aless, η μελέτη της αστρολογίας έχει από καιρό αποδεσμευτεί από τη αστρονομική παρατήρηση. Η αστρολογία είναι μια συμβολική γλώσσα, που σημαίνει ότι τα στοιχεία της έχουν συμβολικό χαρακτήρα και όχι κυριολεκτικό. Επομένως δεν μας ενδιαφέρει η κυριολεκτική θέση των πλανητών αλλά η συμβολική σημασία της κίνησης τους μέσα στο σύμβολο που λέγεται γενέθλιος χάρτης. Άλλωστε εξαιτίας του φαινομένου της μετατόπισης των ισημεριών δεν ανατέλλουν πλέον στις συγκεκριμένες εποχές που έχουμε οριοθετήσει τα ζώδια οι αντίστοιχοι ζωδιακοί αστερισμοί. Για παράδειγμα στην Εαρινή ισημερία δεν ανατέλλει πλέον το ζώδιο του Κριού αλλά το ζώδιο των Ιχθύων (γι' αυτό άλλωστε λέμε πως διανύουμε και την εποχή των Ιχθύων).
Καθότι αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να αποτελεί ένα εισαγωγικό μάθημα στις απαρχές της αστρολογίας (και συνεπώς να μιλάμε επί μέρες για αυτό) να σου αναφέρω επιγραμματικά ότι η αστρολογία επινοήθηκε αρχικά σαν ένα σύστημα μελέτης των εποχών και των συλλογικών ψυχολογικών ροπών στους οποίους ήταν συντονισμένοι οι λαοί στο Δυτικό ημισφαίριο πχ στην Εαρινή ισημερία, την πρώτη μέρα της άνοιξης πρακτικά, όπου η μέρα κερδίζει οριστικά τη νύχτα, συμβόλιζε μια εποχή δραστηριοποίησης των κοινωνιών - νέοι στόχοι θέτονταν, νέες προσδοκίες δημιουργούνταν, η ζωή έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι μελετητές (σαμάνοι ή ιερείς αυτών των λαών) να καθορίσουν αυτή τη χρονική στιγμή ήταν οι αστερισμοί του ζωδιακού. Εκείνη την εποχή (περίπου το 2500πΧ) ανέτειλε ο Κριός στην εαρινή ισημερία, όποτε όσο συνέχιζε να ανατέλλει στον ορίζοντα βρισκόμασταν στο μήνα του Κριού και τα παιδιά που γεννιόνταν εκείνη την εποχή θεωρούταν πως αφομοίωναν τα χαρακτηριστικά της συνολικής κοινωνικής προδιάθεσης.
Αντίστοιχα παρατηρήσεις γίνονταν και για τους γνωστούς τότε πλανήτες (μέχρι και τον Κρόνο μπορούσαν να παρατηρήσουν). Προσπαθούσαν να συσχετίσουν τις θέσεις τους σε σχέση με γεγονότα που συνέβαιναν και ποιών πλανητών ο κύκλος συνέπιπτε με ποιες ροπές και δυναμικές στους ανθρώπους. Έτσι δόθηκαν και οι πρώτες συμβολικές ερμηνείες στους πλανήτες. Το τονίζω συμβολικές. Ο Άρης συνδέθηκε με την έξαρση της βίας, η Αφροδίτη που μάγευε με την φωτεινότητά της συνδέθηκε με την αρχή της αρμονίας που είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο κοκ... Δεν είναι επομένως τα μαγνητικά πεδία των πλανητών που μας απασχολούν στο αστρολογικό φαινόμενο, είναι συμβολικοί ψυχολογικοί κύκλοι που συσχετίζουμε μαζί τους.
Ολοκληρώνοντας, όπως όλες οι γλώσσες και οι θεωρήσεις του κόσμου, έτσι και η αστρολογία πέρασε από όλα τα στάδια: της θεοποίησης, της κρίσης, της απόρριψης, της δεισιδαιμονίας, το χλευασμού, της ωρίμανσης, της εξέλιξης. Η αστρολογία κατά την προσωπική μου άποψη δεν έχει κέρδος με το να συσχετίζεται ή να προσπαθεί να ενταχθεί στις επιστήμες. Τα βασικό θεμέλιο της είναι η μοναδικότητα του κάθε ατόμου, η ανεπανάληπτη ιδιαιτερότητα του καθένα από εμάς, όποτε δεν χωρά σε στατιστικές, πειράματα και μαθηματικές αποδείξεις. Η αστρολογία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εναλλακτική θεώρηση του κόσμου και ως τέτοια έχει προσφέρει πολλά. Άπτεται πολλών επιπέδων ερμηνείας και ανοίγει κάποιον σε μια ευρύτερη μελέτη ψυχολογικών, ιστορικών, μυθολογικών και κοινωνιολογικών φαινομένων. Είναι μια πόρτα για να ασχοληθείς με όλα όσα αφορούν το ανθρώπινο φαινόμενο. Και το σημαντικότερο όλων, σαν σύμβολο σου σπρώχνει να διερωτηθείς, να θέσεις τις ερμηνείες σε κρίση, να ψάχνεις πιο βαθιά από τη συμβατική ερμηνεία.
Η αστρολογία ως γλώσσα που μιλά για τον άνθρωπο, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο. Σαν απλή μαντική ή σαν μοντέλο παραγωγής εχέγγυων αιώνιας αγάπης, πίστης, κέρδους, ευτυχίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Προσωπικά με εκνευρίζει αρκετά, η "θεοποίηση" της επιστήμης και οι ορθολογιστές διανοούμενοι που απορίπτουν κάθε τι που δε χωρά στα (ολοένα και επαναπροσδιοριζόμενα καθώς περνούν τα χρόνια!!!) πλαίσια που θέτει η εξέλιξή της.
π.χ. Ένας επιστήμονας πολύ αντικειμενικά θα μπορούσε να παρατηρήσει πως η Σελήνη όταν πλησιάζει τη Γη, προκαλεί παλίρροια. Ή ότι λύκοι στη θέα της, ουρλιάζουν. Οπότε ναι, μας επηρεάζει με έναν πολύ φυσικό τρόπο, επιστημονικά απεδεδειγμένο.
Και αν η Γη περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και εμείς κατορθώνουμε να παραμένουμε στη Γη λόγω των βαρυτικών μαγνητικών δυνάμεων μάλλον μας επηρεάζουν οι μαγνητικές δυνάμεις με έναν επίσης αποδεδειγμένα επιστημονικό τρόπο.
Το πως αυτά συνδέονται με την εδώ ζωή μας, είναι αστρολογία. Είναι κάτι άλλο, μη αποδείξιμο με επιστημονικό τρόπο ενδεχομένως, αλλά δεν υπάρχουν μάλλον ισχυρά επιχειρήματα για να καταριφθεί.
Αγαπητή Aless, δυστυχώς η επιστήμη φαίνεται πως θα είναι το ιερατείο της εποχής του Υδροχόου....όμως ας μη την υπερεκτιμούμε. Ο ρόλος των αστρονόμων, αστροφυσικών και λοιπών επιστημόνων είναι κυρίως εποπτικός και γιʼαυτό δεν πρέπει να φορούν τη μάσκα της αυθεντίας και να εξάγουν απόλυτες κρίσεις. Η ίδια η ιστορία διαρκώς αποδεικνύει του λόγου το αληθές διότι τα επιστημονικά δεδομένα συνεχώς ανανεώνονται και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις διαψεύδονται. Ένας γνωστός τις προάλλες μου είπε κάτι εκπληκτικό, «εάν, λέει, διαβάσεις τη λίστα με τις «επιστημονικές βεβαιότητες» των αρχών του 20ου αιώνα θα διαπιστώσεις ότι το 53% έχει σήμερα απορριφθεί ως λανθασμένο». Δηλαδή πάνω από τις μισές «αλήθειες» αποδείχτηκαν μπούρδες....
Άρα οι επιστήμονες πρέπει πάντα να έχουν υπόψιν την περίφημη ρήση του Αινστάιν ότι «κάθε σοβαρός επιστήμονας πρέπει τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα να σκέπτεται αντίθετα από τους συναδέλφους του» αλλά και έναν από τους τρεις περίφημους νόμους του Άρθουρ Κλαρκ πως «όταν ένας καταξιωμένος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι κάτι είναι δυνατό, τότε μάλλον έχει δίκιο, αλλά όταν ισχυρίζεται ότι κάτι είναι αδύνατον τότε κατά πάσα πιθανότητα κάνει λάθος». Αυτό δεν το λέω για το συγκεκριμένο επιστήμονα (δεν είδα την εκπομπή που αναφέρεις), που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για όσους επιστήμονες τηρούν αρνητική και ειρωνική στάση χωρίς να έχουν ερευνήσει ποτέ το ζήτημα. Και οι οποίοι ειδικά όσον αφορά την αστρολογία οφείλουν να κρατούν μικρό καλάθι, αφενός διότι γνωρίζουν ότι ο Ήλιος και η Σελήνη αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη Γη, αφετέτου γιατί οι πληροφορίες που τους λείπουν γύρω ακόμα και από τις γνωστές μορφές ενέργειας είναι πάρα μα πάρα πολλές.
Επίσης ο διαχωρισμός αστρονομίας και αστρολογίας σε καμία περίπτωση δεν διαψεύδει την όποια επιστημονική αλήθεια της δεύτερης. Το ότι ο ζωδιακός κύκλος είναι νοητός και όχι ορατός σε καμία περίπτωση δεν του αφαιρεί την αληθινή του διάσταση. Για να δεχτεί βέβαια κάποιος το παραπάνω χρειάζεται μία εξοικείωση και πίστη στη διδασκαλία του Πλάτωνα ο οποίος διακήρυξε με το μεγαλύτερο πάθος ότι μόνο ο νοητός κόσμος των Ιδεών είναι αληθής και τέλειος, ενώ ο κόσμος των αισθητών μεταβλητός και απατηλός. Με αυτή τη λογική, την οποία και ασπάζομαι, ο γεωμετρικά τέλειος και ισομερής ζωδιακός κύκλος είναι αληθέστερος του αισθητού και ανισομερούς συνόλου των αστερισμών της Εκλειπτικής...και εμείς που ασχολούμαστε με την αστρολογία έχουμε πλήθος εμπειρικών αποδείξεων που επαληθεύουν το παραπάνω.
Και αναφέρω ειδικά τον Πλάτωνα ο οποίος ήταν μυημένος σχεδόν σε κάθε γνωστικό κλάδο, από τα μαθηματικά έως την αστρονομία, και ο οποίος προσέγγισε την αστρολογία με υπέροχα ερμητικό και εσωτερικό τρόπο. Και του οποίου οι απόψεις βέβαια μόνο παρωχημένες δεν είναι...εδώ πριν από μερικά χρόνια σοβιετικοί επιστήμονες πρότειναν -και σχεδόν απέδειξαν- ότι το σχήμα της Γης είναι το πενταγωνικό δωδεκάεδρο, αυτό ακριβώς που ισχυρίστηκε και ο Πλάτων σε μία από τις θειότερες ενοράσεις του. Ενώ πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε το εκπληκτικότερο νέο, ότι οι επιστήμονες όλο και τείνουν προς τη θεωρία ενός πεπερασμένου σύμπαντος το οποίο έχει σχήμα Δωδεκαέδρου!
Για εμένα λοιπόν η Αστρολογία είναι κάτι σημαντικότερο και πιο κυριολεκτικό από μία συμβολική γλώσσα. Συμβολική γλώσσα είναι και η ερμηνεία ενός φλυτζανιού καφέ, η αστρολογία όμως είναι κάτι σημαντικότερο από ένα σύνολο ευφάνταστων και αυθαίρετων συμβόλων, διότι στη δική της σύνθετη γλώσσα είναι γραμμένος ο κώδικας της ανθρώπινης ύπαρξης και της δομής του κόσμου. Σαφώς και έχει και επιστημονική βάση (ασχέτως αν αυτή δεν έχει αποδειχτεί ακόμα) και σαφώς μπορεί να αποδειχτεί και στατιστικά. Για να βρεθούν όμως οι αποδείξεις φαίνεται να χρειάζονται νέες μέθοδοι διερεύνησης και, το σημαντικότερο, χρειάζεται η επιστημονική βούληση να ξεκινήσει σοβαρή έρευνα γύρω από το θέμα. Η βούληση αυτή όμως δεν υπάρχει διότι η αστρολογία είναι αυστηρώς λογοκριμένος τομέας. Παρόλο που οι επιστήμονες βλέπουν ότι η Αστρολογία δείχνει εκπληκτική αντοχή στο χρόνο -ανεξαρτήτως συνθηκών και κοινωνιών- ωστόσό επιμένουν να την αγνοούν και να την απαξιώνου, αρνούμενοι να καταπιαστούν με παλιές «δεισιδαιμονίες». Και όποτε βρεθεί κάποιος γενναίος επιστήμονας, όπως ο Γκωγκλέν, που τολμήσει να κάνει αστρολογική έρευνα και να ισχυριστεί κάποια πράγματα, τότε οι μετριότητες του χώρου πέφτουν πάνω του και χρησιμοποιούν ακόμα και τα πλέον αθέμιτα μέσα για να τον απαξιώσουν.
Οφείλω πάντως να αναγνωρίσω το εξής: εάν η αστρολογία ποτέ αποδειχτεί επιστημονικά τότε ενδέχεται να επέλθει ισχυρό πολιτισμικό σοκ. Εδώ σήμερα υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πιστεύουν τυφλά στα άστρα και συμβουλεύονται τακτικά τον αστρολόγο τους. Εάν η Αστρολογία βαπτιστεί Επιστήμη, εάν δηλαδή βγουν οι επιστήμονες και ισχυριστούν πως τα ζώδια και η θέση και κίνηση των πλανητών έχουν όντως σχέση ομοιοπάθειας με τα εδώ τότε η αστρολογία θα ανακηρυχτεί υπέρτατη θρησκεία με αποτέλεσμα η δεισιδαιμονία των κοινωνιών να επανέλθει στα επίπεδα του Μεσαίωνα, ό,τι χειρότερο μπορώ να φανταστώ. Αυτός πιστεύω είναι και ο βασικός λόγος που η αστρολογία αποτελεί απαγορευμένο κομμάτι σοβαρής επιστημονικής έρευνας και απʼότι φαίνεται θα παραμείνει τέτοιο.
Η σελήνη κάνει γύρω στις 28 μέρες για να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η γυναίκα επίσης έχει κύκλο 28 ημερών. Είναι τόσο φυσική η σύνδεση μεταξύ αυτών των 2, όσο και μεταφυσική.
Μάλλον έχουμε φύγει σαν ανθρώπινη κοινωνία τόσο από το φυσικό τρόπο διαβίωσης, που κάθε τι που μας το θυμίζει γίνεται αυτόματα παράλογο...
Αυταπάτη ίσως θα μπορούσε να είναι να περιμένει κάποιος να του πει η αστρολογία τη ζωή του εκ των προτέρων σαν σενάριο... Αλλά εκεί μπαίνει η προσωπική σου κρίση.
άρθρα υπάρχουν πολλά Tigrina, ένα άλλο συσχετίζει τις γυναικείες ορμόνες με Σελήνη και Αφροδίτη, ενώ ένα άλλο έλεγε ότι οι ορμόνες γενικότερα αντιστοιχούν στον Ποσειδώνα...κάπου αλλού έγραφε ότι η μετακίνηση των ορμονών μεταξύ των ενδοκρινών αδένων σχετίζεται με τον Ερμή και οι ενδοκρινείς αδένες με τον Πλούτωνα.
Άντε βγάλε άκρη...
πες τα βρε Magik Garden!!!!
μπορεί να μας φαίνεται τρομερή η πρόοδος της Επιστήμης αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν το παιδί που έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τον κόσμο...είναι αδιανόητο το μέγεθος των πληροφοριών που της λείπουν...και συμφωνώ απόλυτα ότι σε καμία περίπτωση δεν μας λένε όλα όσα ανακαλύπτουν...τα σημαντικότερα που ανακαλύπτουν σήμερα εμείς θα τα μάθουμε σε 50 χρόνια...και όχι όλα βέβαια, ένα μικρό μέρος...
ether..αν θυμαμαι καλα Πλουτωνας επηρρεαζει τις γεννετικες ορμονες.
Η Αφροδιτη και Αρης τους παραθυρεοειδεις αδενες και τις ορμονες τους .Ο Κρονος και ο Ουρανος την υποφυση , ο Ποσειδωνας την επιφυση, ο ΔΙΑς και ο Αρης τα επινεφριδια...συμπερασμα? ολο το ορμονικο μας συστημα επηρρεαζεται απο το πλανητικο..
υγ. δεν ειμαι ειδικη..ετσι τα διαβασα...λαθος η σωστο το ξερουν οι δασκαλοι εδω μεσα.
ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ;
Καθότι αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να αποτελεί ένα εισαγωγικό μάθημα στις απαρχές της αστρολογίας (και συνεπώς να μιλάμε επί μέρες για αυτό) να σου αναφέρω επιγραμματικά ότι η αστρολογία επινοήθηκε αρχικά σαν ένα σύστημα μελέτης των εποχών και των συλλογικών ψυχολογικών ροπών στους οποίους ήταν συντονισμένοι οι λαοί στο Δυτικό ημισφαίριο πχ στην Εαρινή ισημερία, την πρώτη μέρα της άνοιξης πρακτικά, όπου η μέρα κερδίζει οριστικά τη νύχτα, συμβόλιζε μια εποχή δραστηριοποίησης των κοινωνιών - νέοι στόχοι θέτονταν, νέες προσδοκίες δημιουργούνταν, η ζωή έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι μελετητές (σαμάνοι ή ιερείς αυτών των λαών) να καθορίσουν αυτή τη χρονική στιγμή ήταν οι αστερισμοί του ζωδιακού. Εκείνη την εποχή (περίπου το 2500πΧ) ανέτειλε ο Κριός στην εαρινή ισημερία, όποτε όσο συνέχιζε να ανατέλλει στον ορίζοντα βρισκόμασταν στο μήνα του Κριού και τα παιδιά που γεννιόνταν εκείνη την εποχή θεωρούταν πως αφομοίωναν τα χαρακτηριστικά της συνολικής κοινωνικής προδιάθεσης.
Αντίστοιχα παρατηρήσεις γίνονταν και για τους γνωστούς τότε πλανήτες (μέχρι και τον Κρόνο μπορούσαν να παρατηρήσουν). Προσπαθούσαν να συσχετίσουν τις θέσεις τους σε σχέση με γεγονότα που συνέβαιναν και ποιών πλανητών ο κύκλος συνέπιπτε με ποιες ροπές και δυναμικές στους ανθρώπους. Έτσι δόθηκαν και οι πρώτες συμβολικές ερμηνείες στους πλανήτες. Το τονίζω συμβολικές. Ο Άρης συνδέθηκε με την έξαρση της βίας, η Αφροδίτη που μάγευε με την φωτεινότητά της συνδέθηκε με την αρχή της αρμονίας που είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο κοκ... Δεν είναι επομένως τα μαγνητικά πεδία των πλανητών που μας απασχολούν στο αστρολογικό φαινόμενο, είναι συμβολικοί ψυχολογικοί κύκλοι που συσχετίζουμε μαζί τους.
Ολοκληρώνοντας, όπως όλες οι γλώσσες και οι θεωρήσεις του κόσμου, έτσι και η αστρολογία πέρασε από όλα τα στάδια: της θεοποίησης, της κρίσης, της απόρριψης, της δεισιδαιμονίας, το χλευασμού, της ωρίμανσης, της εξέλιξης. Η αστρολογία κατά την προσωπική μου άποψη δεν έχει κέρδος με το να συσχετίζεται ή να προσπαθεί να ενταχθεί στις επιστήμες. Τα βασικό θεμέλιο της είναι η μοναδικότητα του κάθε ατόμου, η ανεπανάληπτη ιδιαιτερότητα του καθένα από εμάς, όποτε δεν χωρά σε στατιστικές, πειράματα και μαθηματικές αποδείξεις. Η αστρολογία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εναλλακτική θεώρηση του κόσμου και ως τέτοια έχει προσφέρει πολλά. Άπτεται πολλών επιπέδων ερμηνείας και ανοίγει κάποιον σε μια ευρύτερη μελέτη ψυχολογικών, ιστορικών, μυθολογικών και κοινωνιολογικών φαινομένων. Είναι μια πόρτα για να ασχοληθείς με όλα όσα αφορούν το ανθρώπινο φαινόμενο. Και το σημαντικότερο όλων, σαν σύμβολο σου σπρώχνει να διερωτηθείς, να θέσεις τις ερμηνείες σε κρίση, να ψάχνεις πιο βαθιά από τη συμβατική ερμηνεία.
Η αστρολογία ως γλώσσα που μιλά για τον άνθρωπο, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο. Σαν απλή μαντική ή σαν μοντέλο παραγωγής εχέγγυων αιώνιας αγάπης, πίστης, κέρδους, ευτυχίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
π.χ. Ένας επιστήμονας πολύ αντικειμενικά θα μπορούσε να παρατηρήσει πως η Σελήνη όταν πλησιάζει τη Γη, προκαλεί παλίρροια. Ή ότι λύκοι στη θέα της, ουρλιάζουν. Οπότε ναι, μας επηρεάζει με έναν πολύ φυσικό τρόπο, επιστημονικά απεδεδειγμένο.
Και αν η Γη περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και εμείς κατορθώνουμε να παραμένουμε στη Γη λόγω των βαρυτικών μαγνητικών δυνάμεων μάλλον μας επηρεάζουν οι μαγνητικές δυνάμεις με έναν επίσης αποδεδειγμένα επιστημονικό τρόπο.
Το πως αυτά συνδέονται με την εδώ ζωή μας, είναι αστρολογία. Είναι κάτι άλλο, μη αποδείξιμο με επιστημονικό τρόπο ενδεχομένως, αλλά δεν υπάρχουν μάλλον ισχυρά επιχειρήματα για να καταριφθεί.
Άρα οι επιστήμονες πρέπει πάντα να έχουν υπόψιν την περίφημη ρήση του Αινστάιν ότι «κάθε σοβαρός επιστήμονας πρέπει τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα να σκέπτεται αντίθετα από τους συναδέλφους του» αλλά και έναν από τους τρεις περίφημους νόμους του Άρθουρ Κλαρκ πως «όταν ένας καταξιωμένος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι κάτι είναι δυνατό, τότε μάλλον έχει δίκιο, αλλά όταν ισχυρίζεται ότι κάτι είναι αδύνατον τότε κατά πάσα πιθανότητα κάνει λάθος». Αυτό δεν το λέω για το συγκεκριμένο επιστήμονα (δεν είδα την εκπομπή που αναφέρεις), που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για όσους επιστήμονες τηρούν αρνητική και ειρωνική στάση χωρίς να έχουν ερευνήσει ποτέ το ζήτημα. Και οι οποίοι ειδικά όσον αφορά την αστρολογία οφείλουν να κρατούν μικρό καλάθι, αφενός διότι γνωρίζουν ότι ο Ήλιος και η Σελήνη αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη Γη, αφετέτου γιατί οι πληροφορίες που τους λείπουν γύρω ακόμα και από τις γνωστές μορφές ενέργειας είναι πάρα μα πάρα πολλές.
Επίσης ο διαχωρισμός αστρονομίας και αστρολογίας σε καμία περίπτωση δεν διαψεύδει την όποια επιστημονική αλήθεια της δεύτερης. Το ότι ο ζωδιακός κύκλος είναι νοητός και όχι ορατός σε καμία περίπτωση δεν του αφαιρεί την αληθινή του διάσταση. Για να δεχτεί βέβαια κάποιος το παραπάνω χρειάζεται μία εξοικείωση και πίστη στη διδασκαλία του Πλάτωνα ο οποίος διακήρυξε με το μεγαλύτερο πάθος ότι μόνο ο νοητός κόσμος των Ιδεών είναι αληθής και τέλειος, ενώ ο κόσμος των αισθητών μεταβλητός και απατηλός. Με αυτή τη λογική, την οποία και ασπάζομαι, ο γεωμετρικά τέλειος και ισομερής ζωδιακός κύκλος είναι αληθέστερος του αισθητού και ανισομερούς συνόλου των αστερισμών της Εκλειπτικής...και εμείς που ασχολούμαστε με την αστρολογία έχουμε πλήθος εμπειρικών αποδείξεων που επαληθεύουν το παραπάνω.
Και αναφέρω ειδικά τον Πλάτωνα ο οποίος ήταν μυημένος σχεδόν σε κάθε γνωστικό κλάδο, από τα μαθηματικά έως την αστρονομία, και ο οποίος προσέγγισε την αστρολογία με υπέροχα ερμητικό και εσωτερικό τρόπο. Και του οποίου οι απόψεις βέβαια μόνο παρωχημένες δεν είναι...εδώ πριν από μερικά χρόνια σοβιετικοί επιστήμονες πρότειναν -και σχεδόν απέδειξαν- ότι το σχήμα της Γης είναι το πενταγωνικό δωδεκάεδρο, αυτό ακριβώς που ισχυρίστηκε και ο Πλάτων σε μία από τις θειότερες ενοράσεις του. Ενώ πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε το εκπληκτικότερο νέο, ότι οι επιστήμονες όλο και τείνουν προς τη θεωρία ενός πεπερασμένου σύμπαντος το οποίο έχει σχήμα Δωδεκαέδρου!
Για εμένα λοιπόν η Αστρολογία είναι κάτι σημαντικότερο και πιο κυριολεκτικό από μία συμβολική γλώσσα. Συμβολική γλώσσα είναι και η ερμηνεία ενός φλυτζανιού καφέ, η αστρολογία όμως είναι κάτι σημαντικότερο από ένα σύνολο ευφάνταστων και αυθαίρετων συμβόλων, διότι στη δική της σύνθετη γλώσσα είναι γραμμένος ο κώδικας της ανθρώπινης ύπαρξης και της δομής του κόσμου. Σαφώς και έχει και επιστημονική βάση (ασχέτως αν αυτή δεν έχει αποδειχτεί ακόμα) και σαφώς μπορεί να αποδειχτεί και στατιστικά. Για να βρεθούν όμως οι αποδείξεις φαίνεται να χρειάζονται νέες μέθοδοι διερεύνησης και, το σημαντικότερο, χρειάζεται η επιστημονική βούληση να ξεκινήσει σοβαρή έρευνα γύρω από το θέμα. Η βούληση αυτή όμως δεν υπάρχει διότι η αστρολογία είναι αυστηρώς λογοκριμένος τομέας. Παρόλο που οι επιστήμονες βλέπουν ότι η Αστρολογία δείχνει εκπληκτική αντοχή στο χρόνο -ανεξαρτήτως συνθηκών και κοινωνιών- ωστόσό επιμένουν να την αγνοούν και να την απαξιώνου, αρνούμενοι να καταπιαστούν με παλιές «δεισιδαιμονίες». Και όποτε βρεθεί κάποιος γενναίος επιστήμονας, όπως ο Γκωγκλέν, που τολμήσει να κάνει αστρολογική έρευνα και να ισχυριστεί κάποια πράγματα, τότε οι μετριότητες του χώρου πέφτουν πάνω του και χρησιμοποιούν ακόμα και τα πλέον αθέμιτα μέσα για να τον απαξιώσουν.
Οφείλω πάντως να αναγνωρίσω το εξής: εάν η αστρολογία ποτέ αποδειχτεί επιστημονικά τότε ενδέχεται να επέλθει ισχυρό πολιτισμικό σοκ. Εδώ σήμερα υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πιστεύουν τυφλά στα άστρα και συμβουλεύονται τακτικά τον αστρολόγο τους. Εάν η Αστρολογία βαπτιστεί Επιστήμη, εάν δηλαδή βγουν οι επιστήμονες και ισχυριστούν πως τα ζώδια και η θέση και κίνηση των πλανητών έχουν όντως σχέση ομοιοπάθειας με τα εδώ τότε η αστρολογία θα ανακηρυχτεί υπέρτατη θρησκεία με αποτέλεσμα η δεισιδαιμονία των κοινωνιών να επανέλθει στα επίπεδα του Μεσαίωνα, ό,τι χειρότερο μπορώ να φανταστώ. Αυτός πιστεύω είναι και ο βασικός λόγος που η αστρολογία αποτελεί απαγορευμένο κομμάτι σοβαρής επιστημονικής έρευνας και απʼότι φαίνεται θα παραμείνει τέτοιο.
Μάλλον έχουμε φύγει σαν ανθρώπινη κοινωνία τόσο από το φυσικό τρόπο διαβίωσης, που κάθε τι που μας το θυμίζει γίνεται αυτόματα παράλογο...
Τελοσπάντων, αυτά.
Άντε βγάλε άκρη...
μπορεί να μας φαίνεται τρομερή η πρόοδος της Επιστήμης αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν το παιδί που έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τον κόσμο...είναι αδιανόητο το μέγεθος των πληροφοριών που της λείπουν...και συμφωνώ απόλυτα ότι σε καμία περίπτωση δεν μας λένε όλα όσα ανακαλύπτουν...τα σημαντικότερα που ανακαλύπτουν σήμερα εμείς θα τα μάθουμε σε 50 χρόνια...και όχι όλα βέβαια, ένα μικρό μέρος...
Η Αφροδιτη και Αρης τους παραθυρεοειδεις αδενες και τις ορμονες τους .Ο Κρονος και ο Ουρανος την υποφυση , ο Ποσειδωνας την επιφυση, ο ΔΙΑς και ο Αρης τα επινεφριδια...συμπερασμα? ολο το ορμονικο μας συστημα επηρρεαζεται απο το πλανητικο..
υγ. δεν ειμαι ειδικη..ετσι τα διαβασα...λαθος η σωστο το ξερουν οι δασκαλοι εδω μεσα.