην 11η μοίρα των Διδύμων, αντίθεση που τετραγωνίζει την Παρθένο της Ελλάδας!!
Την τελευταία φορά που ο πλανήτης Ουρανός βρισκόταν στην Παρθένο ήταν από το 1961 έως το 1968. Στην περίοδο αυτή σπουδαίοι Έλληνες αποκτούν παγκόσμια φήμη χάρη στο σπουδαίο έργο τους, όπως ο Θεοδωράκης το 1964 με τη μουσική του Ζορμπά, ο Χατζηδάκης, ο Σεφέρης (ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ το 1963), ο Κορνήλιος Καστοριάδης (από τους βασικούς εμπνευστές του Μάη του ʼ68), ο Καζαντζάκης και άλλοι (ο τελευταίος πέθανε το 1957, όμως τα έργα του γνώρισαν εκπληκτική διεθνή απήχηση τη δεκαετία του ʼ60, ειδικά ο Ζορμπάς, το κορυφαίο σύγχρονο σύμβολο της ελεύθερης ψυχής). Ωστόσο, την ταραγμένη αυτή δεκαετία έχουμε συγκλονιστικές κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις στη χώρα μας οι οποίες κατέληξαν στην επιβολή δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967. Οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής επηρεάστηκαν σημαντικά και από το πέρασμα του Πλούτωνα από την Παρθένο (1957-1971), ο οποίος επέφερε πολύ σκοτεινό και αυταρχικό πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, καθώς και μία ριζική μεταμόρφωση του ελληνικού κράτους. Επηρεάστηκαν, όμως, και από την εκρηκτική αντίθεση Κρόνου (Ιχθείς)-Ουρανού (Παρθένο) από το 1965 έως το 1967, η οποία επέφερε μεγάλη ένταση στη χώρα (αποστασία, δολοφονία Λαμπράκη, χάος και σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, επιβολή δικτατορίας).
Δυστυχώς, όμως, οι ξένοι δεν είναι ξενέρωτοι, απλά είναι cool, έχουν τρόπους και «they mind their own business», ενώ εμείς είμαστε ένας νευρωτικός και αγχώδης λαός, με εμφανή κόμπλεξ και με μία έμφυτη αρνητικότητα που μας κάνει να απαξιώνουμε και να γκαντεμιάζουμε ο ένας τον άλλο (ο γάτος ο Νίτσε μας είχε καταλάβει καλύτερα από τον καθένα όταν μίλαγε για το «ξεχείλισμα της νευρικής ενέργειας του Έλληνα», την «έμφυτη απαισιοδοξία του» και τα «ανταγωνιστικά του ένστικτα»).
Αυτή η έμφυτη αρνητικότητα λανθασμένα συσχετίζεται από το Θωμά Γαζή με τον Αιγόκερω. Ο Γαζής γράφει στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού Jupiter ότι η Ελλάδα είναι Αιγόκερως και για να το αιτιολογήσει λέει μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες περιφέρουν τη μιζέρια τους από εδώ και από εκεί και διαλαλούν διαρκώς τα προβλήματά τους!! Μάλιστα....μα αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της Παρθένου τότε ποιό είναι?? Για τον Αιγόκερω γνωρίζουμε ότι από περηφάνια συνήθως εσωτερικεύει τα προβλήματα και τον αρνητισμό του, τα κρατάει μέσα του και προσπαθεί να τα διαχειριστεί μόνος του, σε αντίθεση με τη λαλίστατο Παρθένο που όταν την/τον πιάνει η άρνηση δεν γίνεται να μην πετάξει τον αναστεναγμό, τη γκρίνια, την κριτική και την κακία! Ας το δούμε, λοιπόν, κι έτσι: oι Έλληνες είμαστε επικριτικοί για τα πάντα -η κριτική, η σάτιρα και το κουτσομπολιό είναι από τα μεγάλα μας ταλέντα- είμαστε γκρινιάρηδες και καχύποπτοι -πάντα μας φταίει η ατυχία μας και ο πόλεμος που μας κάνουν οι εχθροί μας, εσωτερικοί και εξωτερικοί- αντιπαθούμε το συν-Έλληνα, είμαστε νευρικοί, αγχώδεις, εξαιρετικά ευμετάβλητοι, ανικανοποίητοι και αναποτελεσματικοί στους στόχους μας σαν λαός....είμαστε, όμως, και τετραπέρατοι, έχουμε φοβερή αίσθηση του χιούμορ, κάνουμε τρελό χαβαλέ και έχουμε προχωρημένη επικοινωνιακή δεξιότητα (στο εξωτερικό όταν ταξιδεύουμε και λέξη να μην γνωρίζουμε θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε με ιδιότυπους κώδικες επικοινωνίας)...τι ζώδιο λέτε, λοιπόν, να είμαστε???
Και η πλάκα είναι ότι το Σεπτέμβριο σε ένα αστρολογικό συνέδριο στην Εύβοια ο Γαζής ρώτησε τον πρόεδρο μίας γνωστής Ιταλικής σχολής τι πιστεύει, «η Ελλάδα είναι Υδροχόος ή Αιγόκερως?». Ο συμπαθέστατος πρόεδρας το σκέφτηκε καλά και μετά από λίγο απάντησε: «I think Greece is Virgo...» εκπλήσσοντας τους παρευρισκόμενους, πλην εμού φυσικά!! Αμέσως του έπιασα κουβέντα εξηγώντας του ότι συμφωνώ μαζί του. Του εξέθεσα τις απόψεις μου, ανέφερα τον Πτολεμαίο και το θεό Ερμή του μύθου, συμφώνησε και συμπλήρωσε πολύ εύστοχα ότι ο Ερμής που επηρεάζει τους Έλληνες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Ερμής των Διδύμων αλλά ο γήινος Ερμής της Παρθένου, ενώ στο τέλος είπε την κορυφαία ατάκα: ?Greeks are sneaky?, δηλαδή «οι Έλληνες είναι πονηροί».
Οι θεωρίες, λοιπόν, είναι περιττές, εμπειρικά κρίνονται όλα. Αρκεί να έρθει ένας έμπειρος και διαισθητικός ξένος αστρολόγος στην Ελλάδα για να νιώσει αμέσως τα vibes του Έλληνα και να αγνοήσει την κούφια θεωρία περί Υδροχόου. Αμέσως θα καταλάβει πόσο sneaky, πόσο σιγανοπαπαδιές είμαστε, πόσο διπρόσωποι και κουτοπόνηροι, πόσο ερειστικοί, ανικανοποίητοι, νευρωτικοί, γκρινιάρηδες αλλά και πόσο εύστροφοι, τετραπέρατοι, επικοινωνιακοί και πλακατζήδες είμαστε σαν λαός.
Καταρχάς, Παρθένος δεν ήταν μόνο η Αθήνα αλλά και η Σπάρτη η οποία είχε φτάσει σε ένα τρομακτικό (κυριολεκτικά) επίπεδο οργάνωσης και προγραμματισμού. Αλλά ακόμα και η Αθήνα διαρκώς ταλαντευόταν μεταξύ απολυταρχικών και δημοκρατικών πολιτευμάτων, μεταξύ, δηλαδή, «τάξης» και «χάους», μεταξύ περιορισμού και ελευθερίας, κάτι που ισχύει και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Φιλοσοφικά μιλώντας, η Τάξη και η Αταξία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος διότι η μία οδηγεί στην άλλη, γιʼαυτό και ο «άτακτος» αρχαίος Έλληνας κατόρθωσε να φτάσει σε εκπληκτικά επίπεδα οργάνωσης, «τακτικότητας» και τέλειας, αψεγάδιαστης καλλιτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας. Το θέμα μας όμως είναι η αστρολογία και γιʼαυτό θα περιοριστούμε σε αστρολογικές αναφορές.
Οφείλουμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζώδιο της Παρθένου είναι ίσως το πιο παρερμηνευμένο απʼόλα. Υπάρχει και εδώ μία ανόητη υπεραπλούστευση και παραπληροφόρηση την οποία οφείλουμε να δείξουμε. Η σπουδαία αστρολόγος ?και Παρθένος στο ζώδιο- Liz Greene έχει τα σωστά λόγια: «Είναι καιρός να διαλύσουμε το μύθο που περιβάλλει την Παρθένο σαν το καλό κορίτσι που δεν ζει παρά για να αδειάζει σταχτοδοχεία και να ξεσκονίζει έπιπλα. Η ευπρεπής, οργανωμένη και πάντα καθώς πρέπει ύπαρξη με τις οικονομίες στην τράπεζα (για ώρα ανάγκης) και την πεντακάθαρη κουζίνα, είναι μία εικόνα που προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων στους περισσότερους Παρθένους. Η ενάρετη, αγνή δεσποσύνη με τα ξέπλεκα μαλλιά, όπως παρουσιάζεται στα κοσμήματα και στα ζωδιακά μπιχλιμπίδια, δεν έχει επίσης καμία σχέση με το θέμα μας. Για κάποιους ακαθόριστους λόγους που είναι πολύ μακριά από την αλήθεια, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους η Παρθένος έπεσε θύμα της απόπειρας εκχριστιανισμού ή «ηθικοποίησης» ενός συστήματος ενός συστήματος συμβόλων που είναι πολύ παλαιότερο και πιο ολοκληρωμένο από το Χριστιανισμό. Κάποια ζώδια αλλοιώνονται στην προσπάθεια να προσδώσουμε κοινωνική ηθική σε σύμβολα, όπως η Παρθένος και ο Σκορπιός, που έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Η Παρθένος, λοιπόν, όπως και οι περισσότεροι Σκορπιοί, είναι πολύ δυσαρεστημένη από αυτή την παρεξήγηση. Ειδικά όσοι δεν αγαπούν την τάξη και μάλιστα δεν δίνουν δεκάρα για το αν θα είναι ακριβείς στο ραντεβού τους....».
Όπως και τα υπόλοιπα μεταβλητά ζώδια, έτσι και η Παρθένος είναι πολυσύνθετο ζώδιο και βγάζει ποικιλία χαρακτήρων. Και συμφωνώ απόλυτα με τη Greene ότι πολλοί Παρθένοι δεν έχουν καμία αγάπη για την τάξη και την προβλεπόμενη ρουτίνα! Επιπλέον, η παρατηρήση του συγκεκριμένου ζωδίου με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι όποιες εμμονές και νευρώσεις των Παρθένων με την τάξη και την πρόγνωση οφείλονται στο ότι αυτό το ζώδιο συχνά έλκει το χάος. Όταν διαρκώς γύρω σου επικρατεί το χαοτικό, το πολύπλοκο και το απρόβλεπτο, τότε είναι πολύ λογικό να προσπαθείς να προβλέπεις και να ελέγχεις όσο περισσότερους παράγοντες μπορείς στην παράλογη καθημερινότητά σου. Εκεί, λοιπόν, που οι περισσότεροι βλέπουν «ένα άτομο τελειομανές που αγαπάει την τάξη» εγώ στην Παρθένο βλέπω ένα άτομο νευρωτικό, με ιδιαίτερα πολύπλοκο, σχεδόν χαοτικό, νοητικό μηχανισμό. Ωστόσο το χάος έχει πολλούς τρόπους να εκδηλώνεται στη ζωή μας και γιʼαυτό ένας έξυπνος Παρθένος αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα της αγχωτικής τελειομανίας. Το τέλειο φυσικά είναι ανέφικτο και πάντα μία μικρή ατυχία είναι ικανή να χαλάσει και το πιο τέλεια υπολογισμένο σχέδιο (οι παραδοσιακά γκαντέμηδες Παρθένοι μάλλον γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο ζώδιο το διαβόητο νόμο του Μέρφι, πιστεύοντας ακράδαντα ότι σε αυτό τον κόσμο τα πάντα φαίνονται να συνομωτούν για να τους σπάσουν τα νεύρα!).
Παρόμοια, λοιπόν, η χαοτικότητα που ακολουθεί το «νευρωτικό» Έλληνα από την αυγή της ύπαρξής του τον ώθησε σε μία τιτάνια προσπάθεια εκλογίκευσης και ταξινόμησης του κόσμου (το «νευρωτικός» είναι περιγραφή του Νίτσε που αναφέρθηκε στο ξεχείλισμα της νευρικής ενέργειας των Ελλήνων!). Νόησε το χάος καλύτερα από τον καθένα και γιʼαυτό θέλησε να το ξεδιαλύνει μέσω της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Εξέτασε σε βάθος και βίωσε τα σκοτεινότερα ανθρώπινα πάθη, τρομάζοντας με το «άλογο» και ακατανόητο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσω του κοσμικού κατεργάρη και θεϊκού Λόγου, του Ερμή, μπόρεσε να εκφράσει με απαράμιλλο τρόπο την κωμικοτραγική υπόσταση της ζωής, θεοποιώντας παράλληλα το Μέτρο και τη Μεσότητα ως τη μοναδική λύση που οδηγεί στην πραγματική ευδαιμονία. Πόσο δίκιο είχε, λοιπόν, ο Νίτσε όταν έγραφε ότι η εμμονή των Ελλήνων με το Μέτρο ήταν περισσότερο μία ενστικτώδης αντίδραση και προφύλαξη του Έλληνα από τον ίδιο τον εαυτό του και την επικίνδυνη ροπή του προς το Υπέρ-Μετρο!!
Ας τα δούμε, λοιπόν, ένα-ένα.
Καταρχάς, μιλάμε για ένα λαό ανέκαθεν υλιστικό (η Παρθένος είναι ζώδιο της Γης, είναι δηλαδή ζώδιο «υλιστικό») αλλά και λαό εξαιρετικά ευμετάβλητο (η Παρθένος είναι μεταβλητό ζώδιο). Μιλάμε για ένα λαό που το κορυφαίο επίτευγμά του αλλά και το χειρότερο ελάττωμά του ονομάζεται «ΚΡΙΤΙΚΗ»! Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί δική μου ανακάλυψη μιας και κορυφαίοι ιστορικοί, φιλόλογοι, φιλόσοφοι και στοχαστές έχουν καταλήξει όμοφωνα ότι «ο Έλληνας γέννησε την Κριτική» και ότι αυτός ήταν που έθεσε τις βάσεις για την επιστημονική πρόοδο του δυτικού, κυρίως, κόσμο. Ο Όσκαρ Ουάιλντ για παράδειγμα έγραψε μερικές από τις ωραιότερες σελίδες του στα περί «Κριτικής» αναφέροντας ότι οι Έλληνες γέννησαν το κριτικό πνεύμα, ενώ οι κλασικιστές Hanson και Ηeath έκαναν μία εξαιρετική ανάλυση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ήταν που για πρώτη φορά στην ιστορία εκδηλώθηκε η ανάγκη και ικανότητα της κριτικής εξέτασης του κόσμου, των θεσμών και πολιτευμάτων, των ηγετών της πολιτείας και πάνω απʼόλα η ικανότητα της «αυτοεξέτασης», η πεμπτουσία του έλλογου ανθρώπινου βίου.
Ο «κριτικός πολίτης» και η «αυτοεξέταση», λοιπόν, δεν γεννήθηκαν πουθενά αλλού παρά στην Ελλάδα και οδήγησαν στη γέννηση της φιλοσοφίας και την καθιέρωση της Δημοκρατίας. Εάν, λοιπόν, ψάξουμε να βρούμε πού οφείλεται το αρχαίο θαύμα του ελληνικού πολιτισμού θα καταλήξουμε στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας είναι αυτός που γέννησε το κριτικό πνεύμα, χάρη στο οποίο συστημοποίησε και τελειοποίησε κάθε τέχνη και επιστήμη. Με όπλο την εκπληκτική οξυδέρκεια, παρατηρητικότητα και υπεραναλυτικότητά του κατόρθωσε να αποκωδικοποιήσει τα ερμητικά μυστικά του Κόσμου και του Ανθρώπου, γεννώντας την Κριτική σε όλες τις μορφές, από την υψηλή φιλοσοφία μέχρι την ανελέητη σάτιρα των πάντων (ακόμα και των θεών!!). Έβγαλε την ανθρωπότητα από το μεταφυσικό σκοταδισμό, γεννώντας τον ορθολογισμό, την προηγμένη επιστημονική έρευνα και τη φιλοσοφία, θέτοντας τους αξεπέραστους και αντικειμενικούς κανόνες των μαθηματικών, των τεχνών, των μουσικών αρμονιών και γεννώντας, χάρη, κυρίως, στον Αριστοτέλη, την αναλυτική επιστήμη της Λογικής. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο που αυτός ο τόσο διανοητικός και επικοινωνιακός λαός συνέθεσε την κορυφαία γλώσσα όλων των εποχών, την ανυπέρβλητη ελληνική γλώσσα. Ούτε είναι τυχαίο βέβαια που εξύψωσε τη ρητορική τέχνη και αγάπησε το διάλογο τόσο πολύ ώστε να τον καθιερώσει ως καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό μέσο έκφρασης (τραγωδίες, διάλογοι Πλάτωνα).
Οι Έλληνες ανέκαθεν τελούσαν υπό την επιρροή του θεού Ερμή, του κυβερνήτη της Παρθένου, του πιο Έλληνα μεταξύ των θεών. Όλη η αλήθεια βρίσκεται στα περιβόητα λόγια του Αιγύπτιου ιερέα προς το Σόλωνα που αναφέρει ο Πλάτων: «ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!», είπε ο Αιγύπτιος μύστης κατακρίνοντας την έλλειψη μνημονικού των Ελλήνων και την άγνοια της αρχαίας ιστορίας τους. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός για τον Έλληνα, για αυτό το αιώνιο παιδί, τον αιώνιο Ερμή, τον αιώνια αντιφατικό και δίβουλο! Άναρχος, άνομος, εύστροφος, ευμετάβλητος, ερειστικός, πάντα υπερβολικός στις αντιδράσεις του, πάντα καχύποπτος και επικριτικός προς τους πάντες και τα πάντα, αμετροεπής, δαιμόνιος, ξεροκέφαλος, ανεύθυνος, λάτρης της αταξίας και της παρανομίας.
Όλα τα ελαττώματα, λοιπόν, της φυλής μας δεν είναι σύγχρονα γνωρίσματα αλλά υπάρχουν από παλιά. Η ελληνική φυλή από αρχαιοτάτων χρόνων εκδήλωσε πρωτοφανή μεταβλητότητα, τάση προς την αταξία, την ασυδοσία και την εξαπάτηση, απέχθεια για την ιεραρχία, έλλειψη συλλογικής ενότητας και σκοπιμότητας (η αντιπάθεια του έλληνα για το συν-έλληνα παραμένει στους αιώνες θρυλική!), αγάπη για οτιδήποτε εύκολο, γρήγορο, εφήμερο και παράνομο, σατιρική και απαξιωτική διάθεση προς τα πάντα, καθώς και μία μοναδική ικανότητα για σπουδαία, σχεδόν υπεράνθρωπα, κατορθώματα τα οποία όμως στη συνέχεια αμαυρώνει όντας ανίκανη να τα διαχειριστεί σωστά και οργανωμένα. Ψυχοσύνθεση αλλόκοτη και διφυής, πότε φιλική και υπερβολικά εξυπηρετική, στα όρια της δουλοπρέπειας, και πότε ανεξήγητα ερειστική, εχθρική και ανταγωνιστική, ακόμα και για τα πιο ασόβαρα ζητήματα. Πνεύμα ζωηρό και νευρώδες, εξαιρετικά δεκτικό, πολλυσυλλεκτικό, επινοητικό αλλά και υπερβολικά καχύποπτο και αντιδραστικό, εξαιρετικά καλλιεργημένο και πολυμαθές, αλλά και εξαιρετικά συγχυσμένο και παιδαριώδες, ικανό να χλευάζει τα σπουδαιότερα ζητήματα και πρόσωπα και να μεγαλοποιεί και να εξυψώνει τα πιο ασήμαντα, ικανό να τραγικοποιεί την πιο ασήμαντη αποτυχία και να μεγαλοποιεί το πιο ασήμαντο κατόρθωμα!
Αυτή η Ερμητική χαοτικότητα και οι δημιουργικές της δυνατότητες εκδηλώθηκαν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ιερή πόλη των Αθηνών. Η πόλη του Παρθενώνα και των λοιπών τέλειων κτισμάτων και αγαλμάτων αποτέλεσε το ισχυρότερο ενεργειακό κέντρο όπου εκδηλώθηκε η Ιδέα της Παρθένου, όντας η πόλη όπου όλες οι ερμητικές δραστηριότητες - τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η ρητορική, το εμπόριο, ο αθλητισμός - γνώρισαν πρωτοφανή άνθηση. Πάνω απʼόλα, όμως, εδώ ήταν που άνθησε η τέχνη του λόγου, του δια-λόγου και, γενικά, του διαλεκτικού τρόπου ζωής, καθώς παντού έβλεπες άνδρες να συναθροίζονται, είτε στην αγορά είτε σε σπίτια είτε οπουδήποτε αλλού, για να συζητήσουν περί παντός επιστητού! Η πόλη της Αθήνας, βέβαια, ειδικά στη σύγχρονη εποχή εκπέμπει και έναν έντονο αρνητισμό, όντας η πόλη του άγχους, των νευρώσεων, των τρελών ρυθμών, της άναρχης δόμησης και κίνησης (η σύγχρονη Αθήνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πόλη όπου ο Ερμής είναι πάντα ανάδρομος!!). Ακόμα και στην αρχαιότητα το φαινόμενο της ασυδοσίας και των νευρωτικών συμπτωμάτων των Αθηναίων ήταν έντονο και γιʼαυτό ο Πλάτων συνήθιζε να λέει ότι «ο ενάρετος Αθηναίος είναι ο πιο ενάρετος όλων» διότι σε αυτή τη δημοκρατική πόλη οι πολίτες είχαν αυξημένο βαθμό ελευθερίας και συνήθιζαν να κάνουν του κεφαλιού τους (από τότε!) περιφρονώντας τους νόμους.
Καταρχάς, έχω με το μέρος μου το μεγάλο Πτολεμαίο της αρχαιότητας. Σπανίως αναφέρεται από τους σημερινούς αστρολόγους, είτε από άγνοια είτε σκόπιμα, ότι οι γνωστότεροι αρχαίοι αστρολόγοι, ο Πτολεμαίος και ο Ηφαιστίων ο Θηβαίος, είχαν εκθέσει, πολύ πριν από εμένα, την άποψη ότι η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος επηρεάζεται από το ζώδιο της Παρθένου. Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο «...η Ελλάδα (σ. εννοεί από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία), η Αχαία, η Κρήτη...η Ρόδος και η Πελοπόννησος βρίσκονται κάτω από την Παρθένο», ενώ σύμφωνα με τον Ηφαιστίωνα «κάτω από την Παρθένο βρίσκονται η Ρόδος, οι Κυκλάδες, η Αχαία, η Σπάρτη και η Λακωνική» και «κάτω από το Λέοντα βρίσκεται η Ελλάδα». Όσον αφορά την Κρήτη οι δύο αστρολόγοι διαφωνούν μιας και ο Ηφαιστίων την αποδίδει στον Τοξότη ενώ ο Πτολεμαίος την αποδίδει, όπως ήδη αναφέραμε, στην Παρθένο. Όσον αφορά τη Θράκη ο Πτολεμαίος την αποδίδει στον Αιγόκερω ενώ ο Ηφαιστίων στον Καρκίνο. Τέλος, η Μακεδονία αποδίδεται στον Αιγόκερω από τον Πτολεμαίο ενώ άλλοι μελετητές την αποδίδουν στο Λέοντα.
Οι παραπάνω απόψεις των αρχαίων ερευνητών τονίζουν δύο πολύ σημαντικές διαστάσεις του θέματος:
1) Το ζώδιο της Παρθένου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας,
2) το ωροσκόπιο μίας σύγχρονης χώρας δεν είναι οπωσδήποτε ενιαίο. Θεωρώ ότι τα ζώδια των αρχαίων τόπων βασίζονταν σε αρχαίες εσωτερικές παραδόσεις που με τη σειρά τους στηρίζονταν σε κάποια «ιερή γεωγραφία». Ο τελευταίος όρος σημαίνει ότι κάθε τόπος έχει συγκεκριμένη αστρολογική ενέργεια η οποία υιοθετείται από τον εκάστοτε λαό που τον κατοικεί. Από τόπο σε τόπο η αστρολογική επιρροή μεταβάλλεται, άρα μία σύγχρονη χώρα πιθανόν να επηρεάζεται από παραπάνω από ένα ζώδιο.
Όταν είχα εκθέσει την άποψη μου περί ιερής γεωγραφίας στο forum της Ελληνικής Αστρολογίας ο Θωμάς Γαζής είχε διαφωνήσει λέγοντάς μου «πώς γίνεται ένα διαρκώς περιστρεφόμενο κομμάτι Γης (πχ. η Ελλάδα) να σχετίζεται συνεχώς με ένα σταθερό σημείο του ζωδιακού (πχ. την Παρθένο)?». Του απάντησα ότι γίνεται με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε ότι ένας διαρκώς περιστρεφόμενος πλανήτης, ο Ερμής, σχετίζεται συνέχεια με το σταθερό ζωδιακό σημείο της Παρθένου. Με αυτή την απάντηση εννοώ ότι ο πραγματικός τρόπος σύνδεσης ζωδίων-πλανητών-τόπων-ανθρώπων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος σε εμάς και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε τα αποτελέσματά του. Και αλίμονο εάν οι αστρολόγοι θεωρούν ότι έχουν βρει όλες τις αιτιολογίες και απαντήσεις στα ερωτήματά τους...αλίμονο εάν δεν έχουν κατανοήσει την ποσότητα των πληροφοριών που αγνοούμε.
Καταρχάς, η άποψη του Γαζή υστερεί λόγω της έλλειψης του Ωροσκόπου. Από εκεί και πέρα, οι Έλληνες ήταν πάντα απείθαρχοι και ανοργάνωτοι, άρα δεν έχουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Αιγόκερω. Πάντα ζούσαμε κάτω από ένα κράτος που σπανίως έχτιζε σοβαρές και ουσιαστικές δομές. Σχεδόν ποτέ δεν δείξαμε ?ειδικά η εξουσία- τη μακροχρόνια σκοπιμότητα του Αιγόκερω, αντιθέτως διακρίνομασταν πάντα για την αγάπη για οτιδήποτε γρήγορο, εύκολο και εφήμερο. Ειδικά μάλιστα ο συνδυασμός Αιγόκερω με Σελήνη στο Ζυγό είναι εντελώς αταίριαστος με τη φύση των Ελλήνων! Μιλάμε για τα δύο «Κρόνια» ζώδια και εάν όντως ίσχυε αυτή η άποψη τότε εδώ και πολύ καιρό θα ζούσαμε σε μία «Κρόνια» κοινωνία των τύπων, μία κοινωνία με αυστηρούς νόμους, σχετική αξιοκρατία και ιεραρχία. Επιπλέον, η Σελήνη στο Ζυγό θα έδινε μία ενστικτώδη ανάγκη για ειρηνική εσωτερική συμβίωση, καλαισθησία στη δόμηση των πόλεων, καθώς και ευγένεια στις καθημερινές και διαπροσωπικές σχέσεις.
Η ελληνική πραγματικότητα, όμως, είναι ακριβώς αντίθετη. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κυριαρχεί το κατιναριό και η μικροπρέπεια, μία χώρα καταραμένη να είναι πάντα διχασμένη δύσκολα γίνεται να έχει Σελήνη στο Ζυγό (όσο δύσκολες όψεις κι αν αυτή δέχεται). Η παροιμιώδης έριδα και διχόνοια, η διαφθορά και ατιμωρησία, η ακαλαισθησία, η αδιακρισία και η νοοτροπία του «όχλου» πάντα αποτελούσε και αποτελεί μερικά από τα χαοτικά χαρακτηριστικό του Νεοέλληνα τα οποία δεν ταιριάζουν με τον Κρόνιο συνδυασμό Αιγόκερω-Ζυγού (κι ας είναι δυσαρμονικά ζώδια μεταξύ τους).
Από την άλλη, ο σύγχρονος Έλληνας σχεδόν ποτέ δεν έδειξε τη συλλογική ενότητα, προοδευτικότητα, πνευματικότητα αλλά και ταπεινότητα του Υδροχόου, αντιθέτως φημίζεται για την ακραία εσωτερική αντιπαράθεση, διχόνοια και ιδιοτέλεια που τον χαρακτηρίζει από αρχαιοτάτων χρόνων. Επιπλέον, οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν λαός υλιστικός και συντηρητικός, γεμάτος ταμπού και προκαταλήψεις, καταδικάζοντας πάντα στην «πυρά» τις μεγαλοφϋίες και τους ξεχωριστούς ανθρώπους που γεννιόντουσαν ανάμεσά τους.
Οφείλω, πάντως, να παραδεχτώ ότι η άποψη περί Υδροχόου είναι λιγότερο αταίριαστη λόγω των Διδύμων σε Σελήνη και Ωροσκόπο. Όντως, το στοιχείο των Διδύμων φαίνεται να υπάρχει. Οι Έλληνες είναι πανέξυπνοι, «διφυείς», φλύαροι, παράτυποι, άνομοι και μονίμως διχασμένοι, η δε έλλειψη μνημονικού που τους διακρίνει έχει σατιριστεί από τον Πλάτωνα στον «Κριτία» -με την περίφημη ρήση του Αιγύπτιου σοφού «εσείς οι Έλληνες είσαστε πάντα παιδιά»- μέχρι τον τέως πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όταν αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είχε ισχυριστεί ότι «σε ένα μήνα θα έχει ξεχαστεί»!! Ωστόσο και πάλι, η άποψη περί Υδροχόου δεν πείθει. Πάνε να μας πουν δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει Ήλιο-Ερμή-Ουρανό στον Υδροχόο, Σελήνη-Ωροσκόπο στους Διδύμος και Άρη στον Τοξότη!!! Και μάλιστα με Ήλιο-Ουρανό στα τέλη του 9ου οίκου, πάνω στο Μεσουράνημα!! Μα είμαστε στα καλά μας?? Εδώ μιλάμε για τα τρία πιο φιλελεύθερα, προοδευτικά και πρωτοποριακά ζώδια! Κοιτάξτε γύρω σας...βλέπετε κάτι τέτοιο?? Κοιτάξτε πίσω τους τελευταίους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας μας και πείτε μου αν βλέπετε πουθενά Υδροχόο, Δίδυμο και Τοξότη?? Βλέπετε πουθενά προοδευτικότητα, νεωτερισμό και όραμα? Ένας λαός τόσο συντηρητικός, παραδοσιακός, «οικογενειάκιας» και κομπλεξικός όσο εμείς γίνεται ποτέ να έχει αυτό το χάρτη??? Και βέβαια η αντίθεση Ήλιου-Κρόνου δεν είναι αρκετή από μόνη της να καταπιέσει τόσο πολύ τους Υδροχοοδιδυμοτοξότες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Όσον αφορά την άποψη που θέλει τον Ωροσκόπο μας Ταύρο φαίνεται να έχει κάποια βάση λόγω της ροπής του Έλληνα προς την καλοπέραση και το βόλεμα -ενώ και η Σελήνη στο 2ο οίκο με τον Ήλιο στον 10ο οίκο δείχνουν να ταιριάζουν στον Έλληνα και την υλιστική και «οικογενειακή» ψυχοσύνθεσή του- όμως η ηρεμία και ισορροπία του συγκεκριμένου ωροσκόπου δεν μου πολυκάθονται με τον Έλληνα.
Ωστόσο ξαναλέω ότι αυτές οι απόψεις με όλη την αληθοφάνεια που μπορεί να έχουν αδυνατούν να με πείσουν διότι ο πρωταρχικός τους συλλογισμός είναι λάθος. Ας περάσω, λοιπόν, στο παρασύνθημα.
Πριν από ένα μήνα παρακολούθησα τη μετριότατη εκπομπή του Χαρδαβέλα που είχε θέμα τις αστρολογικές προβλέψεις για το 2009. Δεν άντεξα παραπάνω από μισή ώρα λόγω των όσων ακούστηκαν, όπως πχ. οι πομπώδεις ανοησίες της Παγιατάκη ότι η εποχή του Υδροχόου θα ξεκινήσει το 2700 (!!), ή ότι ο Πλούτων θα κάτσει στον Αιγόκερω για 23 χρόνια (!!) και όχι για 14 που είναι το σωστό! Κάποια στιγμή η νεαρή συμπαρουσιάστρια της εκπομπής είχε την πολύ εύλογη απορία: «Γιατί επηρεάζει αστρολογικά η γέννηση και όχι η σύλληψη?». Ο αστρολόγος που της απάντησε πήρε το ύφος του ξερόλα και με πλήρη ασάφεια απάντησε: «Είναι το ίδιο πράγμα...είτε μιλάμε για γέννηση είτε για σύλληψη...μην το ψάχνετε, είναι εσωτερικά θέματα των αστρολόγων αυτά». Η κοπελίτσα φυσικά έμεινε με την απορία....
Και κάθομαι και σκέφτομαι: Πώς να ενδιαφερθεί ουσιαστικά ο κόσμος για την ιερή επιστήμη της Αστρολογίας όταν την υπερασπίζονται δημόσια ημιμαθείς άνθρωποι που το μόνο που ξέρουν να λένε όταν βγαίνουν στο γυαλί είναι αυτές οι ανόητες προβλέψεις?? Πώς να επανακτήσει η αστρολογία τη χαμένη της αίγλη και τιμή όταν η «βιτρίνα» της είναι τόσο αντιαισθητική???
Τέλος πάντων....Για να κλείσουμε αυτό το ζήτημα θα δώσω μία συγκεκριμένη απάντηση, με βάση τη δική μου ενόραση των πραγμάτων, για να κάνω σαφή τον ακριβή λόγο που η αστρολογία ασχολείται με τη στιγμή της γέννησης και όχι της σύλληψης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο οξυγονώνεται και τρέφεται μέσω του ομφάλιου λώρου που το συνδέει με τη μητέρα του. Πρόκειται για μία καθαρά «σεληνιακή» περίοδο, δηλαδή ένα απολύτως δεκτικό στάδιο της ζωής όπου το έμβρυο είναι απολύτως εξαρτημένο από τη μητέρα του. Μόλις το μωράκι βγει από τη μήτρα οι γιατροί του κόβουν τον ομφάλιο λώρο και τότε αυτό παίρνει την πρώτη του αυτόνομη ανάσα οξυγόνου. Αυτή την ιερή στιγμή της πρώτης εισπνοής ο νεογέννητος άνθρωπος γίνεται ακαριαία δέκτης της πανίσχυρης συνισταμένης των ηλιακών, σεληνιακών και πλανητικών ακτινοβολιών και όψεων που επικρατούν στο ουράνιο στερέωμα. Αυτές οι επιδράσεις αποτυπώνονται για πάντα στο ασυνείδητό του και κατά τη διάρκεια του βίου του αποκτά βαθμιαία τη συνείδησή τους. Επομένως, με αυτή την πρώτη εισπνοή εισέρχεται στον άνθρωπο η συμπυκνωμένη αστρολογική πληροφορία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής την οποία του είναι «γραφτό» να μεταφέρει, να προβάλλει και να βιώνει στη ζωή του. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν το μωρό θα γεννηθεί στις 10:30 το πρωί ή αν θα γεννηθεί στις 11:00 το πρωί διότι το να έχει διαφορετικό Ωροσκόπο (άρα και διαφορετική Οικοθεσία) θα διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τη φύση και συμπεριφορά του. Και μιλάμε ειδικά για τον Ωροσκόπο διότι ο αυτός είναι η αμεσότερη ζωδιακή επίδραση στον κάθε Άνθρωπο, αυτός είναι η πρωτεϊκή «Πύλη» από την οποία εισέρχεται η συνείδηση σε κάθε άνθρωπο και με βάση αυτόν οικοθετείται και δομείται ολόκληρος ο αστρολογικός χάρτης.
Κατανοώ, βέβαια, τη μεγάλη σημασία της εξελικτικής διαδικασίας που υφίσταται το έμβρυο κατά τους μήνες της κύησης καθώς και τις αστρικές επιρροές που υφίστανται. Και δεν διαφωνώ καθόλου με την άποψη του σπουδαίου Γκωγκλέν ο οποίος πίστευε ότι το έμβρυο επηρεάζεται από τις πλανητικές μεταβολές -ιδίως της Σελήνης- καθώς ο οργανισμός του διαμορφώνεται στους 9 μήνες κύησης μέσα στο αμνιακό υγρό. Ο Γκωγκλέν μάλιστα προχώρησε πολύ πιο μακριά, λέγοντας το εξής εκπληκτικό: καθώς αναπτύσσονται οι κλάδοι στο DNA του εμβρύου και διαμορφώνουν τους νευρώνες του εγκεφάλου του, ενεργοποιούν μορφογεννητικές μνήμες εκατομμυρίων ετών, στην προσπάθειά τους να αφουγκραστούν με την παραμικρή λεπτομέρεια τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξισώσεις των πλανητικών θέσεων. Συμπέρανε από αυτά ο Γκωγκλέν, ότι το έμβρυο υποσυνείδητα επιλέγει μετά τον 6ο μήνα την κατάλληλη χωροχρονική στιγμή που θα γεννηθεί, αυξάνοντας τα επίπεδα ωκυτοσίνης και άλλων ορμονών μέσω της κυκλοφορίας του αίματος που διεγείρουν την διογκωμένη μήτρα της μητέρας, προκειμένου να της προκαλέσει τις ανάλογες συσπάσεις που θα επιφέρουν τοκετό!! (πηγή μου και πάλι η εργασία του Βροντάκη). Αυτή είναι αναμφίβολα μία ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ άποψη και παραπέμπει στις θεωρίες του μεγάλου Πλάτωνα που ισχυριζόταν ότι κάθε ανθρώπινη ψυχή πριν την ενσάρκωσή της περιπλανιέται στο θεϊκό κόσμο των Ιδεών και επιλέγει συνειδητά την ακριβή φύση που θα ενσαρκωθεί!!
Όπως και να έχει, ανεξαρτήτως δηλαδή του τι ακριβώς συμβαίνει τους μήνες της κύησης, επαναλαμβάνω ότι η ώρα της γέννησης είναι που έχει σημασία και όχι της σύλληψης, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό, όμως, που δεν αντιλαμβάνονται οι αστρολόγοι είναι ότι αυτά που ισχύουν στις γεννήσεις των ανθρώπων δεν ισχύουν στα εκάστοτε πρωτόκολλα και διακηρύξεις. Οι αστρολογικές ποιότητες που φέρει η στιγμή μίας απλής υπογραφής σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να επηρεάζουν δραστικά έναν ολόκληρο λαό για αιώνες και γιʼαυτό είναι μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε ως παρόμοια αστρολογικά γεγονότα τη μυστηριακή ιεροτελεστία της ανθρώπινης γέννησης με την υπογραφή ενός επίσημου κειμένου. Το μόνο που ίσως να συζητούσα είναι η θέση των μακρινών πλανητών στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου, διότι οι μακρινοί πλανήτες σχετίζονται με τη συλλογική συνείδηση των λαών. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να θεωρήσω τόσο επιδραστικούς τον Ήλιο, τη Σελήνη και ειδικά τον Ωροσκόπο της ώρας των υπογραφών, καθώς αυτοί σχετίζονται με την ατομική συνείδηση του κάθε ανθρώπου και όχι με τη συλλογική συνείδηση των λαών.
Ας εξετάσουμε το παράδειγμα της χώρας μας. Πολλοί αστρολόγοι -Έλληνες και ξένοι- ισχυρίζονται ότι η «ημερομηνία γέννησης» της σύγχρονης Ελλάδας είναι η 3η Φεβρουαρίου 1830, η ημέρα που υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το οποίο διακήρυττε την ανεξαρτησία της χώρας μας. Καταρχάς, το γεγονός και μόνο ότι αυτό το Πρωτόκολλο υπογράφτηκε από ξένες δυνάμεις ?και όχι από Έλληνες- και σε ξένο έδαφος αποδεικνύει τον παραλογισμό της άποψης περί «γέννησης» της Ελλάδας. Αλλά ας το παραβλέψουμε αυτό.
Κάποιοι, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι το πρωτόκολλο υπογράφτηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι και θεωρούν ότι το ηλιακό ζώδιο της Ελλάδας είναι Υδροχόος, το σεληνιακό της ζώδιο Δίδυμοι και ο Ωροσκόπος της Δίδυμοι. Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη του Γιάννη Ριζόπουλου ο οποίος εντόπισε τις 11:30 πμ. (ώρα Αθήνας) ως την ακριβή ώρα της υπογραφής της αναγνώρισης της πολιτικής μας ανεξαρτησίας. Η ώρα αυτή επαληθεύτηκε σε ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία ο ερευνητής αστρολογίας Ηρακλής Βουλαλάς και τοποθετεί τον Ωροσκόπο της Ελλάδας στις 23 μοίρες του Ταύρου (πηγή για τα παραπάνω είναι η αξιολογότατη εργασία του Μιχάλη Βροντάκη «Η ιστορία, το έργο, η γνώση και η εξέλιξη της Αστρολογίας). Υπάρχουν, όμως, και άλλες απόψεις όπως αυτή του Θωμά Γαζή ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πραγματική ημερομηνία γέννησης της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η προαναφερθείσα αλλά η 1η Ιανουαρίου 1822, δηλαδή η ημέρα που οι Έλληνες οπλαρχηγοί και πολιτικοί ψήφισαν το πρώτο Σύνταγμα της επανάστασης. Επομένως, η Ελλάς, σύμφωνα με το Γαζή, είναι Αιγόκερως, με Σελήνη στο Ζυγό και με άγνωστο Ωροσκόπο λόγω έλλειψης πληροφοριών.
Απορρίπτω και τις δύο παραπάνω απόψεις, για δύο λόγους.
1) Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι μία συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα μιας απλής γραπτής διακήρυξης ή συμφωνίας επηρεάζει για αιώνες την πορεία και συμπεριφορά ενός λαού!! Θεωρώ εξωφρενική η άποψη ότι εάν στις 3 Φλεβάρη 1830 η υπογραφή καθυστερούσε μισή ώρα, για κάποιο ασήμαντο λόγο, τότε ο χαρακτήρας μας σαν λαός και η μελλοντική μας πορεία μας θα ήταν πολύ διαφορετική διότι ο Ωροσκόπος μας θα ήταν Καρκίνος αντί για Δίδυμοι!!! Ας πούμε πχ. ότι ο Άγγλος εκπρόσωπος πάθαινε κόψιμο και έπρεπε να καθυστερήσει 20 λεπτάκια για να έρθει στην αίθουσα της διάσκεψης!! Αντιλαμβάνεστε τι λέω? Αντιλαμβάνεστε τον παραλογισμό? Όλοι οι αστρολόγοι ουσιαστικά αυτό το παράλογο υποστηρίζουν: ότι εάν υπήρχε μία ασήμαντη καθυστέρηση στα τυπικά της υπογραφής τότε ο Ωροσκόπος μας θα ήταν διαφορετικός άρα και τα συλλογικά μας χαρακτηριστικά και η ιστορική μας πορεία σαν έθνος θα ήταν ριζικά διαφορετικές από ότι είναι!!! Η Λίτσα Πατέρα για παράδειγμα στο έργο της με τίτλο «Στον Ποταμό των Ουρανίων Εξελίξεων» αναφέρει ότι: «ο αστρολογικός χάρτης ενός κράτους είναι ένας συνδυασμός συμβολισμών που μιλούν για την ουσία του αντίστοιχου έθνους, όπως αυτό εκφράζεται ¬μέσα από τους θεσμούς του. Ενώ δηλαδή η ελληνική φυλή έχει μία παρουσία χιλιάδων ετών σε ετούτη την ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, ο αστρολογικός χάρτης της χώρας συγκροτείται μόνο από την στιγμή που αναγνωρίστηκε ως επίσημο κράτος από τα υπόλοιπα έθνη ?κράτη της σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από τον αστρολογικό αυτόν χάρτη βλέπουμε τι είδους εικόνα δείχνει το έθνος μας στη παρούσα φάση της ανάπτυξής του, καθώς δηλώνει την υλική υπόσταση της χώρας, την διαστρωμάτωση της κοινωνίας, τους κυβερνήτες, τις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις, την κατάσταση της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας κλπ».
Μάλιστα...καλοδιατυπωμένη άποψη, δεν μπορώ να πω. Υπάρχει, όμως, καθόλου αλήθεια σε αυτά τα λόγια? Μας λέει, δηλαδή, η Πατέρα και οι ξένοι αστρολόγοι από τους οποίους επηρεάστηκε, ότι μέσα σε μία μόνο ημέρα ένα έθνος αυτόματα ξεχνά και διαγράφει τα προαιώνια συλλογικά του βιώματα του και ολόκληρο το DNA του αποδομείται και αναδιαμορφώνεται ριζικά...και αυτή η ριζική αναδιαμόρφωση καθορίζεται πάνω απʼόλα από την ακριβέστατη Ώρα της υπογραφής ενός απλού κειμένου, με όλους τους ασήμαντους αστάθμητους παράγοντες της συγκεκριμένης ημέρας να αποφασίζουν για τη φύση και εξέλιξη του έθνους!!! Και μάλιστα μία Ώρα την οποία δεν επιλέξαμε εμείς οι Έλληνες αλλά οι ξένοι!!! Λυπάμαι, αλλά αυτή η υπόθεση δεν με πείθει. Θεωρώ αυτονόητο το άτοπό της όμως οφείλω να το αναλύσω διότι απʼότι φαίνεται η άποψή μου δεν είναι καθόλου αυτονόητη για τους αστρολόγους.
Προσωπικά διαφωνώ επί της αρχής. Κάθε τι έχει μια στιγμή έναρξης, μια συμβολική γέννηση, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα κράτος να αποτελεί εξαίρεση και να μην έχει ζώδιο, γενέθλιο χάρτη κτλ. Ίσως να είναι δύσκολος ο σχεδιασμός του ακριβούς ωροσκοπίου, αλλά όντας ένα κράτος αναπόσπαστο κομμάτι της επίγειας κοινωνικής ζωής, δεν μπορεί να ξεφεύγει από τον κανόνα: "Όπως στον Ουρανό, έτσι και στη Γη. Όπως έξω έτσι και μέσα".
Επίσης θέλω να σταθώ σε μερικά σημεία. Αρχικά στην αναφορά: "Βλέπετε πουθενά προοδευτικότητα, νεωτερισμό και όραμα? Ένας λαός τόσο συντηρητικός, παραδοσιακός, «οικογενειάκιας» και κομπλεξικός όσο εμείς γίνεται ποτέ να έχει αυτό το χάρτη??? Και βέβαια η αντίθεση Ήλιου-Κρόνου δεν είναι αρκετή από μόνη της να καταπιέσει τόσο πολύ τους Υδροχοοδιδυμοτοξότες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα." Διαφωνώ με την άποψη ότι μια αντίθεση Ήλιου - Κρόνου δεν μπορεί να μεταλλάξει και να καταπιέσει σε ένα χάρτη τα χαρακτηριστικά του Ήλιου και ειδικά όταν είναι γωνιακός. Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα τότε η επιστροφή Κρόνου για τους "Υδροχοοδιδυμοτοξότες" όπως λες ή μια διέλευση Κρόνου θα ήταν παιχνιδάκι. Εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να μην έχει βιώσει το παγωμένο χάδι του Κρόνου ανεξαρτήτως ζωδίου. Για να μην πολυλογώ, αυτό που θέλω να πω είναι δεν μπορείς να με πείσεις για την διαφωνία σου δηλώνοντας απλά την ανεπάρκεια του Κρόνου να καταπιέσει τα συγκεκριμένα ζώδια.
Επίσης μπορώ συμφωνώ ότι κάθε άλλο παρά η Παρθένος είναι η κοπέλα "που δεν ζει παρά για να αδειάζει σταχτοδοχεία και να ξεσκονίζει έπιπλα", αλλά αυτό απέχει υπερβολικά από το να πεις ότι όλοι οι Παρθένοι είναι χαοτικοί ή άτακτοι. Ναι, υπάρχουν κάποιοι που ανήκουν στη μια και κάποιοι στην άλλη κατηγορία. Γιατί να επιλέξουμε μόνο την αταξία ως έκφραση των νευρώσεων της Παρθένου. Δεν μπορώ τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις γι' αυτό διαφωνώ με την άποψη που προσπαθείς να τεκμηριώσεις ότι οι αστρολογικοί συμβολισμοί της Παρθένου που ξέρουμε είναι λάθος.
Επίσης οι περισσότερες Ερμητικές ιδιότητες των Ελλήνων που περιγράφεις θα μπορούσαν με ευκολία να αποδοθούν και στην ζωδιακή έκφραση των Διδύμων (ωροσκόπος και Σελήνη του χάρτη της Ελλάδας που παρουσιάζεται Υδροχόος). Ο Ερμής λειτουργεί με άλλο τρόπο στην Παρθένο και με άλλο στους Διδύμους (όπως πολύ καλά θα γνωρίζεις). Ίσως το κείμενο να κέρδιζε σε επιχειρηματολογία αν ξεχώριζες περισσότερα χαρακτηριστικά του Ερμή στην Παρθένο και δεν μιλούσες γενικά για τον Ερμή.
Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες/διαφωνίες μου. Χαίρομαι πάντως που ανέβηκε το κείμενο για κουβέντα.
gpano, η Αθήνα οπωσδήποτε είναι Παρθένος.
Η Κόρινθος τι πιστεύεις ότι είναι? Η Πάτρα? Η Θεσσαλονίκη? Η Σπάρτη?
Dream Show έχεις κάθε δίκιο να λες ότι δεν μπορούμε να βάλουμε όλους τους Έλληνες στο ίδιο τσουβάλι. Εδώ, όμως, μιλάμε γενικά, δηλαδή διακρίνουμε τις γενικές μας τάσεις σαν λαός, και οι γενικές τάσεις εμένα μου δείχνουν Παρθένο πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώδιο.
Fldown, σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις ολόκληρο!
Εγώ πάντως πουθενά δεν έγραψα ότι όλοι οι Παρθένοι είναι χαοτικοί και άτακτοι!! Δεν ξέρω πώς το υπέθεσες αυτό. Εγώ έγραψα ότι η Παρθένος είναι πολυσύνθετο ζώδιο που βγάζει ποικιλία χαρακτήρων και ότι πολλές φορές πίσω από την αγάπη της για την τάξη υπάρχει ο φόβος για το χάος που έλκει.
Επίσης, ανέφερα το εξής:
"Όντως, το στοιχείο των Διδύμων φαίνεται να υπάρχει. Οι Έλληνες είναι πανέξυπνοι, «διφυείς», φλύαροι, παράτυποι, άνομοι και μονίμως διχασμένοι, η δε έλλειψη μνημονικού που τους διακρίνει έχει σατιριστεί από τον Πλάτωνα στον «Κριτία» -με την περίφημη ρήση του Αιγύπτιου σοφού «εσείς οι Έλληνες είσαστε πάντα παιδιά»- μέχρι τον τέως πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όταν αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είχε ισχυριστεί ότι «σε ένα μήνα θα έχει ξεχαστεί»!!".
Ωστόσο πιστεύω ότι ο Ερμής των Ελλήνων είναι αυτός της Παρθένου, δηλαδή ο γήινος Ερμής, ο υλιστικός και ρεαλιστής Ερμής, ο υπεραναλυτικός και πολύ επικριτικός Ερμής. Ο Δίδυμος Ερμής είναι πιο ιδεαλιστής, αφηρημένος και ταξιδιάρης, πιο δημιουργικός, ανεξάρτητος αλλά και πιο ανεύθυνος και αναξιόπιστος. Και δεν έχει σε τόσο βαθμό την εμμονή των Ελλήνων με την Κριτική.
Λες για τον Κρόνο...τι έχεις να πεις για τον Ήλιο-Ερμή-Ουρανό στον Υδροχόο και μάλιστα στα τέλη του 9ου, πολύ κοντά στο Μεσουράνημα?
Επίσης, εάν έχεις χρόνο μπορείς να μου πεις για την επιρροή των μακρινών πλανητών από τον Υδροχόο στην Ελλάδα?
Επίσης, θα ήθελα να μου εξηγήσετε μαζί με τον/την dreamshow το σκεπτικό σας. Γιατί πιστεύετε ότι η ώρα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου είχε τόσο ριζικές επιπτώσεις? Μήπως πιστεύετε ότι όλα συνομώτησαν για να πέσει η υπογραφή την καταλληλότερη χρονική στιγμή, ώστε να απεικονίσει τέλεια τη νέα φύση και πορεία μας σαν έθνος??
Johnny στο αρχικό κείμενο δίνω κάποιες εξηγήσεις περί Παρθένου και χαοτικότητας. Αν δεν βαριέσαι ρίξε ένα βλέφαρο.
Ίσως εσύ να με κατάλαβες καλύτερα από όλους πολύ απλά γιατί είσαι Παρθένος και γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα πόσο πολύπλοκα και απροσδιόριστα όντα είναι οι Παρθένοι!
Dreamshow μιλάς για χάρτες....είδες πουθενά να υποστηρίζω κάποιο χάρτη???
Αντιθέτως, απέρριψα όλους τους χάρτες ως λανθασμένους διότι δεν αποτελούν την αστρολογική ταυτότητα τής Ελλάδας.
Ο τουρισμός γιατί σε παραξενεύει? Παρθένος συν τοις άλλοις σημαίνει ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ακριβώς επειδή μιλάμε για Ερμή μπαίνει και ο δόλος και η κλεψιά στο αντίστοιχο αλισβερίσι...το δημοσιουπαλληλίκι που αναφέρεις δείχνει την επιθυμία για βόλεμα και ασφάλεια, ένα καθαρά υλιστικό-"γήινο" σύμπτωμα. Και ακριβώς επειδή μιλάμε για Ερμή βλέπουμε ότι η βιομηχανία της "ψυχαγωγίας" είναι υπερβολικά διογκωμένη και προσοδοφόρα (το "ψυχαγωγία" σε εισαγωγικά για να μην ξεχνιομαστε, σιχαίνομαι τα μπουζούκια....).Όσον αφορά τη σεξουαλικότητά μας εντάξει, μεσογειακός λαός είμαστε, όχι Σκανδιναβοί...είπαμε...
Παιδιά, εντάξει η κριτική είναι εύκολη...το θέμα είναι τι επιχειρήματα έχει ο καθένας...
Ανέφερα για παράδειγμα τα συγκλονιστικά Ποσειδώνια βιώματα της φυλής μας...εάν κάποιος έχει να παρατάξει κάτι αντίστοιχο ας το κάνει...αλλιώς ας μην κρίνει άσκοπα...το ίδιο έκανα με τον Κρόνο και τον Ουρανό...Εάν εσύ dreamshow πιστεύεις πχ. ότι η Ελλάδα είναι Υδροχόος περιμένω να μου το αιτιολογήσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Και δεν τίθεται κανένα θέμα τιμής και ζωής...απλά δεν γουστάρω το να παπαγαλίζουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή το λένε οι περισσότεροι αστρολόγοι...και επειδή τυχαίνει να έχω πολύ μεγάλη αγάπη για την Αστρολογία και επειδή τυχαίνει να είμαι Έλληνας το θέμα του ζωδίου της Ελλάδας με ενδιαφέρει αρκετά...
Και αν θυμάμαι καλά έγραψα για τις διαφορές Παρθένου και Δίδυμου Ερμή...αλλά δεν το πρόσεξες..
Το θέμα της Τοξοτοσελήνης γιατί το επαναφέρεις??
Ξέρεις κάτι βρε dreamshow, αν υπάρχει κάτι που με εξοργίζει στους ανθρώπους είναι όταν άλλα λέω και άλλα καταλαβαίνουν.
Οι παρερμηνείες και οι ανόητες ειρωνίες περί "φασισμού" που γράφτηκαν στο θέμα της Τοξοτοσελήνης με έκαναν να απορήσω για κάποιους ανθρώπους και για το πόσο βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν να βλέπουν...επειδή, λοιπόν, η ειρωνία είναι μία λεπτή τέχνη σου προτείνω να την αφήσεις στην άκρη...δικαίωμά σου να μη συμφωνείς με την επιχειρηματολογία μου όμως δεν μπορείς να μιλάς ειρωνικά για τη δήθεν "επιχειρηματολογία" μου από τη στιγμή που ανέβασα ένα κατεβατό 10 σελίδων γεμάτων από επιχειρήματα!!
Είπα στην αρχή ότι κάθε κριτική είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη αρκεί όμως να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο. Το ξέρω ότι είναι κουραστικό στο μέγεθός του όμως εάν δεν το διαβάσεις ολόκληρο δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις το πνεύμα μου.
Και δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι μόνο με τις ημερομηνίες βγάζουμε άκρη...και με τους Ωροσκόπους....όμως ο δικός σου τρόπος δεν είναι ο μοναδικός τρόπος....εγώ, λοιπόν, μίλησα περί ιερής γεωγραφίας και περί ζώδίου μονάχα, και αξόνων. Δεν πιστεύω στις ημερομηνίες όσον αφορά τα κράτη και ΘΕΩΡΩ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΧΑΙΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΙΑΣ ΑΠΛΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Δεν γίνεται να θεωρήσουμε ως παρόμοια αστρολογικά γεγονότα τη μυστηριακή ιεροτελεστία της ανθρώπινης γέννησης με μία απλή υπογραφή...και ξαναλέω ότι θα μπορούσα να συζητήσω μόνάχα τη θέση των μακρινών πλανητών κατά την ώρα της υπογραφής αλλά όχι τη θέση ήλιου, σελήνης, ωροσκόπου...διότι τα πρώτα σχετίζονται με τη συλλογική συνείδηση (και το συλλογικό ασυνείδητο βεβαίως) ενώ τα δεύτερα με την ατομική συνείδηση.
Και ξεχνάς ότι τσέκαρα μερικές από τις σύγχρονες διελεύσεις αναφέροντας ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ όσον αφορά τα Ποσειδώνια βιώματα των Ελλήνων από το 1928-1942, τα Κρόνια βιώματά μας (1978-1980 και 2007-έως σήμερα), τα Ουράνια βιώματά μας κτλ.
συμφωνω περισσοτερο μ αυτη την εκδοχη. Ας μην ξεχναμε οτι εκτος απο χαοτικοι κ εφυεις,ως λαος, κυριως, ειμαστε θερμοαιμοι, περηφανοι κ καλοκαρδοι. Οραματιζομαστε σπουδαια πραγματα κ εχουμε παθος, αλλα δεν μπορουμε να προγραμματισουμε ή να εργαστουμε συλλογικα κ μακροπροθεσμα προς εναν σκοπο μιας κ ολοι θελουμε την αρχηγια.
Τελος, αυτο που μας σωζει κ προλαβαινουμε τις προθεσμιες τελευταια στιγμη ειναι η περιφανεια μας - μη γινουμε ρεζιλι- κ το φιλοτιμο μας.
Κάτι τελευταίο μόνο, αυτό το "οι αστρικοί μου δάσκαλοι δεν μου επιτρέπουν" ποιός το είπε??? Όχι εγώ πάντως...για θυμήσου please...
skatopsyxi αμέσως μετά την Παρθένο και εμένα σε Λέοντα μου πηγαίνει ο Έλληνας...έτσι εξηγείται και το περίφημο "ΡΕ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ??"
Δεν γουστάρω τέτοια ψέματα...και η έκλειψη μάλλον εσένα χτύπησε....ψάξε, βρες και πες μας ποιός είπε αυτή τη βλακεία...εγώ πάντως όχι...
περίεργα πράγματα συμβαίνουν...τεσπα...
ένα μέλος είχε την ευγένεια και το χιούμορ να μου αποδείξει ότι δεν είμαι psycho...το μέλος adriano ήταν που πέταξε το χαριτωμένο μαργαριτάρι "δεν μου το επιτρέπουν οι αστρικοί μου δάσκαλοι", http://www.stardome.gr/tribes/virgo/10132.html
να χαρώ ρε dream την πρώτη εντύπωση που σου έδωσα...ωραία κρίση...
ο gpano είτε με περιφρονεί είτε δεν έχει επιχειρήματα, είτε και τα δύο, έτσι δεν είναι ρε μάγκες?
και πώς σου ακούγεται λοιπόν? βελούδινη και μαυλιστική? ή μήπως βαθιά γήινη και αισθησιακή??
αστειεύομαι...είναι ωραίο, πάντως, να αφουγκραζόμαστε το ρυθμό και τα vibes του συνομιλητή. Το κακό με εμένα βέβαια είναι ότι κάποιες φορές ακούγομαι δογματικός και βαρύγδουπος...και αρκετές φορές είμαι κάπως ασυνάρτητος και ασυνεχής (έχω γεννηθεί με ανάδρομο Ερμή)...ποντάρω στο ότι οι άλλοι είναι γατόνια και θα πιάσουν το πενύμα μου αλλά δυστυχώς δεν πάει έτσι....οι άλλοι ακούνε μέχρι εκεί που έχουν μάθει να ακούν αδυνατώντας να συντονιστούν με κάποιες πιο ιδιαίτερες συχνότητες...
πάλι όμως άρχισα να φλυαρώ ασύστολα..πες μου petra για τι ζώδιο σου κάνουν οι Έλληνες? Εγώ βέβαια δεν ισχυρίζομαι ότι είναι μόνο ένα το ζώδιο που μας επηρεάζει, πιθανόν να είναι παραπάνω, αλλά ιεραρχικά το πιο επιδραστικό ζώδιο θεωρώ ότι είναι η Παρθένος. Εσύ τι λες? Σου φαίνεται για Παρθένος η Ελλάδα?
αλλα οτι κατι εγω δεν εχω πει καλα .
Στις περιπτωσεις που μας ενδιαφερει να επικοινωνησουμε , η ευθυνη ειναι δικια μας να φτασουμε τον αλλον , ετσι ωστε να ..
μπορώ λοιπόν να κατανοήσω την ακούσια παρερμηνεία...αυτό που δεν μου αρέσει είναι όταν ο άλλος ακούει αυτά που θέλει να ακούσει...όταν βλέπω προκατάληψη, αγένεια και έλλειψη επαρκούς αντίλογου...και στο stardome είδα αρκετά από αυτά...
"Το κακό με εμένα βέβαια είναι ότι κάποιες φορές ακούγομαι δογματικός και βαρύγδουπος"
Δεν μπορουμε να επιβαλλουμε ή να απαιτησουμε στον οποιοδηποτε τον τροπο που θα διαφωνησει μαζι μας ουτε καν πως θα μας χειροκροτησει- αν επιλεξει να ασχοληθει μαζι μας βεβαιως γιατι υπαρχει και η περιπτωση να μην ασχοληθει.
Πως μπορεις να ξεχωρισεις το ακουσιο με το εκουσιο του οποιου αλλου ?
Ακομα και με το εαυτο μας μπερδευομαστε πολλες φορες ή με ανθρωπους που ξερουμε καλα .
Αυτο που καταλαβαινω ειναι να λεμε ετσι ή οχι ετσι μου αρεσει να επικοινωνω.
στοιχειώδη κατανόηση και επικοινωνία γουστάρω βρε...
και πάντα ξεχωρίζω το ακούσιο από το εκούσιο...φαίνονται αυτά....η προκατάληψη φαίνεται αμέσως...η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού κάνουν μπαμ...
ρίξε μία ματιά σε αυτό το θέμα lachmachun!!!!
ρίξε ένα βλέφαρο και θα βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα.....
"και πάντα ξεχωρίζω το ακούσιο από το εκούσιο...φαίνονται αυτά....η προκατάληψη φαίνεται αμέσως...η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού κάνουν μπαμ..."
"Το κακό με εμένα βέβαια είναι ότι κάποιες φορές ακούγομαι δογματικός και βαρύγδουπος"
με καλη διαθεση και με το "παντα " που χρησιμοποιησες και επειδη εχω ριξει μια ματια .. οχι σημερα οταν το ποσταρες .. - φυσικα δεν διαβασα το κειμενο α) ηταν πολυ μεγαλο β)δεν ειναι το χοτ μου το ζωδιο της Ελλαδας ..
εγω δεν ειδα ακουσια διαθεση για προσβολη , κριτικη σταση ναι .. αλλα επι τοις ουσιας δεν εχω αποψη και δεν θα ασχοληθω .
Μερικες φορες ειναι και ο τροπος μας .. που φταει
ο οποιος εγειρει "τροπους " στους αλλους που δεν αρεσουν και σε μας ..
τα τελευταια ειναι συμπερασματα απο τα δικα μου προβληματα επικοινωνιας ..
Εθερ δεν βοηθανε οι απολυτοτητες .. και τα "παντα" κανεναν.
εγώ, πάντως, φημίζομαι για τους καλούς μου τρόπους...δεν κάνω πλάκα, αλήθεια σου λέω lach...και δεν έχω προσβάλλει ποτέ άνθρωπο...αλλά όταν έχω απέναντί μου αγενείς μου αρχίζω να ΄χάνω την ευγένειά μου...επομένως έρχομαι στα λόγια σου, και εγώ καμιά φορά επηρεάζομαι από τα δείγματα γραφής του καθενός.
για παράδειγμα όταν πρωτοσυζήτησα με το gpano ήμουν ευγενικός....όταν όμως είδα αγένεια και έπαρση στην κριτική του έπαψα να τον εκτιμώ όπως πρώτα....δε γουστάρω έπαρση lach...όποιος κι αν ειναι απέναντί μου...
ή η dreamshow για παράδειγμα, μου καταλόγισε αυτή την τραγική ατάκα του adriano και έγραψε ότι με αυτή την ατάκα της έκανα τη χειρότερη δυνατή εντύπωση...
και τώρα που της έδειξα ότι έκανε λάθος εκείνη άφαντη...
όχι ρε lach, δεν γουστάρω έτσι...εγώ άμα τύχει να πω καμιά βλακεία θα βγω και θα πω "είπα βλακεία ρε παιδιά, να με συπαθάτε"...
ούτε θα βγω ποτέ να πω με εντελώς απόλυτο ύφος ότι "η Αθήνα είναι Παρθένος" χωρίς να δίνω περαιτέρω εξηγήσεις...και να επιμένω να αγνοώ το δημιουργό του θέματος που με ρωτάει επίμονα...
Μιλαω για σενα με σενα. (Το για σενα σημαινει σχολιαζω τα σχολια σου- εσυ μου εδωσες το δικαιωμα) .
Αν εχω να πω κατι για τα σχολια του οποιουδηποτε αλλο το λεω.
".κι λαός της κουκούτσι αερίων κουκουναριού "
πως σου ρθε αυτο .??
Δεν ηξερα πως ο αφορισμος ειναι γενικο χαρακτηριστικο των υδροχοων, το αιρετικο στοιχειο ναι , αλλα το αφοριστικο .. χμ ..
lachmachun δεν θέλω να σε κουράζω και εκτιμώ αυτή την κουβέντα που κάναμε...απλά θυμήσου το εξής: εγώ τουλάχιστον έχω επίγνωση του ότι γίνομαι απόλυτος καμιά φορά...οι περισσότεροι όμως δεν το έχουν αυτό...διακηρύττουν με πάθος τη δημοκρατικότητά τους όμως αν αμφισβητήσεις τις πάγιες απόψεις τους τότε βλέπεις την κρόνια πλευρά τους να ξεπροβάλλει...παντού υπάρχει ένας Κρόνος lach...
take care!
Φυσικα και παντου υπαρχει ενας κρονος , ολοι τον εχουμε στον χαρτη μας , και καπου βγαινει ή οχι περισσοτερο ή καλυτερα καποιοι ανθρωποι ή καποιες συνθηκες μας τον βγαζουν περισσοτερο απο αλλους. Ο κρονος δεν ειναι αρνητικος ..απαραιτητα
Και επειδη μιλαω με σενα - το επαναλαμβανω αυτο -
ποσο επηρμενα ειναι τα "εγω " που ειπες στα τελευταια σχολια σου?
Αν το ποστ αφορουσε θεμα που να με ενδιεφερε σημαντικα .. ισως να ειχα γινει επηρμενη κι εγω.
η "σημαντικοτητα" μας δεν αποδυκνειεται με δηλωσεις - αλλιως θα ειμαστε ολοι σημαντικοι .
απεναντι στους αλλους δεν ειμαστε οτι δηλωνουμε αλλα οτι καταλαβαινουν οι αλλοι απο μας ..
Με θετικη διαθεση στα λεω ολα αυτα .. κι εσυ να προσεχεις .
Εγώ σας είπα εξαρχής ότι η κριτική σας θα μου είναι πολύτιμη ΕΦΟΣΟΝ διαβάσετε αυτό το ομολογουμένως κουραστικό κείμενο μεχρι τέλους...
dreamshow μάλλον δεν κατάλαβες....έφαγα κόλλημα μαζί σου όχι για την κριτική που μου έκανες....καμία σχέση...
Έφαγα κόλλημα διότι μου καταλόγισες αυτή την ηλίθια ατάκα του adriano...και είπες ότι σου έκανα τη χειρότερη δυνατή εντύπωση με αυτή την ατάκα...
επειδή λοιπόν δεν μου αρέσει να με προσβάλλουν με ψέματα σου έδειξα ότι εγώ ποτέ δεν είπα αυτό το πράγμα....
εντάξει η σύγχυση είναι ίδιον των Ιχθύων αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να μη βγάζεις τόσο εύκολα συμπεράσματα προσβάλλοντας...
οταν όμως εχουμε μια αποψη και θελουμε να "ακουστει" ..
αυτο ωφειλουμε να μην το ξεχναμε , αλλιως χανουμε το παιχνιδι..
δεν ειναι ο οποιοσδηποτε αλλος μες στο κεφαλι μας .. και δεν υποχρεουται αλλωστε ... - δυσκολο πολυ το ξερω
και σου μιλαει ο πιο ευθικτος (και υπερβολικος ) ανθρωπος του κοσμου
Προσωπικη μου γνωμη και δεν ωφειλει να ειναι κανενος αλλου - πρωτα μας φταιει ο εαυτος μας αν αποτυχουμε να επικοινωνησουμε ..και πολυ μετα και κατα δευτερον οι αλλοι ...
τουλαχιστον τον εαυτο μας μπορουμε να τον κανουμε κουμαντο τους αλλους οχι ..
για να είμαι ειλικρινής dream όταν το σεξ δεν είναι καλό προτιμώ τη μαλακία...και στο stardome μέχρι τώρα δεν βρήκα καλό παρτενέρ να απογειωθώ εγκεφαλικά...τουλάχιστον στα θέματα που άνοιξα εγώ...
delacovia, έχεις δίκιο ότι το κούρασα...αλλά είπαμε, εγωισμός είναι αυτός...δεν κουμαντάρεται εύκολα...
Φιλικα : Τοσο κρονο εχεις ... εκτος απο τα αυστηρα και τα απολυτα και τα "κανονιστικα" δεν τον κανεις και κατι αλλο ?
Οχι βιαστικα προχειρα συμπερασματα ας πουμε ?
Κι επειδη ειπες οτι φημιζεσαι για την ευγενεια σου ...
Ποιος εισαι εσυ που με 3 ποστ θα επρεπε να βρεις την πνευματικη εξαψη και γιατι φταινε οι αλλοι που δεν την βρηκες και οχι εσυ .
στα τελευταία 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας υπήρξαν πολλά κομβικά χρονικά σημεία....το πρωτόκολλο του Λονδίνου ήταν ένα από αυτά....τίποτα παραπάνω...η κάθε κομβική ημερομηνία δίνει κάποιες ενδείξεις για την εκάστοτε φάση της ιστορίας μας αλλά τίποτα παραπάνω...για κανέναν χάρτη ξεχωριστά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο Μοναδικός που μας καθόρισε...
εγώ μίλησα για κάτι άλλο...αγνόησα τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ιστορίας των Ελλήνων και προσπάθησα να βρω τα κοινά τους ζωδιακά στοιχεία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Και αυτά τα στοιχεία μου δείχνουν Παρθένο κατά πρώτο λόγο...ίσως και Λέοντα κατά δεύτερο...
άκου lach...όταν νιώθω ότι δεν επικοινωνώ, όταν οι άλλοι με παρεξηγούν και με ειρωνεύονται τότε χίλιες φορές να αρχίσω τους μονολόγους μου παρά να προσπαθήσω να τους πείσω...αυτό εννοούσα, αν δεν το κατάλαβες...
και δεν μιλάμε για 3 μηνύματα μόνο..
ο Πτολεμαίος για παράδειγμα έγραφε ότι "κάτω από την Παρθένο είναι η Ελλάδα"...βέβαια, το πώς γίνεται αυτό δεν είμαι σε θέση να το εξηγήσω saturned...ξεπερνά τη λογική μου...
όπως αδυνατούμε να αποδείξουμε πώς συνδέεται ο Ερμής με την Παρθένο έτσι και εγώ αδυνατώ να αποδείξω με ποιό τρόπο συνδέεται η Ελλάς με την Παρθένο...εμπειρικά μονάχα μπορώ να καταλάβω τη σύνδεση χωρίς όμως να μπορώ να την αιτιολογήσω
εγώ για χώρες μιλάω μιας και πιστεύω στην ιερή γεωγραφία...το "φυλή" το γράφω ασυναίσθητα σαν δηλωτικό των Ελλήνων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα...
Ο χάρτης είναι θεμελιώδης μόνο στις ατομικές γεννήσεις...
Στη γέννηση μίας χώρας δεν είναι θεμελιώδης και διαχρονικός, είναι απλώς ενδεικτικός κάποιων πραγμάτων.
Στην Αστρολογία τα πάντα υπάρχουν, το θέμα είναι τι εννοείς εσύ ως αστρολογία??..
dream τις απόψεις μου τις έχω γράψει, δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.
Γράφω για τελευταία φορά ότι θεωρώ ΛΑΘΟΣ να συγκρίνουμε ως παρόμοια αστρολογικά γεγονότα τη μυστηριακή ιεροτελεστία της ανθρώπινης γέννησης με την ώρα μίας απλής υπογραφής....είναι διαφορετικά πράγματα...εξάλλου υπογραφές έχουν πέσει πολλές στην ιστορία μας...
dream είπαμε πιστεύω στην ιερή γεωγραφία...η γεωγραφία αυτή δεν καταλαβαίνει ούτε από αιώνες ούτε από τίποτα...γι'αυτό και μίλησα για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων από την αρχαιότητα...
βλέπεις, δεν μιλάει πουθενά για Ήλιο...λέει απλώς ότι αυτές οι περιοχές σχετίζονται με την Παρθένο και τον Ερμή